Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 09:46

Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης: "Να κάνουμε σύμμαχο το μυαλό μας σε ότι θέλουμε να πετύχουμε"

Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης: "Να κάνουμε σύμμαχο το μυαλό μας σε ότι θέλουμε να πετύχουμε"

Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Mindset & wellbeing Coach) και διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος mindfulness, διαλογισμού και γιόγκα.

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να χτίσουν ψυχική ανθεκτικότητα, να ακολουθήσουν αποτελεσματικές στρατηγικές επίτευξης στόχων, και να εξελίσσονται σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Προσφέρει επίσης εξειδικευμένα προγράμματα Corporate Wellness σε εταιρίες και οργανισμούς. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «NOO|ΤΡΟΠΙΑ – εγχειρίδιο ευημερίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πεδίο»

Την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 7 μ.μ., θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο «Bookmark» στην Καλαμάτα για να μοιραστεί τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μετασχηματίσουμε τη νοοτροπία μας, ώστε να κάνουμε σύμμαχο το μυαλό μας σε ό,τι θέλουμε να πετύχουμε. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

Λίγο πριν παρουσιάσει την «Νοοτροπία», ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης μιλά στην "Ε" και στο www.eleftheriaonline.gr, για το τι εστί η νοοτροπία αλλά και τη δική μας δύναμη στο να επαναπρογραμματίσουμε το μυαλό μας και να φέρουμε την ευημερία στη ζωή μας. 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Τι θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αναγνωστικό κοινό της Καλαμάτας στην ομιλία NOO|ΤΡΟΠΙΑΣ;

Είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρεθώ κοντά στις φίλες και στους φίλους που με παρακολουθούν από την Καλαμάτα. Ξεκινώντας την περιοδεία των παρουσιάσεων για το βιβλίο μου, η επιθυμία μου ήταν να μοιράζομαι με τον κόσμο κάτι πιο ουσιαστικό, από μία παρουσίαση του τι περιλαμβάνει το βιβλίο μου. Αποφάσισα λοιπόν ότι είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να προσφέρω ομιλίες με σεμιναριακό χαρακτήρα, ώστε να μοιραστώ από κοντά με τον κόσμο προτάσεις  και ιδέες όπως αυτές που μοιράζομαι τόσο στα social media και σε μεγαλύτερο βαθμό στα προγράμματα που προσφέρω.
Οι άνθρωποι λοιπόν που θα με τιμήσουν με την παρουσία τους την Δευτέρα θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν κάποιους πρακτικούς τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να διαμορφώσουν μία υποστηρικτική νοοτροπία, υπερβαίνοντας κάποια από τα βασικά νοητικά εμπόδια, που έχουν την τάση να εμφανίζονται. Θα μοιραστώ μαζί τους ιδέες που θα τους δώσουν το έναυσμα να ξεκινήσουν το δικό τους προσωπικό ταξίδι θετικής αλλαγής προς την κατεύθυνση που εκείνοι επιθυμούν.
 
Ορόσημο του βιβλίου  «NOO|ΤΡΟΠΙΑ – Εγχειρίδιο ευημερίας» είναι οι 52 εβδομάδες στις οποίες μας καλείτε να κάνουμε εξάσκηση για να βρούμε τον δρόμο προς την ευημερία. Πώς προκύπτει αυτό το χρονικό διάστημα;

Για να δούμε πραγματικά κάποια αλλαγή στη φύση, απαιτείται χρόνος. Για να γεννηθεί ένα παιδί θέλει 9 μήνες. Για να ολοκληρώσει έναν κύκλο μία εποχή θέλει από 4 έως και 5 μήνες, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι. Αν λοιπόν ένας άνθρωπος για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, δηλαδή για 52 εβδομάδες, δουλεύει με τη μεθοδολογία που παρουσιάζω στο βιβλίο μου, είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσει θεαματικά την νοοτροπία του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα βιώνει χειροπιαστές θετικές αλλαγές τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική του ζωή.

