Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 08:23

Σταύρος Σιόλας: "Δεν έγινα ούτε μεγάλη φίρμα, ούτε έβγαλα λεφτά από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης"

Γράφτηκε από την
Σταύρος Σιόλας: "Δεν έγινα ούτε μεγάλη φίρμα, ούτε έβγαλα λεφτά από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης"

Ο Σταύρος Σιόλας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη που απέδειξε τι μπορεί να δώσει στο ελληνικό τραγούδι, απ’ την στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και διακρίθηκε στην πρώτη θέση με "Της Αρνης το νερό". Ακολούθησαν άλλα, δικά του, τραγούδια που ξεχώρισαν, ωστόσο ακόμα αναρωτιέται "πόσες φορές στην Ελλάδα πρέπει να αποδείξει κανείς τι αξίζει;". Αυτό τον καιρό μαζί με άλλους τρεις εξαιρετικούς συναδέλφους τους, συμπράττουν στην μουσική παράσταση που επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου και συνεχίζει να δημιουργεί τα δικά του τραγούδια.

- "Τις νύχτες μπαίνεις στα όνειρά μου" λοιπόν. Στίχος της Νικολακοπούλου που έγινε μουσική παράσταση και περιλαμβάνει τι;

"Είναι μια παράσταση της οποίας το πρόγραμμα επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου και ερμηνεύουμε επί σκηνής εγώ, η Αργυρώ Καπαρού, ο Απόστολος Ρίζος και η Σοφία Παπάζογλου. Την Λίνα την γνώρισα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί της γιατί την θαύμαζα από πάντα και υπήρξε δασκάλα μου μπορώ να πω μέσα από τα τραγούδια της. Από όταν γνωριστήκαμε στο Φεστιβάλ ψάχναμε έναν τρόπο να βρεθούμε καλλιτεχνικά και ήρθε αυτή η ευτυχισμένη στιγμή. Πέραν αυτού όμως, ευτυχισμένη στιγμή είναι που βρίσκομαι και με τους άλλους τρεις ερμηνευτές που θαυμάζω τον καθένα ξεχωριστά. Πρόκειται για τρεις σπουδαίες φωνές, ο καθένας με την ιδιαιτερότητα, το ηχόχρωμα, την προσωπικότητά του και με την αισθητική του με την οποία αισθάνομαι πολύ συγγενής. Στο πρώτο μέρος της παράστασης ο καθένας λέει τα τραγούδια του και στο δεύτερο μέρος βρισκόμαστε όλοι μαζί επί σκηνής, γινόμαστε ένα ωραίο παρεάκι".

- Το 2006 γίνεσαι γνωστός μέσα από το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που είναι και ο κορυφαίος διαγωνιστικός θεσμός στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Πώς το εισέπραξες καλλιτεχνικά αυτό;

"Δεν έγινα ούτε μεγάλη φίρμα, ούτε έβγαλα λεφτά από τη διάκριση αυτή. Το μόνο που μου προσέφερε ήταν αυτή η μεγαλύτερη προβολή που είχα ως τότε και η επαφή με το ευρύ κοινό και η γνωριμία μου με κάποιους πολύ σημαντικούς ανθρώπους όπως είναι η Λίνα Νικολακοπούλου".

- Δεν σε επιφόρτισε και με μια ευθύνη απέναντι στο τι θα ακολουθούσες καλλιτεχνικά;

"Ναι, από την άποψη ότι μετά έπρεπε να κάνω κάτι αντάξιο αλλά δεν το αισθάνθηκα ως ιδιαίτερο βάρος. Εκανα την ανατροπή πηγαίνοντας σε ένα φεστιβάλ με ένα παραδοσιακό μοιρολόι ‘Της Αρνης το νερό’ και μετά όλοι περίμεναν από μένα έναν δίσκο με δέκα παραδοσιακά μοιρολόγια. Εγώ όμως το είχα κλείσει αυτό το κεφάλαιο".

- Και το επόμενο τραγούδι σου όμως, το "Χωρίς εσένα" με την Αρβανιτάκη έκανε μεγάλη επιτυχία. 

"Ναι ήταν επιτυχία, δεν την καρπώθηκα όμως… γιατί καταχωρήθηκε ως τραγούδι της Αρβανιτάκη κι όχι ως δικό μου".

- Μετά όμως ήρθαν τα "Διόδια"… επίσης επιτυχία! 

