Κυριακή, 04 Αυγούστου 2013 07:45

Σταμάτης Μπεχράκης: Ανοιχτές συνελεύσεις για υποψήφιους το Σεπτέμβριο

Σταμάτης Μπεχράκης: Ανοιχτές συνελεύσεις για υποψήφιους το Σεπτέμβριο

"Μέσα στο Σεπτέμβριο ξεκινούν στο "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών" διαδικασίες επιλογής υποψηφίων, με ανοικτές συνελεύσεις, για όλους όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, απ’ όποια θέση και αν κριθεί από τους συνεργάτες μου ότι πρέπει να υπηρετήσω το δήμο, θα το πράξω".

 

Αυτό δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του συνδυασμού "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών" της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπως σημειώνει παράλληλα ότι “η συλλογική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων στην περιφέρεια βοηθάει τον περιορισμό προσωποκεντρικών κοντοπρόθεσμων λογικών ή της ψηφοθηρικής καθαρά στάσης του "ενός ανδρός αρχή", πολλές φορές, με συμφωνίες πίσω από την πλάτη της κοινωνίας".

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη σημερινή λειτουργία του δήμου, σε θεσμικό επίπεδο, μιλά για "απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη δημοτική αρχή", που "έχει δυστυχώς συνέπειες στο παραγόμενο έργο των συλλογικών οργάνων. Η "δικτατορία" της πλειοψηφίας επιδίωξε τελικά την εξουδετέρωση του δικαιώματος άσκησης αντιπολιτευτικού ελέγχου και του ανταγωνιστικού διαλόγου και εξώθησε αρκετές φορές σε αποχωρήσεις σύσσωμη την αντιπολίτευση" παρατηρεί.

Επιπλέον σημειώνει ότι "όλα όσα στον τομέα του πολιτισμού "κτίστηκαν" στο τέλος της δεκαετίας του ’70 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, σημαδεύοντας θετικά την Καλαμάτα και καθορίζοντας την πορεία της, είτε "ξεθώριασαν" είτε "έσβησαν". Τα υπόλοιπα φυτοζωούν".

Για τον Στ. Μπεχράκη, "η αυτοδιοίκηση, τόσο σε δημοτικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να αποτελέσει ισότιμο εταίρο της κεντρικής εξουσίας και να συμβάλλει αποφασιστικά σε ένα συνολικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση", παρατηρώντας -μεταξύ άλλων- ότι "η κοινωνική πολιτική εξαντλήθηκε στην γραφειοκρατική ταμειακή καταβολή επιδομάτων σε ομάδες αναξιοπαθούντων".

- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας;

"Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει γίνει πλέον κοινωνική και ανθρωπιστική. Οπως ολόκληρη η κοινωνία βιώνει τη βαθιά αυτή κρίση, έτσι και η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία της, περισσότερες ίσως από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία του θεσμού.

Ταυτόχρονα όμως, μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να διεκδικήσει την αναβάθμιση του ρόλου της. Η αυτοδιοίκηση, τόσο σε δημοτικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να αποτελέσει ισότιμο εταίρο της κεντρικής εξουσίας και να συμβάλλει αποφασιστικά σε ένα συνολικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση.

