Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 19:37

Καλαματιανές μητέρες προωθούν το θηλασμό

Καλαματιανές μητέρες προωθούν το θηλασμό

Οι νέες μητέρες που ζουν στην Καλαμάτα... ανέλαβαν δράση! Εφτιαξαν τη δική τους ομάδα με σκοπό να προωθήσουν την ιδέα του θηλασμού και της μητρότητας γενικότερα και μάλιστα αυτή την Κυριακή καλούν όλες τις μαμάδες να καθίσουν μαζί και να θηλάσουν δημόσια τα μωρά τους, μετέχοντας στην αντίστοιχη πανελλαδική δράση.

Η "Ε" θέλησε να μάθει περισσότερα από τις διαχειρίστριες της ομάδας Μαρία Τζανετέα, Βελούδω Αρώνη και Κατερίνα Βαρδάκη.

- Πώς αποφασίσετε να δημιουργήσετε ομάδα θηλασμού στην Καλαμάτα;

"Ως θηλάζουσες μητέρες συναντήσαμε στην αρχή αρκετές δυσκολίες με το θηλασμό και η βοήθεια από άλλες ομάδες με μητέρες (και συγκεκριμένα από την αντίστοιχη ομάδα της Πάτρας) μας βοήθησε πολύ για να τις ξεπεράσουμε. Ετσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε και εμείς στην πόλη μας, μια υποστηρικτική ομάδα με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το θηλασμό".

- Πόσες γυναίκες σας στηρίζουν αυτή τη στιγμή;

- Η "Μεσσηνία: Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας'' ανήκει στο "Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας'' το οποίο απαριθμεί αυτήν την στιγμή 35 ομάδες σε όλη την Ελλάδα με σύνολο 16.500 μέλη! Η ομάδα μας μέσα σε ένα χρόνο έχει φτάσει τα 400 μέλη. Ολες οι ομάδες που ανήκουν στο δίκτυο στηρίζονται στην εθελοντική προσπάθεια των μαμάδων.

Στο γκρουπ υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μητέρες που είναι στη διάθεση μαμάδων που ίσως χρειαστούν κάποια βοήθεια για το ξεκίνημα ενός επιτυχημένου θηλασμού. Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική".

- Πόσο δεκτικές είναι οι νέες μαμάδες στο θηλασμό; Ηταν κάτι που φοβούνταν ως τώρα;

"Εννιά στις 10 Ελληνίδες ξεκινούν να θηλάζουν το μωρό τους, μόνο για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη γέννηση, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι υποστηρικτικό για να τις βοηθήσει σε αυτήν την επιλογή τους. Ελλιπής υποστήριξη, λανθασμένες αντιλήψεις και εσφαλμένη πληροφόρηση που δέχονται από το περιβάλλον τους, μπορούν να τις οδηγήσουν στον αποθηλασμό παρά την θέληση τους να συνεχίσουν. Πλέον όμως το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα στην νέα μητέρα να ψάξει και να ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για τον θηλασμό. Η ομάδα μας προσπαθεί να βοηθήσει την νέα μητέρα να μάθει την τέχνη του θηλασμού, να λύσει τις απορίες της και να την στηρίξει στην όποια επιλογή της".

- Εχει ξαναγίνει... μόδα ο θηλασμός;

"Το διαδίκτυο έχει μπει στο σπίτι σχεδόν κάθε μητέρας και πλέον όλες οι εκπληκτικές αλήθειες για τον μητρικό θηλασμό δε θα μπορούσαν παρά να αλλάξουν ξεπερασμένες νοοτροπίες ώστε να επιλέξουν τον μητρικό θηλασμό, το φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών τους. Εάν ήταν μόδα πάντως θα ήταν ένα μικρό μαύρο φόρεμα που πάει παντού και πάντα"!

- Εχετε κάνει και δημόσιο θηλασμό με σκοπό την ενημέρωση. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου;

"Ο ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός είναι μια εκδήλωση που σκοπό έχει την απενοχοποίηση της εικόνας του θηλασμού. Ο θηλασμός είναι η φυσιολογική τροφή του μωρού και η εικόνα μιας μητέρας που ταΐζει το παιδί της είναι απόλυτα φυσιολογική και σαν τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται". Ο πανελλαδικός ταυτόχρονος θηλασμός γίνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με την πρωτοβουλία εθελοντριών μαμάδων. Το 2010 ξεκίνησε με την συμμετοχή μόνο 9 πόλεων και φέτος έχουμε φτάσει τις 38 πόλεις σε όλη την Ελλάδα! Η Καλαμάτα (με την Ομάδα της Μεσσηνίας) συμμετέχει για 2η χρονιά και είμαστε πολύ περήφανες που ο κόσμος αγκαλιάζει και στηρίζει μια τέτοια εκδήλωση -γιορτή για τον μητρικό θηλασμό"!

- Τι άλλο πρεσβεύει η ομάδα εκτός από το θηλασμό;

 "Στη "Μεσσηνία: Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας'' μπορούμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας σε ό,τι αφορά τη μητρότητα όπως είναι ο τοκετός, η διατροφή του παιδιού, θέματα αγωγής και ό,τι προβληματίζει την καθεμιά ή και τον καθένα. Καθημερινές συζητήσεις μαμάδων στα θέματα που τις απασχολούν στο δύσκολο έργο τους"!

Για περισσότερα στοιχεία μπορεί κανείς να δει στο facebook τη σελίδα

"thilasmosmesshnia". 


Η εκδήλωση της Καλαμάτας θα γίνει την Κυριακή στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, μπροστά στον ΟΤΕ και σε περίπτωση βροχής, στο Πνευματικό Κέντρο. Για τα παιδιά θα είναι παρών ο κλόουν Βούλης από τις 11 π.μ. έως και τις 2 μ.μ. Τα μωρά που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12 μ.μ. θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας.