Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 09:15

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 50ο - τελευταίο)

Η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού (μέρος 50ο - τελευταίο)

50ό (Τελευταίο)

 

Το πρόγραμμα για το καρναβάλι του 2010 διαμορφώνεται ως εξής (464): «Σήμερα Κυριακή, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Μεσσήνης διοργανώνει στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία, κατασκευή χαρταετού. Μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει, στο αμφιθέατρο του πάρκου, η τελική φάση του παιχνιδιού του κρυμμένου θησαυρού, που διοργανώνει το Ράδιο Μεσσήνη. Στις 8 το βράδυ θα ανάψουν φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης -με προοπτική για ολονύχτιο ξεφάντωμα με κρασί, χορό και διασκέδαση μεταμφιεσμένων καρναβαλιστών. Στις 9.30 το βράδυ προγραμματίζεται η αναβίωση της χορωδίας της Μαντολινάτας από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης και το διευθυντή του Μουσικού Συλλόγου «Ιαμβος», σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην κεντρική πλατεία και στις παραδοσιακές φωτιές -ενώ βεγγαλικά θα φωτίσουν το νυχτερινό ουρανό για τα 150 χρόνια του Καρναβαλιού της Μεσσήνης. Αύριο Καθαρή Δευτέρα στις 11 το πρωί θα γίνει μετάβαση τσολιάδων στην πλατεία της Κρεμάλας, όπου μισή ώρα αργότερα θα αναβιώσει η δίκη και ο απαγχονισμός της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφέρονται κεράσματα από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και παραδοσιακή φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης. Στις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το παιδικό καρναβάλι, με τη συμμετοχή ξυλοπόδαρων, ζογκλέρ και κλόουν. Στις 3 ξεκινά στην κεντρική πλατεία η παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των μαζορετών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης», αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων μεταμφιεσμένων που θα αποτελούν τη συνοδεία του βασιλιά Καρνάβαλου, ο οποίος θα εκφωνήσει τον καθιερωμένο σατιρικό λόγο του. Θα ακολουθήσει διασκέδαση και ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία, σε… εξωτικούς ρυθμούς. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Μεσσήνης θα ολοκληρωθούν στις 7 το βράδυ, με αποκριάτικο πάρτι στην αίθουσα δεξιώσεων «Νεφέλη» του Μιχ. Τσέλιου, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης για όσους θα συμμετάσχουν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, μέχρι και αύριο Καθαρή Δευτέρα θα λειτουργεί στην κάτω πλατεία έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στα 150 χρόνια καρναβαλικών εκδηλώσεων της Μεσσήνης».

Βραζιλιάνες, σάτιρα και παιδικό καρναβάλι ενσωματωμένο στο κυρίως πρόγραμμα (465): «Τα 150 του χρόνια γιόρτασε τη φετινή Καθαρή Δευτέρα το καρναβάλι της Μεσσήνης, με κέφι και ξεφάντωμα και τη συμμετοχή εκατοντάδων καρναβαλιστών κάθε ηλικίας. Ο κόσμος κατέκλυσε την κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσει την παρέλαση, ενώ οι 5 εντυπωσιακές Βραζιλιάνες που χόρεψαν και λικνίστηκαν σε ρυθμούς σάμπα, με συγκρότημα από συμπατριώτες τους που έδιναν το ρυθμό, ξετρέλαναν τους επίσημους και όλο τον κόσμο. Ο δήμαρχος Κώστας Σπυρόπουλος καλωσόρισε, ευχήθηκε στον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πετυχημένη οργάνωση του καρναβαλιού. Η Δημοτική Φιλαρμονική και οι μαζορέτες των «Φίλων της Μεσσήνης» άνοιξαν την παρέλαση και ο βασιλιάς Καρνάβαλος στο σατιρικό του λόγο απηύθυνε τα σχολιανά του σε αιρετούς τοπικούς άρχοντες και στους κυβερνώντες της χώρας. Τα άρματα σατίρισαν τη δύσκολη καθημερινότητα και την σκληρή πολιτική επικαιρότητα, απεικονίζοντας το Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Κώστα Καραμανλή και το δράκο, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος. Στο καρναβάλι ο πρωθυπουργός καθισμένος στη λεκάνη της τουαλέτας, καθώς είχε 100 ημέρες διάρροια, μελετούσε τα νέα σκληρά μέτρα για πράσινα τέλη, φόρους, ασφαλιστικό και 13ο μισθό. Παρούσα και φέτος η καθιερωμένη τεράστια λαγάνα, που κόπηκε μπροστά στους επισήμους και έγινε ανάρπαστη σε επώνυμους και ανώνυμους. Ο παρουσιαστής Νίκος Ρούτσης ήταν ντυμένος ταυρομάχος και οι συμπαρουσιάστριές του Πωλίνα Παπακώτση Χιονάτη και Ελένη Κούβελα Μαρκησία. Προηγήθηκε το παιδικό καρναβάλι, η παρέλαση των μικρών με τη συμμετοχή ξυλοπόδαρων, ζογκλέρ και κλόουν. Στην παρέλαση του καρναβαλιού της Μεσσήνης παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, Κορινθίας-γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. Κώστας Κόλλιας, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος, αντινομάρχες, ο δήμαρχος Ιθώμης Κώστας Γεωργακόπουλος, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης κι εκπρόσωποι φορέων και αρχών».