Να βοηθήσει, με το ειδικό της βάρος στις τοπικές κοινωνίες, στην οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και στην προσπάθεια να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των μνημονιακών πολιτικών, που οδηγούν σε παρατεταμένη ύφεση, τρομακτική ανεργία -ιδιαίτερα των νέων- και σε συνεχή υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Φυσικά, η χώρα ήταν -και είναι- πρωταθλήτρια σε αρνητικές επιδόσεις στην Ευρώπη στο υπερ-συγκεντρωτικό, πελατειακό, πολιτικό-διοικητικό σύστημα, μέσα στο οποίο οι αποκεντρωμένοι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δευτερεύοντα και περιορισμένο ρόλο. Χρειαζόμαστε μια άμεση, βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση και ένα νέο οικονομικό πλαίσιο, μέσω του οποίου θα αντιστραφούν εντελώς οι ρόλοι μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών θεσμών στα θέματα αυτοδιοίκησης με στόχο την ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Σήμερα, η ασφυξία της έλλειψης πόρων προς την αυτοδιοίκηση -η μείωση ξεπερνά το 60% τα τελευταία χρόνια-, είναι πιο έντονη από ποτέ. Η κατάλυση της όποιας αυτονομίας της αυτοδιοίκησης, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, η συστηματική ιδιωτικοποίηση πολλών τομέων της, καθώς και η αποτυχία της εφαρμογής του "Καλλικράτη", είναι μερικά μόνο από τα όσα έχει υποστεί η αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα.

Μετά την αντιδημοκρατική εκτροπή στην ΕΡΤ, επιλέγονται τώρα η αυτοδιοίκηση και η εκπαίδευση για μαζικές απολύσεις εργαζομένων, χωρίς να υπολογίζονται οι κοινωνικές επιπτώσεις. Ετσι δυσκολεύει καθημερινά η κατάσταση στους ΟΤΑ και κατ’ επέκταση στους δημότες".

- Πού πρέπει να εστιάσει κατά τη γνώμη σας η αυτοδιοίκηση, στην παραγωγή τεχνικών έργων ή στην κοινωνική παρέμβαση;

"Ο ρόλος των δήμων είναι να οραματίζονται και να σχεδιάζουν έργα που είναι απαραίτητα για μια ποιοτικότερη ζωή των δημοτών και να κάνουν την πόλη πιο ελκυστική και πιο ευχάριστη, με συμμετοχή των πολιτών και διαφάνεια.

Είναι όμως ανάγκη να υιοθετηθεί η επιλογή της "μη σπάταλης" ανάπτυξης, με την εναντίωση των δήμων στην κατασπατάληση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και την "κινεζοποίηση" των εργασιακών σχέσεων. Ακόμα, πρέπει να δίνουν τον "βηματισμό" και να διεκδικούν τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα της περιοχής τους, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή των πολιτών στην επιλογή, την ιεράρχηση και την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Εχω την πεποίθηση ότι με βήματα σύνεσης, η Καλαμάτα μπορεί -και θα τα καταφέρει- να αναδειχθεί σε περιφερειακό πολιτιστικό, πληθυσμιακό και πολιτικό κέντρο της περιοχής μας. Ειδικά αυτή την περίοδο όμως, η παρεμβατική πολιτική των ΟΤΑ δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να εξαντλείται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που είναι ξεκομμένα από την κοινωνική διάσταση".

Για την κοινωνική παρέμβαση;

Οι δήμοι, μετά τη συνένωση με το σχέδιο "Καλλικράτης" και τις διευρυμένες -μετά την όποια αποκέντρωση- αρμοδιότητες που τους δόθηκαν, τη στελέχωση και μεταφορά υπηρεσιών, ανέλαβαν και ευθύνες που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική. Αυτή όμως -κατά κανόνα- εξαντλήθηκε στην γραφειοκρατική ταμειακή καταβολή επιδομάτων σε ομάδες αναξιοπαθούντων.

Ο αυτοδιοικητικός στόχος μας πρέπει να είναι, οι δήμοι ως φορείς έκφρασης και εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών να γίνουν συν-διαμορφωτές και διαχειριστές του κοινωνικού κράτους, να αγωνιστούν σε κεντρικό επίπεδο για ανάλογη στροφή των χρηματοδοτήσεων. Σήμερα πάντως, οφείλουν να δίνουν ουσιαστική βοήθεια στις οργανώσεις εθελοντών που δραστηριοποιούνται με κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, με κοινωνικά παντοπωλεία, ανταλλακτικά παζάρια. Αυτές οι δράσεις, για τις νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν στις εκλογές της 28/5/14, πρέπει να μετατραπούν σε δράσεις όχι απλής φιλανθρωπικής στήριξης αλλά μια νέας, πιο ουσιαστικής σχέσης με τους πολίτες.

