Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013 08:15

Παράδοση δεν σημαίνει παρελθόν, σημαίνει διαχρονικότητα

Παράδοση δεν σημαίνει παρελθόν, σημαίνει διαχρονικότητα

"Η παράδοση δεν σημαίνει παρελθόν, σημαίνει διαχρονικότητα" λέει ο Ρος Ντέιλι (Ross Daly)  ο γνωστός Ιρλανδός μουσικός… που είναι δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας.

Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία. Αρχικά έπαιζε κλασική μουσική (πιάνο, βιολοντσέλο, κιθάρα) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με παραδοσιακά μουσικά όργανα κυρίως της Ανατολής.

Ζει στην Κρήτη πάνω από τριάντα χρόνια όπου μελετάει και διδάσκει την κρητική μουσική παράδοση. Στην Κρήτη άλλωστε ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι "Λαβύρινθος", που στεγάζεται στο Χουδέτσι Ηρακλείου, με σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και την προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο.

Ο Ρος Ντέιλι σήμερα στις 8.30 μ.μ. θα εμφανιστεί μαζί με την Κέλυ Θωμά, στο μουσικό - πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνει - σήμερα και αύριο- το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων.

- Η ελληνική παραδοσιακή μουσική έχει την θέση που της αναλογεί στην καθημερινότητα μας;

"Πιστεύω ότι η ελληνική παραδοσιακή μουσική θα μπορούσε να έχει μια πολύ πιο αναβαθμισμένη θέση στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό θα πρέπει να το επιδιώκουν συστηματικά και με σοβαρότητα αυτοί που υποτίθεται ότι την υπηρετούν. Οπως είναι σήμερα η ελληνική παραδοσιακή μουσική αιωρείται μεταξύ φολκλόρ και "σκυλάδικου" στην υπηρεσία μιας υβριδικής διασκέδασης. Αυτοί που ασχολούνται μαζί της, στην πλειοψηφία βολεύονται (κυρίως οικονομικά) με αυτή την κατάσταση. Εάν όμως θέλουν να αποκτήσει ξανά την πραγματική ψυχαγωγική της αποστολή πρώτα από όλους θα πρέπει να αλλάξουν την αντιμετώπιση τους οι εκπρόσωποι της". 

- Τι απαντάτε σ' αυτούς που λένε ότι όποιος ασχολείται με το παρελθόν, απλά είναι "συντηρητικός";

"Οποίος ασχολείται μόνο με το παρελθόν μάλλον είναι όντως συντηρητικός και, εάν μιλάμε για την παράδοση, μάλλον εκτός θέματος. Καταρχήν παράδοση δεν σημαίνει παρελθόν, σημαίνει διαχρονικότητα. Η έννοια της διαχρονικότητας εμπεριέχει όλες τις διαστάσεις του χρόνου, παρελθόν, παρόν, μέλλον. Παράδοση δεν σημαίνει αντιγραφή του παρελθόντος, σημαίνει δημιουργική δράση στο παρόν που στηρίζεται σε ένα υπόβαθρο συσσωρευμένης γνώσης που προέρχεται από το παρελθόν και που αρθρώνει πρόταση για το μέλλον".

- Η παραδοσιακή μουσική επιδέχεται "παντρέματα" με άλλα είδη;

"Η όποια παραδοσιακή μουσική, όπου κι αν τη βρίσκουμε είναι προϊόν της δημιουργικής συνάντησης διαφορετικών ιδιωμάτων και διαφορετικών πολιτισμών. "Καθαρές" παραδόσεις υπάρχουν μονάχα στη διεστραμμένη φαντασία κάποιων ανθρώπων με πολύ ακραίες εθνικιστικές απόψεις. Ολες οι παραδόσεις του κόσμου ευνοούνται από το πάρε δώσε που είναι η ίδια η φύση του πανανθρώπινου πολιτισμού".

- Ξεκινήσατε από κλασικές μουσικές σπουδές, συνεχίσατε με τη μουσική της Ανατολής, με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με τη μουσική της Κρήτης. Τελικά, τι καλλιτεχνική ταυτότητα δίνετε στον εαυτό σας;

"Εχω μάλλον δυο ιδιότητες που απαρτίζουν την μουσική μου ταυτότητα, του οργανοπαίκτη και του συνθέτη".

- Συνεχίζετε πάντα να ερευνάτε την ελληνική παράδοση; Είναι ανεξάντλητη τελικά η έρευνα;

"Συνεχίζω να ερευνώ πολλές μουσικές παραδόσεις από διάφορες χώρες με αμείωτο ενδιαφέρον. Η έρευνα αυτή πράγματι δεν έχει τέλος".

- Τι σας φέρνει στην Καλαμάτα;

"Ερχομαι για την προβολή μιας ταινίας που γυρίστηκε πριν από λίγα χρόνια για τη σχολή μας στην Κρήτη, το Μουσικό Εργαστήρι "Λαβύρινθος". Με αφορμή τη προβολή αυτή θα παίξουμε μερικά κομμάτια μαζί με τους συνεργάτες μου. Μαζί μου θα είναι κάποια παιδιά από την Καλαμάτα που είναι σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Νικόλας Παλαιολόγος, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και ο Γιώργος Κλάδης".

- Θέλω τέλος, το σχόλιό σας για το θέμα της ΕΡΤ.

"Εγώ είμαι ξεκάθαρα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν μπορώ να δεχθώ ότι η ενημέρωσή μας και η ψυχαγωγία (με την κυριολεκτικά έννοια της λέξης) μας θα είναι υπόθεση ιδιωτών με οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι η ΕΡΤ, όπως είναι αποτελεί παράδειγμα σωστής λειτουργίας, φυσικά δεν είναι. Νοσεί όπως όλος ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα και φυσικά θα πρέπει να γίνει μια εξυγίανση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι θέλουν να τη καταργήσουν οι ίδιοι άνθρωποι που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση με τα ρουσφέτια τους. Την αντιμετωπίζουν με ένα πρωτόγονο σκεπτικό του τύπου "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι". Δεν θέλει πολλή σκέψη να καταλάβει κανείς ότι αυτό είναι εντελώς λάθος".