Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 08:20

Ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

 

 

Περισσότερα από 2.000 βιβλία έχουν καταλογογραφηθεί και δοθεί στο κοινό μέσα σε αυτή τη χρονιά από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Παράλληλα, από τον περασμένο Ιούλιο λειτουργεί σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη ένα νέο βιβλιοθηκονομικό σύστημα, μέσω του οποίου ο χρήστης – μέλος, από το γραφείο ή το σπίτι του, μπορεί να ψάξει το βιβλίο για το οποίο ενδιαφέρεται, αλλά και να δει ποια άλλα υπάρχουν γύρω από αυτό στο ράφι.

Η ΔΚΒ Καλαμάτας λοιπόν διαρκώς ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται εισάγοντας νέες τεχνολογίες, που φέρνουν το φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης και του νομού ένα “κλικ” μακριά. Προτεραιότητα πάντα βέβαια παραμένει (εκτός από νέες συνεργασίες και πολυποίκιλα προγράμματα) η ανανέωσή της με νέους τίτλους -κάτι για το οποίο η διευθύντριά της Νινέτα Σωτηράκη και το προσωπικό της βιβλιοθήκης έχουν να υπερηφανεύονται. “Σε χρήματα μιλώντας, το σύνολο των φετινών αγορών σε βιβλία ανήλθε στα 7.000 ευρώ. Θεωρώ ούτε καν το Πανεπιστήμιο έχει ξοδέψει τόσα χρήματα στο νομό για βιβλία”, λέει μιλώντας στην “Ε” η κ. Σωτηράκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Σε αυτά φυσικά είναι όλες οι προτάσεις των μελών, τα ευπώλητα, οι νέες κυκλοφορίες, ό,τι υπήρχε σε κενό στη βιβλιοθήκη από κλασικά βιβλία και έλειπαν από τη διάθεση του αναγνωστικού κοινού, αντικαταστάσεις από φθορές, από κλοπές και διάφορα... “Θεωρώ ότι κάναμε μια πολύ μεγάλη επένδυση σε αυτό τον τομέα και φέτος, και αυτό μας βγαίνει γιατί το βλέπουμε να έχει αντίκρισμα στην κίνηση, στην προσέλευση του κόσμου και πώς ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης”, σχολιάζει η διευθύντρια της ΔΚΒ. Οπως μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχε “και η δεύτερη απογευματινή λειτουργία που βάλαμε, και μακάρι να έρθουν έτσι τα πράγματα με το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να προσθέσουμε ένα ακόμα απόγευμα ή ενδεχομένως και ένα Σάββατο πρωί, που το ζητάει ο κόσμος και θα θέλαμε πολύ να το μπορούσαμε”.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Στις νεαρές ηλικίες, η Δημόσια Βιβλιοθήκη έχει κερδίσει πολλούς φοιτητές, οι οποίοι “βρίσκουν εδώ μια εναλλακτική του αναγνωστηρίου του Πανεπιστημίου και κυρίως των τμημάτων των Ανθρωπιστικών Σπουδών”. Οι φοιτητές δανείζονται βιβλία και μελετούν εκεί, καθώς “έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό κομμάτι φιλολογικής βιβλιοθήκης και στην κλασική γραμματεία και στα νέα ελληνικά, με τίτλους που δεν βρίσκουν στο σπουδαστήριο του Πανεπιστημίου”. Κι αφού μιλάμε για... νεαρές ηλικίες, το πιο φανατικό κοινό της βιβλιοθήκης είναι για φέτος τα νηπιαγωγεία και οι πρώτες τάξεις του δημοτικού. Εξάλλου, ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα το τρέχον έτος ήταν και με τα σχολεία και η ΔΚΒ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς δούλεψαν τη φιλαναγνωσία.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Επίσης, “φέτος προτείναμε εξειδικευμένα προγράμματα για ηλικιακές ομάδες και είναι η πρώτη χρονιά που ουσιαστικά κάναμε κάτι οργανωμένο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, λέει η Ν. Σωτηράκη. Και ήδη σε αυτά τα εξειδικευμένα προγράμματα για εφήβους υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, και όλος ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος της νέας χρονιάς “είναι ήδη κλεισμένοι με σχολικές επισκέψεις”. Σε αυτές τις επισκέψεις τα μαθητικά τμήματα “έρχονται στο χώρο, διαβάζουν βιβλία, προσπαθούν να βρουν και μια εναλλακτική στον δικό τους τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας που έχουν οι έφηβοι σήμερα”.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Η βιβλιοθήκη άλλωστε είναι ανοιχτή σε όλους και τις γιορτές. Η εγγραφή είναι δωρεάν και μπορεί κάποιος ο οποίος δεν είναι μόνιμος κάτοικος να εγγραφεί προκειμένου να δανειστεί, φυσικά με την υποχρέωση να επιστρέψει εντός της σχετικής προθεσμίας το βιβλίο. Μέσα στις γιορτές η ΔΚΒ Καλαμάτας πέρα από τις καθιερωμένες αργίες (25 και 26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου) θα κλείσει μόνο μια ημέρα, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, ενώ τις υπόλοιπες μέρες και πρωινά και τα απογεύματα (Δευτέρα και Πέμπτη) θα είναι ανοιχτή και θα εξυπηρετεί το κοινό. “Η κίνηση κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι κυριολεκτικά διπλάσια από την καθημερινή. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος του κόσμου που εξυπηρετείται εκείνες τις μέρες”, παρατηρεί η διευθύντριά της.   

ΝΕΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στον νέο εξοπλισμό φέτος, πέρα από το σύστημα διαχείρισης του αναγνωστηρίου για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών που είναι στη διάθεση του κοινού, με την εγκατάσταση λογισμικών φίλτρων για μη ενδεδειγμένες ιστοσελίδες, αγοράστηκε κυλιόμενη οθόνη και προτζέκτορας για το παιδικό δωμάτιο, ενώ αναμένεται εντός των ημερών ένα σύγχρονο μηχάνημα ψηφιοποίησης. Απέκτησε επίσης τρεις ψηφιακούς αναγνώστες, οι οποίοι θα φορτωθούν με τα e-books της Εθνικής Βιβλιοθήκης και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη της βιβλιοθήκης. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η ΔΚΒ Καλαμάτας ήταν η δεύτερη δημόσια βιβλιοθήκη η οποία στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού τοποθέτησε εντελώς δωρεάν το λογισμικό διαχείρισης για το καινούργιο της βιβλιοθηκονομικό σύστημα, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και πλέον λειτουργεί ως πιλότος για άλλες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα.           

 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Η ΔΚΒ επένδυσε και σε προγράμματα ενηλίκων διοργανώνοντας σεμινάρια Ρητορικής, τα οποία επιμελείται και διδάσκει η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη. “Εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Ρητορικής και του διαγωνισμού που γίνεται για τα σχολεία, αλλά αφορούν ενήλικες που μπορεί να ενδιαφέρονται: φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και γενικότερα άνθρωποι με ενδιαφέρον για τη ρητορική”, αναφέρει σχετικά η διευθύντρια. Ενα άλλο κομμάτι είναι και αυτό της ρομποτικής για σχολεία. Η βιβλιοθήκη αγόρασε εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει στους εκπαιδευτικούς που θέλουν να δουλέψουν στο χώρο της με τους μαθητές τους, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ρομποτικής παιδιά στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ “ΕΥΤΥΧΙΑ”

Η ΔΚΒ Καλαμάτας μετά από προτροπή του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας “Ευτυχία” αγόρασε μια μεγάλη σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών. Η βιβλιοθήκη συνεργάζεται με το Κέντρο και υποδέχεται τα παιδιά και τους εφήβους της “Ευτυχίας” σε τακτά χρονικά διαστήματα στο χώρο της. “Η βιβλιοθήκη και ειδικά το παιδικό της τμήμα, πρέπει να είναι συνολικά ένας χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας του παιδιού”, επισημαίνει η Νινέτα Σωτηράκη. Γιατί, “το βιβλίο είναι ένα κομμάτι, η μουσική, η ταινία, το επιτραπέζιο είναι τα άλλα κομμάτια που θα θέλαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και των δυνατοτήτων που μας παρέχει και ο χώρος, να τα εξελίξουμε”, λέει καταλήγοντας.  


NEWSLETTER