Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 08:27

Η Μεσσήνια Δώρα Γιαννίτση στην “Ε”: Οι δράσεις και οι στόχοι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα

Γράφτηκε από την
Η Μεσσήνια Δώρα Γιαννίτση στην “Ε”: Οι δράσεις και οι στόχοι του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα

 

Η δρ. Δώρα Γιαννίτση έχει αναλάβει τη διεύθυνση και το συντονισμό του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (www.hecucenter.ru) με έδρα τη Μόσχα, από τη στιγμή της ίδρυσής του το 2005.

Για τις υπηρεσίες της στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, στη διευθύντρια του Κέντρου απονεμήθηκε το περασμένο φθινόπωρο το μετάλλιο «Πούσκιν», με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης, η δρ. Γιαννίτση βραβεύτηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για το βιβλίο της «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)».

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, με ρίζες από τη μεριά της μητέρας της από την Εύα, επισκέπτεται συχνά με την οικογένειά της την Καλαμάτα, ενώ δική της και οικογενειακών φίλων, αρχιτεκτόνων, είναι η ιδέα για την αποκατάσταση της ρωσικής εκκλησίας στη νήσο Σφακτηρία. Η ιδέα γεννήθηκε μετά από επίσκεψή τους στο νησάκι, στη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στη Μεθώνη το περασμένο καλοκαίρι.

 

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Θυμίζουμε ότι το ερευνητικό σχέδιο για τη συντήρηση του ρώσικου ξύλινου ναού στη Σφακτηρία το παρουσίασε ρωσικό επιστημονικό επιτελείο τον περασμένο Νοέμβριο στον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα. Η πρόταση αποκατάστασης κατατέθηκε από την δρ. Γιαννίτση στο Συνέδριο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, που έγινε στις 3 Αυγούστου 2019 στην Costa Navarino. Ετσι, το εγχείρημα εντάχθηκε στις δράσεις της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, μέλος της οποίας είναι η Δ. Γιαννίτση από το 2013, ενώ στο τελευταίο συνέδριο εκλέχθηκε εκπρόσωπος για την Ευρώπη.    

 

15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΠ

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, για 15 και πλέον χρόνια, συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού σε διάφορες Περιφέρειες της Ρωσίας, στην υπόθεση σύσφιγξης των φιλικών σχέσεων των δύο ομόδοξων λαών και στην ενίσχυση της λαϊκής διπλωματίας. “Η δράση μας στο σύνολό της είναι ταγμένη στην ανάδειξη των κοινών σελίδων ιστορίας, που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς, Ελληνες και Ρώσους, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας και συγγένειας”, σημειώνει η ίδια σε επικοινωνία μας.

 

ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ “ΠΟΥΣΚΙΝ - ΤΑΓΜΑ ΦΙΛΙΑΣ”

Το μετάλλιο Πούσκιν το απένειμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην δρ. Δώρα Γιαννίτση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό, ο οποίος εξήρε τη δράση και το έργο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και τις ενέργειες της ίδιας για τη σύσφιγξη της συνεργασίας των δύο λαών και την ενίσχυση των ιστορικών, πολιτισμικών και πνευματικών δεσμών που συνδέουν Ελληνες και Ρώσους. Εξάλλου, το εν λόγω μετάλλιο έρχεται να δικαιώσει το αποτέλεσμα αυτών των 15ετών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΚΕΠ, αλλά και της υλοποίησης πλήθους πολιτισμικών-καλλιτεχνικών δράσεων μέχρι τα πέρατα της Σιβηρίας και της Απω Ανατολής.

“Η παρούσα βράβευση, που αποτελεί ύψιστη ηθική ικανοποίηση και αναγνώριση, μάς επιβάλλει να συνεχίσουμε να καταβάλουμε άοκνα τις προσπάθειές μας με τους ίδιους, αν όχι ταχύτερους ρυθμούς, καθώς και με ποιοτικά ανώτερη στάθμη και αποτέλεσμα”, ανέφερε η Δώρα Γιαννίτση.

 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ακολούθησε η βράβευση από τον Πατριάρχη της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο με το «Βραβείο στη μνήμη του Μητροπολίτη Μόσχας και Κολόμενσκι Μακάριι», στις 30 Οκτωβρίου 2019 στο Προεδρείο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Τα εν λόγω βραβεία αφορούν επιτεύγματα στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών για την περίοδο 2018-2019. Επίσης η Επιτροπή του Ιδρύματος «Bulgakov» απένειμε διάκριση στη διδάκτορα Ιστορίας και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Δώρα Γιαννίτση, για το βιβλίο της «Ο ελληνικός κόσμος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά  με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)». Πρόκειται για δίγλωσση έκδοση (ρωσική, ελληνική), που δημοσιεύτηκε το 2018, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 190 ετών σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας. 

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Στη Μόσχα το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2005 ως κοινωνικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στόχο έχει τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, την ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού, Ελλήνων και Φιλελλήνων, κι όλων αυτών που με τη δράση τους συμβάλλουν στην ελληνορωσική σύμπραξη. Η δραστηριότητα του ΚΕΠ συνεπάγεται δρομολόγηση προγραμμάτων σε τακτική βάση (διδασκαλία γλώσσας, διαλέξεις ελληνικής ιστορίας, μαθήματα ελληνικού χορού, σύσταση χορωδίας ελληνικού τραγουδιού), καθώς και έκτακτων-μεμονωμένων προγραμμάτων.

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΕ 600 ΑΤΟΜΑ

Η δρ. Γιαννίτση μας πληροφορεί ότι για 15η συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά (2019-2020) η διδασκαλία γλώσσας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση σε 11 ακαδημαϊκές εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας. Τα τελευταία χρόνια τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας τα παρακολουθούν περί τα 600 άτομα. Πρόκειται για ομογενείς και φιλέλληνες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ταξιδεύουν τακτικά στην Ελλάδα, όπως λέει η ίδια – και προσθέτει ότι “τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε καταγράψει πρωτοφανή αριθμό ενδιαφερόμενων να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα, που ανέρχεται μέχρι και τα 1.500 άτομα.

Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, προς το παρόν, λειτουργούν 22 τμήματα γλώσσας”.   

 

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επίσης, μετά από διαβουλεύσεις των τελευταίων ετών, η ελληνική γλώσσα επανεντάχθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 στο πρόγραμμα του Κρατικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, μετά από ένα διάλειμμα άνω της 20ετίας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2018 “εντάξαμε την ελληνική γλώσσα σε δύο καινούριες πανεπιστημιακές εστίες της Μόσχας, στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (λειτουργούν 6 τμήματα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου) και στο Δημοτικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (λειτουργούν 2 τμήματα)”, αναφέρει.   

Παράλληλα στο Κέντρο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη και μουσικό αρχείο, προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

ΘΕΑΤΡΙΚЕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στις πολιτισμικές/καλλιτεχνικές δράσεις του Κέντρου εντάσσονται και θεατρικές παραστάσεις, όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που έκανε πρεμιέρα το Φεβρουάριο 2014 στη Μόσχα. Η συνέχεια ήρθε με την παράσταση «Тρωάδες» του Ευριπίδη στην Ταυρίδα και το Μάρτιο 2017 στην Κριμαία, και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ανέβηκε στο Ομσκ η τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος». Η παράσταση «Λυρική» Αντιγόνη του Σοφοκλή ακολούθησε το Μάρτιο 2018 στην Αθήνα και στο Αργος, και το 2019 ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στην καρδιά της Σιβηρίας, στην πόλη Τάρα της Περιφέρειας Ομσκ και στην Απω Ανατολή, στην πόλη του Βλαδιβοστόκ.

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Φεβρουάριο του 2012 το ΚΕΠ πήρε την πρωτοβουλία μιας εκστρατείας στήριξης της Ελλάδας, σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της, με τη διαφημιστική καμπάνια “Στήριξε την Ελλάδα, αγόραζε ελληνικά προϊόντα, ταξίδεψε για διακοπές στην Ελλάδα”.

Μια άλλη εκστρατεία στήριξης ήταν αυτή το Δεκέμβριο 2014 για τους Ελληνες της Αζοφικής στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στο Σύλλογο Ελλήνων της πόλης του Ντονέτσκ, ενώ η εκστρατεία συνεχίζεται και μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

 

ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Οσον αφορά τα εκδοτικά προγράμματα που δρομολογεί το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στις εκδόσεις του είναι και ένα εγχειρίδιο ελληνικής γλώσσας για ρωσόφωνους, καθώς και: το βιβλίο-ιστορική μελέτη του Γιάννη Νικολόπουλου «Ελληνες και Ρωσία 17ος-20ος αι.», τα απομνημονεύματα της γνωστής και διαπρεπούς Ελληνίστριας της Ρωσίας Τατιάνας Κοκούρινα με τίτλο «Δεν υφίστανται άνθρωποι χωρίς ενδιαφέρον...», το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα «Η φανέλα με το εννέα» στη ρωσική. Επίσης, στις εκδόσεις του συμπεριλαμβάνονται κατάλογοι και λευκώματα από τις διοργανώσεις εκθέσεων βιβλίων και ζωγραφικής κ.ά., η έκδοση βιβλίου που βασίζεται στη διδακτορική διατριβή του ελληνιστή δρ Ιστορίας Γιούρι Κβασνίν με τίτλο «Η Ελλάδα στο σύστημα των διεθνών σχέσεων την περίοδο 1936-1941», η έκδοση του βιβλίου «Ελλάδα-Ρωσία: κοινές σελίδες ιστορίας», που περιέχει τις εισηγήσεις σε τρία συνέδρια, που διοργάνωσε το ΚΕΠ τα τελευταία χρόνια.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Η δρ. Δώρα Γιαννίτση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε με «Αριστα» από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και εισήχθη στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Παράλληλα έλαβε υποτροφία από τον τότε σοβιετικό οργανισμό «Πατρίδα» και μετέβη στη Μόσχα για σπουδές. Το 1995 αποφοίτησε από την Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Lomonosov». Το 2000 υποστήριξε διδακτορική διατριβή στην ίδια σχολή με θέμα «Ο ελληνικός κόσμος στα τέλη του 18ου - αρχές 20ού αιώνα μέσα από τις ρωσικές πηγές (όσον αφορά στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων)», η οποία αργότερα κυκλοφόρησε σε βιβλίο (2002, 2005, και το 2017 σε δίγλωσση έκδοση, Ελληνικά-Ρωσικά). Το 2003 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Υποκριτικής Τέχνης της Ρωσικής Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης (RATI-GITIS). Από τη στιγμή της ίδρυσής του (2005) έχει αναλάβει τη διεύθυνση και το συντονισμό του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα (www.hecucenter.ru).

Από το 1995 εργάστηκε ως συμβασιούχος υπάλληλος - επιστημονικός συνεργάτης στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα.


NEWSLETTER