Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013 08:02

Κωνσταντίνος Καζάκος: "Ο ανιστόρητος κάνει πάντα τα ίδια λάθη"

Κωνσταντίνος Καζάκος: "Ο ανιστόρητος κάνει πάντα τα ίδια λάθη"

"Ο ανιστόρητος κάνει πάντα τα ίδια λάθη" λέει με σιγουριά ο Κωνσταντίνος Καζάκος που συμμετέχει στην παράσταση με το έργο του Πέτερ Βάις "Η ανάκριση" που ανεβαίνει σε λίγες μέρες στο θέατρο "Τζένη Καρέζη" σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο - ντοκουμέντο, ένα έργο - κραυγή για τις πράξεις του ναζισμού, όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος, που μοιράζεται τη σκηνή με τον πατέρα του Κώστα Καζάκο και ακόμα 11 γνωστούς ηθοποιούς.

- Τι πραγματεύεται το έργο;

"Πρόκειται για ένα έργο-ντοκουμέντο και αναφέρεται σε μια δίκη που έγινε 20 χρόνια μετά τον πόλεμο με κατηγορούμενους τους υπευθύνους των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι οποίοι την είχαν "γλυτώσει" και ήταν όλοι μεγαλοδιευθυντές σε εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονταν στη διάρκεια του πολέμου ή έπαιρναν τιμητικές συντάξεις από τις εταιρείες αυτές. Δηλαδή η Siemens, η Bayer και άλλες εταιρείες τους έδιναν τιμητικές συντάξεις επειδή έβαζαν τους κρατούμενους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να δουλεύουν σαν σκλάβοι για λογαριασμό αυτών των εταιρειών. Αυτούς λοιπόν που κατείχαν μεγάλες θέσεις μετά τον πόλεμο, τους πέρασαν από δίκη κι αυτό ακριβώς μας δείχνει αυτή η παράσταση. Μια πραγματική ιστορία από την οποία διδάσκεσαι πολλά".

- Πού στοχεύει η παράστασή σας;

"Μαθαίνουν κι αυτοί που δεν ξέρουν τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός και τα συναφή, την σκληρότητα που κρύβουν αυτά. Υπάρχουν μαρτυρίες μέσα από τα στρατόπεδα για το τι γινόταν στην καθημερινότητα και πόση σκληρότητα και βία επικρατούσε. Είναι ένα έργο που σου σηκώνει την τρίχα, αλλά είναι πολύ ανθρώπινο και σε μαθαίνει από τι να προφυλαχθείς… πολύ επίκαιρο δυστυχώς. Στοχεύει λοιπόν στο να ανοίξει κάποια παραθυράκια σκέψης στον θεατή. Αυτή είναι η δουλειά μας εμάς των ηθοποιών και γενικά του θεάτρου. Αυτοί που έρχονται να δουν μια παράσταση να φεύγουν πιο πλούσιοι μετά".

- Πώς νιώθετε που το έργο είναι επίκαιρο, ειδικά στις μέρες μας;

"Πάντα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ανεβαίνουν αυτά τα μορφώματα. Ετσι είχε γίνει και στη Γερμανία με την άνοδο του Χίτλερ, μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης γιγαντώθηκε. Ετσι λοιπόν αυτό το έργο είναι σαν να μην γράφτηκε το '65 αλλά να γράφτηκε τώρα και να μας παρουσιάζει το σήμερα".

- Πώς είναι δομημένη η παράσταση;

"Είναι ένα δικαστήριο, μια κανονική αίθουσα δικαστηρίου όπου εκεί διαδραματίζονται όλα. Είναι οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες, ο ανακριτής, ο συνήγορος".

- Ο δικός σας ρόλος ποιος είναι;

"Υποδύομαι έναν ανθυπασπιστή των Ες-Ες, τον Χανς Σταρκ που ήταν στα Ες-Ες από την ηλικία των 16 ετών και αυτό που έμαθε ήταν ότι οι Εβραίοι, οι κομμουνιστές, οι ομοφυλόφιλοι είναι υπάνθρωποι, είναι η αιτία όλων των κακών και πρέπει να τους εξολοθρεύσουν. Αυτή είναι η κοσμοθεωρία του και την υπερασπίζεται".

- Τι συναισθήματα σας δημιούργησε το έργο, μέσα από την διαδικασία των προβών; Τι είναι εκείνο που σκέφτεστε κάθε βράδυ που τελειώνει η πρόβα;

"Οτι δεν πρέπει να ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα και για να μην ξανασυμβούν πρέπει να έχουμε γνώση, να ξέρουμε τα γεγονότα για να μην επαναληφθεί η ιστορία. Δυστυχώς πολλοί σήμερα είναι τελείως ανιστόρητοι κι ο ανιστόρητος δυστυχώς θα επαναλάβει τα ίδια λάθη. Ο απαίδευτος βέβαια γίνεται υποχείριο του συστήματος που θέλει να τον κάνει ζώο που δεν σκέφτεται. Ο καθένας ατομικά όμως πρέπει να ανοίξει το μυαλό του και να βλέπει τον κόσμο σφαιρικά και όχι μόνο ένα μικρό του κομμάτι. Αυτό γίνεται μόνο μέσα από την καλλιέργεια και την εκπαίδευση ενός ανθρώπου, την παιδεία δηλαδή"

-Είστε αισιόδοξος για την πορεία;

"Είμαστε σε ένα λούκι που δεν έχει τέλος και φως πουθενά δεν φαίνεται. Δεν είμαι λοιπόν καθόλου αισιόδοξος, αν δεν γίνει κάτι πολύ ανατρεπτικό πολύ χλωμό το βλέπω να στέκεται η Ελλάδα ξανά στα πόδια της. Θα γίνουμε ένα έθνος δούλων με το βασικό μισθό στα 250 ευρώ και θα γίνουμε ζώα που θα ζούμε μόνο για να δουλεύουμε, για να μπορούμε απλώς να επιβιώσουμε".