Οι δήμοι πρέπει να στηρίζουν το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" και να εστιάζουν και σε άλλους τομείς κοινωνικής δράσης -στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ-, ώστε να προσφέρουν βοήθεια και να ανακουφίζουν τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Αυτή είναι πλέον μια αδήριτη ανάγκη, την οποία οι ΟΤΑ δεν μπορεί να μην την αντιλαμβάνονται. Οι δήμοι πρέπει να γίνουν το στήριγμα αυτών των ανθρώπων, καθώς η Πολιτεία, τους έφερε σε δυσχερή θέση και γυρίζοντάς τους την πλάτη, τους άφησε στη "μαύρη" μοίρα τους".

- Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ αποτελεί λύση στις όλο και ισχνότερες χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία προς τους δήμους, αλλά και την αφαίμαξή τους από μόνιμο προσωπικό;

«Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα στείρο σχήμα, κρατισμός - αντικρατισμός. Η λύση του προβλήματος δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, στη μετάβαση των υπηρεσιών των ΟΤΑ από το δημόσιο στο ιδιωτικό, αλλά στον δημοκρατικό μετασχηματισμό και των δύο τομέων και στην υγιή συνεργασία τους. Πλευρές του ερωτήματός σας, που δεν είναι φυσικά καθόλου ακαδημαϊκού χαρακτήρα, έχουν απασχολήσει ήδη έντονα ορισμένες αποφάσεις του δήμου μας.

Σήμερα, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι ιδιωτικοποιήσεις να είναι το "φάρμακο" και η μόνη λύση στην κρίση που διερχόμαστε. Αν μελετήσουμε σοβαρά τη διεθνή εμπειρία, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις που προσανατολίζονται στις ιδέες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, παράλληλα με κύριους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η λύση για την διαχείριση των απορριμμάτων που υποστηρίζει το "Δίκτυο", για παράδειγμα, εντάσσεται στα πλαίσια της συμμετοχικής - κοινοτικής οικονομίας, κατά την οποία η αυτοδιοικητική αρχή διαχειρίζεται τα αστικά απορρίμματα η ίδια, με μη κερδοσκοπική αντίληψη, ως εναλλακτική απάντηση στη σχεδιαζόμενη επιβολή δυσβάστακτων "διοδίων" για τα σκουπίδια της κουζίνας μας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα λύσουν μαγικά τα προβλήματα, ούτε σε κεντρικό επίπεδο, ούτε στους δήμους. Το κίνημα "απο-εμπορευματοποίησης" σε συγκεκριμένους τομείς που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο κάτι λέει -και αναφέρω το παράδειγμα του δημάρχου των Παρισίων, που πήρε πίσω από ιδιωτική επιχείρηση το νερό για να μειωθούν οι τιμές χρέωσής του ή το παράδειγμα του Βερολίνου, όπου περισσότερες από 90 τοπικές κινήσεις πολιτών διεκδικούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επαναδημοτικοποίηση της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιατί το έκαναν αυτοί; Δεν είναι όλα εμπόρευμα. Ετσι δεν μπορώ, για παράδειγμα, να συμφωνήσω με την ιδιωτικοποίηση του έργου της ΔΕΥΑΚ. Η δημοτική επιχείρηση βέβαια πρέπει να στελεχωθεί με το απαιτούμενο ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί σωστά και να προσφέρει έγκαιρα και υπεύθυνα τις υπηρεσίες της στους δημότες. Βέβαια, όσον αφορά στην εκτέλεση μεγάλων έργων, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις διαδικασίες υγιών διαγωνισμών με θέσπιση καταλληλότερων νόμων διαφάνειας από τους νόμους που τους διέπουν σήμερα.

