Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 10:20

Νικολίνα Λέκκα: “Στα έργα μου αρέσκομαι να προβάλλω ισχυρά γυναικεία πρότυπα”

Γράφτηκε από την

Τη μεγάλη της αγάπη, το γράψιμο, υπηρετεί τα τελευταία χρόνια η Νικολίνα Λέκκα (πρ. πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ).

Το πρώτο της βιβλίο ήταν το μυθιστόρημα «Πέρα από τον ωκεανό», ενώ μέσα στην καραντίνα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (σε πολύ προσιτή τιμή) την παιδική νουβέλα “Η Κρυσταλλένια και ο Ηλιότοκος”. Μέσα από το τελευταίο της πόνημα, η ίδια παροτρύνει τους γονείς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη για το διάβασμα, για την δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους και για ατελείωτα ταξίδια με μέσο τη φαντασία.

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Πώς έγινε η μετάβαση από το μυθιστόρημα στην παιδική νουβέλα;

Νομίζω ότι έγινε με έναν τρόπο αυθόρμητο, ήταν μια στιγμιαία έμπνευση και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτήν την όμορφη ιστορία, την οποία αγαπώ και πιστεύω πάρα πολύ. Αρχικά δεν είχα σκεφθεί να ασχοληθώ με το παιδικό βιβλίο, καθώς όμως έγραφα και προχωρούσα ήταν κάτι που μου άρεσε και το απόλαυσα. Για να σας εξηγήσω, σκέφτεσαι διαφορετικά όταν γράφεις για παιδιά. Προσπαθείς να είσαι κατανοητός, να ξεκαθαρίσεις για ποιες έννοιες θες να μιλήσεις και με ποιον τρόπο. Επίσης σκοπός είναι να κρατήσεις το ενδιαφέρον τους, χρησιμοποιώντας τη μαγεία και τη φαντασία που λατρεύουν σε αυτή την ηλικία. 

Τι ρόλο παίζουν τα παιδιά σας, στην έμπνευση και στην προσέγγιση του παιδικού βιβλίου;

Σίγουρα η ζωή μου είναι συνδεδεμένη με τη μητρότητα και το παιδί διότι έγινα μητέρα στην νεαρή ηλικία των 19 χρόνων. Αυτό όμως που με επηρέασε περισσότερο είναι η αγάπη μου για το παιδί γενικότερα. Το παιδί είναι το μέλλον, η συνέχειά μας, οφείλουμε να του δώσουμε τη γνωστική και συναισθηματική δύναμη ώστε να γίνει ένας υγιής και ασφαλής ενήλικος. Μέσα από το παραμύθι και το παιδικό βιβλίο, χτίζει τις γνώσεις του και τις αξίες του, συναισθηματικές και ηθικές. Επίσης, φαντάζεται και ψυχαγωγείται. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να περάσουμε χρόνο μαζί με τα παιδιά μας με την ανάγνωση, την αφήγηση ή τη συζήτηση μιας ιστορίας. Ακόμα και να κάνουμε δημιουργικά παιχνίδια όπως η ζωγραφική και το θεατρικό παιχνίδι.

Πώς συνδυάσατε τις σπουδές στα παιδαγωγικά και στο πολιτικό της νομικής;

Τα αντικείμενα μοιάζουν πολύ μακριά το ένα από το άλλο. Οι αρχικές σπουδές μου στην επιστήμη της παιδαγωγικής αναμφίβολα με βοήθησαν θετικά σε αυτό το συγγραφικό εγχείρημα. Το επάγγελμά μου στη συνέχεια όμως ως υπάλληλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με οδήγησε στο πεδίο των πολιτικών, νομικών και στη συνέχεια οικονομικών σπουδών. Στην ουσία δεν έχουν πολύ μεγάλη απόσταση αυτοί οι τομείς, όπως αρχικά μπορεί να φαίνεται. Είναι ανθρωποκεντρικές επιστήμες και προσεγγίζουν το άτομο από διαφορετική πλευρά, την ανάπτυξή του, το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που θα ζήσει και η ποιότητα ζωής που θα έχει. Ο άνθρωπος είναι κεντρικής σημασίας και στα έργα μου. 

