Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 20:19

"Κάτι καινούριο απ’ τα παλιά…" από τους Αλέξανδρο Ιακώβου και Γιώργο Μιχαήλ

Γράφτηκε από την
"Κάτι καινούριο απ’ τα παλιά…" από τους Αλέξανδρο Ιακώβου και Γιώργο Μιχαήλ

"Κάτι καινούριο απ’ τα παλιά…" μας φέρνουν ο Αλέξανδρος Ιακώβου και ο Γιώργος Μιχαήλ, δύο νέοι τραγουδοποιοί που παρουσιάζουν τον πρώτο τους προσωπικό δίσκο, στον οποίο συμμετέχουν οι τραγουδιστές Νίκος Ζιώγαλας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Διονύσης Τσακνής.

«Το "Κάτι καινούριο απ’ τα παλιά…" είναι η μουσική αποτύπωση των συναισθημάτων μας, των εμπειριών μας και παράλληλα η σαρκαστική πτυχή του εαυτού μας. Τραγούδια απλά κι αληθινά, που γράψαμε πριν κάποια χρόνια και τώρα σας παρουσιάζουμε…» μας λένε ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος.

Οι δυο τους μας μίλησαν για το δίσκο τους, το ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία του ο αξέχαστος Μανώλης Ρασούλης, αλλά και για την επιθυμία τους να (ξανα)έρθουν μουσικά στην Καλαμάτα.



- Πώς προέκυψε ο τίτλος του δίσκου;
Γ.Μ. «Το "Κάτι καινούριο απ’ τα παλιά…" είναι η μουσική αποτύπωση των συναισθημάτων μας, των εμπειριών μας και παράλληλα η σαρκαστική πτυχή του εαυτού μας. Τραγούδια απλά κι αληθινά, που γράψαμε πριν κάποια χρόνια και τώρα σας τα παρουσιάζουμε στην πρώτη αυτή δισκογραφική μας απόπειρα. Τα συγκεκριμένα τραγούδια τα είχαμε "σκαρώσει" χρόνια τώρα και με τον φρέσκο για εμάς ήχο του σήμερα τα ολοκληρώσαμε».

- Είναι "ανάγκη" να γυρίσουμε στα παλιά και αν ναι, με τι τρόπο;
Γ.Μ. «Είτε είναι ανάγκη για κάποιους είτε όχι, ποιος δεν γυρνάει άραγε στα παλιά; Οι αναμνήσεις μας, οι παλιές καλές αλλά και κακές στιγμές της ζωής μας έρχονται συνεχώς στο μυαλό μας και οι εμπειρίες μας συντροφεύουν σε αυτό το μεγάλο ταξίδι που λέμε ζωή. Οσον αφορά τώρα τον τρόπο ζωής οι παλιές εποχές κρύβουν κάτι το ωραίο και η αναπόληση αυτή είναι αναπόφευκτη…».

- Εχετε στο δίσκο σας τρεις συμμετοχές: Νίκος Ζιώγαλας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής. Μιλήστε μας για τις συνεργασίες αυτές.
Α.Ι. «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς αυτές οι συμμετοχές. Με τον Νίκο, τον Λαυρέντη και τον Διονύση έχω συνεργαστεί παλαιότερα σαν μουσικός στα προσωπικά τους σχήματα και τώρα μου χάρισαν την όμορφη φωνή τους σε αυτά τα 3 ντουέτα που υπάρχουν στον δίσκο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, τους νέους καλλιτέχνες, να έχουμε την στήριξη και την βοήθεια, στο πρώτο αυτό δισκογραφικό μας εγχείρημα, από τόσο καταξιωμένους και οικείους, στα αφτιά των ακροατών, καλλιτέχνες. Παράλληλα διατηρούμε πολύ καλές φιλικές σχέσεις και με τους τρεις και σε λίγο καιρό ίσως μας δοθεί και η δυνατότητα να βρεθούμε και πάνω στην σκηνή πλαισιώνοντας αυτά τα τραγούδια».