 

ΤΟ 2011

Το Νοέμβριο του 2010 έγιναν δημοτικές εκλογές και νικητής αναδείχθηκε ο Στάθης Αναστασόπουλος με 8.770 ψήφους έναντι 8.616 ψήφων που συγκέντρωσε ο Νίκος Τζώρτζης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το καρναβάλι του 2011 περιλαμβάνει και τους χορούς που οργανώνονται, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής - φωτογραφίας (466): «Με τον αποκριάτικο χορό από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσσήνης σήμερα στις 9 μ.μ. στο "Ρόδον" συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσσήνη. Τη Δευτέρα σειρά έχει η έκθεση ζωγραφικής από τον Βασίλη Κατσίποδα, στην αίθουσα "Σωτήρη Πατατζή" (Γεωργιάδου 6, Μεσσήνη). Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 13 Μαρτίου (ώρες λειτουργίας 6-9 μ.μ.) Πάρτι μασκέ θα γίνει την Παρασκευή 4 Μαρτίου από το καφέ «Fuego» στη Μεσσήνη στις 10 μ.μ. και το Σάββατο 5/3 θα γίνει έκθεση φωτογραφίας στην κάτω πλατεία με θέμα «Η Μεσσήνη του χθες» (διάρκεια έκθεσης 5-7 Μαρτίου) με την επιμέλεια του Αρτέμη Φανού. Την ίδια μέρα, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σε περιοχές της Μεσσήνης (α' φάση στις 9 π.μ.) και αποκριάτικη «Πιτσιρικούπολη» (εκδήλωση ψυχαγωγίας παιδιών - face painting - μπαλονοκατασκευές - ταχυδακτυλουργικά κ.ά.), 11 π.μ. έως 2 μ.μ. στη Μεσσήνη επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Επίσης αποκριάτικο πάρτι του 3ου Δημοτικού Σχολείου από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στην αίθουσα «Μεσσήνη» Δημ. Κουζή, από 6-9 μ.μ. (face painting για τους μικρούς φίλους). 

Στις 9 μ.μ. θα γίνει πάρτι μασκέ από το «Μusic club» (έναντι Μυλωνά) με τη συνεργασία του Γ.Σ.Μ. και του Θεατρικού Εργαστηρίου Μεσσήνης στις 10 μ.μ. Το Σάββατο θα ολοκληρωθεί  με τον αποκριάτικο χορό της Δημοτικής Φιλαρμονικής στην αίθουσα «Νεφέλη» Μιχ. Τσέλιου, στις 9.30 μ.μ. Το ξεφάντωμα θα συνεχιστεί την Κυριακή 6 Μαρτίου, με κατασκευή χαρταετού για μικρούς και μεγάλους, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων δημοτικών σχολείων Μεσσήνης στις 10.30 π.μ.  Θα ακολουθήσει το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο αμφιθέατρο του πάρκου (τελική φάση) στις 11 π.μ., ρίψη πυροτεχνημάτων στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης στις 8 μ.μ. και παρουσίαση φιλμ με παλαιότερα καρναβάλια στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης στις 8.30 μ.μ. Φωτιές θα ανάψουν στις γειτονιές της Μεσσήνης από τις 8 μ.μ. Επίσης η Χορωδία Μαντολινάτας θα κάνει βόλτες σε κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης στις 9.30 μ.μ. Η κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Μεσσήνη θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου. Η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά στην περιοχή της Κρεμάλας στη Μεσσήνη, θα γίνει στις 11  π.μ. από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης, συνοδεία του βασιλιά Καρνάβαλου θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. Το αποκριάτικο γλέντι από την ταβέρνα «Οινοσοφίες» στη Μεσσήνη, θα συνεχιστεί στις 6.30 μ.μ.».