Τι εννοείτε;

Πέρα από το "μαύρο" ή το "άσπρο" όμως, υπάρχουν και ενδιάμεσοι χρωματισμοί. Από τις αθρόες και ρουσφετολογικές προσλήψεις, πάμε τώρα από τους νεοφιλελεύθερους "Ταλιμπάν" στις απολύσεις. Δεν μπορεί δηλαδή, μια εταιρεία να εξορθολογιστεί και να λειτουργεί με το απαραίτητο αριθμητικά και αναγκαίο ως προς τις ειδικότητες προσωπικό; Μετά από τις τόσες μειώσεις μισθών που υπέστησαν για παράδειγμα οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ, οι αμοιβές τους θεωρούνται τόσο μεγάλες που προκαλούν αφαίμαξη στην επιχείρηση; Οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που ωφελήθηκε η ΔΕΥΑΚ από την τεράστια μείωση των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού της, μετακυλήθηκαν ως ωφέλεια στους δημότες της Καλαμάτας;

Οχι. Εγιναν κάποιες ελάχιστες μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ, για το θεαθήναι. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό κάτω από πίεση. Νιώθω εδώ την ανάγκη να κάνω μια ειδική αναφορά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Αρφαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι 150 νοικοκυριών της περιοχής απαίτησαν μειώσεις των τιμολογίων νερού και να σημειώσω τη συμβολή τους τελικά σε αυτές.

Υπάρχει και η γενικότερη παραγόμενη δημόσια ωφέλεια από τις δημοτικές επιχειρήσεις που την καρπώνεται έμμεσα και ο ιδιωτικός τομέας. Για παράδειγμα, όλα όσα στον τομέα του πολιτισμού "κτίστηκαν" στο τέλος της δεκαετίας του ’70 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, σημαδεύοντας θετικά την Καλαμάτα και καθορίζοντας την πορεία της, είτε "ξεθώριασαν" είτε "έσβησαν". Τα υπόλοιπα φυτοζωούν.

Οι παρεμβάσεις στον πολιτισμό με τη δημιουργία της ΔΕΠΑΚ, του Δημοτικού Θεάτρου, του Δημοτικού Ωδείου, του χορού με το Διεθνές Φεστιβάλ, του Εργαστηρίου Εικαστικών, συγχωνεύτηκαν και (υπο)λειτουργούν υπό τη σκέπη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας "Φάρις" και με ένα ρεβανσιστικό μάλιστα σβήσιμο του ονόματος της ΔΕΠΑΚ. Πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την φθίνουσα πορεία τους; Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να ασκούμε ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο σαν δήμος σε κάθε οικονομική δραστηριότητά τους. Γιατί όμως όλα, σιγά - σιγά να τα ιδιωτικοποιήσουμε; Δεν πρέπει να αποτιμώνται τα πάντα στη ζωή μας σε χρήμα. Αλλωστε, "τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα"".

- Ζούμε στην εποχή μετεξέλιξης των ΟΤΑ σε ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης βασικών υπηρεσιών;

"Αν εννοείτε ότι περιορίζεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την ποιότητα, την σκοπιμότητα και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμφωνώ.

Δεν μπορούν οι ΟΤΑ να λειτουργούν με ανάλογο τρόπο όπως γίνεται στα συμβούλια των ανωνύμων εταιρειών, που αποφασίζουν για τους καταναλωτές με αδιαφανείς όρους, με βάση την κερδοφορία τους. Πράγματι, εκεί οδηγούμαστε από ορισμένους.

Θέλω να επισημάνω ένα ειδικό πρόβλημα, που το έχουμε παρατηρήσει, λίγο - πολύ, όλοι. Παρ’ ότι υπήρξε τεράστια μείωση των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ, οι δήμοι -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- εξακολουθούν να διατηρούν την προ κρίσης τιμολογιακή τους πολιτική. Γεγονός που δεν ανακουφίζει τους δημότες σε αυτή την περίοδο, με τη μεγάλη ανεργία, τους δυσβάσταχτους φόρους και την εξαντλητική εν γένει εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης.

