Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 12:06

"Το "η" του ήλιου" από το Μεσσήνιο Αποστόλη Αρμάγο

"Το "η" του ήλιου" από το Μεσσήνιο Αποστόλη Αρμάγο

 

Τον πρώτο του προσωπικό δίσκο παρουσιάζει ο νέος Μεσσήνιος συνθέτης Αποστόλης Αρμάγος. Από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Κακαλέτρι, του έχουν αποτυπωθεί οι νότες που έπαιζε ο παππούς του Δημήτρης Παρασκευόπουλος στα πανηγύρια, οι μελωδίες που τραγουδούσε.

 

Μεγαλώνοντας έκανε σπουδές και εξέλιξε αυτή την καλλιτεχνική φλέβα. Σήμερα είναι δάσκαλος και συνθέτης κι ονειρεύεται να ακούσει τα τραγούδια του στο ραδιόφωνο, το σινεμά και το θέατρο...

- Πρώτος δίσκος για σένα, όμως ασχολείσαι χρόνια με τη μουσική... Πώς διάλεξες αυτό το χώρο; "Από μικρός είχα αποφασίσει πως η μουσική θα είναι το επάγγελμά μου και όσο προχωρούσαν οι σπουδές μου γινόμουν όλο και πιο σίγουρος. Εχω κάνει διάφορες δουλειές στο παρελθόν -άσχετες μεταξύ τους- αλλά έλεγα μέσα μου πάντα πως είμαι μουσικός. Ο δίσκος άργησε λίγο, αλλά ήρθε και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό".

- Εχεις εργαστεί σε σχολεία και γενικότερα στην εκπαίδευση παιδιών. Ποιος κλάδος είναι πιο δύσκολος, του εκπαιδευτικού ή του συνθέτη μουσικού; "Εργάζομαι από το 2005 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος μουσικής. Είχα ξεκινήσει όμως να παραδίδω μαθήματα σε παιδιά αρκετό καιρό πριν. Ο ρόλος του δασκάλου είναι πολύ όμορφος αλλά έχει φυσικά τις δυσκολίες του. Κλείνεις την πόρτα και έχεις να κάνεις με 20-25 παιδιά του δημοτικού. Φαντάζεσαι τι γίνεται. Ως συνθέτης δεν αντιμετωπίζω καμία δυσκολία, θα έλεγα, ως προς τη σύνθεση, αν εννοείς αυτό. Η δυσκολία είναι να αναγνωριστεί το έργο σου. Θες να είμαι ειλικρινής; Θα ‘θελα να ακούσω τα τραγούδια μου στο ραδιόφωνο και τις μουσικές μου στον κινηματογράφο και το θέατρο. Εγώ και μάλλον όλοι οι συνθέτες του κόσμου".

- Τι ρόλο θεωρείς πως έπαιξε η καταγωγή σου στη Μεσσηνία, στην κλίση σου στη μουσική; "Λοιπόν, η καταγωγή της μητέρας μου είναι από ένα χωριό στην ορεινή Μεσσηνία και το επισκέπτομαι πολύ συχνά. Μια φλέβα καλλιτεχνική υπάρχει. Ο παππούς μου έπαιζε σε πανηγύρια λαούτο, κιθάρα και ήταν ξακουστός τραγουδιστής στον τόπο του. Τον έχω προλάβει σε πανηγύρια. Εμαθα τραγούδια απ’ αυτόν και οι αναμνήσεις μου από αυτά τα μέρη είναι πολύ δυνατές. Μην αδικώ όμως και την άλλη μου καταγωγή. Ο πατέρας μου είναι από την Ευρυτανία και ο πατέρας του ήταν επίσης ερασιτέχνης μουσικός. Επαιζε βιολί".

 - Το φετινό χειμώνα έχεις προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις; Προβλέπεται κάποια παρουσίαση στην Καλαμάτα; "Θα εμφανιστώ σε κάποιους χώρους με την Ξένια Ροδοθεάτου που τραγουδά στο δίσκο. Παρουσίαση του cd θα κάνουμε μέσα στον Οκτώβριο στο Polis Αrt Cafe στο κέντρο της Αθήνας. Τα νέα μας μπορείτε να τα μαθαίνετε από τις σελίδες μας στο Διαδίκτυο: www.facebook.com/apostolisxenia και xeniarodo.wix.com/apostolisxenia. Ωραία θα ήταν να έρθουμε στην Καλαμάτα".

- Πώς διάλεξες τον τίτλο "Το η του ήλιου"; Εχεις εμπνευστεί από το έργο του Ελύτη; "Μου την κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση. Δανείστηκα αυτόν τον τίτλο από τα βιβλία της Α’ Δημοτικού. Τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν με τέτοια ‘κολπάκια’. Ετσι έχουμε το ‘η’ του ήλιου, το ‘ι’ του ιπποπόταμου και το ‘υ’ των υπολογιστών. Επίσης ο ήλιος συμβολίζει πολλά. Είναι πηγή ζωής, μια καλημέρα, ένα ξεκίνημα, μια νέα αρχή. Ετσι κάνω κι εγώ την αρχή μου".

Ο Αποστόλης Αρμάγος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία 6 χρονών και αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει εμφανιστεί σε αρκετές μουσικές σκηνές, και από το 2005 εργάζεται ως δάσκαλος μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η δισκογραφική δουλειά αποτελείται από 4 ιδιαίτερα τραγούδια και ένα οργανικό (instrumental) κομμάτι. Στοιχεία από την παράδοση, την κλασική αλλά και τη ροκ μουσική συνδέονται εδώ με ένα μοναδικό τρόπο. Στα 3 από τα 4 τραγούδια οι στίχοι είναι του Αποστόλη Αρμάγου, ενώ στο τελευταίο κομμάτι τα λόγια έχει γράψει η ερμηνεύτρια Ξένια Ροδοθεάτου. Για την ενορχήστρωση συνεργάστηκε ο Αποστόλης με το Νίκο Ξύδη, ο οποίος επιμελήθηκε την παραγωγή και την ηχοληψία του cd στο στούντιο Paraga. "Το η του ήλιου" κυκλοφορεί από την εταιρεία "Μελωδικό καράβι" και είναι διαθέσιμο στον "Ιανό" (Σταδίου 24, Αθήνα), το "Music Corner" (Πανεπιστημίου 56, Αθήνα), σε επιλεγμένα δισκοπωλεία καθώς και στο iTunes σε ψηφιακή μορφή για downloading. Δείγμα υπάρχει στο https://soundcloud.com/apostolisarmagos/a-radio-edit και στο Facebook στη σελίδα "Αποστόλης Αρμάγος - Ξένια Ροδοθεάτου (official)".