Οι περιγραφές για το καρναβάλι από αυτή τη χρονιά περιορίζονται σε τυπικά κείμενα και στα ρεπορτάζ των εφημερίδων κυριαρχούν οι φωτογραφίες αρμάτων και πληρωμάτων (467).

 

ΤΟ 2012

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 2012 ξεκινάει από την Τσικνοπέμπτη (468): «Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Μεσσήνη ξεκινούν σήμερα στις 6.30 μ.μ., με το άρμα του Μπεκρή που θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης οι μαθητές του Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών Σταυρούλας Πεζώνη καλούν όλο τον κόσμο σε τσίκνισμα και χορό. Το Σάββατο στις 9.30 μ.μ. θα γίνει ο αποκριάτικος χορός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης στην αίθουσα Δ. Κουζή. Την Κυριακή στις 6 μ.μ. στην ίδια αίθουσα έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο παιδικό πάρτι. Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 11 μ.μ. πάρτι από τους καρναβαλιστές του Group Placebo-Οινοσοφίες. Την Παρασκευή 24/2 στις 7.30 μ.μ. αναβίωση του εθίμου «Καλέσματα» στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης». Το Σάββατο 25/2 στις 9 μ.μ., παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στις γειτονιές της Μεσσήνης (α' φάση). Στις 11.30 π.μ. αποκριάτικη «Πιτσιρικούπολη» στη μικρή πλατεία της πόλης. Στις 5.30 μ.μ. αποκριάτικο παιδικό πάρτι στην αίθουσα Δημ. Κουζή. Στις 10 το βράδυ αποκριάτικο πάρτι στο καφέ «Ουτοπία», ενώ στις 11 μ.μ. αποκριάτικος λουλουδοπόλεμος στο καφέ- κλαμπ «Placebo». Την Κυριακή 26/2 στις 10 το πρωί θα ολοκληρωθεί το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στο αμφιθέατρο του πάρκου (τελική φάση). Στις 10.30 π.μ., παιδικά άρματα στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης με συμμετοχή μικρών καρναβαλιστών. Στις 11 π.μ. παραδοσιακό γαϊτανάκι και στις 11.30 λάτιν χοροί στην κεντρική πλατεία με χορευτικές ομάδες του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης». Το βράδυ της Κυριακής στις 9, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης θα προβληθεί φιλμ με παλαιότερα καρναβάλια. Την ίδια ώρα θα ανάψουν οι παραδοσιακές φωτιές στις εξής γειτονιές: Ηρώων Πολυτεχνείου και Παπαφλέσσα, στο πάρκινγκ της πλατείας, στο καφενείο του Γιαννουζάκου, στα Καρντασέικα και στου Δούβαλη. Στις 9.30 μ.μ. περιφορά χορωδίας μαντολινάτας στους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης. Την Καθαρά Δευτέρα 27/2 στις 10.30 π.μ., χορευτικό στην πλατεία της Μεσσήνης από τους φουστανελάδες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" και αναχώρηση για την Κρεμάλα. Στις 11 π.μ. θα γίνει η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά στην περιοχή της Κρεμάλας, από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης. Κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης. Στις 3 το μεσημέρι της Καθαροδευτέρας, θα ξεκινήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, με τη Δημοτική Φιλαρμονική, μαζορέτες από το Σύλλογο "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" και μαντολινάτα από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης που θα συνοδεύουν το βασιλιά Καρνάβαλο, τα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα σχολείων, συλλόγων και φίλων καρναβαλιστών από όλες τις δημοτικές ενότητες. Η παρέλαση θα κλείσει με το λόγο του βασιλιά Καρνάβαλου. Στις 5 μ.μ. αποκριάτικο ξεφάντωμα με τις χορεύτριες του "Ολα"  στο καφέ-κλαμπ  "Placebo" και φαγοπότι στην ταβέρνα "Οινοσοφίες"».

Αυτή τη χρονιά επανέρχονται τα "καλέσματα" στους Καλαματιανούς (469): «Επίσημη πρόσκληση στους Καλαματιανούς να παρευρεθούν στο καρναβάλι του θα απευθύνει απόψε στις 7.30 ο Δήμος Μεσσήνης, με αντιπροσωπεία του που θα καταφτάσει στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Τα παραδοσιακά "Καλέσματα" -όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο έθιμο- τα έχει αναλάβει η χορευτική ομάδα του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης", την οποία θα συνοδεύουν και αιρετοί».

Η βροχή δεν πτοεί τον βασιλιά Καρνάβαλο αλλά δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος των εκδηλώσεων για τις οποίες στον τοπικό Τύπο υπάρχει μόνον η αναφορά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (470).

