Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 11:16

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου: Πρεμιέρα αύριο για την "Ελένη" του Ευριπίδη

Πρεμιέρα με την "Ελένη" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, κάνει αύριο στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

 

Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν το Σάββατο και την Κυριακή την ίδια ώρα.

Την αισιοδοξία του ότι αυτή η παραγωγή θα σηματοδοτήσει και μια νέα αρχή για το ΔΗΠΕΘΕΚ εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νικάς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των συντελεστών της παράστασης.

Με τη σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Νίκος Ξανθούλης είπε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη παράσταση είναι φτιαγμένη με τους καλύτερους συντελεστές σε όλα τα επίπεδα και φιλοδοξεί να είναι και ανάλογο το αποτέλεσμα.

Ο Βασίλης Νικολαΐδης έχει διπλή ιδιότητα, καθώς είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης αλλά και ο καλλιτεχνικό διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Τόνισε λοιπόν ότι είναι επιβεβλημένες οι συνεργασίες των περιφερειακών θεάτρων για το μέλλον τους, σε μια εποχή που τα έχει παραμελήσει τελείως το υπουργείο Πολιτισμού. "Η πολιτιστική αποκέντρωση είναι σημαντική υπόθεση και τα ΔΗΠΕΘΕ την κάνουν πράξη άσχετα αν στην πορεία υπήρξε και κάποια φθορά" είπε. Αναφερόμενος στο έργο το χαρακτήρισε ως "σφίγγα" καθώς είναι περίεργο, δύσκολο και αινιγματικό που ακροβατεί μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας. "Είναι μια παράσταση με παράδοση και σύγχρονη αισθητική" συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται και στους συγκεκριμένους ηθοποιούς που έχουν το χιούμορ στο DNA τους.

Η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη αναφερόμενη στα ΔΗΠΕΘΕ είπε ότι υποφέρουν μετέωρα και η συνεργασία τους όταν συμβαίνει είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παραμονή τους. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελένης που ερμηνεύει, σημείωσε ότι στην 31χρονη πορεία της στο χώρο, ποτέ δεν την ενδιέφεραν οι ρόλοι αλλά οι συνεργάτες. Για την συγκεκριμένη παράσταση τόνισε ότι πρόκειται για ένα "αμφίβιο έργο που προσπαθούμε να κολυμπάμε μέσα έξω και αυτό είναι κάτι που ανεβάζει την πρόκληση για τους ηθοποιούς".

Το ρόλο του Μενέλαου ερμηνεύει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε την καλή συνεργασία μεταξύ όλων των συντελεστών και την επιπλέον στήριξη του Καλαματιανού ηθοποιού Γιώργου Τσαπόγα, που πέραν του ρόλου του έχει υπερβάλει εαυτόν στον τομέα της παραγωγής.

Ο Νίκος Αρβανίτης σημείωσε ότι σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ακόμα δεν έχουν εμφανίσει όλη τη σκληρότητά τους, είναι σημαντική η στήριξη της τέχνης από φορείς και πολίτες, γιατί αν γίνουν "εκπτώσεις" και στην τέχνη οι επιπτώσεις θα είναι μοιραίες για όλους.

Τέλος, ο Αντώνης Καρυστινός τόνισε ότι πρόκειται για μια παράσταση που είναι μια τίμια διαπραγμάτευση με το κοινό για το τι σημαίνει θέατρο και ψυχαγωγία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης, μουσική - μουσική διδασκαλία: Νίκος Ξανθούλης, χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσαπόγας, οργάνωση παραγωγής: LP ART

Παίζουν:

Ελένη: Πέμυ Ζούνη,

Μενέλαος: Αντώνης Καφετζόπουλος

Τεύκρος: Νίκος Αρβανίτης

Θεοκλύμενος: Αντώνης Καρυστινός

Θεονόη: Νίκη Παλληκαράκη

Αγγελος Α' : Γιάννης Κοτσαρίνης

έτερος Αγγελος: Γιώργος Τσαπόγας

Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.

Προπώληση εισιτηρίων στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210 87902.

 

Τιμές: 15 ευρώ γενική είσοδος, 12 μαθητικά, φοιτητικά, 10 ανέργων, ΑΜΕΑ.