Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 08:36

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στην "Ε": «Η μουσική καταλαμβάνει σπουδαίο κομμάτι στη ζωή μας»

Γράφτηκε από την

 

Το ένα τραγούδι της είναι καλύτερο από το άλλο… Ο ένας στίχος πιο διαπεραστικός από τον προηγούμενο.

Η φωνή της, σήμα κατατεθέν, σύμβολο μιας γενιάς που έχει ανάγκη να μιλήσει για αγάπη και ματαιότητα, ταυτόχρονα. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ένα πρόσωπο που βάσισε την καριέρα του στο πηγαίο ταλέντο, μακριά από τις προσταγές του λάιφ στάιλ και της μόδας, έρχεται σήμερα, Σάββατο βράδυ, για μια “χορταστική” συναυλία στα Πλατάνια Χανδρινού: ένα υπέροχο σημείο για δροσιά και χαλάρωση. Ο κύκλος των συναυλιών της έχει τίτλο "Νύχτες καλοκαιριού" και η αποψινή βραδιά αρχίζει στις 9 μ.μ.

- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε φέτος το καλοκαίρι στο κοινό;

Oπως και κάθε χρόνο που ετοιμάζω ένα πρόγραμμα, έτσι και φέτος επέλεξα τραγούδια από το ρεπερτόριό μου, αλλά και από άλλους αγαπημένους μου καλλιτέχνες που θα με βοηθήσουν να επικοινωνήσω με τον κόσμο και να περάσουμε όμορφα στις καλοκαιρινές μας συναντήσεις. Τραγούδια που αγαπώ, που με έχουν αλλάξει και διαμορφώσει. Τραγούδια που βοηθούν την ψυχή μου να ηρεμήσει και την ωθούν να βρει τρόπους να εκφραστεί.

- Η μουσική και τα τραγούδια μπορούν να δώσουν ελπίδα στον κόσμο, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή όπως αυτή που ζούμε, μετά τις πυρκαγιές;

Η μουσική αποτελεί μία πάρα πολύ σπουδαία μορφή τέχνης που μπορεί να μας βοηθήσει και να μας ενεργοποιήσει ακόμα και χωρίς να το καταλάβουμε συνειδητά. Γαληνεύει την ψυχή μας, μας συντροφεύει, μας απαλύνει τον πόνο, μας διαμορφώνει τον φόβο. Καταλαμβάνει σπουδαίο κομμάτι στη ζωή μας. Oμως εκτός από την μουσική αυτή καθαυτή, μας βοηθάει και η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Η ανταλλαγή βιωμάτων και εμπειριών, το γέλιο και το κλάμα. Eνα βλέμμα, μια επαφή. Oλα αυτά όταν συμβαίνουν με αφορμή την μουσική, θεωρώ ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο στήριγμα για εμάς.

- Με ποιο κριτήριο συνήθως επιλέγετε τα τραγούδια για το νέο σας δίσκο; Τι είναι αυτό το στοιχείο που σας ιντριγκάρει, όταν ακούτε μια νέα μελωδία;

Αφήνω τον χτύπο της καρδιάς μου να ορίσει την επιλογή μου. Αρχικά συνδέομαι με τους στίχους των τραγουδιών και στη συνέχεια ακούω καθαρά τη μελωδία. Είναι σαν να γνωρίζεις έναν καινούριο άνθρωπο. Θέλει και αυτό χρόνο. Ακούς ξανά, ακούς, αλλάζεις, δοκιμάζεις, και τέλος όταν οι χτύποι της καρδιάς συντονιστούν με τη στιγμή θεωρώ ότι αυτό το τραγούδι έχει έρθει, αυτή τη στιγμή, για μένα - και το τραγουδάω. Στα τραγούδια μού αρέσει να βρίσκω κομμάτια της ζωής μου, των επιλογών μου, της φαντασίας μου, των ονείρων μου, των ιδανικών μου. Κομμάτια του πολύπλευρου εαυτού μου.

