Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 08:35

Χριστίνα Τσάφου: "Αισιοδοξία και μην το βάζετε κάτω"

 

"Αισιοδοξία και μην το βάζετε κάτω" είναι το μήνυμα που στέλνει η Χριστίνα Τσάφου και ως πολίτης αλλά και ως Κυρία Ιουλία στην ομότιτλη παράσταση που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.


Μια κωμωδία με πολύ έξυπνο χιούμορ και εξέλιξη γραμμένη από τις Εμμανουέλα Αλεξίου (που είναι και η σκηνοθέτης της παράστασης) και Μάρω Μπουρδάκου με τέτοιο τρόπο ώστε όλα να φαίνονται πιθανά να γίνουν από τα ικανά χέρια της κυρίας Ιουλίας! 

 

- Την Καλαμάτα την γνωρίζετε θεατρικά;

"Αρκετά, έχοντας παίξει σε περιοδείες παραστάσεων κάμποσες φορές, ώστε να μπορώ να πω ότι έχετε πολύ καλό κοινό. Τώρα έρχομαι με αυτή την παράσταση που συμπρωταγωνιστεί ο συμπατριώτης σας ο Γιώργος Γιαννόπουλος και είμαι πολύ χαρούμενη. Με τον Γιαννόπουλο δεν είχα ξαναδουλέψει, άκουγα ότι είναι πολύ καλός συνάδελφος και το επιβεβαίωσα πλέον. Ο Γιώργος είναι πολύ καλός και πάνω στη σκηνή και εκτός σκηνής. Επίσης ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά και μάλιστα χωρίς να το κάνει για δικό του όφελος ή προβολή ίσα ίσα τώρα που τον ζω από κοντά σας λέω ότι δίνει πολύ ψυχή σ' αυτόν τον τομέα."

 

- Η κυρία Ιουλία τι πλάσμα είναι;

"Είναι μια απλή κυρία που στην πορεία όμως ανακαλύπτει ότι έχει μέσα της στοιχεία που δεν φανταζόταν και η ίδια. Δηλαδή ανακαλύπτει ότι είναι τολμηρή ενώ ποτέ της δεν υπήρξε και δεν φανταζόταν ότι μπορεί να γίνει κιόλας. Είναι αυτό που λέμε μια μεσαία γυναίκα, δασκάλα πιάνου από την Κυψέλη, που αποφασίζει όμως στα δύσκολα να μην το βάλει κάτω και να πιάσει την ζωή στα χέρια της, να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα που λέμε. 

Μεταμορφώνεται σε κάτι που δεν μπορεί ποτέ να φανταστεί και μάλιστα από ένα λάθος, μια αγγελία που βρίσκει ψάχνοντας για δουλειά προκειμένου να κάνει κάτι να βοηθήσει το σπίτι της, την οικογένειά της που αντιμετωπίζει πρόβλημα οικονομικό. Ψάχνοντας λοιπόν για  δουλειά χωρίς να το καταλάβει γιατί είναι μια αθώα γυναίκα, βρίσκεται ένα ...ροζ σπίτι, οπότε όταν καταλαβαίνει τι γίνεται αποφασίζει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της!

 

Και όταν λέμε στα χέρια της αυτή τη φορά δεν είναι σχήμα λόγου...αφού βρίσκεται να κάνει μια παραλλαγή του αρχαιότερου επαγγέλματος! Γιατί δεν γίνεται η κλασική περίπτωση της εκδιδόμενης γυναίκας, δεν θα μπορούσε άλλωστε, καθώς έχει περάσει και η ηλικία της για κάτι τέτοιο αλλά και πρακτικά αλλά και γιατί ηθικά δεν θα μπορούσε."

 

- Ε... ούτε πάει όμως για να κάνει κουλουκάρια με τα δυο της τα χεράκια.

"Οχι με τίποτα, άλλωστε πάντα πρόσεχε τα χέρια της λόγω του πιάνου και κάθε δουλειά στο σπίτι της την έκανε πάντα φορώντας γάντια για να μην τα ταλαιπωρεί. Ετσι λοιπόν έχουν τόσο πολύ καλή αφή και όποιον πιάνουν να τον ηρεμούν...Οι δύο συγγραφείς μας το έγραψαν το έργο με τέτοιο χιούμορ και τρυφερότητα που το κάνει μοναδικό αυτό το έργο, γιατί η πράξη από μόνη της είναι σκληρή. Δεν είναι απλό για μια γυναίκα όπως η κυρία Ιουλία να ανατρέπει της ζωή της που ήταν εντελώς άλλο πράγμα μέχρι τώρα και να μπαίνει σε μια άλλη λογική"

- Τελικά έχουμε καλούς Νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς;


Πιστεύω πάντα στους νέους και ότι η τέχνη πάντα γεννάει και συνεχίζεται ακριβώς απ' αυτό να πηγαίνει μπροστά και δεν είναι ανάγκη να μένουμε πίσω στα κλασικά ας πούμε. βεβαίως εκεί πατάμε για να κάνουμε βήματα μπροστά αλλά ναι, υπάρχουν νέοι συγγραφείς, νέοι συνάδελφοι ηθοποιοί που εξελίσσουν τα πράγματα όλο και καλύτερα. Για το συγκεκριμένο έργο δε, να σας πω ότι με το που το διάβασα είπα αμέσως μ' αρέσει!!!!! Γιατί δεν σας κρύβω είχα διαβάσει κι άλλα που μου είχαν προτείνει αλλά δεν βρήκα κανέναν λόγο να τα κάνω"

