Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 21:38

Ο Βαγγέλης Γερμανός μιλάει για τα τραγούδια του και σχολιάζει την οικονομική κατάσταση

Ο Βαγγέλης Γερμανός μιλάει για τα τραγούδια του και σχολιάζει την οικονομική κατάσταση

Οσοι υπήρξαμε έφηβοι τη δεκαετία του '80 ακούγαμε φανατικά Βαγγέλη Γερμανό τραγουδώντας τις μπαλάντες του, ενώ τα βινύλιά του -και αργότερα τα cd του- υπάρχουν ακόμα στη δισκοθήκη μας. Τραγουδοποιός, ηθοποιός, καθηγητής μαθηματικός, αλλά κυρίως πάντα νέος και άμεσος! Ο Βαγγέλης Γερμανός διατηρεί το ίδιο στυλ πάντα και αύριο θα εμφανιστεί στο γνωστό μπαρ "Μώμος" μαζί με τον κιθαρίστα Ηλία Κατελάνο, για να μας θυμίσουν γνωστά κομμάτια και να μας μάθουν... κάμποσα καινούργια!

- Οταν ήμασταν μαθητές σάς θαυμάζαμε όχι μόνο ως μουσικό. Λέγαμε ότι έτσι θα 'πρεπε να είναι οι καθηγητές.
«Πολύ χαίρομαι να το ακούω, γιατί αυτό είναι το πιο σοβαρό απ' όλα... Εγώ αυτό που είχα πάντα ως αρχή στο καθηγητιλίκι ήταν ότι κι εγώ έχω περάσει απ' αυτή τη φάση τη μαθητική - και ο καθηγητής πρέπει να είναι πολύ επιεικής κι όχι να στριμώχνει τα παιδιά και να τα ταλαιπωρεί. Πρέπει να τα βοηθάει να περάσουν την εφηβεία, τη φάση που σιγά μην τα ενδιαφέρει η επιστήμη! Αλλωστε όποιος θέλει να σπουδάσει θα το κάνει, εκείνο που είναι δύσκολο είναι να αντιμετωπίσει τη φάση αυτή που μεγαλώνει. Μάλλον η πιο σοβαρή ιδιότητα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος, αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι τεράστια γνώση, είναι να έχει κρίση: να μπορεί να ξεσκαρτάρει και, όπως ο χαρτοπαίχτης, να πετάει τα άσχημα φύλλα».

- Η κριτική μας σκέψη σήμερα έχει αλλάξει;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ποιοτικές διαφορές, γιατί η στάση του ανθρώπου σε κάθε ηλικία δεν εξαρτάται τόσο από τους εξωτερικούς παράγοντες... αλλά από τις ορμόνες του, την ιδιοσύσταση που έχει ο καθένας. Επειδή είναι έτσι ή αλλιώς, εισπράττει και ερμηνεύει ανάλογα τον κόσμο με τον τρόπο που τον αντιλαμβάνεται. Πάντως οι εξωτερικοί παράγοντες -που πράγματι αλλάζουν- μπορεί να προκαλέσουν μια αναταραχή. Αλλά μεγάλες διαφορές δεν υπάρχουν, γιατί αν εξαιρέσεις το Ιντερνετ, εντάξει, δεν έχουν επέλθει και τεράστιες αλλαγές».

- Το χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ;
«Βέβαια το χρησιμοποιώ κι έχω πολύ καλή γνώμη και για τους υπολογιστές και για το Ιντερνετ, γιατί με έχουν βοηθήσει πολύ στη δουλειά μου. Μιλάμε για ένα πολύ δυνατό μέσο, και βέβαια πολύ παραπλανητικό - γιατί ακόμα και σε επίπεδο πληροφόρησης έχει τρομακτικές πληροφορίες, που σε κάνουν να σκέφτεσαι και το αρνητικό του πράγματος».

