Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 08:21

Πάνος Σκουρολιάκος: "Καμία εποχή δεν ήταν εύκολη για την τέχνη"

Πάνος Σκουρολιάκος: "Καμία εποχή δεν ήταν εύκολη για την τέχνη"

"Καμία εποχή δεν ήταν εύκολη για την τέχνη", πιστεύει ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος. Με την ευκαιρία της νέας θεατρικής σεζόν, μας μίλησε για τις παραστάσεις που ετοιμάζει καθώς και για ένα νέο "Θεατρικό εργαστήρι", που θα λειτουργήσει από Οκτώβριο και στο οποίο θα διδάσκει. 

Ο Πάνος Σκουρολιάκος μας μίλησε επίσης για την ενασχόλησή του με την πολιτική, με τη γραφή και φυσικά... με το θέατρο, που το υπηρετεί για χρόνια: όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά και ως δάσκαλος νέων ηθοποιών - οι οποίοι είναι πιο καταρτισμένοι σήμερα απ' ό,τι οι προηγούμενες γενιές, όπως τονίζει ο ίδιος.

- Σας γνωρίζουμε ως ηθοποιό και πρόσφατα από την ενασχόλησή σας με την πολιτική. Πείτε μας για την επιλογή να συνταχθείτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

"Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκινά από τότε που ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο. Και τότε είχαμε χούντα. Πορεύθηκα πάντα με την Αριστερά και συμμετείχα στο ΚΚΕ και αργότερα στον Συνασπισμό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Συμμετείχα στην Κεντρική Επιτροπή του, και τώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία με ενδιαφέρει λοιπόν. Και όχι μόνον καλλιτεχνικά. Θεωρώ πως η τέχνη έχει νόημα μόνον όταν απευθύνεται στην κοινωνία. Και μάλιστα όταν την ψυχαγωγεί, και δεν την "γαργαλάει" ή την αποκοιμίζει απλώς. Η αγωνία για τους ανθρώπους και τις δυσκολίες της ζωής τους, καθορίζει την δουλειά μου στο θέατρο. Ιδιαίτερα σήμερα. Σε μια εποχή εχθρική για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

- Θέατρο και πολιτική. Υπάρχει αλήθεια "σχέση";

"Το θέατρο δεν μπορεί να είναι έξω από την πολιτική. Και τούτο γιατί δημιουργείται, ζει και "καταναλώνεται" μέσα σε συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Οι μεγάλοι τραγικοί της αρχαιότητας και ο Αριστοφάνης εξέφρασαν με τον πιο ιδανικό τρόπο το ιδεώδες της αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο Σαίξπηρ στον καιρό του, ως οξύς επικριτής της εξουσίας του αγγλικού θρόνου και των ευγενών, μας παρέδωσε αριστουργήματα. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ πολέμησε τον ναζισμό με τα υπέροχα έργα του. Αλλά ακόμα και κάποιος που δηλώνει "απολίτικος", με το έργο του πολιτική στάση κρατά. Εκείνη που θέλει τον θεατή άβουλο καταναλωτή, άβουλο πολίτη".

- Εχετε επίσης ενασχόληση με τη λογοτεχνική γραφή, αλλά και με την αρθρογραφία. Ποια ανάγκη σας έστρεψε προς τα εκεί;

"Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Εκανα στο παρελθόν δύο βιβλία με διηγήματα. Την "Αγκούσα" (εκδ. "Κάλβος") και την "Αδεια Πλατεία" (εκδ. "Υάκινθος"). Τα περισσότερα από αυτά είχαν φιλοξενηθεί και σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως το "Τραμ", η "Λέξη" κ.ά. Τώρα, βγαίνουν σε συγκεντρωτική έκδοση, από τις "Εκδόσεις του Αυγούστου", υπό τον τίτλο "Ξύλινα Χάλκινα Κρουστά". Εγραψα για το θέατρο την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, και όλα αυτά τα γραπτά μου έχουν άξονα την κατ' εξοχήν τέχνη που με γεμίζει απόλυτα. Δηλαδή την υποκριτική πάνω στο σανίδι του θεάτρου. Το θέατρο με εμπνέει να γράψω κάτι, και τα γραφτά μου μού ανοίγουν τους θεατρικούς μου ορίζοντες".

