Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 17:50

Η συγγραφέας Ελ. Αλαφογιάννη στην “Ε”: Περιδιάβαση στην ιστορία με το βιβλίο «Τέρμα Ιπποκράτους»

Η συγγραφέας Ελ. Αλαφογιάννη στην “Ε”: Περιδιάβαση στην ιστορία με το βιβλίο «Τέρμα Ιπποκράτους»

 

Δύο διαφορετικές μορφές λόγου, ο μυθιστορηματικός και ο ποιητικός θα αναλυθούν σήμερα στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. στη βεράντα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας.

Οι ομιλητές θα φωτίσουν το μυθιστόρημα της Ελένης Αλαφογιάννη «Τέρμα Ιπποκράτους» και τη νέα ποιητική έκδοση του Δημοσθένη Μιχαλακόπουλου «Μεσολάβηση» (Εκδόσεις “24 γράμματα”). Για το βιβλίο «Μεσολάβηση» θα μιλήσουν ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Κωστέας και η ψυχολόγος Αννα Μέριανου, ενώ για το «Τέρμα Ιπποκράτους» ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές και η δικηγόρος Μαρία Βεργινάδη. Περισσότερα για το «Τέρμα Ιπποκράτους» έκανε γνωστά στην “Ε”, η ίδια η συγγραφέας, κάνοντας έτσι όσους αγαπούν την αφήγηση, να ανυπομονούν να το διαβάσουν...

 

- Ο τίτλος του βιβλίου "Τέρμα Ιπποκράτους" πώς προέκυψε; Βάζετε αμέσως τον αναγνώστη στην ιστορία με τον τρόπο αυτό;

Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε αφού το είχα ολοκληρώσει. Το “Τέρμα Ιπποκράτους’’ είναι η περιοχή όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι η γειτονιά που σημάδεψε τα πρώτα μου χρόνια. Είναι η περιοχή που διάλεξε ο πατέρας μου για να ξεκινήσει την επαγγελματική του ζωή και να κατοικήσει μόλις παντρεύτηκε. Καθώς αναφερόμουν συχνά στα κείμενα μου στο “Τέρμα Ιπποκράτους’’ αυθόρμητα έβαλα ως τίτλο αυτό. Νομίζω πως από το πρώτο κεφάλαιο δίνω έμφαση στην φράση αυτή.

- Διαβάζοντας το βιβλίο παρατηρούμε μια περιδιάβαση της ιστορίας από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά έως και την Ελλάδα του σήμερα. Πόσο δύσκολο - απαιτητικό ήταν αυτό το εγχείρημα για εσάς;

Η περιδιάβαση στην ιστορία γίνεται μέσα από τα προσωπικά βιώματα και τις εμπειρίες του άντρα - πατέρα όπως τα καταγράφει. Το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο καθώς χρειάστηκε να ανατρέξω πολλές φορές σε ιστορικά αρχεία της εποχής, να ψάξω, να διασταυρώσω πληροφορίες ώστε να μην γίνει κάποιο λάθος ή γραφτεί κάποια ανακρίβεια. Ανακάλυψα έτσι πολλά, που απλά τα είχα ακούσει από αφηγήσεις του πατέρα μου. Είναι πολύ ενδιαφέρον να γράφεις και ταυτόχρονα να μαθαίνεις , ειδικά ιστορικά γεγονότα.

- Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Εχετε επόμενο έργο στα σκαριά;

Εγραφα πάντα. Από παιδί. Κατέγραφα συναισθήματα, γεγονότα, ιστορίες που άκουγα. Διάβαζα και διαβάζω πολύ. Κάποτε μια φιλόλογος στο σχολείο με είχε παροτρύνει να σπουδάσω φιλολογία και να γράφω. Αλλες εποχές, άλλα πρότυπα, σπούδασα στο Πολυτεχνείο. Οταν έμεινα άνεργη πριν 8 χρόνια, αποφάσισα να κάνω κάτι για να μην πέσω σε κατάθλιψη. Ενας καλός φίλος με παρότρυνε και έκανα αίτηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας στα μαθήματα δημιουργικής γραφής εξ αποστάσεως. Εγινα δεκτή, τελείωσα με εύσημα το πρόγραμμα. Αυτό, συν η βοήθεια και στήριξη του συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη, με ώθησε να γράψω και να εκδώσω μάλιστα. Ναι ήδη γράφω το 3ο έργο, ένα μυθιστόρημα.

