Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012 10:44

Σάκης Μπιρμπίλης: "Το φως το συνάντησα πολύ πριν το θέατρο"

Σάκης Μπιρμπίλης: "Το φως το συνάντησα πολύ πριν το θέατρο"

Είναι… ο άρχοντας του φωτός! Ο Σάκης Μπιρμπίλης από τους πιο γνωστούς φωτιστές στο ελληνικό θέατρο, έχει συνεργασίες με όλους σχεδόν τους σκηνοθέτες και μάλιστα σε κάθε είδους θέαμα. Την τρέχουσα περίοδο "ρίχνει τα φώτα του" σε δέκα περίπου παραγωγές, ενώ στόχος του είναι να ασχοληθεί με τον φωτισμό κονσέρτων, κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα.

 

- Τι σε οδήγησε στο χώρο του θεάτρου και ειδικότερα στα φώτα; 

«Το φως το συνάντησα πολύ πριν το θέατρο από πολύ μικρή ηλικία. Στο χώρο του θεάτρου με οδήγησε μία τυχαία συνάντηση στο γύρισμα ενός video art για τον Κώστα Τσόκλη με την Ελευθερία Ντεκώ, με την οποία την ίδια νύχτα συζητήσαμε για το θέατρο και τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη. Για τα επόμενα δύο χρόνια δούλεψα ως βοηθός της».

 

- Ο φωτιστής απαιτείται να έχει απόλυτη συνεργασία με το σκηνοθέτη ή μπορεί να δρα αυτόνομα;

«Ο φωτιστής όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές απαιτείται να έχουν απόλυτη συνεργασία κατά την προετοιμασία και την κατασκευή της παράστασης και μεταξύ τους και με τον σκηνοθέτη. Αυτό κάποιες φορές αναιρείται όταν κάποιες μόνιμες συνεργασίες καθιστούν τα πολλά λόγια περιττά. Θέλω να επισημάνω ότι ο σκηνοθέτης είναι εκείνος που παίρνει όλες τις τελικές αποφάσεις».

 

- Μια μέτρια σκηνοθετικά παράσταση μπορεί να βελτιωθεί με καλό φωτισμό ή και το αντίθετο;

«Για να φτάσει κάποιος να αναφέρεται ως καλός συντελεστής δεν αρκεί να είναι. Θα πρέπει να δουλέψει με τους καλούς σκηνοθέτες. Οσο μπορεί να βελτιωθεί μία κακή παράσταση από τα φώτα, τόσο μπορεί μία κακή φωτιστικά παράσταση να βελτιωθεί από μία καλή σκηνοθεσία. Το αναφέρω γιατί πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μία παράσταση και όχι ο καθένας τη δική του. Το φως είναι πάντα καθαρό και όμορφο και ασχημαίνει όταν σταματήσει σε κάτι άσχημο».

 

- Κάθε σεζόν σε βλέπουμε σε αρκετές παραστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο δικός σας χώρος δεν επηρεάστηκε από την κρίση;

«Στον κλάδο μας δεν είμαστε πολλοί οι καλοί γι΄ αυτό δεν έχουμε επηρεαστεί ακόμα σε σχέση με την ενασχόληση του επαγγέλματος. Παρ' όλα αυτά υπάρχει κρίση στα budget που διατίθενται για τον φωτιστικό εξοπλισμό και τις αμοιβές».

 

- Υπάρχουν σκηνοθέτες με τους οποίους είσαι σε μόνιμη συνεργασία; 

«Ναι. Κάποιοι απ' αυτούς είναι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Νίκος Μαστοράκης, η Εφη Θεοδώρου, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Κακλέας, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, η Κατερίνα Ευαγγελάτου».

 

- Σε τι είδη παραστάσεων προτιμάς να δουλεύεις; Θεατρικές, χορού, χοροθέατρο;

«Ολα τα είδη είναι ενδιαφέροντα και τα αγαπάω όλα το ίδιο. Αυτό που θα ήθελα και δεν το κάνω είναι να ασχοληθώ με τον φωτισμό κονσέρτων τα οποία δεν υποστηρίζονται στην Ελλάδα».

 

- Αυτή τη σεζόν σε τι δουλειές έχεις κάνει φώτα και τι προγραμματίζεις για τη συνέχεια;

«Εχω κάνει "Το Κίεβο" του Σέρχιο Μπλάνκο, "Αχ, αυτά τα φαντάσματα" του Εντουάρντο ντε Φιλίπο, "La Nonna" του Ρομπέρτο Κόσα, "Η ρομαντική μου ιστορία" του Ντ. Σ. Τζάκσον, "Ζ" του Βασίλη Βασιλικού, "Βυσσινόκηπος" του Αντον Τσέχοφ, "Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων" του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Και στη συνέχεια δύο από αυτά "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" του Μπέρτολντ Μπρεχτ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και "Δαίμονες" στο "Παλλάς"».

 

- Τι θες να φέρει ο νέος χρόνος;   

«Συμμετοχή, συνεννόηση, συμμάζεμα, συγκίνηση, σύμπραξη, συμπόνια, συμφωνία, συνεργασία, συγχώρεση! Αυτά!».