Κυριακή, 02 Αυγούστου 2020 09:10

Η Καλαματιανή Νικόλ Φωτάκη από την “Icebow Designs”: Κοσμήματα εμπνευσμένα από την αστροκοσμική ενέργεια

Γράφτηκε από την

Σε κόσμους ονειρικούς, σε απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη μας ταξιδεύουν νοερά τα κοσμήματα της Καλαματιανής Νικόλ Φωτάκη, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο γνωστά και αγαπητά στον κόσμο με την επωνυμία “Icebow Designs”.

Μια απλή ματιά αρκεί για να δει κανείς πόσο ξεχωριστά και όμορφα είναι, ενώ είναι ιδιαίτερα τιμητικό το ότι η συλλογή της βρίσκεται πλέον και στο πωλητήριο του Μουσείου Χατζηκυριάκου - Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη) στην Αθήνα. Μέσα και από το Διαδίκτυο, η startup επιχείρηση εδραιώνεται με πιο γερές βάσεις στους χρήστες από τις πιο γνωστές πλατφόρμες των fashionistas…

Τα σχέδιά σας είναι ιδιαίτερα αφαιρετικά και συνδυάζουν πρωτότυπες προσθήκες υλικών. Είναι εμπνευσμένα από την εποχή που ζούμε;
Το “Icebow Designs” το εμπνεύστηκα από την αστροκοσμική ενέργεια των πιο διαστημικών και ασυνήθιστων τοπίων του σύμπαντος και της γης σε συνδυασμό με τις περιπέτειές μου στη φύση. Μέσα από αυτή την έμπνευση δημιούργησα και το “Cosmic”, κόμικ που συνδέεται με τα σχέδιά μου το καθένα ξεχωριστά από μυστηριώδεις ιστορίες με τη Μία και τον Τζέικ, σε φανταστικούς και αληθινούς κόσμους. Είναι αφιερωμένο στους τολμηρούς και τους περίεργους, τους γενναίους και τους περιπετειώδεις. Για να ελευθερωθεί η πραγματική ενέργεια του “Icebow”, η φαντασία είναι το κλειδί. Το icebow είναι ένα σπάνιο ουράνιο οπτικό φαινόμενο που παράγεται από την αλληλεπίδραση φωτός από τον ήλιο ή το φεγγάρι με παγωμένους κρυστάλλους στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία έγχρωμου φωτοστέφανου.

Πότε ξεκινά η σχέση σας με το κόσμημα;
Μεγάλωσα βλέποντας τον πατέρα μου να σχεδιάζει και να κατασκευάζει κοσμήματα και έτσι έμαθα όλη τη διαδικασία της τελειοποίησης. Επειτα σπούδασα μάρκετινγκ και ασχολήθηκα με το κομμάτι του branding και digital marketing μιας διεθνούς εταιρείας κατασκευής κοσμημάτων.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;
Χρησιμοποιούνται υλικά τόσο ανθεκτικά, που χρησιμοποιούνται ακόμα και σε διαστημόπλοια. Τα μέταλλα είναι το τιτάνιο, χειρουργικό ατσάλι, ανθρακόνημα και κεραμικό που βγάζουν τις ωμές αισθήσεις της γης. Μια ξεχωριστή συλλογή είναι το “Ceramics” όπου έχω δημιουργήσει ξεχωριστούς πίνακες με cyber punk χρώματα, τα οποία δείχνουν σκηνικά που διαδραματίζονται μέσα στο “Cosmic” κόμικ. Μεγάλης αντοχής μέταλλα μετατρέπονται με λεπτό σχεδιασμό σε δαχτυλίδια που κρατάνε για πάντα χωρίς να αλλάζουν μορφή. Είναι όλα υποαλλεργικά και μπορούν να φορεθούν στις πιο σκληρές συνθήκες χωρίς να καταστραφούν. Ακόμα και το πιο λεπτό και μικρό δαχτυλίδι θα μείνει για πάντα ίδιο.

  

Πού και πώς γίνεται η παραγωγή σας;
Η βάση και το εργαστήριο βρίσκεται στην Καλαμάτα. Χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και όλα τα σχέδια τελειοποιούνται στο χέρι από μοναδικούς τεχνίτες του είδους.