- Εχετε μεγάλη εμπειρία ως δάσκαλος νέων ηθοποιών. Πώς είναι η γενιά των μελλοντικών συναδέλφων σας;

"Η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι παιδιά με πολύ περισσότερη "προίκα" από τη δική μας γενιά. Ερχονται δηλαδή εξαιρετικά καταρτισμένοι. Γνωρίζουν μουσική, χορεύουν, μιλούν ξένες γλώσσες, έχουν μεγάλη πληροφόρηση για το παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Σε πολλά όμως από αυτά λείπει ο στόχος. Δεν ξέρουν τι να κάνουν όλη αυτή την "προίκα". Πώς να την διαχειρισθούν. Δεν ξέρουν να διαβάζουν. Δεν γνωρίζουν πώς να "μπαίνουν" μέσα σε ένα βιβλίο. Πώς να το αποκρυπτογραφούν. Πώς να το αφομοιώνουν δημιουργικά. Το Διαδίκτυο τους δίνει άμεση πληροφόρηση, δεν τα μαθαίνει όμως να επικοινωνούν σοβαρά με το θέμα τους. Οποιοι από αυτούς καταφέρουν να κρατήσουν τα προσόντα τους και να μπουν σοβαρά στον κόσμο της δημιουργίας, συγκεράζοντας την νεωτερικότητα με την παραδομένη σοφία, θα επιτύχουν!".

- Είναι πιο δύσκολη αυτή η εποχή για την τέχνη;

"Δεν γνωρίζω καμία εποχή εύκολη για την τέχνη. Σε όλες τις εποχές η από καρδιάς και ουσιαστική τέχνη δυσκολευόταν, ενώ οι θεράποντες της καλλιτεχνικής αηδίας καλοπερνούσαν! Η εποχή των μνημονίων και της λαίλαπας που θερίζει τον λαό μας και άλλους λαούς, δυσκόλεψε και τους περί ου ο λόγος θεράποντες. Τους άλλους δε, τους αποτέλειωσε! Το πρώτο που χτυπούν άλλωστε δανειστές και ΔΝΤ είναι ο πολιτισμός, και μαζί υγεία και παιδεία. Οπως και στην Ελλάδα, καλή ώρα!".

- Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την κρίση; Θα τελειώσει σύντομα και με ποιον τρόπο;

"Η κρίση θα τελειώσει όταν το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα τελειώσει επειδή θα μας κάνει τη χάρη η Μέρκελ, η Λαγκάρντ, οι δανειστές ή οι τράπεζες. Ούτε βέβαια οι κατ' εντολή τους κυβερνήτες μας. Τους οποίους ψηφίσαμε βεβαίως μιας και στις προηγούμενες εκλογές είχαν την τιμητική τους με τις εκφοβιστικές δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί σωτήρες μας! Αν δεν φοβούνται λοιπόν, ας προκηρύξουν εκλογές".

- Είναι εφικτή τελικά μια αριστερή κυβέρνηση;

"Είναι εφικτή μια κυβέρνηση η οποία με εντολή του λαού θα βάλει ένα τέρμα στον κατήφορο. Θα ακυρώσει όλους τους αντισυνταγματικούς νόμους με βάση τους οποίους μας φτώχυναν και θα επανεξετάσει το μέγεθος του χρέους μας. Αποδείχθηκε ότι μέχρι τώρα, αυτός που προτείνει ένα τέτοιο πλαίσιο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με κορμό αυτόν λοιπόν, αλλά και άλλες δυνάμεις που αναδεικνύονται καθημερινά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο, ευελπιστούμε για μια κυβέρνηση που θα βάλει τον ελληνικό λαό μπροστά από τα χεντς-φαντ, τις καγκελαρίες και τα διαπλεκόμενα. Μια τέτοια κυβέρνηση είναι η μόνη μας ελπίδα!".

- Καλλιτεχνικά ο χειμώνας τι θα έχει για εσάς;

 

"Πολλά και νομίζω καλά. Θα επαναλάβω σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το θαυμάσιο έργο του Κώστα Μουρσελά "Εκείνος κι Εκείνος" σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Ακόμα θα συνεργασθώ με τον Βασίλη Νικολαίδη και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Ενας ήρως με παντούφλες", παίζοντας τον Στρατηγό Δεκαβάλλα, και θα σκηνοθετήσω το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ "Fairytaleheart", υπό τον ελληνικό τίτλο: "Χ2" (Επί Δύο). Ακόμα, ένα νέο "Θεατρικό εργαστήρι" είναι στα σκαριά και θα λειτουργήσει από Οκτώβριο. Αυτά…".