Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 10:19

Χρήστος Μπάτζιος: "Η διασκέδαση και η τέχνη δεν είναι για λίγους"

Γράφτηκε από την

 

"Μια κωμωδία χαλαρή, οικεία, που να μην πατάει σε κάποια απλή αναφορά και κακό σχολιασμό της ήδη χαζής επικαιρότητας" ήθελε να γράψει ο ηθοποιός Χρήστος Μπάτζιος και έτσι δημιούργησε την παράσταση stand up comedy “Ντροπής πράγματα”. 

 

Το έργο ανεβαίνει και απόψε το βράδυ για δεύτερη φορά στο "Yachting" στη Μαρίνα Καλαμάτας στις 9.30, με πρωταγωνιστές τη Μαρία Ανδρούτσου και τον ίδιο. Η είσοδος είναι ελεύθερη. - Τι ακριβώς πραγματεύεται το "Ντροπής πράγματα"; "Πρόκειται για μια σατιρική κωμωδία, που ουσιαστικά διακωμωδεί τις σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα, την καθημερινότητά μας και τις συνήθειές μας, αλλά και με πολλά σκετσάκια γενικού περιεχομένου, πρωτότυπα, που έχουν μια συνδυαστική θεματολογία και σατιρίζουν διάφορες πτυχές του χθες και του σήμερα, με πολύ γέλιο και διάθεση για αυτοσαρκασμό. Ολα αυτά με τρέλα, μεγάλη έμφαση στον ήχο και τη μουσική, με πάνω από 50 ηχητικά εφέ και με ζωντανό τραγούδι. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κρίση, κουτσομπολιό και οτιδήποτε άλλο θα έβλεπε κανείς σε ένα δελτίο ειδήσεων. Αυτά τα έχουμε βαρεθεί. Εννοείται πως συμμετέχει και το κοινό!".

- Σε μια παράσταση σαν την δική σας, πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του κοινού; "Το κοινό ουσιαστικά δίνει το ρυθμό. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και όλοι το απολαμβάνουν και μπορούν να συμμετέχουν, μιας και όλα τα θέματα που παρουσιάζουμε είναι απλά, είναι καθημερινές καταστάσεις, με καθημερινό λόγο. Δεν έχει τους αυστηρούς κανόνες του θεάτρου, όπου ο θεατής απλά παρακολουθεί σιωπηλά, αλλά ευνοεί το διάλογο, την επαφή με το κοινό ως είδος. Μη ξεχνάμε πως παίζεται σε μπαρ, και το είδος είναι bar theater. Στην αρχή μπορεί μερικοί να είναι κάπως διστακτικοί, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά γίνονται η ψυχή της παρέας τους. Και φυσικά, περνώντας η ώρα λύνονται ακόμη περισσότερο και κυριολεκτικά χτυπιούνται από τα γέλια και πειράζονται και μεταξύ τους ως παρέες. Αυτός είναι και ο σκοπός: να περάσουμε καλά όλοι μαζί. Γινόμαστε μια μεγάλη παρέα". 

- Στις περισσότερες παραστάσεις που έχετε δώσει μέχρι τώρα η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Η απόφαση αυτή έχει να κάνει με την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν αρκετοί μας συνάνθρωποι; "Είναι ίσως και μια ανάγκη της εποχής. Ο κόσμος για να βγει πλέον, θέλει κίνητρο. Θέλει να δει κάτι καλό και όσο το δυνατόν οικονομικό. Θέλει να δει και κάτι διαφορετικό ίσως. Ολοι πρέπει κάπως να φέρουμε τα πράγματα σε επίπεδα που να μας ευνοούν όλους και να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Οφείλουμε να το κάνουμε. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό οικονομικά και μη, πρέπει να συμβαδίσουμε με την εποχή μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Και έτσι το απολαμβάνουμε, μας δίνει διπλή ικανοποίηση και ο κόσμος το εκτιμάει. Δεν πρέπει η διασκέδαση και η τέχνη να είναι για τους λίγους. Ολοι μας τα έχουμε ανάγκη". 