Ενας μάνατζερ, προφανώς δεν έχει κανένα πρόβλημα. Πιθανόν να το θεωρεί και μια μικρή συνεισφορά στην αύξηση των εσόδων του δήμου, τώρα που είναι λιγοστοί οι θεσμοθετημένοι πόροι. Μια δημοτική αρχή όμως, που αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό και όχι στενά τεχνοκρατικό ρόλο που καλείται να παίξει, δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά να επιδιώκει -όπου μπορεί- να ανακουφίζει τους πολλαπλά πληττόμενους πολίτες της".

- Εχει πετύχει ο θεσμός του "Καλλικράτη" ή κατά τη γνώμη σας χρειάζεται αναμόρφωση;

"Η κυβέρνηση πρέπει να στραφεί στον επανασχεδιασμό ενός καινούργιου χάρτη της αυτοδιοίκησης και στην κατάργηση του μνημονιακά φθαρμένου "Καλλικράτη", με γνώμονα μικρότερες μονάδες ΟΤΑ, την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και κυρίως του κοινωνικού κράτους που έχει ανάγκη η χώρα. Οργανώνοντας όμως την τεχνική υποστήριξη σε μεγαλύτερες ενότητες.

Το αυτοδιοικητικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει ένα νέο νόμο - πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς αυτήν, περιφέρειες και δήμους. Να αγωνιστεί για την καθιέρωση νέων κανόνων δημοκρατίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, με κύριο μέλημα την πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και του κομματισμού, που πολλές φορές δημιουργήθηκαν και έδειξαν αρνητικό πρόσωπο για την αυτοδιοίκηση της χώρας. Να αγωνιστεί ώστε να κατοχυρώνεται η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, προκειμένου η αυτοδιοίκηση να επιτελεί τον πολιτικό και κοινωνικό της ρόλο. Να ζητήσει αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την αυτοδιοίκηση, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες. Να επιβάλλει την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με την καθιέρωση συμμετοχικών προϋπολογισμών και τοπικών δημοψηφισμάτων, την ενεργοποίηση των κοινοτικών συμβουλίων και την καθιέρωση των λαϊκών συνελεύσεων σε επίπεδο συνοικίας ή γειτονιάς".

Για τα σκουπίδια φταίει ο δήμαρχος

- Ο Δήμος Καλαμάτας -και όχι μόνο- εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον αδυνατεί να δώσει απάντηση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αρκεί να δηλώνουμε ότι οι ΟΤΑ στερούνταν αρμοδιοτήτων;

"Η εύκολη λύση είναι να κρυβόμαστε πίσω από την δήθεν αναρμοδιότητά μας και να επιρρίπτουμε σε άλλους τις ευθύνες, όπως συνηθίζει να κάνει για παράδειγμα όλα τα χρόνια της δημαρχοντίας του ο κ. Νίκας για το θέμα των σκουπιδιών.

Ολα τα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας στο θέμα των απορριμμάτων εστιάζονται στην εμμονή του δημάρχου για τη μη λειτουργία της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ). Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά ως συνδυασμός με συνεντεύξεις Τύπου, κι έχουμε αναδείξει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία -που απορρέουν από επιστημονικές μελέτες- πως αν λειτουργούσε η ανακαινισθείσα ΜΟΛΑΚ θα είχαμε αποφύγει τους δαπανηρούς και αναποτελεσματικούς πειραματισμούς των συστημάτων RAM και Σούκου -και πολύ περισσότερο τους κοστοβόρους σκουπιδοεργολάβους, οι οποίοι διασύρουν μάλιστα το δήμο μας, αφού τους συλλαμβάνουν τις νύχτες -όπως έγινε πρόσφατα- να πετάνε σκουπίδια μας σε περιοχές όμορων νομών".

