Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2013 08:29

Αργυρώ Καπαρού: "Μόνο τα τραγούδια μας έδωσαν ανάταση στα δύσκολα"

Αργυρώ Καπαρού: "Μόνο τα τραγούδια μας έδωσαν ανάταση στα δύσκολα"

Από την Καλαμάτα ξεκινάει το μουσικό ταξίδι του χειμώνα για την ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού, την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και την συνθέτρια Δάφνη Αλεξανδρή. Οι τρεις τους θα βρεθούν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα, όπου θα παρουσιάσουν στις 7 μ.μ. στο "Public" το cd τους "Χειρολαβές", ενώ το ίδιο βράδυ θα κάνουν ένα live στη μουσική σκηνή "Σπονδές".

Η Αργυρώ Καπαρού μας μίλησε για το cd, για την συνεργασία των τριών τους καθώς και το υπόλοιπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του χειμώνα.

- "Χειρολαβές" λοιπόν, απ' τις οποίες... πιάνονται τρεις γυναίκες, Νικολακοπούλου και Αλεξανδή στίχοι - μουσική αντίστοιχα και εσείς στην ερμηνεία. Μιλήστε μας γι' αυτήν την συνεργασία.

"Η συνεργασία με τις δύο δημιουργούς ήταν και είναι για μένα ένα δώρο από το Θεό, γιατί ήρθε μια στιγμή που πιστεύω ότι κι εγώ ήμουν ώριμη καλλιτεχνικά να το χαρώ και να τραγουδήσω αυτά τα περιεχόμενα. Το λέω αυτό γιατί και  η Δάφνη Αλεξανδρή είναι μια υπέροχη μελωδός και φυσικά η Λίνα  Νικολακοπούλου είναι θησαυρός για όποιον τραγουδιστή έχει την τιμή να  τραγουδά τους στίχους της, πόσω μάλλον να είναι και παραγωγός της δουλειάς του, όπως συμβαίνει με τις "Χειρολαβές". Ετσι αισθάνομαι μεγάλη χαρά που οι  δικές μου "χειρολαβές" είναι οι συνεργάτιδές μου, γιατί είναι σπάνιες και σαν δημιουργοί και σαν άνθρωποι".

- Αλήθεια, γιατί "Χειρολαβές"; Τι σηματοδοτεί ο τίτλος; 

"Ο τίτλος είναι αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας, η χειρολαβή που περιμένει πάντα εκεί να την πιάσεις, όταν χρειαστεί, είτε όταν γυρνάς κουρασμένος από τη δουλειά σου σ' ένα  λεωφορείο, είτε όταν θέλεις να κρατηθείς για να κάνεις το πρώτο σου βήμα σε κάτι καινούργιο, είτε θέλεις να αντισταθείς, πάντα χρειάζεσαι από κάπου να πιαστείς. Η Λίνα είναι ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί καθημερινά στην πόλη, και οι εικόνες των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους, είναι αφορμή για πολλούς από τους στίχους της. Εύχομαι τα τραγούδια μας να γίνουν χειρολαβές για τον ακροατή, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, και για την Ελλάδα". 

- Μπορούμε στα δύσκολα... να κρατηθούμε από τα τραγούδια;

"Ο Μπέκετ το έχει πει πολύ ωραία: "Οταν είμαστε ως το λαιμό μέσα στη σαπίλα… δε μένει παρά να τραγουδήσουμε", παραφράζοντάς τον κατά μία  έννοια.

Μόνο τα  τραγούδια μας έδωσαν ανάταση στα δύσκολα. Αν ανατρέξουμε στην  παγκόσμια ιστορία, είναι φανερή η ανάγκη του ανθρώπου, στη λύπη, τη χαρά, αλλά και την αντίσταση, να τραγουδά… Οι  ποιητές και οι στιχουργοί εκεί  παίζουν σημαντικό ρόλο. Εκφράζουν το λαϊκό αίτημα".  