- Είναι το πρώτο σου μεγάλο εγχείρημα στο χώρο; Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ώστε να γράψεις τα κείμενα; "Ασχολούμαι κυρίως με θέατρο και σινεμά. Είναι η πρώτη μου πανελλαδική περιοδεία και η πρώτη μου μεγάλη συγγραφική δουλειά, και χαίρομαι πολύ που έχω την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ με την Μαρία Ανδρούτσου, η οποία σκηνοθετεί και την παράσταση και είναι πραγματικά εκπληκτική επί σκηνής αλλά και ως άνθρωπος. Τα κείμενα είναι μια μείξη προσωπικών βιωμάτων και εμπειριών από διάφορες άλλες δουλειές που μου άρεσαν και από καταστάσεις που μου άρεσαν από όταν έκανα ραδιόφωνο και ως ιδέες και ως ατάκες, και επειδή ήθελα μια κωμωδία χαλαρή, οικεία, που να μην πατάει σε κάποια απλή αναφορά και κακό σχολιασμό της ήδη χαζής επικαιρότητας, ασχολήθηκα κυρίως με τις σχέσεις και με τη διακωμώδηση άλλων καταστάσεων της ζωής μας, που είναι πολλές και «δραματικά» αστείες! Γενικά, κάθε τι καθημερινό είναι πηγή έμπνευσης, αρκεί να μπορείς να το δεις". 

- Θα ήθελες να ασχοληθείς αποκλειστικά με το stand up comedy ή έχεις στόχο να παίξεις και σε άλλα είδη; "Μου αρέσει πολύ το stand up, αλλά έτσι κι αλλιώς ασχολούμαι και με το σινεμά, που το απολαμβάνω πάρα πολύ. Ετοιμάζουμε επίσης και μια νέα θεατρική κωμωδία για το χειμώνα, η οποία μας έχει ενθουσιάσει και θα είμαστε πραγματικά μια παρέα με πολλά κοινά ενδιαφέροντα και θέλουμε να το απολαύσουμε, στην οποία θα συμμετέχουν εξαιρετικοί ηθοποιοί. Αγαπάω την κωμωδία, αλλά επειδή γράφω και άλλα έργα, έχω και μια κρυφή αγάπη για τα κοινωνικά και δραματικά έργα. Δεν θέλω ταμπέλες ή κολλήματα. Ολα τα είδη έχουν κάτι το ιδιαίτερο και κάτι έχουν να σου δώσουν". 

- Βλέποντας το τρέιλερ της παράστασης παρατηρούμε ότι... η γυναίκα έχει το πάνω χέρι στη σχέση. Πιστεύεις ότι αυτό ισχύει και στην καθημερινή ζωή; "Ολα είναι σχετικά. Δεν υπάρχει «άντρας» και «γυναίκα». Υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι. Δεν είναι όλοι ίδιοι, σε καμία περίπτωση, άρα δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, λόγω του φύλου. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει κάτι άλλο. Συνήθως λένε πως οι άντρες έχουν το πάνω χέρι, όμως τελικά οι γυναίκες κινούν τα νήματα. Στο δικό μας έργο, περνάμε από περίπτωση σε περίπτωση και ο καθένας κρίνει με το δικό του τρόπο τι και πως. Αλλά όπως και να ’χει, μια ελαφρά κυριαρχία των γυναικών υπάρχει! Και προσπαθήσαμε να βγάλουμε την κωμική πλευρά του πράγματος προς τα έξω, και βγαίνει πολύ γέλιο! Δεν λέω κάτι άλλο γιατί... θα πέσει παντόφλα! Τα υπόλοιπα επί σκηνής"! 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Χρήστος Μπάτζιος είναι ηθοποιός και σεναριογράφος. Εχει παίξει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σε θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει ασχοληθεί και με το ραδιόφωνο, με σατιρικές κυρίως εκπομπές. Εχει ιδιαίτερη αδυναμία στις μιμήσεις και το παιχνίδι με το κοινό. Επίσης, συγγράφει κείμενα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και στίχους. Τελευταία του συγγραφική δουλειά είναι η κωμωδία "Ντροπής πράγματα", στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τη δημοφιλή ηθοποιό Μαρία Ανδρούτσου, ένα έργο που ξεχωρίζει τη φετινή σεζόν, φτάνοντας τις 60 εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις σε πανελλαδική περιοδεία. Ετοιμάζει επίσης μια νέα θεατρική κωμωδία, που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο χειμώνα, με δημοφιλείς ηθοποιούς, καθώς και μια κινηματογραφική ταινία. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενα Χρήστος Μπάτζιος, σκηνοθεσία Μαρία Ανδρούτσου, μουσική επιμέλεια Νίκος Παπουτσάς - Glam Studio, μουσική διδασκαλία Γκέλυ Φλουρή, φωτογραφία www.focusphototeam.gr, σκηνοθεσία video Θάνος Τσαβλής, επιμέλεια εικαστικών Cortex Wave. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 27210 87432.