Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 08:25

Η ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου στην “Ε”: Η "Γυναίκα χωρίς όνομα" και η αδυναμία της για τον κινηματογράφο

Γράφτηκε από τον
Η ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου στην “Ε”: Η "Γυναίκα χωρίς όνομα" και η αδυναμία της για τον κινηματογράφο

 

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου κατάγεται από την Κέρκυρα. Εχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Χρήστου Τσάγκα αλλά και του Πανεπιστημίου της Ρώμης «DAMS Roma3», όπου σπούδασε σκηνοθεσία και παραγωγή.

Την έχουμε συναντήσει σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές και σε κινηματογραφικές ταινίες ως ηθοποιό, παραγωγό και σεναριογράφο, ενώ μετρά σπουδαίες συνεργασίες στο βιογραφικό της. Από πέρυσι έχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη δραματική σειρά του ANT1 "Γυναίκα Χωρίς Ονομα", ξεχωρίζοντας για την ερμηνεία της.

- Πρωταγωνιστείτε στη "Γυναίκα χωρίς όνομα", μια σειρά που έχει αγαπηθεί από το κοινό. Ποιοι είναι οι παράγοντες της επιτυχίας της;

Ενας από τους σημαντικούς λόγους είναι πως το έργο γίνεται κυρίως από γυναίκες και "μιλάει" αντίστοιχα σε γυναίκες. Και επειδή η γυναικεία ύπαρξη είναι ένα μεγάλο ερώτημα εδώ και πολλά χρόνια, έχει καταφέρει να συνδυάσει διαφορετικές προσωπικότητες με κεντρικό άξονα τη μητρότητα, μιας και οι περισσότερες ηρωίδες έχουν να κάνουν με αυτό.

- Ο ρόλος της τηλεοπτικής Ρένας αντικατοπτρίζει τη Μαρκέλλα στην καθημερινότητά της;

Στο παρελθόν έψαχνα σε κάθε ρόλο να βρω ομοιότητες. Πλέον έχω σταματήσει να το κάνω για κάποιο λόγο, γιατί νομίζω πως με "μπλοκάρει". Σίγουρα μπορώ να πω πως και η Ρένα και εγώ δίνουμε μεγάλη βάση στη φιλία. Αυτό ήταν ένα στοιχείο που ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα σενάρια που διάβασα.

- Πιστέψατε στη σειρά του ANT1 από την αρχή ή είχατε ενδοιασμούς;

Για την επιτυχία δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Ακόμα και αν έχεις ένα καλό σενάριο με εξαιρετικούς συντελεστές, πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην πάει καλά. Το μόνο που ήξερα ήταν πως είναι μια πάρα πολύ ωραία ιστορία. Εξάλλου, έχω συνεργαστεί και παλιότερα και με τη Μαρία Γεωργιάδου στη σειρά "Χωρίς εσένα" και με τη Βίκυ Μανώλη στη σειρά "Ιωάννα της καρδιάς" στην οποία πρωταγωνιστούσε η Καλαματιανή Γιούλικα Σκαφιδά. Ετσι ήθελα να είμαι και εγώ μέρος της, ακόμα και αν δεν πήγαινε καλά.

- Υπάρχουν συζητήσεις να συνεχίσετε για τρίτη χρονιά τη σειρά;

Η αλήθεια είναι πως δεν το γνωρίζω. Είναι μια απόφαση που θα πάρει το κανάλι με τους συντελεστές της σειράς. Εμείς απλά θα πούμε "ναι" ή "όχι", αν συνεχίζουμε, εάν παρθεί μια τέτοια απόφαση.

- Τον ενάμιση χρόνο της σειράς έχετε αναπτύξει φιλίες με κάποιους ηθοποιούς;

Βεβαίως. Θα ήταν δύσκολο να μην συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί είμαστε πολλές ώρες κάθε μέρα μαζί, οπότε είναι κάτι που προκύπτει αβίαστα. Πολλή παρέα κάνουμε με τον Αντώνη Βλοντάκη, την Ντόρα Μακρυγιάννη αλλά και με την Ταμίλα Κουλίεβα. Με αυτούς, με λίγα λόγια, που έχουμε τις περισσότερες σκηνές, άρα και περισσότερη "τριβή". Γενικότερα πάντως με όλους έχω καλή σχέση. Μπορεί να ακούγεται λίγο "κλισέ", αλλά υπάρχει πολύ καλό κλίμα στη σειρά και γι' αυτό αισθάνομαι τυχερή.

- Στο τηλεοπτικό σκηνικό την εμφάνισή τους έκαναν πολλές νέες σειρές. Θεωρείται πως κάνει καλό ο ανταγωνισμός;

Σαφώς. Οσο περισσότερες δουλειές γίνονται, τόσες περισσότερες επιλογές έχουν και οι τηλεθεατές. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να είμαστε και εμείς καλύτεροι καθώς ανεβαίνει ο πήχης.

