Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 21:57

"Αγιοι και Δαίμονες" του Γιάννη Καλπούζου - Παρουσίαση στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Το νέο του μυθιστόρημα "Αγιοι και Δαίμονες" θα παρουσιάσει ο Γιάννης Καλπούζος την Κυριακή στις 7 μ.μ. στην Καλαμάτα, στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιόπολις" (οδός Νικηταρά 3Α).
Είναι η τρίτη παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου στη Μεσσηνία, ενώ έχει προηγηθεί και μία παρουσίαση του "Ιμαρέτ".
«Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος που έχει πολύ δυνατό αναγνωστικό κοινό. Εχω κάνει ήδη δύο παρουσιάσεις για το "Αγιοι και Δαίμονες" και μία για το "Ιμαρέτ" και έγιναν καλές παρουσιάσεις με ενδιαφέρον του κόσμου» μας λέει ο Γιάννης Καλπούζος.
Το "Αγιοι και Δαίμονες" έχει φτάσει ήδη τις 35 χιλιάδες αντίτυπα, κάτι που το καθιστά από τα αγαπημένα των αναγνωστών.
«Εκείνο που εισπράττω από τους αναγνώστες είναι ότι πολλοί το έχουν λατρέψει το βιβλίο και μέσα σε χαλεπούς καιρούς κινείται με πολύ γοργούς ρυθμούς. Το θεωρούν πιο μεστό βιβλίο από το "Ιμαρέτ" και μου λένε ότι έχω βάλει πολύ ψηλά τον πήχη πλέον».
Τις παρουσιάσεις του "Αγιοι και Δαίμονες" ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος επέλεξε να τις κάνει ο ίδιος και να συνομιλεί με το κοινό.
«Βλέπω τις παρουσιάσεις σαν ένα δρώμενο, τις διανθίζω με κάποιες μουσικές, με γκραβούρες της εποχής στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, δίνοντας μια ατμόσφαιρα από την Πόλη. Κουβεντιάζω με τον κόσμο για το πώς εξέλαβε το βιβλίο και για το τι ήθελα να πω εγώ ως συγγραφέας. Αλλωστε τον αναγνώστη τον ενδιαφέρει η ματιά του συγγραφέα κι είναι νομίζω προτιμότερο να μιλάει με τον ίδιο αντί να ακούει κάποιον που έτσι κι αλλιώς έχει μια συγκεκριμένη, δική του ματιά για το βιβλίο».
Τι είναι όμως το "Αγιοι και Δαίμονες" για τον ίδιο τον συγγραφέα του;
«Πρώτα απ' όλα είναι ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του λόγου και της φαντασίας. Αναπαριστά μια εποχή (και συμβαίνει για πρώτη φορά αυτό) που αφορά στην προεπαναστατική περίοδο και αποδίδεται μυθοπλαστικά.
Αναπαριστά την ανθρωπογεωγραφία, την ηθογραφία, το λαογραφικό μωσαϊκό της εποχής εκείνης, για να μεταφερθεί ο αναγνώστης και να κατανοήσει τον τρόπο ζωής και σκέψης των ανθρώπων, να τους κρίνει με τα μέτρα και τα σταθμά που ίσχυαν τότε και όχι με τον τρόπο που εμείς σκεφτόμαστε σήμερα και βέβαια να μπορεί και να παρακολουθεί τα δρώμενα με έναν παραστατικό τρόπο. Πέρα απ' αυτά το βιβλίο είναι και μια σπουδή πάνω σε ποικίλους θεματικούς πυρήνες. Πάνω στην αλαζονεία της εξουσίας, τη φιλία, την αγάπη, την τύχη των ανένταχτων οραματιστών και κυρίως στο τρίπτυχο πόθος, φόβος, όχλος. Η έννοια του φόβου και του όχλου διαρρέει το βιβλίο από την αρχή του μέχρι το τέλος και στέλνει μηνύματα. Επειδή συνδέεται με την διαχρονική ανθρώπινη πορεία, αντανακλά στο σήμερα. Σαφέστατα ανάγεται στο σήμερα λοιπόν καθώς τα θέματα της διαχρονικής πορείας του ανθρώπου που κάνει το τόσο παλιό να μοιάζει σύγχρονο
».
Οσο για την εποχή που διαδραματίζεται το βιβλίο:
«Είναι αλήθεια ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ προβεβλημένη και όμως είναι αλήθεια ότι είναι τελείως άγνωστη η περίοδος αυτή που διαδραματίζεται το μυθιστόρημα και δεν το έχει αποδώσει κανείς μέχρι σήμερα μυθοπλαστικά εκτός από ένα φευγαλέο πέρασμα στους "Μαυρόλυκους" ο Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης. Κι ήταν για μένα ένα επιπλέον κίνητρο να ασχοληθώ με το τι γινόταν στην Πόλη, όταν εδώ ετοιμάζονταν οι μάχες και ετοιμάζονταν τα σχέδια για την ελληνική επανάσταση. Υπήρχε σχέδιο ξεσηκωμού στην Πόλη; Βεβαίως και υπήρχε. Εκείνο όμως που ήταν το αρχικό μου ερέθισμα, ήταν ότι στο "Ιμαρέτ" στην οθωμανική αυτοκρατορία είχαν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ισονομίας των πολιτών και της παροχής ελευθεριών στους ραγιάδες. Πηγαίνοντας προς τα πίσω αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν υπήρχαν και ήθελα να δω μια άλλη εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία μου έδινε όλα εκείνα τα στοιχεία να ασχοληθώ με κάποια θέματα που με απασχολούσαν. Με την αλαζονεία της εξουσίας, με την αγάπη που φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας, αλλά κυρίως με το τρίπτυχο πόθος, φόβος, όχλος. Και βέβαια ακόμα και την διαφορετικότητα πέρα από τους λαούς, τις θρησκείες, τις φυλές μέσα στον ίδιο άνθρωπο. Και για να αιτιολογήσω και γιατί ο τίτλος "Αγιοι και δαίμονες" καθώς θεωρώ ότι μέσα στον ίδιο άνθρωπο υπάρχει η ομορφιά και η ασχήμια, το καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο και εκδηλώνεται το καθένα ανάλογα με τις συνθήκες, με την πορεία του κάθε ανθρώπου».


* Η παρουσίαση του "Αγιοι και Δαίμονες" στην Καλαμάτα γίνεται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, ενώ θα προηγηθούν παρουσιάσεις αύριο στην Τρίπολη και το Σάββατο στη Σπάρτη.



 

Συνέντευξη στη Μαρία Τομαρά