Οι 52 εβδομάδες, λοιπόν, είναι το διάστημα μέσα στο οποίο μπορούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μπορούμε δηλαδή να  ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας, να δυναμώσουμε την πειθαρχία μας, να μάθουμε να κατακτάμε στόχους και άλλα πολλά. Πάνω απ΄ όλα, οι 52 εβδομάδες είναι το διάστημα μέσα στο οποίο μπορούμε να πετύχουμε αλλαγές διατηρήσιμες και όχι επιφανειακές.

Να πω επίσης ότι το ορόσημο των 52 εβδομάδων βοηθά τον αναγνώστη να ολοκληρώσει εύκολα το προσωπικό του ταξίδι εξέλιξης μέσω του βιβλίου.
Ο τρόπος χρήσης που προτείνω είναι κάθε εβδομάδα να κάνεις εφαρμογή μόνο σε μία δήλωση, από τις 52 δηλώσεις που περιλαμβάνει συνολικά το βιβλίο. Κάθε δήλωση συνοδεύεται από ασκήσεις «κλειδιά» στις οποίες μπορεί εύκολα κάποιος να εξασκηθεί μέσα στο πλαίσιο της καθημερινότητας.

Ως αποτέλεσμα, μέσα σε 52 εβδομάδες ο αναγνώστης θα έχει κάνει βήμα – βήμα πρακτική εξάσκηση σε 12 θεματικές ενότητες που εστιάζουν στις βασικότερες έννοιες που συμβάλλουν στην ευημερία μας. Έννοιες όπως ο σκοπός, η αυτοπεποίθηση, η στοχοθεσία, η πειθαρχία κ.ά .

 

Στο βιβλίο σας παρουσιάζετε την χρήση του εργαλείου των δηλώσεων. Πώς λειτουργούν και με ποιον τρόπο επιδρούν στον τρόπο που σκεφτόμαστε;

Η μέθοδος που παρουσιάζω στο βιβλίο στηρίζεται στη χρήση δηλώσεων με θετικό προσδιορισμό. Δηλώσεων «εις εαυτόν», όπως τις ονομάζω. Οι δηλώσεις αυτές δεν απλά θετικές με την έννοια του «σκέψου θετικά». Η θετική σκέψη δεν είναι πάντα χρήσιμη. Δεν μπορεί να καίγεται το σπίτι και εσύ να λες «ας σκεφτώ θετικά». Στη μέθοδο που παρουσιάζω, αναφέρομαι σε παραγωγική σκέψη. Σε σκέψη που οδηγεί σε δράση και σε χειροπιαστή αλλαγή. Οι δηλώσεις, λοιπόν, είναι κατασκευασμένες με μία ιδιαίτερη γλωσσική τεχνολογία. Η δύναμή τους έγκειται στο ότι μπορούν να λειτουργήσουν για το μυαλό ως κατάλληλα σημεία εστίασης. Μέσω της επανάληψης των δηλώσεων μπορούμε τελικά να κατευθύνουμε το μυαλό προς νέες οδούς, πολύ καλύτερες από τις οδούς που έχει συνηθίσει να επιλέγει. Προϋπόθεση για να δουλέψει αυτή η πρακτική είναι η συνεπής εξάσκηση στις ασκήσεις που συνοδεύουν την δήλωση.

Επίσης η γλώσσα του σώματος κατά την διάρκεια της πρακτικής και ο παραγωγικός στοχασμός μέσα από ευφυής ερωτήσεις, εδραιώνουν την αλλαγή που θέλει να πετύχει ο εξασκούμενος. Την τεχνολογία της μεθόδου την αναλύω στο βιβλίο μου, διότι θεωρώ πολύ σημαντικό ο αναγνώστης που θα επιλέξει να το πάρει, να γνωρίζει ακριβώς τι είναι αυτό που θα κάνει.

