Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 08:54

Οι άνθρωποι της ομάδας “Fraction” για τη μαύρη κωμωδία “La Nonna” (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Την παράσταση “La Nonna” θα παρουσιάσει από την 1 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η Θεατρική Ομάδα “Fraction”, η οποία επανέρχεται με την μεγαλύτερη επιτυχία του Αργεντίνου συγγραφέα Ρομπέρτο Κόσα στην πολιτιστική ατζέντα της πόλης, ύστερα από την παράσταση "Επείγοντα περιστατικά" που ανέβασε με επιτυχία το 2017.

Η ιστορία μιας οικογένειας που γίνεται έρμαιο της βουλιμικής γιαγιάς, σύμβολο της αδηφάγας εξουσίας, θα μπορούσε ίσως να είναι η ιστορία μια ολόκληρης κοινωνίας σε ηθική κατάπτωση. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τις αδυναμίες τους, υποκύπτουν σε πάθη προκειμένου να επιβιώσουν και οδηγούνται σε πράξεις για τις οποίες θα δεχτούν τις συνέπειες. Στην παράσταση το χιούμορ και την ειρωνεία διαδέχονται η απόγνωση και το δράμα. Η σουρεάλ μαύρη κωμωδία φέρνει επί σκηνής ήρωες με προσωπικότητες που όλοι μας έχουμε συναντήσει αλλά αναδεικνύει τη φοβερή εξέλιξή τους σε συνθήκες κρίσης, σε απόλυτα υποχείρια της «γιαγιάς – εξουσίας» που καταβροχθίζει τα πάντα και εντέλει τους πάντες. Μέχρι πού θα φτάσουν για να γλιτώσουν από τη βουλιμική μανία της; Τι θα κάνουν προκειμένου να επιβιώσουν;

 

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης, η οποία θα ανεβαίνει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ., η "Ε" βρέθηκε σε μια από τις πρόβες της θεατρικής ομάδας, συνομιλώντας με τους συντελεστές της.

Για το έργο μίλησε αρχικά ο σκηνοθέτης και ένας εκ των ηθοποιών, Σπύρος Ρουμελιώτης. «Η παράσταση “La Nonna” του συγγραφέα Ρομπέρτο Κόσα γράφτηκε τη δεκαετία του 70. Ετσι όπως το έχουμε δει εμείς, μιλά για την αδηφάγο όρεξη της εξουσίας πάνω στους εξουσιαζόμενους, την όρεξη αυτή την οποία έχει σε οποιαδήποτε μορφή η εξουσία και σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο. Είναι μια μαύρη κωμωδία που μας δίνει με εύθυμο τρόπο να καταλάβουμε πολλά πράγματα. Εντέλει θα ήθελα να πω πως είναι ένα έργο που όλοι έχουν κάτι να πάρουν και όλοι αξίζει να δουν» σημείωσε.

Η Μαρία Θεοδωρακάκου έχει τον ρόλο της Ανιούλας. Οπως τόνισε: «Σε αυτή τη δεύτερη παραγωγή της ομάδας "Fraction" έχουμε να αναμετρηθούμε με ένα αρκετά απαιτητικό κείμενο και με χαρακτήρες οι οποίοι σε προκαλούν ιδιαίτερα να τους προσεγγίσεις και να καταλάβεις τι θέλει να πει ο καθένας και να αναρωτηθείς αν έχεις συναντήσει τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου. Νομίζω πως από την υπερβολή των ρόλων, οι χαρακτήρες είναι ενδεικτικοί της καθημερινότητας. Σε ό,τι αφορά τον δικό μου ρόλο δυστυχώς είναι μια γυναίκα η οποία διανύει την περίοδο της τρίτης ηλικίας, μη έχοντας κατορθώσει να εκπληρώσει κανένα από τα όνειρά της - αν είχε ποτέ όνειρα και δεν φιμώθηκε στο να τα εκφράσει. Επίσης δεν κατάφερε ποτέ να ζήσει τον έρωτα, είναι μόνη της, δεν εργάστηκε και αναγκάζεται τώρα να εργαστεί σε συνθήκες κρίσης. Ζει πολύ παθητικά, εξαρτώμενη από την υπόλοιπη οικογένεια, και όσο παθητική είναι η ζωή της άλλο τόσο παθητικό είναι και το τέλος της. Γενικότερα το έργο περιγράφει τη ζωή ανθρώπων σε ακραίες συνθήκες και πώς μπορούν να εξελιχτούν οι χαρακτήρες προς το χειρότερο. Ο κάθε ένας στο τέλος λαμβάνει και την τιμωρία που του αρμόζει».

 

Η Εύη Μπούνα, το νεότερο μέλος της οικογένειας, υποδύεται τη μικρή Μάρτα. Κάνει διάφορα πράγματα στο έργο προσπαθώντας να επιβιώσει μέσα στις καταστάσεις που διαδραματίζονται.

Ο Βασίλης Μπιτσώνης ερμηνεύει τον ρόλο του Τσίτσο, ο οποίος είναι ο καλλιτέχνης της οικογένειας. Στον Τσίτσο δεν αρέσει και τόσο πολύ η δουλειά, θέλει μόνο να κάθεται και να φαίνεται απλά σαν... καλλιτέχνης.

Η Μαρία Παπαδοπούλου, έχει τον ρόλο της Μαρίας. Είναι η νοικοκυρά της υπόθεσης. Εχοντας ουσιαστικά το κομμάτι της λογικής σε όλο το έργο προσπαθεί να επαναφέρει όλους στην πραγματικότητα. Παράλληλα, κάνει προσπάθειες να μην επηρεάζεται από όλα όσα θέλει ο καθένας να περάσει στο έργο. Οι στιγμές που είναι πιο ήρεμη και τρυφερή είναι με την κόρη της, ενώ η τροπή που περίμενε να πάρει η ζωή της δεν είναι αυτή τελικά, όπως όλων των υπολοίπων.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος θα παίξει στο έργο τον Δον Φρανσίσκο. Πρόκειται για έναν 80άρη μπακάλη, ευκατάστατο. Παρ’ όλα αυτά είναι τόσο ματαιόδοξος και άπληστος, κάνοντας τα πάντα για παραπάνω χρήματα μιας και δεν του φτάνουν τα όσα έχει στη ζωή του.

Τέλος, ο Κώστας Κουτσουμπός ως Καρμέλο είναι το μέλος της οικογένειας το οποίο πασχίζει να φέρει τα προς το ζην και να κρατήσει κάποιες ισορροπίες μέσα σε αυτή.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ρουμελιώτης. Σκηνικά: Δημήτρης Μπιτσώνης και Βασίλης Μπιτσώνης. Σκηνογραφία: Εύη Μπούνα. Ηχος – Φώτα: Χρήστος Κουτσαϊμάνης – Γιάννης Γιάνναρος. Μουσική Επιμέλεια: Σπύρος Ρουμελιώτης. Graphic Design: dk design / graphics + media. Φωτογραφική Επιμέλεια: Κώστας Κορομηλάς. Μακιγιάζ: Δήμητρα Φιλοσόφου.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Μαρία Παπαδοπούλου, Μαρία Θεοδωρακάκου, Βασίλης Μπιτσώνης, Σπύρος Ρουμελιώτης, Εύη Μπούνα, Κώστας Κουτσουμπός, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι οι εξής: 10 ευρώ για ενήλικες και 8 για εφηβικό, φοιτητικό, πολυτέκνων και ανέργων (με την προσκόμιση στον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών και της κάρτας ανεργίας).