- Πόσο ικανοποιημένος είναι ο αυτοδιοικητικός στον Δήμο Καλαμάτας από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

"Ο υπερσυγκεντρωτισμός -και η επικοινωνιακή ψηφοθηρία- του δημάρχου δεν λειτούργησαν επ’ ωφελεία του δήμου και των δημοτών.

Η προσπάθειά του να υποβαθμίσει το Δημοτικό Συμβούλιο έχει να κάνει με την κατεύθυνση της πολιτικής του: Να μπει στον "γύψο" η συμμετοχή των πολιτών, η διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η υποβάθμιση των συλλογικών οργάνων, η αραίωση των συνεδριάσεών τους, η αποδιοργάνωση βοηθητικών επιτροπών

Ο πρόεδρος του Σώματος, δυστυχώς, είναι ένα απλό μέλος της πλειοψηφίας. Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, άλλοτε "ψυχή" των χωριών, έμειναν στο περιθώριο. Το εφαρμοζόμενο σχέδιο "Καλλικράτης", αν και χαρακτηρίζεται από την υπάρχουσα δημοτική αρχή "πληγή" για την Τ.Α., εντούτοις εφαρμόστηκε πολύ σκληρά, στις πιο συντηρητικές εκδοχές του "στο όνομα του νόμου".

Η απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη δημοτική αρχή, έχει δυστυχώς συνέπειες στο παραγόμενο έργο των συλλογικών οργάνων. Η "δικτατορία" της πλειοψηφίας επιδίωξε τελικά την εξουδετέρωση του δικαιώματος άσκησης αντιπολιτευτικού ελέγχου και του ανταγωνιστικού διαλόγου και εξώθησε αρκετές φορές σε αποχωρήσεις σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ποιος μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τέτοιες καταστάσεις; ".

- Σκέπτεστε να είσαστε και πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

"Σύμφωνα με το καταστατικό πλαίσιο λειτουργίας του "Δικτύου", το οποίο οφείλουμε να τηρήσουμε, μέσα στο Σεπτέμβριο ξεκινούν οι άμεσου δημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες επιλογής υποψηφίων της κίνησής μας. Με ανοικτές συνελεύσεις για όλους όσοι επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα, όπως άλλωστε συνέβη και την πρώτη φορά.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, απ’ όποια θέση και αν κριθεί από τους συνεργάτες μου ότι πρέπει να υπηρετήσω το δήμο, θα το πράξω. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές, τα ζητήματα και τις προτεραιότητες που αναδείξαμε, υπερασπιστήκαμε και προωθήσαμε ως "Δίκτυο" τα 4 τελευταία χρόνια, με όσα εφόδια απέκτησα με τη γνώση και την εμπειρία από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή μου με τα δημοτικά πράγματα στην Καλαμάτα.

Θεωρώ πως η συλλογική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων στην περιφέρεια βοηθάει την ανάπτυξη προγραμματικού λόγου του αυτοδιοικητικού κινήματος στην περιοχή μας. Βοηθάει επίσης τον περιορισμό προσωποκεντρικών κοντοπρόθεσμων λογικών ή της ψηφοθηρικής καθαρά στάσης του "ενός ανδρός αρχή", πολλές φορές, με συμφωνίες πίσω από την πλάτη της κοινωνίας".

- Η συζητούμενη αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων -με χωριστά ψηφοδέλτια- σας βρίσκει σύμφωνο;

"Πέρα των όσων σκόρπια ακούγονται, δεν έχουμε σαφή πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν το ξέρουμε ως νόμο ή προσχέδιο και ως εκ τούτου δεν έχω τη δυνατότητα να τοποθετηθώ.

Πάντως, για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σενάριο είναι αναγκαίο, εκ των πραγμάτων, να υπερενισχυθούν οι εξουσίες του δημάρχου, ασφαλώς σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό σημαίνει. Θα αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατία την ίδια".