Βάσει της εμπειρίας σας ποιος είναι ο βασικός παράγοντας που μπλοκάρει την εξέλιξη ενός ανθρώπου;

Η έλλειψη αυτό-εξέτασης. Η εξέταση του πώς έρχονται και πώς διατηρούνται μέσα στο μυαλό μας τα δεδομένα τα οποία μας επηρεάζουν προς μία κατεύθυνση που δεν επιθυμούμε. Ο αφιλτράριστος και ανεξέταστος τρόπος ζωής μας εμποδίζει να αντιληφθούμε τις επιλογές και τις δυνατότητες που πραγματικά έχουμε. Μας εγκλωβίζει, θα έλεγα, μέσα στις ίδιες μας τις πεποιθήσεις. Για παράδειγμα μπορεί να μας εγκλωβίσει σε ένα αφήγημα που λέει «δεν υπάρχει τρόπος για να πετύχω αυτό που θέλω», ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει τρόπος.  Η ανάγνωση και η ερμηνεία που κάνουμε για τον κόσμο γύρω μας, έχει να κάνει με την απόδοση νοήματος που εμείς κάνουμε για τα πράγματα. Γι’ αυτό άλλωστε για την ίδια κατάσταση μπορούν να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες, στάσεις και απόψεις. Οποτεδήποτε λοιπόν αισθανόμαστε την ανάγκη να ξεμπλοκάρουμε, είναι αναγκαίο να επανεξετάζουμε την νοοτροπία και τις πεποιθήσεις μας, φιλτράροντας καλύτερα το πώς σκεφτόμαστε σε σχέση με την κατάσταση που μας απασχολεί.

Πόσο εφικτό είναι για τον σύγχρονο άνθρωπο να βρει τον χρόνο να ασχοληθεί με την αυτοβελτίωσή του;   

Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήταν, είναι και θα είναι δέσμιος του χρόνου. Αυτή είναι η φύση μας. Το ευτύχημα είναι ότι τη σήμερον ημέρα υπάρχει περισσότερο από ποτέ, εύκολη πρόσβαση σε μεθόδους αυτοβελτίωσης που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σύγχρονης καθημερινότητας. Για παράδειγμα, όπως ανέφερα προηγουμένως, μέσα από το βιβλίο μου προτείνω να εξασκηθείς σε μία δήλωση ανά εβδομάδα. Ο λόγος που παρουσιάζω το συγκεκριμένο πλάνο στους αναγνώστες, είναι διότι έχω λάβει υπόψη μου τις υποχρεώσεις που έχει ο μέσος άνθρωπος.
Μέσα από τις προσωπικές συνεδρίες που προσφέρω, έχω βοηθήσει εξαιρετικά πολυάσχολους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους. Έχω βοηθήσει ανθρώπους με γεμάτα προγράμματα και πολλές υποχρεώσεις. Σας διαβεβαιώνω ότι 100% είναι εφικτό να βρεις χρόνο να ασχοληθείς με την αυτοβελτίωσή σου, εφόσον έχεις αποφασίσει ότι αυτό είναι σημαντικό για εσένα και το βάλεις μέσα στο πρόγραμμά σου.

Τα πράγματα που θέλεις να σου συμβούν δεν θα σου τύχουν. Θα συμβούν μόνο αν τα έχεις προγραμματίσει. Είναι σημαντικό λοιπόν να απενοχοποιήσουμε την έννοια του χρονοδιαγράμματος και να αρχίσουμε να το εκμεταλλευόμαστε προς όφελός μας. Είναι σημαντικό να βάζουμε χρονοδιαγράμματα και στόχους καλά προσδιορισμένους με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι έχουμε χρόνο και για δουλειά, και για εξέλιξη, και για χαλάρωση και για ψυχαγωγία και για ό,τι άλλο θέλουμε να βιώνουμε.

Αν απευθύνατε μία προτροπή στο κοινό της Καλαμάτας που σας παρακολουθεί και θα διαβάσει αυτή την συνέντευξη ποια θα ήταν αυτή;

Δεσμευθείτε στον εαυτό σας κάθε μέρα να κάνετε μία νέα αρχή. Πάρτε την απόφαση να ξεκινάτε κάθε ημέρα με την διάθεση του φρέσκου ξεκινήματος. Παρατηρήστε αν το μυαλό σας κολλάει στο παρελθόν, επηρεάζοντας την διάθεσή σας και την αποτελεσματικότητά σας στο παρόν. Φιλτράρετε τις σκέψεις που σας πάνε στο χθες αντί στο «εδώ και τώρα». Κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσετε σημειώστε γραπτώς τι σημαίνει για εσάς νέα αρχή και τι αποφασίζετε να αφήσετε πίσω σας. Αν δηλώσεις τι θέλεις συγκεκριμένα είναι πιο πιθανό να το πετύχεις. Κάντε λοιπόν δηλώσεις εις εαυτόν!

