Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 08:20

Η στιχουργός Μαρία Τσιμικλή στην "Ε": “Δώρο ζωής πολύτιμο η συνεργασία με τον Τάσο Γκρους”

Γράφτηκε από την
Η στιχουργός Μαρία Τσιμικλή στην "Ε": “Δώρο ζωής πολύτιμο η συνεργασία με τον Τάσο Γκρους”

 

Το βιβλίο και cd «Κι όλα είν’ αλλιώς» με μουσική Τάσου Γκρους και στίχους της Μεσσήνιας Μαρίας Τσιμικλή είναι δημιουργία που κυκλοφορεί μέσω των εκδόσεων «Μετρονόμος». Αποτελείται από συνολικά έντεκα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν τέσσερις εξαιρετικές γυναικείες φωνές: Βιολέτα Ικαρη, Αργυρώ Καπαρού, Κατερίνα Σιάπαντα και Μόρφω Τσαϊρέλη.

Η ενορχήστρωση του έργου ανήκει στο Νίκο Βελώνια, ενώ τα σχέδια που συνοδεύουν τα τραγούδια δημιουργήθηκαν με το ταλέντο της Δήμητρας Λαμπρέτσα. Το εξώφυλλο, υπογεγραμμένο από τη Μαρία Τσιμικλή, ολοκληρώνει αισθητικά τη συνολική εμπειρία δίνοντας ζωντάνια στην πολυδιάστατη τέχνη αυτής της δημιουργίας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με αφορμή το νέο αυτό έργο, η στιχουργός Μαρία Τσιμικλή μοιράστηκε λεπτομέρειες για την πορεία της, τη συνεργασία της με τον Τάσο Γκρους, καθώς και τη θεματολογία που εξερευνούν οι στίχοι των τραγουδιών της. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα συναισθήματα που βιώνει κατά τη διάρκεια της ακρόασης, επισημαίνοντας: "Η μεγαλύτερη συγκίνηση προκύπτει όταν παρατηρώ τα μάτια και την έκφραση της μητέρας μου".

 

Συνέντευξη - παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Περιγράψτε μας την εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον Τάσο Γκρους στο "Κι όλα είν' αλλιώς".

Ο Τάσος Γκρους ήταν ευλογία για μένα. Δώρο ζωής πολύτιμο. Εκτός από εξαιρετικός συνθέτης, που πάντα θαύμαζα το έργο του, είναι ένας εμπνευσμένος άνθρωπος, γενναιόδωρος, σεμνός, με μια καλοσύνη και ευγένεια που δύσκολα συναντάμε στις μέρες μας. Η συνεργασία μας ήταν από την αρχή άψογη. Με ενημέρωνε για κάθε τι που έκανε σχετικά με τα τραγούδια, ζητούσε τη γνώμη μου, με έκανε κοινωνό σε κάθε βήμα αυτής της δουλειάς. Συνοδοιπόρος στη διαδρομή αυτών των τραγουδιών που τα έζησα από την αρχή ως το τέλος τους, εμπειρία πρωτόγνωρη για μένα. Θα είμαι πάντα ευγνώμων γι’ αυτό το αντάμωμα.

Ποια συναισθήματα σας δημιουργεί η ανταπόκριση του κοινού;

Η ανταπόκριση προϋποθέτει επαφή. Η μόνη επαφή που έχω ως τώρα είναι με φίλους και γνωστούς των οποίων η αίσθηση και άποψη γι’ αυτήν τη δουλειά είναι πολύ καλή κι αυτό σίγουρα μου δίνει χαρά. Τα τραγούδια έχουν ακουστεί σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς, περισσότερο σε ιντερνετικούς. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που μας τιμούν και επικοινωνούν τα τραγούδια μας με τους ακροατές τους. Συγκινούμαι στο άκουσμά τους, είναι ψυχική κατάθεση άλλωστε, αλλά τη μεγαλύτερη συγκίνηση τη νιώθω όταν βλέπω τα μάτια και την έκφραση της μητέρας μου όταν τα ακούει. Υποκειμενική αυτή η ανταπόκριση βέβαια, η πιο σημαντική για μένα όμως.