Θεωρείτε πως οι τόποι που ζήσατε συνετέλεσαν στο να έχετε την ανάγκη να "ταξιδεύετε" τόσο εσείς όσο και οι αναγνώστες μέσα από τα κείμενά σας;

Το βιβλίο για μένα είναι ταξίδι τόσο για τον συγγραφέα όσο και για τον αναγνώστη. Ο ένας εισχωρεί στον κόσμο του άλλου και δημιουργείται ένας τρίτος καινούριος κόσμος, στον οποίο ο καθένας πορεύεται με τον τρόπο του. Το ταξίδι μπορεί να είναι κυριολεκτικό αλλά και μεταφορικό. Οι διαφορετικοί τόποι, οι άνθρωποι με την κουλτούρα τους που συναντάς εκεί, σε κάνουν πιο ανοικτό και δεκτικό στη διαφορετικότητα, ευπροσάρμοστο και λάτρη των αλλαγών. Τα ταξίδια τα αγαπώ για αυτό τον λόγο, όπου πάντα σε αυτά παρατηρώ με κάθε λεπτομέρεια οτιδήποτε διαδραματίζεται γύρω μου. Από την άλλη ως αναγνώστης, στη νεανική μου κυρίως ηλικία, έχω ταξιδέψει σε απίθανα μέρη και έχω ταυτιστεί με πολλούς ήρωες. Εύχομαι και οι αναγνώστες των βιβλίων μου να αισθάνονται το ίδιο, να τους προσφέρουν μια περιήγηση σε διαφορετικούς κόσμους. 

Εκτός από το νεανικό μυθιστόρημα το οποίο πρόσφατα μεταφράστηκε, υπάρχουν σχέδια για επόμενο βιβλίο;

Τα σχέδια είναι πολλά και προσδοκούμε το καλύτερο. Η παιδική νουβέλα μεταφράστηκε στα γαλλικά, το ίδιο θα γίνει και με το μυθιστόρημα σε δεύτερο χρόνο. Επίσης είμαστε σε επικοινωνία με έναν εκδοτικό οίκο στην Ιρλανδία και έναν άλλο στη Ρωσία και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ώστε να κυκλοφορήσουν και τα δυο βιβλία μου σε αυτές τις χώρες. Γίνονται ικανοποιητικές προσπάθειες. Ο χώρος του βιβλίου δεν είναι εύκολος και ειδικότερα στο εξωτερικό. Σε συνεργασία όμως με τις Εκδόσεις “Anima”, πολλή προσπάθεια, επιμονή και σεβασμό στον αναγνώστη και το βιβλίο, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μας. Αυτή την περίοδο γράφω ένα δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο «Αρωμα από κρασί», έχω τελειώσει έναν μονόπρακτο και υπάρχει η σκέψη για μια διασκευή ενός γνωστού διηγήματος σε παιδικό βιβλίο. Σκέψεις και έμπνευση υπάρχουν! 

Ποιον από τους ήρωες σας ξεχωρίζετε μέχρι σήμερα και γιατί;

Η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος «Πέρα από τον ωκεανό» είναι η αγαπημένη μου. Είναι μια γυναίκα δυναμική, με ισχυρή προσωπικότητα, ήθος και αξίες, η οποία καθορίζει τη ζωή και τη μοίρα της η ίδια. Στα έργα μου αρέσκομαι να προβάλλω ισχυρά γυναικεία πρότυπα. Ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας είναι πολλαπλός και δύσκολος, όσο και αν τα πρότυπα προβάλλουν το αντίθετο. Μια επίπλαστα εύχαρη και ανέμελη πραγματικότητα που στηρίζεται στην εικόνα, είναι απλά μια ψευδαίσθηση. Τέλος η μικρή Κρυσταλλένια με το πείσμα της, το κέφι, την τόλμη και το θάρρος της, σπάει τους κανόνες, ταξιδεύει και πλησιάζει την αγάπη. Η παιδική νουβέλα πλημμυρίζει από συναισθήματα, αξίες, μηνύματα και περιπέτεια. Αγγίζει τις ευαισθησίες μικρών και μεγάλων.

Τα βιβλία διατίθενται ηλεκτρονικά από τον εκδοτικό οίκο “Anima” της επίσης Μεσσήνιας Αννας Ραζή: www.animapublications.gr.

Η Νικολίνα Λέκκα γεννήθηκε στη Ζυρίχη Ελβετίας το 1974. Εζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην Πύλο Μεσσηνίας. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Επίσης είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού με τίτλο Master in Business Administration. Ζει μόνιμα και εργάζεται στην Καλαμάτα, είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες, την Πετρίνα και την Ιωάννα. Είναι μέλος της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων και έχει συμμετάσχει στον Ζ΄ Συλλογικό Τόμο «Μεσσηνιακές δημιουργίες».