 

 

Ένα ταξίδι 52 εβδομάδων προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

 

Ο σκοπός του βιβλίου μου NOO|ΤΡΟΠΙΑ είναι να αποτελέσει τον προσωπικό σας οδηγό στην εκμάθηση ενός πολύ ισχυρού, μεταμορφωτικού εργαλείου προσωπικής ανάπτυξης. Το εργαλείο αυτό είναι οι δηλώσεις. Το να εκφράζεις δηλαδή αυτό που θέλεις κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προγραμματίζεις το μυαλό σου να το δημιουργεί. Με το βιβλίο αυτό θα καταφέρετε να επαναπρογραμματίσετε τον τρόπο που σκέφτεστε μέσω της δύναμης της γλώσσας και να βελτιώσετε την νοοτροπία σας συνολικά. Για να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, χρειάζεστε την κατάλληλη νοοτροπία!

Η προσεκτικά δομημένη και εύκολα εφαρμόσιμη εξάσκηση που προτείνω στο βιβλίο θα σας επιτρέψει να απελευθερώστε το δυναμικό σας και να ανακαλύψτε τη βαθιά επίδραση που έχουν οι σκέψεις σας στη διαμόρφωση της πραγματικότητας. Θα επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τις δυνατότητές σας και να χαράξετε νέα πορεία προς μια ζωή γεμάτη έμπνευση και σκοπό. Μέσα από την σωστή εφαρμογή του εργαλείου των δηλώσεων θα μάθετε τελικά στο μυαλό σας να ξεπερνάει εμπόδια και να χτίζει “γέφυρες” που θα σας οδηγούν από την επιθυμία, στην υλοποίηση των ζητουμένων σας.

Περιγραφή περιεχομένων

Το εγχειρίδιο αυτό θα γίνει ο σύντροφος και ο οδηγός σας για να αποκαλύψετε τις υπέροχες δυνατότητες του μυαλού σας μέσα από:
• Θετικές δηλώσεις: Αξιοποιήστε την ενέργεια των θετικών δηλώσεων για να αναδιαμορφώσετε τις σκέψεις και τις πράξεις σας.
• Πρακτικές στρατηγικές: Μάθετε εύκολα εφαρμόσιμες τεχνικές για να καλλιεργήσετε μια πιο θετική και ενδυναμωμένη νοοτροπία.
• Διαφωτιστικές & αφυπνιστικές ασκήσεις: Ασχοληθείτε με ασκήσεις εύκολες και συγχρόνως ισχυρές που θα σας καθοδηγήσουν προς τον καλύτερό σας εαυτό.

Είπαν για το βιβλίο

“Ο Κωνσταντίνος, ένας άνθρωπος σπάνια συνεπής μεταξύ αυτών που πρεσβεύει και του τρόπου που ζει, μας υπενθυμίζει, με σύγχρονη μέθοδο, τη δύναμη του λόγου μας και μας καθοδηγεί πρακτικά προς την καλύτερή μας εκδοχή.”
Μάγια Τσόκλη – Δημοσιογράφος

“Το βιβλίο είναι ένας βαθυστόχαστος οδηγός που σου δείχνει, με πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο αλλά και ευγενική προτροπή, «μονοπάτια» ώστε να ορίσεις τη νοοτροπία σου και συνολικά τη ζωή σου.”
Πέγκυ Αντωνάκου – Γενική διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης

“Ο Κωνσταντίνος έχει το χάρισμα, με απλό τρόπο, να οδηγεί τους ανθρώπους στον έλεγχο και στην αλλαγή των λάθος συναισθημάτων που δημιουργούν δυσπραγίες!”
Δημήτρης Δελλής – Ειδικός παθολόγος, διατροφολόγος