Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011 00:17

Παράσταση της Μαρίας Κατσανδρή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: "Ρόζα Λούξεμπουργκ, γράμματα από τη φυλακή"

Γράφτηκε από την
Η πρόεδρος της "Θεατρικής Διαδρομής" Μαρία Τούμπουρου και η ηθοποιός Μαρία Κατσανδρή

Η πρόεδρος της "Θεατρικής Διαδρομής" Μαρία Τούμπουρου και η ηθοποιός Μαρία Κατσανδρή

Παράσταση με το έργο "Ρόζα Λούξεμπουργκ, γράμματα από τη φυλακή" θα δώσει η ηθοποιός Μαρία Κατσανδρή στις 12 και 13 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της "Θεατρικής Διαδρομής".
Η σύνθεση των κειμένων είναι της Μαρίας Κατσανδρή, η σκηνοθεσία και η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου, η μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.
Η Μαρία Κατσανδρή μιλώντας μας για τα κείμενα της Λούξεμπουργκ είπε:
«Οι περισσότεροι ξέρουν μόνο τα πολιτικά της κείμενα, δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί -αν δεν έχει υπόψη του τα γράμματα από τη φυλακή ή αν δεν έχει εντρυφήσει στην προσωπικότητα και τη ζωή της Λούξεμπουργκ- τι άνθρωπος ήταν αυτή η φοβερή γυναίκα. Νομίζω ότι τέτοιοι άνθρωποι γεννιούνται κάθε 200 ή 300 χρόνια.
Αυτά τα γράμματα μας βγάζουν πολύ ανάγλυφα το πόσο ολόκληρος άνθρωπος ήταν αυτή γυναίκα. Βγαίνει μια ευαισθησία τρομερή, μια αγάπη παθιασμένη για την ίδια τη ζωή και ό,τι περικλείεται σ' αυτό που λέμε ζωή. Από το μυρμήγκι μέχρι το δέντρο, και φυσικά τον ίδιο τον άνθρωπο.
Μέσα από κει εγώ κατάλαβα με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι εάν ένας άνθρωπος δεν έχει τέτοια αγάπη και πάθος για τη ζωή, τότε δεν μπορεί να είναι επαναστάτης πουθενά και ποτέ και δεν μπορεί να στηρίξει καμία πίστη.
Αλλωστε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει: "Αν ένας άνθρωπος δεν έχει κάτι που μπορεί να πεθάνει γι' αυτό, τότε δεν αξίζει η ζωή του" - κι αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε ιδιαίτερα σήμερα».


NEWSLETTER