Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 08:24

Οι Καλαματιανοί djs Ηλίας Φάσσος και RisK GR στην "Ε": Επιβράβευση η συμμετοχή σε άλμπουμ του Buddha Βar

Γράφτηκε από τον
Οι Καλαματιανοί djs Ηλίας Φάσσος και RisK GR στην "Ε": Επιβράβευση η συμμετοχή σε άλμπουμ του Buddha Βar

Στη νέα διεθνή συλλογή "Buddha Βar – Greatest Hits" μπήκε το remix δύο Καλαματιανών μουσικών παραγωγών. Ο λόγος για τους djs Ηλία Φάσσο και RisK GR οι οποίοι διασκεύασαν το τραγούδι "Στο ‘πα και στο ξαναλέω" σε ερμηνεία της Νατάσσας Μποφίλιου.

Οι συλλογές "Buddha Bar" είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη σειρά άλμπουμ που παράγεται από το πασίγνωστο εστιατόριο/μπαρ Buddha Bar, το οποίο δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 από τον εστιάτορα Raymond Visan και τον πολύ γνωστό interior designer Claude Challe στο Παρίσι. Eγινε διεθνώς γνωστό για την έκδοση δημοφιλών συλλογών lounge/chill-out μουσικής με την επωνυμία "Buddha Bar", που κυκλοφόρησαν από την George V Records. Το Buddha Bar άρχισε να εκδίδει συλλογές το 1999, και έκτοτε έχει 18 συλλογές να επιδείξει με αρκετές ελληνικές παραγωγές ως τώρα.

Οι Ηλίας Φάσσος και RisK GR είναι μουσικοί παραγωγοί και djs. Συνεργάζονται ως ντουέτο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εχουν κυκλοφορήσει 15 δικά τους original tracks και 12 remix γνωστών καλλιτεχνών. Συνεργάζονται κυρίως με διεθνή labels όπως Lump Records, Ritual Global, Ready Mix Records, Natural Rhythm, Wanderlust Musica, Camel Riders, Café De Anatolia και την ελληνική Shango Records. Πρόσφατα συνεργάστηκαν με την George V Records, η οποία με έδρα το Παρίσι είναι το label που κυκλοφορεί τις συλλογές του Buddha Bar. Οι επιρροές και ο ήχος τους είναι από μουσικές spiritual και ethnic, ενώ παράλληλα δημιουργούν και το δικό τους house στυλ. Ο Ηλίας Φάσσος είναι επαγγελματίας dj περίπου 25 χρόνια, με εμφανίσεις ως resident ή guest σε επιλεγμένα bar-club ανά την Ελλάδα. Ως μουσικός παραγωγός έχει συνεργαστεί επίσης με γνωστά ονόματα της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σε πολύ αξιόλογες παραγωγές και remixes. O RisK GR έχει εργαστεί ως manager director σε μεγάλα μουσικά ραδιόφωνα της Αθήνας και παράλληλα είναι μουσικός παραγωγός και επαγγελματίας dj για τρεις δεκαετίες. Εχει δουλέψει σε γνωστά club της Αθήνας και της Μυκόνου και σαν guest έχει εμφανιστεί σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νέα Υόρκη.

- Πώς νιώθετε που μια δική σας δουλειά διακρίθηκε σε μια τόσο σημαντική διεθνή συλλογή;

Ηλίας: Μετά από 15 μήνες συνεργασίας με τον RisK η επιβράβευση έρχεται με τον καλύτερο τρόπο. Ενα ελληνικό τραγούδι, το "Στο ‘πα και στο ξαναλέω" παραδοσιακό και σχεδόν ξεχασμένο, χάρις στην υπέροχη φωνή της Νατάσσας Μποφίλιου (το έχει τραγουδήσει 13 χρόνια πριν) γίνεται η αφορμή για να συμμετέχουμε σε μια συλλογή που πράγματι είναι ένα πολύ ισχυρό brand name της ethnic μουσικής σκηνής. Η ελληνική μουσική μπορεί να γίνει διεθνής και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεισφέρουμε έστω και στο ελάχιστο γι’ αυτό.

- Τι χρειάζεται για να μπει ένα μουσικό κομμάτι στις συλλογές "Buddha Bar";

RisK: Δεν υπάρχει συνταγή. Ο ανταγωνισμός βέβαια είναι πολύ μεγάλος γιατί όπως καταλαβαίνετε τέτοια labels παίρνουν τραγούδια από όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν πολλά και μεγάλα καταξιωμένα ονόματα παραγωγών. Προφανώς ο γκουρού του είδους και star dj Ravin που κάνει μόνιμα τις επιλογές για το Buddha Βar εδώ και 23 χρόνια, κάτι διέκρινε στον ήχο του τραγουδιού και στο συγκεκριμένο remix. Aξίζει να αναφέρουμε ότι το "Buddha Βar – Greatest hits’’, στο οποίο έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε, κυκλοφορεί σε όλες τις παγκόσμιες μουσικές πλατφόρμες όπως Amazon, Spotify, Beatport, Traxsource κ.ά.

- Υπήρξε κάποια επαφή σας με την κ. Μποφίλιου; Με ποιο γνώμονα επιλέξατε το συγκεκριμένο κομμάτι;

RisK: Οχι, δεν γνωριζόμαστε. Οταν μας ζήτησε το remix ο dj Ravin, ήρθαμε σε επαφή με τον manager της, τον κ. Χρήστο Κορτσέλη, ο οποίος ήταν αμέσως θετικός όπως και η κ. Νατάσσα Μποφίλιου και φτάσαμε έτσι σε αυτή τη συνεργασία.