- Θα συζητούσατε ενδεχόμενη κοινή κάθοδο -ή συνεργασία- με κάποιον από τους υφιστάμενους σήμερα συνδυασμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

"Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των υφιστάμενων συνδυασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε διαφορετικό όμως βαθμό.

Στον ίδιο βαθμό, θα έλεγα, που εκφράζονται διαφορετικά ρεύματα σκέψης και πολιτικές αντιλήψεις για τη διαχείριση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, τη διαχείριση των δημοτικών υπηρεσιών, διαφορές που έχουν να κάνουν με το ρόλο της αυτοδιοίκησης και της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.

Διαφορές όμως υπάρχουν επίσης και στο εσωτερικό των δημοτικών συνδυασμών, πράγμα που γίνεται ορατό αρκετές φορές ακόμα και δημόσια.

Είναι σημαντικό στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τη συνεργασία, να εκφραστούν νέες δυνάμεις, που να "σπρώχνουν" τα πράγματα στη χώρα σε αλλαγή της σημερινής κατάστασης. Σε αυτές τις συνεργασίες πρέπει να διατυπωθούν νέες θέσεις για τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση στη χώρα και τη συνεισφορά της, με μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα και την αυτοδιοίκηση από τα σημερινά αδιέξοδα.

Οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες πρέπει, κατά τη γνώμη μου, σε αυτές τις εκλογές, να επανακαθορίσουν στη συνείδηση των πολιτών την ισότιμη σχέση της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία. Με ενεργό τρόπο στην ανατροπή των καταστάσεων που διερχόμαστε ως χώρα, με γενναία συνεισφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην κινητοποίηση του κόσμου.

Δεν μονοπωλούμε φυσικά το ενδιαφέρον για τα κοινά, θέλουμε να βαδίσουμε μαζί, σε κοινούς δρόμους, με άλλους φίλους. Η προσπάθεια να είμαστε αναλυτικοί στις σκέψεις μας δεν σημαίνει “ξερολισμό”, αντίθετα διάθεση για συνεννόηση και χωρίς ταμπέλες και δαιμονοποιήσεις απόψεων. Τελικά, μια συνεργασία στην αυτοδιοίκηση -εκτός των άλλων- είναι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων που δρουν από κοινού για κοινούς διακηρυγμένους στόχους που αφορούν την τοπική μας κοινωνία. Οχι όμως απολίτικα, μόνο με προσωπικές πολιτικές συμφωνίες, αλλά συντεταγμένα και συλλογικά, μέσα από σαφώς εκφρασμένα και συμφωνημένα προγράμματα και στόχους".

- Είναι επιζητούμενη -ή έστω επιθυμητή- από την πλευρά σας η στήριξη από κάποιο πολιτικό κόμμα;

"Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που για λόγους σκοπιμότητας λένε σήμερα "όχι" στο χρίσμα από τα κόμματα που τους στήριξαν στο παρελθόν ή ζητούσαν από αυτά χρίσμα, επίμονα μάλιστα.

Σήμερα, η στήριξη σε συνδυασμούς από τα κόμματα που έχασαν σημαντικό μέρος της εκλογικής τους δύναμης ή ακολουθούν αντικοινωνικές, μη δημοφιλείς πολιτικές, δεν είναι επιθυμητή.

Το αντίθετο μάλιστα, δυσκολεύει την εκλογική επιτυχία και γι’ αυτό μάλιστα πολλοί υποψήφιοι θα κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το επίθετο "ανεξάρτητος". Εξ άλλου, υπάρχουν κόμματα πλέον που ανακοινώνουν ότι δεν θα δώσουν χρίσμα σε υποψηφίους τους, για να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις.