"Τα "Διόδια" ήταν η τρίτη φορά που καταφέρνω να δείξω ότι έχω να προσφέρω στο ελληνικό τραγούδι… και δεν το λέω με έπαρση. Είναι πολύ δύσκολο νομίζω σ’ αυτή τη χώρα. Πόσες φορές πρέπει να αποδείξει ένας καλλιτέχνης ότι έχει την ικανότητα, το ταλέντο να γράφει καλά τραγούδια που γίνονται γνωστά γιατί τα αγαπάει τελικά ο κόσμος που τα επιλέγει; Αναρωτιέμαι αλήθεια, γιατί αισθάνομαι ότι δεν το έχω κατακτήσει όσο θα έπρεπε".

- Η πτώση της αυτοκρατορίας των δισκογραφικών και η εξάπλωση του Ιντερνετ δεν κάνει πιο εύκολη την απήχηση στο κοινό;

"Οχι. Το Διαδίκτυο δεν είναι σαν την τηλεόραση, είναι ένα χάος, ένας ωκεανός. Μπορείς να γράψεις ένα τραγούδι και να το ανεβάσεις και τι; Πρέπει ή να πέσει πάνω του ο χρήστης τυχαία ή να γίνει πάλι κάτι πολύ οργανωμένο. Δεν μπορείς εύκολα να επικοινωνήσεις με τον κόσμο".

- Μα βγήκε ο άλλος όμως στο Διαδίκτυο τραγούδησε "δεν ταιριάζετε σου λέω" και "Βασανίζομαι" και έγινε πρώτο όνομα στη μαρκίζα πριν βγάλει δίσκο!

"Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Αυτόν και την Μόνικα ξέρω μόνο όμως που τα κατάφεραν έτσι, αν και είναι εκ διαμέτρου αντίθετες καλλιτεχνικά περιπτώσεις. Ομως είναι λίγο απόλυτο να λέει ένας νέος δημιουργός ότι επειδή δεν έγινα "Μόνικα" δεν αξίζω, ή αξίζω και θα γίνω γνωστός ό,τι κι αν ανεβάσω. Αυτοί οι δυο που έγιναν διάσημοι μέσω Διαδικτύου, είναι απλώς οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κάτι που έσκασε σαν φωτοβολίδα και έγινε μόδα κάποια στιγμή, δεν σημαίνει ότι συγκέντρωσε όλο το ταλέντο του κόσμου. Υπάρχουν πολλά ταλέντα πέραν αυτών που σκάνε σαν φωτοβολίδα και σίγουρα δεν θα αναδειχτούν μέσα στον ωκεανό του Διαδικτύου. Το ότι βρήκαμε δύο μπουκάλια στη θάλασσα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκεί έξω κι άλλα πολλά".

- Εχεις εμπειρία και στο θεατρικό σανίδι. Συμμετείχες στις "Ορνιθες" που σκηνοθέτησε ο Κακλέας πριν δυο καλοκαίρια.

"Εχω σπουδάσει ηθοποιός στο Θέατρο Τέχνης και αισθάνομαι ηθοποιός, άρα μου ήταν πολύ οικείο και πολύ αγαπημένο το θέατρο. Δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά γιατί με κέρδισε το τραγούδι. Ή μάλλον δεν ασχολήθηκα με το να ερμηνεύσω ρόλους γιατί έχω γράψει μουσική για το θέατρο ή τραγουδούσα. Θα ήθελα όμως πολύ να παίξω έναν κλασικό ρόλο στο θέατρο χωρίς την ιδιότητα του τραγουδιστή".

- Η ζοφερή εποχή που ζούμε σου δίνει ερεθίσματα για να γράψεις τραγούδια ή αντίθετα σε χαλάει τόσο που δεν μπορείς καν να ασχοληθείς;

"Δεν με επηρεάζει καλλιτεχνικά ώστε να μην ασχολούμαι, αντιθέτως με πεισμώνει. Δεν ξέρω άλλωστε τι άλλο να κάνω από το να τραγουδάω και να γράφω τραγούδια. Αν πάψω να το κάνω αυτό θα με καταπιεί η μαύρη απελπισία και θα την μεταδώσω κιόλας. Ενώ τώρα μεταδίδω τη διάθεση και την ενέργειά μου να δημιουργήσω. Δεν επιδιώκω πάντως να αποτυπώνω την επικαιρότητα στο τραγούδι μου γιατί μου φαίνεται καιροσκοπικό. Και να σου πω και κάτι; Δεν γράφονται επαναστατικά τραγούδια σήμερα γιατί δεν υπάρχει επανάσταση".

- Ποια είναι η προσδοκία σου για τον χρόνο που έρχεται;

"Τι σχέδια να κάνει κανείς πια; Δεν έχω ιδέα! "Μέρα τη μέρα ζω" λέει ένα τραγούδι. Ψαχτά πηγαίνω γράφοντας τραγούδια και κάνοντας εμφανίσεις".


NEWSLETTER