- Εχει περάσει ικανός χρόνος (σχεδόν ένας) από την κυκλοφορία του συγκεκριμένου cd. Η πορεία του, η αποδοχή του από το κοινό δικαιώνει την προσδοκία που είχατε απ' την στιγμή της δημιουργίας του κιόλας;

"Νομίζω τη δικαιώνει πέρα από το αναμενόμενο. Εχει αγκαλιαστεί ευχάριστα  το άλμπουμ και από το ραδιόφωνο και από το κοινό. Και μας έχει δώσει τη χαρά  να έχει και πολύ καλές πωλήσεις, αυτή τη δύσκολη εμπορικά εποχή. Με  αφορμή αυτή την αποδοχή άλλωστε ερχόμαστε και στην όμορφη πόλη  σας, την  Καλαμάτα, να γιορτάσουμε και να παρουσιάσουμε επίσημα τις "Χειρολαβές" μας.

Και να συνδυάσουμε την παρουσίαση αυτή στα καταστήματα "Public", στις 8  Νοεμβρίου, με το μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει στη μουσική  σκηνή   "Σπονδές" με την συμμετοχή της Λίνας Νικολακοπούλου και της Δάφνης  Αλεξανδρή, το ίδιο βράδυ στις 10 μ.μ.". 

- Τα live σε μια δύσκολη εποχή πια, είναι ικανά (σε αριθμό) ώστε να επικοινωνούν την δουλειά του κάθε καλλιτέχνη;

"Ο καλλιτέχνης είναι σαν τον διάκονο. Τη μουσική του και τον λόγο του πρέπει  να τον ταξιδέψει, πρέπει να πάει αυτός στους ανθρώπους. Οχι σαν ένας  τραγουδιστής ή τραγουδοποιός που θέλει να  πουλήσει μερικά cd και να  περάσει σ' ένα κοινό τα τραγούδια του, αλλά περισσότερο σαν ένας μύστης που  ανοίγει μια τελετή και μυεί τον κόσμο στο να  τραγουδήσει, να συγκινηθεί, να  ταξιδέψει μαζί του .

Αυτό είναι για μένα το μαγικό της ζωντανής συνάντησης στη σκηνή. Nα  ξυπνήσει ο ακροατής την άλλη μέρα και να έχει αυτό που ένιωσε μαζί μας". 

- Η παρουσίαση στην Καλαμάτα τι θα περιέχει;

"Η παρουσίαση στο "Public"είναι κάτι διαφορετικό από το live στις "Σπονδές". Θα μιλήσουμε όλοι οι συντελεστές των "Χειρολαβών" με το κοινό, θα δεχτούμε  ερωτήσεις, θα τραγουδήσουμε κάτι από τα περιεχόμενα του cd ζωντανά και θα  υπογράψουμε σε όποιον θέλει τον δίσκο μας".

- Τι άλλο έχει καλλιτεχνικά ο χειμώνας;

"Ας πούμε ότι το γούρι του φετινού χειμώνα θα είναι η Καλαμάτα, γιατί ο Νοέμβρης μας ξεκινά με αυτό το ταξίδι. Ωστόσο έχουμε ήδη ξεκινήσει  πρόβες για το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο "Τις νύχτες μπαίνεις στα όνειρά  μου" και το οποίο υπογράφει καλλιτεχνικά η Λίνα Νικολακοπούλου και θα  παρουσιαστεί από 6 Δεκεμβρίου, Παρασκευή, στο "Passport" του Πειραιά.

Εκεί θα τραγουδήσω παρέα με τους Σταύρο Σιόλα, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Απόστολο Ρίζο, ένα  πρόγραμμα λαϊκό, με πολλά αγαπημένα τραγούδια που  διάλεξε η Λίνα μας, αναδεικνύοντας και την προσωπικότητα του κάθε  ερμηνευτή, αλλά και τα χρώματα των τραγουδιών που αγάπησε ο κόσμος, κάποια ενορχηστρωμένα με ένα διαφορετικό τρόπο. Είμαστε όλοι  ενθουσιασμένοι μ' αυτή την συνεργασία και σας περιμένουμε".