Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 09:41

Ο Σωκράτης Σινόπουλος στην "Ε": “Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική”

Γράφτηκε από την
Ο Σωκράτης Σινόπουλος στην "Ε": “Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική”

 

Ηχοχρώματα εναλλακτικά, αλλιώτικα, μελωδίες βγαλμένες από άλλες εποχές, από μακρινούς, μυστηριώδεις τόπους...

Με αυτά τα στοιχεία θα πλημμυρίσει απόψε ο προαύλιος χώρος του εκθεσιακού χώρου του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας που στεγάζει την “Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια” (Σταδίου 64 Καλαμάτα), με τη συναυλία των “Σωκράτης Σινόπουλος Quartet”. Η βραδιά αρχίζει στις 9.15 μ.μ. και έχει τίτλο “Metamodal: Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική”... Ο Σωκράτης Σινόπουλος μίλησε σχετικά στην “Ε”:

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

 

- Κ. Σινόπουλε είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε σε έναν τέτοιο χώρο, όπως η “Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια”; Πώς το αποφασίσατε και ... ποιος είναι ο πιο ... μη συνηθισμένος χώρος που έχετε παίξει;

Αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόσκληση να πραγματοποιήσουμε τη συναυλία αυτή στο προαύλιο του εκθεσιακού χώρου. Είναι η πρώτη φορά που θα παίξουμε εκεί και είναι μάλιστα και η πρώτη φορά που θα παίξουμε στην Καλαμάτα οπότε είμαστε διπλά χαρούμενοι. Εχω παίξει σε αρκετούς μη συνηθισμένους χώρους και σχεδόν πάντα αισθάνομαι ότι μας ταιριάζουν, διότι και η μουσική που παίζουμε είναι μη συνηθισμένη και ιδιαίτερη.

 

- Το πρόγραμμά σας για αυτή τη φορά θα είναι ειδικά προσαρμοσμένο για το χώρο του ΛΕΚ; Σε τι πλάνο βασίζεται;

Θα παίξουμε κομμάτια από τις δύο δισκογραφικές δουλειές μας που έχουν εκδοθεί από την ECM records, τα άλμπουμ “Eight winds” και “Metamodal”. Πρόκειται για νέες συνθέσεις για τη λύρα που παίζω εγώ και "πιάνο τρίο", μουσικές που αντλούν έμπνευση από τις ελληνικές παραδόσεις και φλερτάρουν με τη τζαζ και τη σύγχρονη μουσική. Τα άλλα τρία μέλη του κουαρτέτου είναι ο Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο, ο Δημήτρης Τσεκούρας στο μπάσο και ο Δημήτρης Εμμανουήλ στα τύμπανα.

 

- Οι δισκογραφικές σας δουλειές έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές. Τι γίνεται όμως με τις πωλήσεις, με τα δικαιώματα της μουσικής. Μπορεί να επιβιώσει ένας μουσικός σήμερα, μόνο με την τέχνη του;

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο σήμερα να επιβιώσει ένας μουσικός αξιοπρεπώς, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να είναι αποτρεπτικό αυτό για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους σε σχέση με τη μουσική. Οσοι επιμένουν συνήθως βρίσκουν τον τρόπο, ακόμα και αν τελικά υποχρεώνονται να κάνουν και κάποια άλλη δουλειά παράλληλα.

 

- Στις δύσκολες - πολιτικά και κοινωνικά - εποχές που ζούμε, τι ρόλο καλείται να παίξει η δική σας μουσική; Το λέω γιατί είναι το τέλειο, αρμονικό παράδειγμα της συνύπαρξης των μουσικών πολιτισμών.

Παίζω μουσική επαγγελματικά από 15 χρονών και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο. Επίσης έχει υπάρξει ένας πολύ άμεσος τρόπος επικοινωνίας μου με άλλους ανθρώπους, μουσικούς συνεργάτες και ακροατές και τέλος μου έχει δείξει επανειλημμένως το δρόμο προς το υπερκόσμιο. Αν κάτι ή όλα από τα παραπάνω συμβαίνουν και στους ακροατές μας, τότε θεωρώ ότι εκπληρώνεται ο ρόλος που καλείται να παίξει η μουσική μας. Το ότι η μουσική μας συνδυάζει στοιχεία από διάφορους μουσικούς πολιτισμούς δείχνει βέβαια και την πρόθεσή μας να είμαστε όσο γίνεται ενωτικοί.

 

- Πώς κρίνετε το επίπεδο των νέων μουσικών; Είστε ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στα ωδεία, στις σχολές και στα μουσικά σχολεία; Τι θα αλλάζατε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - αν είχατε τη δυνατότητα;

Πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν, αλλά γενικά αυτό που βλέπω είναι μια πολύ αισιόδοξη εικόνα, πολλοί νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί που πειραματίζονται με την πληθώρα των ακουσμάτων που έχουν σήμερα και είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον.

 

- Εχετε συνυπάρξει μουσικά πάνω στη σκηνή με ανθρώπους όπως η Loreena Mac Kennitt, η Καραΐνδρου και τόσοι άλλοι. Πώς αισθάνεστε κάθε φορά όταν βλέπετε ότι η ευθύνη είναι τόσο μεγάλη;

Πράγματι αισθάνομαι πολύ τυχερός για αυτές και αρκετές ακόμα συνεργασίες. Χρειάζεται εμπειρία και καλή διαχείριση του άγχους μάλλον σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά το βασικότερο πιστεύω είναι να έχει κανείς ειλικρινείς προθέσεις, να αγαπάει δηλαδή αυτό που κάνει και να εκτιμά ειλικρινά τους συνεργάτες του.

 

(Οι φωτογραφίες της συνέντευξης είναι των Sevi Tsoni και Tryfon Tsatsaros)

 

Το κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου συνδυάζει τον αρχέγονο ήχο τη λύρας με το πιάνο τρίο, έχοντας επιρροές από τις ελληνικές και συγγενείς μουσικές παραδόσεις, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, με ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που αντλούν έμπνευση τόσο από τον κόσμο της τζαζ, όσο και από αυτόν της σύγχρονης μουσικής. Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την “ECM records” με τον τίτλο “Eight Winds” (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με τον τίτλο “Metamodal” (ECM 2631), το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Στο σχήμα οι μουσικοί είναι οι: Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο), Δημήτρης Εμμανουήλ (τύμπανα) και Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα).

Η προπώληση γίνεται: στο κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας ‘’Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια’’, κατά την διάρκεια λειτουργίας του χώρου. Για κρατήσεις: 27210 86923 – 86927, τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ, περιορισμένος αριθμός θέσεων.


NEWSLETTER