Παρασκευή, 03 Μαϊος 2013 08:38

Σημαντικές προσδοκίες άφησε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Γράφτηκε από την
Σημαντικές προσδοκίες άφησε το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε όνειρο... Τώρα έγινε πραγματικότητα και έστρεψε όλα τα φώτα στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο γέμισε από εφηβικές φωνές και ταλέντο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος της Μεσσήνης, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά πριν από λίγες μέρες, έδωσε ελπίδα, χαρά και αγαλλίαση σε όσους το παρακολούθησαν. Νέα παιδιά, μαθητές που αγαπούν το αρχαίο θέατρο, απέδειξαν πως τα κείμενα των τραγωδών μας είναι μέχρι σήμερα ζωντανά και αγαπητά.

 

Στον απόηχο του Φεστιβάλ, η "Ε" ζήτησε να μάθει κάποιες από τις σκέψεις των ιθυνόντων, του αντιδημάρχου και προέδρου του Νομικού Προσώπου "Αρχαία Μεσσήνη" Γιώργου Δαβίλλα και της προέδρου της Φιλαρμονικής Μεσσήνης και του Χορευτικού Ομίλου Λίνας Καμαρινοπούλου, που έδωσαν την ψυχή τους για τη διοργάνωση.

 

- 2ο Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος... Το φανταζόσασταν πως το όραμα αυτό θα αποκτούσε τόσο μεγάλη απήχηση;

Γιώργος Δαβίλλας: "Βεβαίως, βλέποντας την αποδοχή από τον κόσμο και δη τα παιδιά που είχε το εν λόγω φεστιβάλ. Μάλιστα είχα δηλώσει στα Μέσα τότε, ότι η πολιτιστική άνοιξη ήρθε να κατοικήσει στην Αρχαία Μεσσήνη".

Λίνα Καμαρινοπούλου: "Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι είμαστε σίγουροι για την τόσο μεγάλη απήχησή του. Πιστέψαμε στο θεσμό και γι’ αυτό πήγε καλά και θα πάει ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Εξάλλου αν δεν πιστεύεις σε κάτι δεν υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο. Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα, με καλούς συνεργάτες που δίνουμε την ψυχή μας σε αυτό που κάνουμε".

 

- Ποιοι είναι πιο εύκολο να οργανωθούν και να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ενός φεστιβάλ; Οι ενήλικες ή τα παιδιά;

Γ.Δ.: "Φυσικά τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, όσοι δηλαδή αγαπούν τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και δη το αρχαίο θέατρο".

Λ.Κ.: "Οσο κι αν σας φανεί παράξενο, τα παιδιά. Μας έχει εντυπωσιάσει, η υπευθυνότητα και η μεθοδικότητά τους". 

 

- Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των φοιτητών από την Αγγλία, μόλις έφτασαν στο Εκκλησιαστήριο;

Γ.Δ.: "Ενθουσιασμός που εκφραζόταν με επιφωνήματα του τύπου: “oh my god”, «τι όμορφα είναι εδώ», αλλά και με την επιθυμία να έλθουν πάλι του χρόνου".

Λ.Κ.: "Ενθουσιασμός και έκπληξη. Ηταν γι’ αυτούς μια σημαντική εμπειρία. Χάρηκαν τη συμμετοχή τους και έφυγαν για τη χώρα τους έχοντας στις αποσκευές τους μια εμπειρία μοναδική και τις καρδιές τους γεμάτες από τη φιλοξενία και την αγάπη μας". 

 

- Το κλίμα μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν είναι φιλικό ή έχει αναπτυχθεί ανταγωνισμός για τις παραστάσεις;

 Γ.Δ.: "Το κλίμα μεταξύ των μαθητών που συμμετείχαν ήταν φιλικότατο, διότι άλλωστε το ίδιο το φεστιβάλ είναι μη ανταγωνιστικό και σκοπό έχει να προάγει την ευγενή άμιλλα και τις αρετές του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού".

Λ.Κ.: "Ηταν φιλικό. Τα παιδιά ενδιαφέρονταν να δουν τη δουλειά των άλλων, έκαναν γνωριμίες, αντάλλαξαν εντυπώσεις. Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και το γεγονός ότι το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Μας ενδιαφέρει να έλθουν παιδιά για να συμμετέχουν, μας ενδιαφέρει να καλλιεργήσουμε στις ομάδες που συμμετέχουν την ευγενή άμιλλα και όχι την επιδίωξη της πρωτιάς, που θα καταστρατηγούσε τους σκοπούς και τους στόχους τους Φεστιβάλ".

 

- Ποιος είναι ο στόχος που έχετε βάλει για την επόμενη χρονιά;

Γ.Δ.: "Στόχος μας για την επόμενη χρονιά είναι η μεγαλύτερη προβολή του φεστιβάλ στο εξωτερικό, με την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή  ξένων σχολείων".

Λ.Κ.: "Να εξασφαλίσουμε περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό (δουλεύουμε ήδη γι’ αυτό)".

 

- Ποια ήταν η πιο συγκινητική ατάκα που ακούσατε, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ;

Γ.Δ.: "Από μαθητές δημοτικού σχολείου προς τον δάσκαλο τους: κύριε θέλουμε και εμείς του χρόνου να παίξουμε εδώ".

Λ.Κ.: "«Εθνικό γεγονός». Ατάκα που ακούστηκε από το στόμα της κ. Αρβελέρ. Οταν μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα αποδίδει αυτό τον χαρακτηρισμό στο Φεστιβάλ σημαίνει ότι διαβλέπει την εξελικτική του πορεία και εμάς μας συγκινεί διότι θα δούμε το θεσμό να ριζώνει και να μεγαλώνει".

* Στη φωτογραφία ο Γιώργος Δαβίλλας και η Λίνα Καμαρινοπούλου με τη θεατρική ομάδα του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Αγ. Παρασκευής


NEWSLETTER