- Είστε αυτό που δείχνετε όταν ανεβαίνετε στη σκηνή; Ανετος και σαν έφηβος;
«Το πάλκο έχει μια ιδιαιτερότητα, με την έννοια ότι είναι ένα βήμα, ένα σκαλοπάτι. Κάθεσαι εκεί πάνω και κάτι κάνεις τέλος πάντων, είσαι ένας πομπός εκείνη την ώρα. Είναι δύσκολο πράγμα το πάλκο, πολύ δύσκολο, και το διαπιστώνω σε κάθε ευκαιρία. Μπορεί να μην είναι δύσκολο για μένα πια μετά από τόσα χρόνια, αλλά βλέπω άλλους που δεν ανεβαίνουν ούτε για πλάκα εκεί, πάνω στην πρόβα ήχου για παράδειγμα.
Ανακάλυψα με τα χρόνια ότι όσο πιο καλά προετοιμασμένος είσαι τόσο λιγότερη ταραχή παθαίνεις, κι αυτό ισχύει για όλα τα πράγματα, όχι μόνο για το πάλκο. Οπότε, γενικότερα να είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι για ό,τι τρέλα προκύψει. Οχι για ό,τι να 'ναι... γιατί είπαμε, πρέπει να κάνουμε επιλογές και να ξεσκαρτάρουμε».

- Να επιλέγουμε το καλό ή το λιγότερο καλό;
«Για κάτσε τώρα... αυτό έχει ζουμί: Το καλό ή το λιγότερο καλό; Με την έννοια ότι δεν υπάρχει το απόλυτο καλό και το απόλυτο κακό, ναι... Η ζωή που έρχεται, δεν έρχεται με το ρυθμό που εσύ ονειρευόσουνα ή όπως σου είχανε πει, αλλά με τους δικούς της ρυθμούς, με τη δική της φόρα. Βέβαια μεγαλώνοντας αποκτάμε μια εμπειρία πάνω σ' αυτό - και μερικές φορές ξέρουμε τι να περιμένουμε. Το σίγουρο είναι όμως ότι αφήνουμε και μια δικλίδα ασφαλείας, για να μη μας έρθει εκεί που δεν το περιμένουμε. Να είσαι προετοιμασμένος δηλαδή στη ζωή, όπως και για ν' ανέβεις στο πάλκο».

- Ο καλλιτέχνης την παλεύει καλύτερα στα δύσκολα... ή δεν την παλεύει;

«Κατ' αρχήν είμαι μουσικός, στιχουργός, τραγουδάω, και μπορεί να το θεωρώ κάτι ιδιαίτερο αυτό, αλλά αντικειμενικά μπορώ να σου πω ότι αν βγω από το εγώ μου και δω το πράγμα λίγο πιο σφαιρικά, τότε δεν έχω καμία διαφορά από έναν υδραυλικό, έναν οικοδόμο, έναν πιλότο ή έναν άλλο επαγγελματία. Μπορεί εγώ να δίνω μια ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό που κάνω, γιατί αυτό αγαπάω και μ' αυτό ασχολούμαι - αλλά αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι αυτό που κάνει γίνεται και σε άλλους τομείς επαγγελματικούς, τότε μπορεί να βρει διέξοδο στη ζωή του. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι μιας συγκεκριμένης ειδικότητας άνθρωπος για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος ή να την παλέψεις αλλιώς».

- Θα διασωθούμε τελικά απ' όλο αυτό που μας περιβάλλει;
«Εάν εννοούμε να διασωθούμε οικονομικά και μακροπρόθεσμα, εξαρτάται πόσο ανάγκη το έχει ο καθένας και πόσο έχει την όρεξη και τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό... ώστε όχι απλώς να διασωθεί, αλλά να μεγαλουργήσει κιόλας. Εξαρτάται από τη θέληση του καθένα. Πάντως το σημαντικό είναι να κάνουμε, κι όχι να λέμε γενικότητες και ορισμούς για τη σωτηρία μας. Να είμαστε δραστήριοι άνθρωποι, αυτό είναι το θέμα».

- Τι θα ακούσουμε αύριο στο live του "Μώμου";
«Θα πούμε πολλά γνωστά τραγούδια, όπως τα ξέρετε αλλά και "φρεσκαρισμένα", και θα πούμε και καινούργια. Υλικό για επόμενο δίσκο υπάρχει, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνω κι αν θα το βγάλω από δισκογραφική εταιρεία αυτή τη φορά. Υπάρχουν άλλωστε τρόποι στο Ιντερνετ, και μάλλον εκεί θα το ψάξω το θέμα».

 

 


 

Συνέντευξη στη
Μαρία Τομαρά