- Είχατε την τύχη να σας "ενθαρρύνει" για το δίσκο αυτό ο Μανώλης Ρασούλης. Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνον;
Α.Ι. «Ο Μανώλης Ρασούλης ήταν, εκτός από μία μεγάλη μορφή στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, και ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος.
Οι συζητήσεις μαζί του ήταν τόσο ευχάριστες και οι απόψεις του τόσο συμβουλευτικές και πολύ χρήσιμες, θα έλεγα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να σιγοτραγουδώ στον Μανώλη κάποια από τα τραγούδια που θα βάζαμε στον δίσκο και αυτός με το πλατύ του χαμόγελο να κάνει παρατηρήσεις και παράλληλα να με ενθαρρύνει. Ηταν πολύ δύσκολος κριτής αλλά η ειλικρίνεια και η σοβαρότητα των απόψεών του σε καθήλωναν. Συνεργάστηκα με τον Μανώλη 2 χρόνια περίπου και είχα την τύχη να παίξω στο πλευρό του κάποια από τα σημαντικότερα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας.
Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ την πρώτη φορά που τον είδα στο στούντιο.
Μπήκε μέσα στην αίθουσα του στούντιο με την μεγαλοπρέπεια που τον διέκρινε, σαστίσαμε όλοι οι μουσικοί από την αμηχανία της στιγμής και πριν καν προλάβει να μας καλημερίσει, με ένα ζεστό χαμόγελο, έδιωξε σε δευτερόλεπτα κάθε αμηχανία και δισταγμό. Ηταν απλός και αγαπητός ο Μανώλης… σε όλους μας!».

- Στο τραγούδι του δίσκου "Το κάπνισμα"... περνάτε αντικαπνιστικό μήνυμα;
Γ.Μ. «Παρότι και οι δύο είμαστε καπνιστές δεν θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα "Μην καπνίζεις" καθώς με την τόση μεγάλη αντικαπνιστική εκστρατεία και τις απαγορεύσεις που ισχύουν στην χώρα μας αυτό είναι αντιληπτό από όλους. Θέλαμε να μοιραστούμε με όλους τις συνέπειες αυτής της συνήθειας με έναν χιουμοριστικό θα έλεγα τρόπο.
Στον τραγούδι συμμετέχει μια "μικτή" χορωδία, καπνιστών και μη, και στην φωτογραφία του ενθέτου ο ένας προσπαθεί να κόψει με ένα ψαλίδι το τσιγάρου του άλλου. Χωρίς επικριτική στάση και με όπλο το χιούμορ το μήνυμα φτάνει πιο εύκολα στον καθένα μας».

- Το cd πώς έχει προχωρήσει μέχρι τώρα και τι άλλο κάνετε παράλληλα με (και για) την προβολή του;

Α.Ι. «Με δεδομένη την κρίση στην ελληνική δισκογραφία, οι συνθήκες για τους καινούργιους δίσκους και μάλιστα των νέων καλλιτεχνών σαν εμάς είναι δύσκολες. Ο δίσκος αποτελεί πια μόνο ένα βιογραφικό στην μουσική μας πορεία μιας και οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα.
Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο και ασφαλώς να γράφουμε καινούρια τραγούδια.
Οι κριτικές από την άλλη είναι πολύ καλές και πρωτίστως από τους απλούς ακροατές που έχουν ακούσει το δικό μας υλικό και αυτό μας γεμίζει χαρά και μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να παίζουμε μουσική. Παράλληλα πριν λίγο καιρό, ολοκληρώσαμε έναν κύκλο προσωπικών παραστάσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στην Αθήνα και αυτές τις μέρες προετοιμάζουμε τις παραστάσεις μας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Στο παρελθόν έχουμε δώσει κάποιες συναυλίες με διάφορους καλλιτέχνες, ως μουσικοί, στην Καλαμάτα και σε άλλα βεβαίως μέρη του νομού και πολύ θα θέλαμε κάποια στιγμή να εμφανιστούμε και με την δική μας προσωπική παράσταση. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, που διοργάνωσε στην πόλη σας ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις.
Ενα τόσο όμορφο μέρος σίγουρα αποτελεί για εμάς μουσική πρόκληση.
Περιμένοντας και την αντίστοιχη μουσική πρόσκληση… καλή αντάμωση!».

 


 

Το άλμπουμ “Κάτι καινούριο απ’ τα παλιά…” κυκλοφορεί από τις μουσικές εκδόσεις «Studio Mythos».

http://www.music.net.cy/assets/image/news_imagelarge/iakovou_michael.jpg

Πολυμέσα


NEWSLETTER