 

Με ποιο τρόπο συμβάλλουν στον ήχο και την ατμόσφαιρα του έργου οι ενορχηστρώσεις του Νίκου Βελώνια;

Ο Νίκος Βελώνιας είναι ένα νέο παιδί, ταλαντούχος μουσικός, ο οποίος έδωσε πνοή φρεσκάδας στις ενορχηστρώσεις του. Οι μουσικές εκφραστικές προσεγγίσεις, σε συνεργασία με τον συνθέτη, ο ηλεκτρικός ήχος σε σύμπλευση με τον παραδοσιακό, τα rock και jazz στοιχεία σε κάποια τραγούδια, αποκρυπτογραφούν τους στίχους “αλλιώς” και τους εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο κατά τη γνώμη μου.

 

Η φωτογραφία εξωφύλλου αντικατοπτρίζει τα θέματα και την ατμόσφαιρα του "Κι όλα είν' αλλιώς"; Επιθυμείτε να μεταδώσετε κάποια μηνύματα μέσω αυτής της καλλιτεχνικής εκφραστικής δημιουργίας;

Θέλω να πιστεύω πως ναι.  Αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως του ομότιτλου τραγουδιού, γι’ αυτό και η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας.

Όλα όμως είναι θέμα οπτικής. Μια εικόνα, ένα τραγούδι, ο,τιδήποτε μπορεί να έχει διαφορετικές “αναγνώσεις” αναλόγως το βλέμμα και την ψυχική κατάσταση του “αναγνώστη”. Στη συγκεκριμένη εικόνα εγώ είδα ένα ρούχο-συναίσθημα, μια κατάσταση,  ελεύθερα στον αέρα και στο φως, χωρίς φόβο. Θα μπορούσε να είναι όμως κι ένα άδειο ρούχο που το σώμα που το φορούσε δεν υπάρχει πιά.  Κανένα μήνυμα δεν θέλω να μεταδώσω. Μια ευχή μόνο: Ελεύθερες αναπνοές.

 

Η γλώσσα και ο τρόπος που εκφράζονται οι στίχοι αντικατοπτρίζουν τις έννοιες γένους θηλυκού που περιγράφονται;

Έτσι πιστεύω, γι’ αυτό άλλωστε και εκφράστηκα μ’ αυτόν τον τρόπο στιχουργικά. Το πώς φτάνουν στα αυτιά των άλλων όμως και πώς ακουμπούν μέσα τους δεν μπορώ να το γνωρίζω.

 

Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στα σκίτσα αλληλεπιδρούν κατά κάποιον τρόπο με το κείμενο;

Ασφαλώς. Η Δήμητρα Λαμπρέτσα, που έκανε τα σκίτσα, είναι ένα υπέροχο, χαρισματικό πλάσμα, που έσκυψε στους στίχους κάθε τραγουδιού με ανοιχτή ψυχή. Κάποιες κουβέντες φιλικές, πολύωρες και ουσιαστικές, κουβέντες ψυχής, βοήθησαν νομίζω να καταλάβει πώς σκέφτομαι και πώς αισθάνομαι όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα τραγούδια, γενικότερα. Μοιραστήκαμε συναισθήματα κι αυτό το μοίρασμα έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Ευγνώμων γι’ αυτό.

 

Ποια είναι η θεματολογία που εξερευνούν οι στίχοι των τραγουδιών στο βιβλίο-cd;

Συναισθήματα, καταστάσεις ζωής, ανθρωπίνων σχέσεων. Θέματα που αφορούν σε κάθε άνθρωπο κι όχι μόνο σε γυναίκες- αν και θεωρείται περισσότερο γυναικείος δίσκος. Σε κάθε άνθρωπο που έχει ζήσει μια αγάπη, μια απώλεια, προδοσία, κακοποίηση. Που ερωτεύεται, ονειροπολεί, νοσταλγεί, συνειδητοποιεί, αποφασίζει, αλλάζει. Σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζει απεγκλωβισμένος από ό,τι του στερεί την ομορφιά στη ζωή και την ψυχή του και δεν του επιτρέπει να πάει παραπέρα.

 

Θα μας πείτε δυο λόγια για τη συνεργασία με τις εκδόσεις "Μετρονόμος" και το Θανάση Συλιβό;

Ο Θανάσης είναι φίλος, έτσι τον νιώθω, και σαν φίλος ήταν πάντα κοντά μου σ’ αυτό το ταξίδι. Όποτε τον χρειάστηκα, πάντα. Μου έδινε δύναμη, το motto του άλλωστε είναι “Πάμε δυνατά!”. Η συνεργασία μας κύλισε εξαιρετικά ομαλά και αβίαστα και τον ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου γι’ αυτό. Οι εκδόσεις “Μετρονόμος” είναι φως στη σκοτεινιά των καιρών, δίνει τόπο και φωνή σε ανθρώπους που δημιουργούν και εύχομαι να συνεχίσει να το κάνει

 

 

BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Τσιμικλή γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι νηπιαγωγός και έχει εργαστεί σε διάφορα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα.