- Είναι και για εσάς τους ηθοποιούς το ίδιο λυτρωτικό το θέατρο όσο και για τους θεατές;


"Εννοείται! Ετσι κι αλλιώς η υποκριτική είναι καταφυγή για τον ηθοποιό πολύ περισσότερο απ' τον θεατή. Ειδικά αν μιλάμε ότι ο ηθοποιός παίζει σε κωμωδία και μάλιστα έντιμη και προσεγμένη. Φυσικά το θέατρο δεν θα σου λύσει τα προβλήματα είτε είσαι ηθοποιός είτε είσαι θεατής γιατί είσαι κανονικός άνθρωπος με ανάγκες, υποχρεώσεις και προβλήματα, αλλά μπορεί να σου δώσει μια άλλη παράμετρο που δεν την έβλεπες μέχρι εκείνη την ώρα ή την έβλεπες  αλλιώς

Μπορεί να σε ξεκουνήσει λοιπόν το θέατρο και ανάλογα με το έργο ή μπορεί να σου δείξει ένα μονοπάτι ή απλώς να σου καλλιεργήσει την ψυχή σου. Ε δεν είναι καθόλου λίγο αυτό!"

- Οι νέοι άνθρωποι πάνε θέατρο;

"Κάποιες παραστάσεις είναι αλήθεια που τις κυνηγάνε περισσότερο οι νέοι, ενώ το κλασικό εκπαιδευμένο κοινό που λένε είναι λίγο. Ομως ξέρετε είναι ευρύ το κοινό που έχει δει πολύ τηλεόραση και που επιλέγει να πηγαίνει σε παραστάσεις που παίζουν άνθρωποι που τους βλέπει στην τηλεόραση και θέλει να τους δει και από κοντά. Δεν είναι κακό ξέρετε κι αυτό, αντίθετα ότι επιλέγουν να σηκωθούνε να βγούνε από το σπίτι τους και να πάνε σε μια θεατρική σκηνή, είναι ένα κέρδος για εκείνους αλλά και για εμάς. Ο θεατής όμως αν έρθει και δει μια παράσταση που του αρέσει μπορεί και να αγαπήσει το θέατρο έστω κ αν ο λόγος που τον ξεσήκωσε να έρθει είναι η τηλεόραση"

 

- Εχετε παίξει στην τηλεόραση πολλά χρόνια. τι γίνεται με τις παραγωγές φέτος;

"Υπάρχει ξηρασία...και έρημος. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ και να, τώρα τέλος Μάρτη σχεδόν θα γίνει πρεμιέρα μιας σειράς, θα συνεχιστεί κάποια άλλη οπότε δειλά δειλά μπορεί να γίνουν πράγματα και να ανθίσει πάλι από του χρόνου η ελληνική τηλεοπτική παραγωγή

και να βρούνε και καμιά δουλειά οι άνθρωποι της τηλεόρασης πέραν από τους ηθοποιούς που έχουμε και το θέατρο. Γιατί πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι με το σταμάτημα των παραγωγών έμειναν χωρίς δουλειά τεχνικοί, ενδυματολόγοι, δημοσιογράφοι κι ένα πλήθος ειδικοτήτων. Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί που φαινόμαστε!"

 

- Τι μήνυμα θα δίνατε στον κόσμο που περνάει τόσο δύσκολα στη χώρα μας;

"Αντισταθείτε!!! Αυτό μόνο μπορεί να είναι το μήνυμα! Αισιοδοξία και μην το βάζετε κάτω"

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Με τους δανειστές να χτυπάνε ανυπόμονα την πόρτα, την απειλή να χάσει το σπίτι της από τα χρέη και τη μόνιμη έγνοια του τεμπελχανά του γιου της, η Κυρία Ιουλία αποφασίζει στην προχωρημένη ηλικία της να... πάρει την κατάσταση στα μαλακά της χεράκια και να ψάξει για νέα καριέρα. 


Δεν μπορούσε όμως ποτέ να φανταστεί πού θα την οδηγούσε μια διφορούμενη αγγελία εργασίας: από καθηγήτρια πιάνου στην Κυψέλη, σε χειρωνακτική (κυριολεκτικά) εργασία

στα κακόφημα κολαστήρια της οδού Κωνσταντινουπόλεως, να προσφέρει... ανώνυμη ανακούφιση σε άγνωστους άντρες! Πού και να το μάθουν οι  καθωσπρέπει φίλες της ή (θου κύριε!) ο γιος της... Η Κυρία Ιουλία στην πορεία θα ανακαλύψει πως τα πράγματα στη ζωή δεν είναι όπως τα πίστευε. Και πως η ευτυχία τελικά κρύβεται μέσα μας...

Η Εμμανουέλα Αλεξίου (που είναι και η σκηνοθέτης) και η Μάρω Μπουρδάκου εμπνεύστηκαν αυτήν την αληθινή σουρεαλιστική ηρωίδα-μάνα που έρχεται με την μοναδική ζεστή ερμηνεία της Χριστίνας Τσάφου να δώσει μια ανθρώπινη υπόσταση στο πρόβλημα της κρίσης που τυραννά την σύγχρονη κοινωνία. Δίπλα της ο Γιώργος Γιαννόπουλος και η Αλίνα Κοτσοβούλου σε αναπάντεχους ρόλους, ενώ ο Γιάννης Τσιμιτσέλης συμπληρώνει το καστ σε ρόλο γκεστ μέσω δορυφορικής σύνδεσης! .

 Ανοίξτε το παραθυράκι σε ένα νέο ("υπό")κόσμο πιθανοτήτων και αληθινών ανθρώπινων σχέσεων...