- Εκτός από την "Ανάκριση" καλλιτεχνικά, υπάρχει κάτι άλλο;

"Οταν τελειώσουμε με τις πρόβες και μπούμε στο πρόγραμμα των παραστάσεων, τότε θα προγραμματίσουμε εμφανίσεις με το συγκρότημά μου. Ακόμα το πού και το πότε δεν το ξέρω, αλλά θα οργανωθούμε εγώ και οι "Maulers"".


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

O Κώστας Καζάκος επικεφαλής ενός εξαιρετικού 12μελούς θιάσου, παρουσιάζει το εμβληματικό, επίκαιρο έργο "Η ανάκριση" του Γερμανού συγγραφέα Πέτερ Βάις, σε απόδοση και σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη.

Το έργο "Η ανάκριση" (Die Ermittlung, 1965), ορατόριο σε 11 ωδές, είναι ένα συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό και δριμύ κατηγορητήριο κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Αουσβιτς. Ενα αποκαλυπτικό έργο - ντοκουμέντο που μιλά για το σήμερα με τα αδιάσειστα στοιχεία του χθες. Ενα πολύ κοντινό μας χθες, το οποίο αναφέρεται στις σκοτεινότερες σελίδες της Ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει πόσο σημερινοί μπορεί να είναι οι κίνδυνοι και πόσο απαραίτητη είναι η εγρήγορση και η καταγγελία παρόμοιων και πανομοιότυπων φασιστικών-ρατσιστικών-ναζιστικών φαινομένων σήμερα. 

Οπως σημειώνει ο Κώστας Καζάκος: "Η "Ανάκριση" του Πέτερ Βάις μπορεί να είναι μια πυξίδα που θα μας βοηθήσει να ξαναβρούμε το δρόμο μας. Θα μας οργώσει τη μνήμη και μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, μέσα από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που συνέβησαν στα τρομερά χρόνια των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης, θα μας αναγκάσει να ξαναθυμηθούμε, κάτω από ποια διαδικασία ο άνθρωπος μπορεί να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του και να μεταβληθεί σ’ ένα άβουλο και θλιβερό κτήνος".

Για την παράσταση επισημαίνει ο σκηνοθέτης Σταύρος Σ. Τσακίρης: "Εχει ως στόχο να περάσει, χωρίς φίλτρα, την αλήθεια στο σημερινό θεατή και να του δημιουργήσει την εγρήγορση που ζητούν οι καιροί. Η παράσταση σέβεται τη λογική του αφηγηματικού θεάτρου και τη δομή του θεάτρου - ντοκουμέντο. Είναι μία πολιτική παράσταση και ειδικά σήμερα θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα θέατρο που δεν παράγει αισθητική αλλά δημιουργεί ηθική".

Απόδοση, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Σταύρος  Τσακίρης, δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου, σκηνικά-κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, βίντεο:Νάντια Σκούρτη, φωτισμοί: Θανάσης Σταυρόπουλος.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ανακριτής: Κώστας Καζάκος  

Μάρτυρες - θύματα

Μάρτυς 1: Παύλος Ορκόπουλος

Μάρτυς 2: Τζένη Κόλλια

Μάρτυς 3: Θόδωρος Γράμψας

Μάρτυς 4: Γιάννης Γούνας

Μάρτυς 5: Μαρία Τζάνη

Μάρτυς  6: Εύα Κοταμανίδου

Κατηγορούμενοι - Ναζί: Wilhelm Boger Σπύρος Τσεκούρας, Hans Stark Κωνσταντίνος Καζάκος, Franz Hofmann Κώστας Μπάρας, Yosef Kler Ευθύμης Ξυπολυτάς. Παρεμβαίνει καταλυτικά ένας σημερινός μάχιμος δημοσιογράφος... Ακούγονται μαγνητοφωνημένες απολογίες των: Robert Mulka, Herbert Scherpe, Victor Capesious, Emil Hantl, Emil Betnarek, Stefan Baretzki, Bruno Schlage.

Παραστάσεις: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 9 μ.μ., κάθε Σάββατο  απογευματινή στις 6 μ.μ., κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ. 

Διάρκεια παράστασης: 105'  (με διάλειμμα 10 λεπτών)

 

Τιμές εισιτηρίων: 20 € βραδινές παραστάσεις, 15 € απογευματινή του Σαββάτου, 12 €  φοιτητικό, μαθητικό, νέοι έως 24 χρονών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ομαδικό (άνω των 20 ατόμων). Προπώληση: Θέατρο "Τζένη Καρέζη":  Ακαδημίας 3, τηλ. 210 3636144, 210 3625520. Ticketservices: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ. 210 7234567, www.ticketservices.gr