 

ΤΟ 2013

Η συμπλήρωση των 120 χρόνων από το πρώτο ρεπορτάζ για το Νησιώτικο καρναβάλι συμπίπτει με την οργάνωση καρναβαλικών εκδηλώσεων από το Δήμο Καλαμάτας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα που πυροδοτεί αντιδράσεις. Οι οποίες σημαδεύουν την προκαρναβαλική περίοδο και επηρεάζουν θετικά τελικά τις εκδηλώσεις, καθώς ενεργοποιούν περισσότερες συλλογικότητες αλλά και απλούς ανθρώπους, επανεμφανίζονται παλιά έθιμα, ενώ η συμμετοχή των Νησιωτών είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.

Με το "βασιλιά Ασωτο" οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν από νωρίς (471): «Με τον βασιλιά Ασωτο θα ξεκινήσει πανηγυρικά το φετινό Καρναβάλι Μεσσήνης, αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Τον βασιλιά Ασωτο θα πλαισιώσουν τα μέλη της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης, που θα κάνουν μουσική περαντζάδα σε αποκριάτικους ρυθμούς για να καλέσουν όλον τον κόσμο στην κεντρική πλατεία για την έναρξη του καρναβαλιού. Ο βασιλιάς Ασωτος θα σύρει πρώτος τον χορό και μετά από αυτόν το… «μαντήλι»  θα πάρει στις 11.30 το πρωί ο Σύλλογος «Η Χαρά του Παιδιού-Μεσσήνη» που θα παρουσιάσει ένα mix από χορευτικά hip-hop, latin, zumba και ακροβατική γυμναστική. Θα συνεχίσει η Ακαδημία Χορού «Απόλλων και Αρτεμις» του Συλλόγου ΕΛΠΑΣ - Καλαμάτα, που θα παρουσιάσει χορογραφίες από διάφορες χώρες. Στις 12 το μεσημέρι ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» θα απογειώσουν τον κόσμο και την καρναβαλική έναρξη με χορευτικό zumba. Η συνέχεια περιλαμβάνει τη Δευτέρα επισκέψεις των σχολείων στο εργαστήρι του βασιλιά Καρνάβαλου». 

Την Τσικνοπέμπτη παρά την κακοκαιρία το γλέντι στήνεται στην πλατεία γύρω από το "άρμα του Μπεκρή" (472): «Σουβλάκια και κρασί κέρναγε χθες το μεσημέρι το άρμα του Μπεκρή στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Το άρμα, που ανοίγει την αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη, μέχρι πέρυσι έβγαινε στους δρόμους της πόλης το βράδυ της Τσικνοπέμπτης. Φέτος βγήκε πρώτη φορά μεσημέρι και προσέλκυσε πλήθος κόσμου στην πλατεία. Μικροί και μεγάλοι τσίκνισαν γύρω από το άρμα του Μπεκρή κι έδωσαν ραντεβού στις καρναβαλικές εκδηλώσεις των επόμενων ημερών».

Προηγείται το καρναβάλι των μικρών (473): «Το μικρό καρναβάλι πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς της πόλης και το 3ο Νηπιαγωγείο, αλλά και πολλά άλλα παιδιά. Νωρίτερα αποκριάτικους ρυθμούς έπαιξαν οι Φιλαρμονικές της Μεσσήνης και της Κυπαρισσίας. Μετά το μικρό καρναβάλι το ρυθμό έδωσαν η zumba, το latin και οι μαζορέτες από το Σύλλογο "Οι φίλοι της Μεσσήνης". Ακολούθησαν το γαϊτανάκι και οι παραδοσιακοί χοροί από το Δημοτικό Χορευτικό Ομιλο Μεσσήνης, ενώ συμμετείχε και ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου».

Οι εκδηλώσεις της τελικής φάσης ξεκινούν από το Σάββατο (474): «Το πρόγραμμα του γλεντιού ξεκινά από σήμερα. Αναλυτικά: Σήμερα Σάββατο: 9 π.μ. κρυμμένος θησαυρός (Ράδιο Μεσσήνη) στην κεντρική πλατεία και τις γειτονιές της πόλης (α' φάση). Στις 9.30 μ.μ. μασκέ πάρτι στο κατάστημα "De style" (πρώην "Vogue") στην κάτω πλατεία Μεσσήνης από το Γυμναστικό Σύλλογο Μεσσήνης. 