- Eχετε σκεφτεί να λάβετε μέρος σε κάποια παράσταση μιούζικαλ ίσως από τη νέα χρονιά, δοκιμάζοντας έτσι τις δυνάμεις σας σε ένα νέο πεδίο;

Θεωρώ ότι έχω δοκιμάσει αρκετά τον εαυτό μου σε διάφορα και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτά που ήρθαν στο δρόμο μου, και ικανοποιημένη από τον εαυτό μου που καλοδέχτηκε την πρόκληση. Τη νέα χρονιά οφείλω στον εαυτό μου να παρουσιάσω τη νέα μου δουλειά, αφού την αγαπώ πολύ και θέλω να τη μοιραστώ. Oσο για το θέατρο που λατρεύω, περιμένω πάντα κάτι που θα με κάνει να ανοίξω τα χέρια μου και να βουτήξω μέσα στον όμορφο κόσμο του.

- Αν δεν είχατε ακολουθήσει το τραγούδι, τι επάγγελμα θα θέλατε να κάνετε;

Θα ήθελα να κάνω κάτι που να σχετίζεται πάλι με τους ανθρώπους, τη φροντίδα τους και την επικοινωνία μαζί τους. Αγαπώ τους ανθρώπους και με εκπλήσσουν συνεχώς. Νιώθω πως είμαι σε εγρήγορση όταν βρίσκομαι κοντά τους και αποζητώ την επαφή μαζί τους.

- Ποιος είναι ένας καλλιτέχνης με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον; Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα πρόσωπο από εντελώς διαφορετικό μουσικό χώρο, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί; Είστε τολμηρή σε τέτοιου είδους αποφάσεις;

Δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια σε αυτή την ερώτηση διότι είναι πάρα πολύ θεωρητική και δυσκολεύομαι. Οι συνεργασίες, όπως και οι σχέσεις με τους ανθρώπους, μας βρίσκουν στο δρόμο. Είμαι χορτασμένη από τις συνεργασίες που έχω κάνει. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, που η επαφή μου μαζί τους διαμόρφωσε την αισθητική μου και την αντίληψή μου σε πολλά πράγματα. Το ίδιο ελπίζω και για το μέλλον. Δεν αγωνιώ ούτε προσδοκώ κάτι συγκεκριμένο. Ελπίζω ότι θα είμαι έτοιμη να συνεργαστώ με αυτόν που έρθει στο δρόμο μου.

 

 

Υπεύθυνος για τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών είναι ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας. Μαζί με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη επί σκηνής σε αυτές τις εμφανίσεις είναι οι εξαιρετικοί συνεργάτες μουσικοί: Bαχάν Γκαλστιάν - κλαρίνο, φλογέρα, ντουντούκ και ζουρνάς, Μιχάλης Καπηλίδης - ντραμς, Δημήτρης Μπαρμπαγάλας - ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, Γιάννης Οικονομίδης - τρομπέτα, πιάνο, Νίκος Πασσαλίδης - μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, ακουστική κιθάρα, Βασίλης Νησόπουλος - μπάσο και Ντίνος Χατζηιορδάνου - ακορντεόν. Υπεύθυνοι ήχου είναι οι Brian Coon και Δημήτρης Σαμαράς. Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης, Φίλιππος Τρέπας.

• Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στους πυρόπληκτους της Αττικής. Το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ στην προπώληση και 14 ευρώ στο ταμείο. Σημεία προπώλησης: Καλαμάτα: “Caldera” Αριστομένους 83, “Adelante” κεντρική πλατεία, “Ολα χαρτί” πλατεία 23ης Μαρτίου, “Κομμώσεις Β&B" Καίσαρη 10, Πύλος: “Capallou”, Γιάλοβα: beach bar “Lagoon", Χανδρινού: “Χιλιοχωρίτικες γεύσεις”.