- Υπάρχει κάποια σειρά που παρακολουθείτε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Προσπαθώ να βλέπω όποτε έχω χρόνο τις "Αγριες μέλισσες". Είναι μια πάρα πολύ ωραία σειρά απ' όλες τις απόψεις.

- Τι είναι αυτό που σας κάνει να πείτε το "ναι" σε μια κινηματογραφική ταινία;

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να με ρωτήσετε τι είναι αυτό που με κάνει να πω "όχι". Ο κινηματογράφος είναι ο σημαντικότερος λόγος που έγινα ηθοποιός, οπότε συνήθως για να πω "όχι" σε μια ταινία θα πρέπει κάτι να μην μου αρέσει καθόλου. Είναι το αγαπημένο μου μέσο από αυτά που εμπλεκόμαστε ως ηθοποιοί, οπότε μπορώ να πω πως ο έρωτάς μου είναι το σινεμά. Αν περνούσε απ' το χέρι μου, θα έκανα μόνο αυτό. Η διαδικασία ενός ηθοποιού μεταξύ τηλεόρασης και κινηματογράφου είναι ίδια ουσιαστικά, από πλευράς υποκριτικής και ερμηνείας, απλά το τηλεοπτικό είναι κάτι που αργεί να τελειώσει ενώ μια ταινία έχει πολύ συγκεκριμένο χρόνο, δεν προλαβαίνεις να δεις τα αρνητικά τόσο πολύ, γιατί ξέρεις πως σε δύο μήνες θα τελειώσει - οπότε ό,τι αρνητικό προκύψει δεν σε καταβάλλει.

- Στον κινηματογράφο παρακολουθείτε τις νέες ταινίες που βγαίνουν; Προκύπτουν καλές δουλειές;

Φυσικά και βγαίνουν καλές δουλειές, και μακάρι να έβγαιναν περισσότερες γενικότερα. Εχουμε πολύ καλό υλικό ως χώρα, και δυστυχώς δεν δίνονται τόσες ευκαιρίες έτσι ώστε να αξιοποιηθεί διεθνώς.

- Το μικρόβιο της ηθοποιίας πότε μπήκε μέσα σας;

Την απόφαση την πήρα στη Γ' Λυκείου. Νωρίτερα έκανα για πολλά χρόνια χορό και το είχα απλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Αρχικά ήθελα να γίνω μαθηματικός ή γιατρός. Ομως τα πράγματα είχαν άλλη κατάληξη.

- Στην αρχή της καριέρας σας είχατε κάποιον ηθοποιό ως ίνδαλμα;

Μου άρεσε πάντα ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Στην Κέρκυρα όπου μεγάλωσα δεν ήταν εύκολο να βλέπω θεατρικές παραστάσεις. Οπότε ουσιαστικά μεγαλώσαμε με τις ταινίες που παιζόντουσαν στην τηλεόραση και σπανίως στο σινεμά. Ετσι, δεν είχα την άνεση να βλέπω από κοντά ηθοποιούς και να θέλω να τους μοιάσω.

- Σκεφτήκατε εν μέσω κρίσης να αλλάξετε χώρα για μια καλύτερη δουλειά στο εξωτερικό;

Ναι, πέρασε από το μυαλό μου, επειδή έχω σπουδάσει έξω. Φυσικά με τρόμαζε η σκέψη, δεν θα πήγαινα σε κάποια μακρινή χώρα. Δεν το σκεφτόμουν ως μια μόνιμη φυγή. Αν το έκανα, αυτό θα γινόταν για 2 με 3 χρόνια. Ωστόσο τελικά έμεινε απλά ως σκέψη.

- Από πλευράς θεάτρου ποια είναι η σχέση σας;

Το θέατρο επειδή έχει πολλές φορές μεγάλη διάρκεια είναι μια ειδική κατηγορία. Για να είμαι σε μια θεατρική παράσταση θέλω να είναι κάτι που να με ιντριγκάρει.

- Στο μέλλον πέρα από την τηλεόραση θα σας δούμε κάπου αλλού;

Από το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσω γυρίσματα μια μια νέα κινηματογραφική δουλειά, η οποία θα προβληθεί το 2021.

- Στην Καλαμάτα έχετε βρεθεί στο παρελθόν;

Δυστυχώς δεν έχω έρθει πολλές φορές στην Καλαμάτα. Εχω έρθει μόνο δύο αλλά δεν την χάρηκα όπως θα ήθελα. Η πρώτη ήταν στο Φεστιβάλ Χορού και άλλη μια όταν είχα πάει για διακοπές στην Καρδαμύλη και πέρασα για να κάτσω για λίγες ώρες. Επίσης από την πόλη σας έχω έναν πολύ καλό μου φίλο, τον σεναριογράφο Παναγιώτη Χριστόπουλο, έναν από τους καλύτερους στο χώρο του, θεωρώ.


NEWSLETTER