Κυριακή, 04 Αυγούστου 2013 08:30

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: "Το τραγούδι... είναι ξόρκι για τη μοναχικότητά μας"
 (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 "Το τραγούδι... είναι ξόρκι για τη μοναχικότητά μας" πιστεύει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου που την Παρασκευή 9 Αυγούστου θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ της Λίμνης του Λάδωνα που διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας Αρκαδίας!

 Ο γνωστός τραγουδοποιός και οι συνεργάτες του με ένα τρίωρο πρόγραμμα κατά πολύ ανανεωμένο, βασιζόμενο σε όλη τη δισκογραφία του από "Αγία Νοσταλγία" μέχρι και "Μαγγανείες" θα προσπαθήσουν κι αυτό το καλοκαίρι να ξορκίσουν το μούδιασμα και την κατήφεια των ημερών. Για φυλαχτό τους, τα λόγια του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου "…και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος…".

- Καλοκαιρινές συναυλίες σε εξέλιξη… Τις απολαμβάνετε πιο πολύ από τις μουσικές σκηνές;


"Κάθε περίπτωση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Το χειμώνα, στους μικρούς χώρους, έχουμε τη γλύκα της ανάγνωσης των προσώπων αλλά και το αρνητικό (για μένα ειδικά, που είμαι άκαπνος) του ντουμανιού. Το καλοκαίρι, μου λείπει-κάπως- η άμεση επαφή αλλά αυτό αναπληρώνεται από την ένταση -όταν υπάρχει- του πλήθους. Και οι συνθήκες εργασίας πολύ καλύτερες".

- Η μουσική και η στιχουργία υπήρχε ανέκαθεν στην καθημερινότητά σας; Ακόμα και όταν επαγγελματικά ανήκατε στον τεχνικό κόσμο;

"Βέβαια. Ολα μου τα χρόνια εκεί τα έφαγα".

- Αυτή η ποικιλία των μουσικών σας, επίσης υπήρξε ανέκαθεν; Πάντα δηλαδή αγαπούσατε την παραδοσιακή μουσική ή τη ροκ;

"Δεν έχω στεγανά. Η μουσική έχει πολλές εκφάνσεις και μόνο το αισθητικό μου φίλτρο παρεμβαίνει και με κατευθύνει στο τι θα ψάξω να ακούσω".

- Το τραγούδι είναι καλό "ξόρκι" για την απαισιοδοξία;

"Είναι ξόρκι για τη βαθιά μας μοναχικότητα, μόνο που δεν πιάνει για πάντα, δεν έχει την απόλυτη δύναμη της αγάπης".

- Ο Ελληνας διασώζεται (έως ένα σημείο) από την ρίζα του και τη συνήθειά του να γλεντάει ακόμα και στα δύσκολα;

"Αυτό, δυστυχώς, συνέβαινε με τον "παλαιό" Ελληνα, που έβγαινε από τα σκληρά χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου με πείσμα και αθωότητα. Σήμερα, η τηλεόραση, ο καταναλωτισμός και ο φόβος που ενσπείρουν οι έχοντες την εξουσία, οδηγεί σε συρρίκνωση την ωραία ανεμελιά μας. Ας μην τους αφήσουμε να μας καθυποτάξουν, ας φανούμε αντάξιοι των προηγούμενων".

- Ο ρόλος της τέχνης γενικότερα, είναι παρηγορητικός, εμψυχωτικός, λυτρωτικός;

"Ολα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως".

- Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την συγκεκριμένη φάση της κρίσης που βιώνουμε;

"Είναι μια τελείως άδικη κατάσταση, όπου το αδηφάγο χρηματοπιστωτικό σύστημα ρίχνει τις αποτυχίες του στον απλό λαό, χωρίς ενδοιασμό, χωρίς ντροπή. Με τη συνέργεια της Πολιτείας, που είναι ανάξια και αδιάφορη στο να προσπαθήσει γι’ αυτό που θα ‘πρεπε να είναι το μόνο μέλημά της. Η ευτυχία των πολιτών της. Ο μόνος λόγος για την ύπαρξή της".

- Είστε αισιόδοξος ότι θα τελειώσει άμεσα και με τι τρόπο;

"Αμεσα με τίποτα, γιατί αυτό προϋποθέτει λαϊκή εξέγερση. Είμαστε ακόμα φοβισμένοι".

- Τι πιστεύετε ότι θα αφήσει πίσω της η κρίση;

"Αντιφατικά πράγματα. Πολλές αυτοκτονίες, σκληρότητα, βία αλλά και αλληλεγγύη, συντροφικότητα".

- Εκτός από τις εμφανίσεις του καλοκαιριού, ο χειμώνας τι θα φέρει καλλιτεχνικά;

 "Υπολογίζω να γράψω καινούργιο δίσκο αλλά και να επανεκδώσω όλους τους παλιούς, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορούν στην αγορά".

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.