Τι είναι αυτό που κάνει το brand σας να ξεχωρίζει και ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας έχετε μεταφέρει στις δημιουργίες σας;
Η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι η πηγή όλων όσα δημιουργούνται μέσα στο “Icebow”. Τίθενται νέα πρότυπα στο κόσμημα, που έχουν πάνω απ’ όλα την αυθεντική έκφραση της τέχνης. Το “Icebow” είναι ανοιχτό να μπορεί ο καθένας να το ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο, δημιουργώντας έτσι τη δική του ιστορία.

Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει μια νέα σχεδιάστρια τη σημερινή εποχή της κρίσης και αμέσως μετά την κρίση λόγω κορονοϊού;
Κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι πολύ διαφορετική και ξεχωριστή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ώστε να καθορίσουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Είμαι πάντα της άποψης να κάνουμε αυτό που προσδοκούμε, προσπερνώντας εμπόδια και καθυστερήσεις.

Τι σχέση έχουν σήμερα οι άνδρες με το κόσμημα;
Η σχέση του άνδρα με το κόσμημα, όπως και στα αρχαία χρόνια βλέπουμε να είναι σημαντική. Σήμερα η χρήση του κοσμήματος και ιδιαίτερα των δαχτυλιδιών φαίνεται να είναι κομμάτι της μόδας των ανδρών και αποκτά ολοένα και περισσότερο κοινό που τα προτιμά ως καθημερινά αξεσουάρ. Η ιστορία του ανδρικού κοσμήματος πάει πίσω στα αρχαία χρόνια και ερχόμενοι στο σήμερα φορούν κοσμήματα που τους εκφράζουν. Ολα τα σχέδιά μου έχουν φτιαχτεί με τη λογική να μπορούν να τα φοράνε και τα δύο φύλα, με γραμμές που έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν και στους δύο -είτε θα επιλέξουν σχέδια με γνώμονα την έκφραση μόδας είτε ως βέρες. Ανέκαθεν και τα δύο φύλα φορούσαν κόσμημα και βλέποντας και τη σημερινή εποχή θεωρώ ότι συνεχίζουν δυναμικά με την επιλογή κοσμημάτων ως αξεσουάρ.

Πώς επιλέξατε να προωθήσετε την επιχείρησή σας μέσα από το Διαδίκτυο;
Είναι κομμάτι της εποχής μας η διαδικτυακή πώληση, που εξυπηρετεί πολύ κόσμο και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα να φτάσουν τα προϊόντα εύκολα στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου.

Πού μπορούμε να βρούμε τις συλλογές σας;
Ολα τα σχέδια είναι στο www.icebowdesigns.com και στα social media: Icebow Designs στο Instagram και Icebow Designs στο Facebook”.

Η Νικόλ Φωτάκη γεννήθηκε στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Στην ηλικία των 10 χρόνων επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα, απ' όπου και κατάγεται. Σπούδασε στην Αθήνα στο Deree, Μάρκετινγκ και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Μάρκετινγκ στο Erasmus Rotterdam University. Μεγάλωσε βλέποντας τον πατέρα της να σχεδιάζει και να κατασκευάζει κοσμήματα, μαθαίνοντας έτσι όλη τη διαδικασία της τελειοποίησής τους. Τελειώνοντας τις σπουδές της εργάστηκε σε πολυεθνική εταιρεία κατασκευής κοσμήματος, όπου ασχολήθηκε με την αγορά της Αμερικής. Εχοντας πολυετή εμπειρία και γνώσεις στο χώρο των πολυτελών κοσμημάτων και μόδας, δημιούργησε την εταιρεία τον Ιούλιο του 2019. * Τα κοσμήματά της βρίσκονται στα εξής σημεία: Αθήνα - Μουσείο Μπενάκη στο πωλητήριο της Πινακοθήκης Χατζηκυριάκου - Γκίκα στην οδό Κριεζώτου 3, Καλαμάτα - Ιωάννης Κουβελάκης, Αριστομένους 75.