- Το βιβλίο σας περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Ναι το βιβλίο περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, με αρκετή μυθοπλασία δοσμένα. Ηταν ανάγκη για μένα να βγει αυτό για να μπορέσω να δουλέψω πιο εύκολα τους φανταστικούς μου ήρωες και τις ιστορίες μου.

- Σε κάποια σημεία αναφέρετε τις δυσκολίες και τον σεξισμό τον οποίον αντιμετώπιζαν οι γυναίκες παλιότερα. Πιστεύετε ότι αυτό έχει αλλάξει σήμερα ή συνεχίζει να υφίσταται;

Σε σχέση με την εποχή που μεγάλωσα ναι θεωρώ ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Εγώ ανήκω σε μια γενιά που βίωσε την καταπίεση από το ‘’πρέπει’’ και το ‘’φαίνεσθαι’’, που τα σχολεία ήταν θηλέων και αρρένων, που οι άντρες είχαν πάντα προτεραιότητα. Και σήμερα υπάρχουν θέματα ισότητας όμως τα κορίτσια μεγαλώνουν πολύ πιο ελεύθερα. Μιλάω πάντα για την δική μας χώρα.

- Πόσο δύσκολο είναι να εκδώσει κανείς βιβλίο στη σημερινή εποχή - και μάλιστα με πολιτικές αναφορές;

Το να εκδώσει κάποιος νέος συγγραφέας σήμερα είναι αρκετά δύσκολο. Ασχετα με το αν υπάρχουν πολιτικές αναφορές. Η πλειοψηφία των εκδοτικών οίκων ζητούν οικονομική συμμετοχή από τον δημιουργό. Δηλαδή γίνεται αυτοέκδοση. Το αντιμετώπισα. Αυτό σου δημιουργεί μια αμφιβολία. “Είναι καλό το έργο σου ή απλά ο εκδότης χρειάζεται χρήματα” αναρωτιέσαι... Είχα την τύχη να αξιολογήσει το βιβλίο και να το εκδώσει ο Γιώργος Δαμιανός (Εκδόσεις “24 γράμματα”) αφού η επιτροπή φιλολόγων που διαθέτει το ενέκριναν.

- Πώς κρίνετε την ιστορική συνέχεια της Αριστεράς από την εποχή των γεγονότων που περιγράφονται στο βιβλίο σας μέχρι και σήμερα;

Μου κάνετε μιαν ερώτηση που είναι θέμα ολόκληρου δοκιμίου. Απλά θα σας απαντήσω εντελώς υποκειμενικά. Αλλη Αριστερά έζησε ο πατέρας μου, άλλη Αριστερά γνώρισα εγώ και έζησα στα εφηβικά μου χρόνια μετά την μεταπολίτευση και άλλη Αριστερά ζω τώρα ως μεσήλικας. Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω το θέμα ‘’ιστορική συνέχεια’’. Οι άνθρωποι αλλάζουν, οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης επηρέασαν τα πάντα. Θέλω να παραμένω ίσως λίγο ρομαντική και έξω από τα συνηθισμένα και από την σημερινή Αριστερά περιμένω να διδαχτεί από την ιστορία και να εξελιχθεί βρίσκοντας τρόπους να πλησιάσει τους νέους.

 

“Τέρμα Ιπποκράτους”: Ενας άντρας που είχε την τύχη να ζήσει 80 και κάτι χρόνια την εξέλιξη του 20ού αιώνα. Μέσα από τις αφηγήσεις του η γυναίκα – κόρη τον γνωρίζει ξανά. «Εζησα όπως ήθελα» γράφει εκείνος. Μια γυναίκα που ανατράφηκε και σημαδεύτηκε από αυτόν μέχρι το θάνατο του. Η κόρη του. Του αντιπαραθέτει τις δικές της ιστορίες. Οταν εκείνη φτάνει να πιστεύει ότι δεν έχει πια κανένα ενδιαφέρον η ζωή της εκείνος της δίνει πάλι τα σημάδια για μια νέα αρχή. Το «Τέρμα Ιπποκράτους» είναι μια αφετηρία και για τους δυο…