Τετάρτη, 01 Μαϊος 2013 08:24

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αποκαλύπτεται...

Γράφτηκε από την

Μια προσδοκία αρκετών ετών υλοποιήθηκε φέτος και ήρθε για να ... δώσει ζωή στα βράδια της Πέμπτης μας... Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας είναι μια παρέα σινεφίλ που σκοπό έχει την προβολή ταινιών που θα μας κάνουν και να γελάσουμε, αλλά και να προβληματιστούμε. Ετσι άλλωστε δεν είναι και η έβδομη τέχνη; Απρόβλεπτη και με πολλές πλευρές, όπως η ίδια η ζωή; Κάθε Πέμπτη, με χαμηλό εισιτήριο στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στις 9.15 μ.μ., η Νέα Λέσχη μας περιμένει όλους, σε ένα ραντεβού για καλό σινεμά.  Για τη Λέσχη, η οποία "ξαναγεννήθηκε" μετά από αρκετά χρόνια στην "Ε" μίλησαν τα μέλη της Βασίλης Παπαευσταθίου, Αναστασία Λιόκουρα, Λίνα Σέλκου, Ανδρέας Πετροπουλέας.

 

 

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης;

"Είναι αλήθεια ότι η παλιά Κινηματογραφική Λέσχη είχε μια πολυετή, αξιόλογη και πλέον ιστορική πορεία, η δε συνεισφορά της στα κινηματογραφικά δρώμενα της πόλης μας ήταν αδιαμφισβήτητη. Αφενός λοιπόν το κενό που δημιουργήθηκε με την παύση της λειτουργίας της και αφετέρου η αγάπη μας για το σινεμά, μας ώθησε να κάνουμε μια νέα αρχή και να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στο κοινό της Καλαμάτας ό, τι μπορεί να προσφέρει η 7η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, από τη γέννησή της μέχρι και σήμερα".

 

- Ηταν μια εύκολη διαδικασία ή προέκυψαν... διάφοροι σκόπελοι στην πορεία;

"Εξαρχής δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, γιατί ήταν μία διαδρομή τελείως αγεωγράφητη για εμάς. Ο πρώτος σκόπελος που έπρεπε να ξεπεράσουμε, ήταν να δημιουργήσουμε μια ομογενή ομάδα με κοινό παρονομαστή την ανιδιοτελή αγάπη για το σινεμά και την κοινωνική προσφορά. Μέρα με την μέρα ξεπερνούσαμε κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν, όπως τι μορφή θα έχει η ομάδα, που θα γίνονται οι προβολές, πως θα αποκτήσουμε δικό μας εξοπλισμό. Το Μάρτιο του 2012 αποκτήσαμε νομική υπόσταση με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και περίπου ένα χρόνο μετά, στις 7 Φεβρουαρίου 2013 κάναμε την πρώτη μας προβολή".

 

- Ποιος θα λέγατε πως είναι ο στόχος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης; 

"Βασικός στόχος της Κινηματογραφικής Λέσχης είναι η διάδοση του ποιοτικού κινηματογράφου στο κοινό της Καλαμάτας. Επίμονη προσπάθειά της είναι η προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας ως μορφή τέχνης και η ενθάρρυνση της τοπικής κινηματογραφίας μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων πέρα των προβολών, όπως την οργάνωση ταινιοθήκης και την διοργάνωση διαλέξεων, εργαστηρίων και φεστιβάλ. Πάνω απ’ όλα όμως θέλουμε να συναντήσουμε στην σκοτεινή αίθουσα άτομα με παρόμοιες ανησυχίες και μαζί να διασκεδάσουμε, να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε και να προβληματιστούμε με τον μοναδικό μαγικό τρόπο του κινηματογράφου".

 

- Πώς κρίνετε τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου;

"Επειδή όλη αυτή η διαδρομή ήταν άγνωστη και πρωτόγνωρη για εμάς, ειλικρινά δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Η ανταπόκριση λοιπόν του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας και είναι αυτή που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη θέρμη, γιατί το όλο εγχείρημα δεν είναι απλό, χρειάζεται δουλειά και αρκετή οργάνωση. Οταν τέθηκε το ζήτημα του πώς θα επιλέγουμε τις ταινίες, δειλά – δειλά και πειραματικά, αποφασίσαμε κάθε μήνας να έχει ένα θέμα και κάθε θέμα να αποτελείται από ταινίες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, γεγονός που τελικά βρίσκει ανταπόκριση στον κόσμο, γιατί καλύπτει όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες και δεν απευθύνεται μόνο σε μια μικρή ελιτίστικη ομάδα. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα που σέβεται το κοινό και την διαφορετικότητα των επιλογών επιθυμούμε να μας χαρακτηρίζει και στο μέλλον". 

 

- Υπάρχει η πιθανότητα το καλοκαίρι να έχουμε και θερινό σινεμά;

"Το θερινό σινεμά, χωρίς υπερβολή, είναι το όνειρο όλων μας, γιατί το κενό του είναι εμφανές στην πόλη μας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, κυρίως σε σχέση με το χώρο και τις παροχές που πρέπει να προσφέρει στους επισκέπτες του. Υπάρχουν ιδέες, που με τη στήριξη του Δήμου ενδέχεται να υλοποιηθούν, όπως υπάρχουν και προτάσεις από ιδιωτικούς χώρους, χωρίς όμως να είναι κάτι προς το παρόν ανακοινώσιμο. Σίγουρα αυτό το καλοκαίρι θα εξασφαλίσουμε κάποιες θερινές προβολές στους συμπολίτες μας, δεν σας κρύβουμε όμως ότι απώτερός στόχος μας είναι να αποκτήσουμε έναν δικό μας μόνιμο χώρο θερινών προβολών".