Ηλίας: Θα θέλαμε μέσα από την εφημερίδα σας να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Οσο για το συγκεκριμένο κομμάτι, ξέρετε, ψάχνουμε συνέχεια για τραγούδια και samples που έχουν ενδιαφέρον. Ο RisK βρήκε την acapella εκδοχή του συγκεκριμένου, το συζητήσαμε και αρχίσαμε να το φτιάχνουμε, σε ένα από τα στυλ που δημιουργούμε τον τελευταίο χρόνο.

- Διακριθήκατε μέσα από ένα αγαπημένο ελληνικό τραγούδι. Εχετε προτίμηση σε αυτό το είδος μουσικής όταν μιξάρετε;

RisK: O Ηλίας με έβαλε στο “τριπάκι” αυτού του ήχου, που μάλλον ήταν κάπου μέσα μας και δεν το... είχαμε ανακαλύψει. Εννοείται ότι μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Στη μουσική αν δεν σε εκφράζει κάποιο συγκεκριμένο είδος δεν μπορείς ούτε να δημιουργήσεις ούτε να παίξεις σε κάποιο set.

- Το μιξάρισμα των ελληνικών ή των ξένων κομματιών θεωρείτε πιο εύκολο;

Ηλίας: Το ίδιο είναι. Εξαρτάται από το συναίσθημα που σου βγάζει ένα τραγούδι με στίχο ή απλά μια μελωδία. Ιδιαίτερα στην ethnic – spiritual μουσική, οι μελωδικές γραμμές είναι το κυρίαρχο. Απλά όταν ο στίχος είναι ελληνικός, η επαφή είναι πιο άμεση.

- Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

- RisK: O Ηλίας από όσο γνωρίζω από το νηπιαγωγείο, και για μένα η μουσική μετά την κόρη μου είναι το alter ego μου. Είμαστε πολλά χρόνια στο "παιχνίδι", τόσο σαν djs όσο και ως παραγωγοί.

- Αν περιγράφατε τη μουσική σας μόνο με μία λέξη, ποια θα ήταν αυτή;

Ηλίας: Συναίσθημα.

RisK: Συναίσθημα. Ούτε συνεννοημένοι να είμαστε (γέλια).

- Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει επιτυχημένος dj;

Ηλίας: Αγάπη για τη μουσική, ψάξιμο, υπομονή και πολλή δουλειά.

RisK: Μεγάλο θέμα, γράφεις βιβλίο. Σίγουρα και πάνω απ’ όλα η αγάπη για τη μουσική και η επικοινωνία μέσα από αυτή με το κοινό. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, από τη μία η τεχνολογία που "έσπρωξε’’ πολύ κόσμο στο djs booth κι από την άλλη η κρίση που περνάμε, έκαναν τη δουλειά περισσότερο δημόσιες σχέσεις παρά γνώσεις για τη μουσική. Πικραμένη ιστορία.

- Κρίνοντας από την εμπειρία σας, ποιο είδος μουσικής αρέσει περισσότερο στους Καλαματιανούς;

Ηλίας: Δύσκολη ερώτηση, δύσκολη απάντηση. Πάντως ένα μεγάλο μέρος του κοινού ακολουθεί τη "μόδα".

RisK: Τo απόλυτο mainstream όπως αυτό εκφράζεται κατά καιρούς. Αυτή την περίοδο κυρίως σε νεανικές ηλικίες σαρώνουν το r’n’b , hip hop, trap. Το καλό είναι ότι υπάρχει έστω κι ένα κοινό που διαφοροποιείται, αλλά σε μια μικρή πόλη σαν την Καλαμάτα είναι μικρή μειονότητα που δεν μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα.

- Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει στη δουλειά σας;

Ηλίας: Οι "κακοί" πελάτες και οι δήθεν ψαγμένοι.

RisK: Αν έχει γυναίκες το μαγαζί και περνάνε μάλιστα καλά, κανείς δεν προσέχει τι παίζει ο dj (γέλια).

- Κατά τη γνώμη σας, τι είδους μηνύματα πρέπει να στέλνει η μουσική;

RisK: Εξαρτάται. Ο χώρος, η στιγμή, το ραδιόφωνο, το youtube, παίζουν το ρόλο τους, είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Το θέμα είναι τι ψάχνεις. Μουσικές υπάρχουν για όλους και με διαφορετικά μηνύματα. Αλλο feeling σου βγάζει το blues ή η rock κι άλλο ένα σουξεδάκι με ημερομηνία λήξης. Τα ethnic ακούσματα είναι σίγουρα πιο "ταξιδιάρικα".

- Επόμενά σας βήματα;

Ηλίας: Συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά. Για τους επόμενους 6 μήνες έχουμε ήδη προγραμματίσει 6- 8 κυκλοφορίες με δικά μας tracks αλλά και remixes. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μέχρι τώρα, αφού οι συμμετοχές μας σε διεθνείς συλλογές ξεπερνάνε τα 5.000.000 views στο youtube. Εχουμε πολλή όρεξη για δημιουργία, εξάλλου είμαστε ακόμα στην αρχή.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία μεταξύ σας;

Ηλίας: Xάλια (γέλια).

RisK: Σκοτωνόμαστε, αλλά στο τέλος τα βρίσκουμε (γέλια). 


NEWSLETTER