Η πρώτη της εμφάνιση στη στιχουργική έγινε το 2022, με δύο τραγούδια, “Λέξεις” και “Εγώ χορεύω στη φωτιά”, στον προσωπικό δίσκο (βιβλίο - cd) της Βούλας Σαββίδη “Το έργο” σε μουσική του Τάσου Γκρους από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

Στο βιβλίο- cd “Κι όλα είν΄αλλιώς”,  που κυκλοφόρησε επίσης από το Μετρονόμο το 2023, οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια είναι δικοί της και η μουσική του Τάσου Γκρους. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Βιολέτα Ίκαρη, η Αργυρώ Καπαρού, η Κατερίνα Σιάπαντα και η Μόρφω Τσαϊρέλη.

 


 

Ο συνθέτης Τάσος Γκρους για το «Κι όλα είν’ αλλιώς»

Πιστός στη θεώρηση ότι κάθε τραγούδι έχει τη δική του αυτοτέλεια και ως εκ τούτου τη δική του ιδιαίτερη αντιμετώπιση στη μελοποίησή του, στο έργο της Μαρίας αναγνώρισα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω νέες για μένα εκφραστικές προσεγγίσεις. Το αποτέλεσμα θεωρώ ότι έχει σαν συνισταμένη θετικό πρόσιμο.

Η Μαρία Τσιμικλή, πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο της μουσικής σκηνής, αποδεικνύει πως δεν της λείπει το ταλέντο, η έμπνευση και η αυτοπεποίθηση. Δημιουργεί αυτόματα τη βεβαιότητα ότι δεν είναι περαστική, αλλά ήρθε για να μείνει και να προσφέρει στιχουργικά στο Ελληνικό τραγούδι.

Η ερμηνεία των 11 τραγουδιών ανατέθηκε σε 4 ολοκληρωμένες καλλιτεχνικά και ερμηνευτικά φωνές, εκπροσωπώντας επάξια τη νέα γενιά. Κουαρτέτο αξιοζήλευτο, που έδωσε πνοή στο λόγο και τη μουσική και απέδειξε για πολλοστή φορά ότι η επίπλαστη αναγνωρισιμότητα, που προβάλλεται με την προώθηση συγκεκριμένων τραγουδιστών, δεν μπορεί να αλλοιώσει και να εξαφανίσει όσους από τους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες βασίζονται στις ικανότητες τους και στην επιλογή προβολής της Ελληνικής μουσικής, που μπορεί να εκφράζει τα βάσανα, αλλά και τις χαρές του λαού μας.

Η ενορχήστρωση ανήκει για μια ακόμη φορά στον Νίκο Βελώνια, με τον οποίο έχουμε βρει έναν κοινό τρόπο σκέψης και έκφρασης, γεγονός που βοηθά αποφασιστικά στην ανάδειξη των τραγουδιών.

Ειδική αναφορά φυσικά και στους μουσικούς μας, που εξέφρασαν με το παίξιμό τους άρτια την ορχήστρα.

Σημειώνω στο σημείο αυτό την ουσιαστική συμβολή στις ενορχηστρώσεις του Παντελή Νικηφόρου, ο οποίος συμμετείχε σαν μουσικός, αλλά επιμελήθηκε και τον ήχο σε όλα τα στάδια, ηχοληψία, μίξη, mastering.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο που συνοδεύει το cd, πρέπει να σταθούμε στα σκίτσα που κοσμούν τις σελίδες του, με αναφορά στο περιεχόμενο κάθε τραγουδιού και δίνουν μια άλλη διάσταση καλλιτεχνική στο βιβλίο. Το έργο αυτό το υπογράφει η Δήμητρα Λαμπρέτσα.

Ο Θαν. Συλιβός και ο «Μετρονόμος» για άλλη μια φορά μας επέτρεψαν να εκδοθούμε στο κοινό.

Τάσος Γκρους

 

 

Κερδίστε το βιβλίο-cd «Κι όλα είν' αλλιώς» σε μουσική Τάσου Γκρους και στίχους Μαρίας Τσιμικλή


NEWSLETTER