Ομως, και από την άλλη πλευρά, χωρίς πολιτική χροιά και στόχευση, οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τοπικά θέματα. Δεν έχουμε τη λογική της "συλλογής" υποψηφίων και την παραλυτική ψηφοθηρία που εκλύει αυτή. Σήμερα μάλιστα, που οι δήμοι έχουν επεκταθεί γεωγραφικά και έχουν διευρύνει θεματολογικά τις αρμοδιότητές τους, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για περιγραφή πολιτικών στόχων. Παραδειγματικά μπορεί να αναφερθεί η διατύπωση σχεδίου για τη στήριξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, τα σύνθετα κυκλοφοριακά θέματα, τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, τη χωροταξική συγκρότηση ευρύτερων περιοχών, τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο δήμο.

Σε αυτή την πολυμορφία είναι πιο δύσκολο και πιο αναποτελεσματικό να οργανώσεις συνδυασμό σε προσωπική βάση, με μια πανσπερμία αντιτιθέμενων απόψεων, χωρίς συγκροτημένο προγραμματικό λόγο, μόνο με "κουμπάρους" ’φίλους" και "κολλητούς".

Γι’ αυτό, όλοι εμείς που δεν συμφωνούμε, ούτε με την στείρα κομματική εξάρτηση ή τις ψηφοθηρικές κουμπαριές, "τους σωτήρες" συγκροτήσαμε μια τρίτη επιλογή, το "Δίκτυο". Ισότιμα και ελεύθερα, προερχόμενοι από διαφορετικά κόμματα ή κομματικά ανένταχτοι, συζητάμε και αποφασίζουμε χρησιμοποιώντας την κλασική μεθοδολογία των πολιτικών συνθέσεων και στηριζόμενοι στην αρχή "κάθε ένας, μόνο μια ψήφος". Με βάση αυτές τις αρχές μας, όποιο κόμμα συμφωνεί και θέλει να μας στηρίξει, είναι ευπρόσδεκτο και θα μας τιμήσει η επιλογή του".

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια

 

- Ποια είναι η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στον Δήμο Καλαμάτας τα επόμενα χρόνια;

"Εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση είναι η αναπτυξιακή προοπτική του δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.

Αρχικά οι μοχλοί ανάπτυξης πρέπει να είναι ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας. Δηλαδή η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός. Οι προοπτικές και στους δύο τομείς είναι ευοίωνες, καθώς υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις, που είναι η εύφορη γη όσον αφορά τη γεωργία και ο φυσικός πλούτος, τα μνημεία και το κλίμα, όσον αφορά στον τουρισμό. Από κει και πέρα θα πρέπει ο ανθρώπινος παράγοντας, με τη βοήθεια του δήμου, να αναπτύξει επενδύσεις που θα προσφέρουν απασχόληση, σπάζοντας έτσι τον "μαύρο κύκλο" της ανεργίας.

Οσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, στην ανάπτυξή του -σε συνδυασμό με τον εθνικό δρόμο- θα συνεισφέρουν σημαντικά ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου και έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Καλαμάτας, που θα βοηθούν στην προσέγγιση επιβατηγών πλοίων.

Επίσης πολλαπλά θα είναι τα οφέλη με την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, με την προϋπόθεση ότι θα καταλήγει στην Τσακώνα, όπως έχει εξ αρχής μελετηθεί. Υπάρχουν βέβαια και εκκρεμή θέματα, όπως είναι τα σχέδια πόλης, η προστασία της ανατολικής ακτής του Μεσσηνιακού, η διαχείριση των απορριμμάτων, κ.ά.

 

Πάντως, το "Δίκτυο" έχει παρακολουθήσει στενά όλα σχεδόν τα βασικά θέματα του δήμου και προσπαθεί να τα συσχετίσει με τις μεσοπρόθεσμες στοχεύσεις του για την περιοχή. Εχει ήδη τις προτάσεις του, τις οποίες θα τις παρουσιάσει στον κατάλληλο χρόνο και θα τις συζητήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με το σύνολο των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας".