Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 08:22

Γιώργος Γαλανόπουλος: "Θέμα τύχης να βρεθεί κάποιος με τα κατάλληλα άτομα"

Ο Γιώργος Γαλανόπουλος είναι φοιτητής στη Νομική Αθήνας, αλλά τον γνωρίζουμε από την παρουσία του στη μουσική, αφού συνθέτει και τραγουδάει, "ανακαλύπτοντας συνεχώς μέσα από τη σύνθεση" όπως λέει ο ίδιος. Με τους φίλους του έχουν φτιάξει τη δική τους μπάντα και ξεκινούν με βάση την Αργολίδα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, η οποία μάλιστα μόλις δισκογραφήθηκε!

- Η μουσική πώς προέκυψε ως ενασχόληση;

"Η επαφή μου με τη μουσική ξεκίνησε στο δημοτικό. Τότε άρχισα να θαυμάζω όσους έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο, πολύ περισσότερο όσους τραγουδούσαν. Αλλωστε, πολλοί ήταν και οι συμμαθητές μου που ασχολούνταν ήδη με τη μουσική. Αποφάσισα λοιπόν να γραφτώ στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου και να ξεκινήσω με κλασική κιθάρα. Αργότερα,  στο λύκειο, συνέχισα στη μουσική σχολή του  Βαγγέλη Τρίγκα. Εκτοτε, προέκυψαν διάφορα σχήματα με τα οποία ξεκινήσαμε να κάνουμε συναυλίες".

- Η δημιουργία της μπάντας;

"Η δημιουργία της μπάντας είναι πάντοτε ένα κεντρικό ζήτημα. Μέχρι να βρει ο καθένας τα άτομα εκείνα με τα οποία θα μπορεί να υποστηρίξει τη μουσική που θέλει, συνήθως περνάει καιρός. Ετσι, λοιπόν, στο πέρασμα του χρόνου (δηλαδή από τα χρόνια του λυκείου μέχρι τώρα) προέκυψαν διάφορα σχήματα και πολλοί μουσικοί. Είναι, ίσως, και θέμα τύχης καμιά φορά να βρεθεί κάποιος με τα κατάλληλα άτομα. Μπορώ να πω τελικά ότι η δημιουργία της μπάντας -με τη σημερινή της μορφή- είναι κάτι το οποίο ήρθε από μόνο του".

- Σε ποιο μουσικό είδος κατατάσσετε το ρεπερτόριό σας;

"Δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω με μία λέξη. Ακριβώς επειδή το ενορχηστρώνουμε όλοι μαζί, ο καθένας περνάει και τα δικά του ακούσματα. Με κορμό αυτό που λέμε "ποπ", άλλοτε χρωματίζουμε τη μουσική μας με blues ή tango επιρροές και άλλοτε επιλέγουμε να προσδώσουμε ένα πιο ήρεμο ύφος με τη μορφή της μπαλάντας. Προσωπικά, μου αρέσει να ανακαλύπτω συνεχώς μέσα από τη σύνθεση και άλλα είδη τα οποία θα προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα".

- Υπάρχει και δισκογραφία. "Τρελή μου ζωή" ο τίτλος; Από πού τον εμπνεύστηκες;

"Μόλις πριν δύο μήνες ολοκληρώθηκε μία πρωτόγνωρη για εμάς δουλειά. Η δημιουργία ενός δίσκου (demo) με τις μουσικές μας αποτελούσε πάντοτε μία ανοιχτή πρόκληση. Αν και είμαστε ερασιτέχνες σ' αυτό που κάνουμε, προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και  ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε σε ένα στούντιο στο Αργος. O δε τίτλος του δίσκου (demo) "Τρελή μου ζωή" προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι που εμπεριέχεται σε αυτόν. Για να σας εξηγήσω τι σημαίνει για μένα η φράση "Τρελή μου ζωή", πρέπει προηγουμένως να πω δυο λόγια για το σχετικό τραγούδι. Το κομμάτι εκφράζει την επιθυμία του προσώπου εκείνου που αφήνεται ανυπεράσπιστος στη μέθεξη του έρωτα να είναι πάντα μαζί με τον άνθρωπό του, να μην έρθει ποτέ η στιγμή εκείνη που θα γνωρίσει κάποιον άλλον, όμως εν τέλει διαπιστώνει ότι δεν είναι στο δικό του χέρι, καθώς η τύχη ή η μοίρα κομίζει ακόμη και το απροσδόκητο. Ο τίτλος, λοιπόν, αυτός εκφράζει για μένα αυτό το άγνωστο, το απρόσμενο, και ίσως το νομοτελειακό· κάτι που συχνά όλους λίγο έως πολύ, όσον αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις, μας έχει προβληματίσει".

- Δυνατότητες για live υπάρχουν;

"Η γνώμη μου είναι ότι γενικώς υπάρχουν. Βέβαια παίζει ρόλο και το είδος το οποίο πρεσβεύει κανείς. Για παράδειγμα κάποιος που με την μπάντα του παίζει metal ή soul ή jazz, τουλάχιστον στην επαρχία νομίζω ότι θα δυσκολευτεί να κάνει συχνά live ακριβώς γιατί υπάρχουν κάποια μουσικά είδη που είναι πιο "ελιτίστικα", αυτό που κοινώς λέγεται "μη εμπορικά". Από την άλλη, επειδή η μουσική μας βρίσκεται κάπου στη "μέση" του μουσικού φάσματος -αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον σχετικό όρο- δηλαδή ούτε προς την κατεύθυνση της βαριάς ροκ κ.λπ., ούτε στην κατεύθυνση της αυθεντικής blues, αλλά κάπου μεταξύ ποπ, μπαλάντας ή οποιασδήποτε εν πάση περιπτώσει συγγενούς επιρροής, παρατηρούμε ότι στις συναυλίες μας έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι κάτι που μας ενθαρρύνει και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ως εκ τούτου, είναι περισσότερες κάθε φορά και οι ευκαιρίες για ένα live. Επίσης, τα μαγαζιά είτε στο Ναύπλιο, είτε στο Αργος, πρέπει να πω ότι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή, και κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχει και κάποιο live. Ετσι, έχουμε και εμείς, όπως και τα υπόλοιπα συγκροτήματα από την Αργολίδα, όλο και περισσότερες ευκαιρίες να δείξουμε τη δουλειά μας".

- Τα σχέδιά σου αλλά και τα σχέδια της μπάντας ποια είναι για το μέλλον;

"Νομίζω ότι αυτό που θα θέλαμε όλοι είναι να μπορούσαμε να ακούσουμε κριτικές έμπειρων μουσικών για τον δίσκο μας και κυρίως να διορθωθούμε.

Προσωπικά, τη μουσική την αγαπώ ως χόμπι. Δε νομίζω ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά. Τα υπόλοιπα παιδιά από την μπάντα, όμως, θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του μουσικού και μετέπειτα, πράγμα το οποίο στηρίζουμε όλοι μαζί μέσα από τον δίσκο αυτό. Οσον αφορά στο εγγύς μέλλον, το πιο πιθανό είναι ότι θα συνεχίσουμε να ηχογραφούμε τη μουσική που μας γεμίζει και μας εμπνέει και κρατά άσβεστο το πάθος για καλλιτεχνική έκφραση".


* Την μπάντα συμπληρώνουν οι: Ανδρέας Μπογάς (πιάνο- πλήκτρα), Γιώργος Νικολαΐδης ηλεκτρική κιθάρα, Χρήστος Τζούρας πλήκτρα, Χρήστος Ζαντιώτης μπάσο και Δημήτρης Μητρόπαππας τύμπανα.