Κυριακή 11 π.μ. κρυμμένος θησαυρός στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης (τελική φάση) και στις 11.30 π.μ. χορευτικό με την ομάδα του Χορευτικού Λυκείου Μεσσήνης. Στις 9 μ.μ. θα ανάψουν φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης: Σωτήρη Πατατζή (Μπεζεστένια), Πολυτεχνείου, Καρντασέικα, Προσφυγικό Συνοικισμό, μικρό πάρκινγκ (πλατεία Μεσσήνης). Την ίδια ώρα θα γίνει μαντολινάτα σε δρόμους της Μεσσήνης από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης. 

Καθαρά Δευτέρα στις 10.30 π.μ. χορευτικό στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Οι φουστανελάδες του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μεσσήνης" κατευθύνονται χορεύοντας προς την Κρεμάλα. 11 π.μ. αναπαράσταση δίκης και απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά στην περιοχή της Κρεμάλας στη Μεσσήνη από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης, κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης. Κρέμασμα από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης. 

Στις 3 μ.μ. ξεκινά η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης από το Δήμο Μεσσήνης: Δημοτική Φιλαρμονική μαζορέτες από το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης», μαντολινάτα από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, συνοδεία βασιλιά Καρνάβαλου από άρματα και πεζοπόρα τμήματα σχολείων -συλλόγων και φίλων καρναβαλιστών όλων των δημοτικών ενοτήτων, λόγος του βασιλιά Καρνάβαλου. Στις 8 μ.μ. θα γίνει φαγοπότι και πάρτι μασκέ στην ταβέρνα "Οινοσοφίες", με έκπτωση 30%».

Η βροχή δυσκολεύει τις εκδηλώσεις, στη σάτιρα κυριαρχεί η κρίση, ενώ ξεχωριστό στοιχείο αποτελεί η "αναπαράσταση" της θρυλικής Βάμαινας και της γυναικείας παρέας της (475): «Παρά τη βροχή, με επιτυχία έγινε το 153ο Καρναβάλι της Μεσσήνης την Καθαρή Δευτέρα. Η καρναβαλική παρέλαση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή πληρωμάτων και άρματα κατασκευασμένα από το καρναβαλικό εργαστήρι, στο κλίμα της εποχής, με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετά άρματα. Μεταξύ αυτών και το άρμα του βασιλιά Καρνάβαλου από το λόγο του οποίου δε γλύτωσε ούτε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας -ο οποίος ήταν παρών- με αφορμή το καρναβάλι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Οι καρναβαλιστές απτόητοι χόρευαν στους κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία της Μεσσήνης, ενώ οι  θεατές κρατώντας ομπρέλες απόλαυσαν το κέφι μικρών και μεγάλων.

Ξεχωριστή μορφή του Νησιώτικου καρναβαλιού τη μεταπολεμική περίοδο υπήρξε η Βάμαινα (Ντίνα Κουτσολία), η οποία ντυμένη τσολιάς αλώνιζε τις γειτονιές της πόλης επικεφαλής ομίλου γυναικών με παραδοσιακές στολές. Την τελευταία γυναίκα που διατήρησε την αρχέγονη παράδοση του καρναβαλιού τίμησε ο Σύλλογος Γυναικών της Μεσσήνης, αναπαριστώντας την ίδια και την ομάδα της στο φετινό καρναβάλι».

Βεβαίως δεν έλειψε η αναπαράσταση της γριάς Συκούς (476): «Την Καθαρά Δευτέρα διεξήχθη για 153η χρονιά το καρναβάλι της Μεσσήνης. Η καρναβαλική παρέλαση ξεκίνησε στις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ το πρωί έγινε η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ερασιτέχνες ηθοποιοί του Θεατρικού Εργαστηρίου Μεσσήνης. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο δρώμενο αναχώρησαν από την πλατεία της Μεσσήνης φουστανελάδες του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης». Μετά τον απαγχονισμό προσφέρθηκε παραδοσιακή φασολάδα από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και άλλα κεράσματα από το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Μεσσήνης».

 

(464) "Ελευθερία" 14/2/2010

(465) "Ελευθερία" 17/2/2010

(466) "Ελευθερία" 26/2/2011

(467) "Ελευθερία" 9/3/2011 - "Θάρρος" 9/3/2011

(468) "Ελευθερία" 16/2/2012

(469) "Ελευθερία" 24/2/2012

(470) "Ελευθερία" 29/2/2012 - "Θάρρος" 29/2/2012

(471) "Ελευθερία" 2-3/3/2013

(472) "Ελευθερία" 8/3/2013

(473) "Ελευθερία της Δευτέρας" 11/3/2013

(474) "Ελευθερία" 16-17/3/2013

(475) "Ελευθερία" 20/3/2013

(476) "Θάρρος" 20/3/2013