Κυριακή, 07 Ιουλίου 2024 08:15

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κορώνης στη δεύτερη δεκαετία του - O Κώστας Κυρκοριανός στην "Ε"

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κορώνης στη δεύτερη δεκαετία του - O Κώστας Κυρκοριανός στην "Ε"

Ενα ξεχωριστό και ποιοτικό κεφάλαιο αποτελεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτιστική ατζέντα της Μεσσηνίας αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου το Διεθνές Φεστιβάλ Κορώνης.

Γνωστό κυρίως για τις μουσικές εκδηλώσεις του, προσφέρει σε ετήσια βάση υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ντόπιους και επισκέπτες, ξεχωρίζοντας για την προσέγγιση στους μουσικούς που επιλέγει αλλά και στις θεματικές που καταπιάνεται. Πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής είναι ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κώστας Κυρκοριανός, που αποτελεί θα έλεγε κανείς την καρδιά του θεσμού. Συνταξιούχος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και γεννημένος στην Κορώνη, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα μετά τη συνταξιοδότησή του. Ήταν πρόεδρος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Κορώνης (2010 - 2014) και βασικός συντελεστής έκδοσης της τοπικής εφημερίδας “Η δράση” και από το 2015 του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου “ΚορωΝέα”.

Μελετά την ιστορία της Κορώνης και είχε πρωτοστατήσει στην αδελφοποίησή της με την ιταλική κωμόπολη Brindisi di Montagna, η οποία είχε επανακατοικηθεί από Κορωναίους πρόσφυγες μετά το 1500. Το 2009 στήριξε το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Κορώνης, το οποίο είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Σουηδού αρχιμουσικού Λέο Βίνλαντ, αρχικά με την Κίνηση Ενεργών Πολιτών και στη συνέχεια ιδρύοντας τον μη κερδοσκοπικό φορέα Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης.

Ο ίδιος, μιλώντας στην “Ε” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη “σπίθα” ώστε να ξεκινήσει το Φεστιβάλ, στην πορεία του θεσμού όλα αυτά τα χρόνια αλλά και στο θέμα της στέγης, το οποίο αποτελεί μόνιμο ζήτημα, δίχως να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

-Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης πέρασε από φέτος στη δεύτερη δεκαετία του. Από το 2013 μέχρι σήμερα πώς έχει κυλήσει αυτό το πολιτιστικό ταξίδι;

Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης ξεκίνησε το 2011 με φορέα λειτουργίας του την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Κορώνης, της οποίας ήμουν τότε πρόεδρος. Το 2013 δημιουργήθηκε ο ανεξάρτητος καλλιτεχνικός, μη κερδοσκοπικός φορέας Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης. Ξεκινήσαμε με 3-4 αυγουστιάτικες συναυλίες και σήμερα έχουμε καταφέρει να πραγματοποιούμε 20-25 συναυλίες, κυρίως κλασικής μουσικής, και τουλάχιστον άλλες δέκα εκδηλώσεις με τα μουσικά σύνολα του σωματείου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον γίνονται προβολές ταινιών ή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια κ.λπ.

-Οι συναυλίες κλασικής μουσικής που ξεκίνησαν το 2007 στην Κορώνη με πρωτοβουλία του Σουηδού τσελίστα Λέο Βίνλαντ, θυμίζουν ως εξέλιξη το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Καρδαμύλης και την ιδέα Νορβηγών μουσικών που μετατράπηκε σε θεσμό. Εν τέλει η Μεσσηνία φαίνεται να έλκει ιδιαίτερα τους Βορειοευρωπαίους;

Όντως η ιστορία των συναυλιών κλασικής μουσικής στην Κορώνη άρχισε από τον Λέο Βίνλαντ και ακολουθεί, θα έλεγα, μια παράλληλη εξέλιξη με το Φεστιβάλ της Καρδαμύλης, αλλά είναι διαφορετικά πράγματα. Τα κοινά τους σημεία είναι ότι έχουν ποιότητα σε αυτό που κάνουν και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες με πολλαπλά οφέλη για τον πολιτισμό αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Το Φεστιβάλ Καρδαμύλης έχει όπως φαίνεται, την αμέριστη στήριξη της εκάστοτε δημοτικής αρχής αλλά και των επαγγελματιών της περιοχής, οι οποίοι άλλωστε ωφελούνται και προβάλλονται περισσότερο. Εδώ και πολλά χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης διαμένουν μόνιμα ή έρχονται για μεγάλα διαστήματα πλήθος αξιόλογων ανθρώπων από το χώρο των τεχνών – μουσικοί, εικαστικοί κ.ά. – με τους οποίους το Φεστιβάλ Κορώνης έχει επαφές και συνεργασίες.

-Το Φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από τους υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες που δίνουν το «παρών» αλλά και το ποιοτικό είδος των συναυλιών. Η φιλοσοφία του αυτή έχει την απήχηση που προσδοκάτε;

Το «παρών» δίνουν περισσότερο Ελληνες ή ξένοι επισκέπτες; Είναι γεγονός ότι από το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος σκοπός μας. Συμμετέχουν ενίοτε και νέοι μουσικοί, και γίνονται συναυλίες αποκλειστικά από νέους, ακόμη και από παιδιά. Η απήχηση που έχει το φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Πολλοί ξένοι εκφράζουν το θαυμασμό τους, πώς σε ένα τόσο μικρό μέρος αναπτύσσονται τέτοιου επιπέδου δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των θεατών, τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, είναι μοιρασμένοι Έλληνες και ξένοι. Τους υπόλοιπους μήνες υπερτερούν οι ξένοι.

-Οι εκδηλώσεις σας πέρα από το καλοκαίρι, πραγματοποιούνται και άλλες εποχές του χρόνου. Είναι ένα δείγμα της συνεχόμενης ροής επισκεπτών στην περιοχή ή η παρουσία σας αποτελεί ένα κάλεσμα σε αυτούς όλο το χρόνο;

Ισχύουν εν μέρει και τα δύο, αλλά η πλειοψηφία των επισκεπτών που δίνουν το παρών στις εκτός καλοκαιριού εκδηλώσεις είναι κυρίως αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα ή πολύ συχνά στην περιοχή. Βέβαια υπάρχουν και οι ντόπιοι που προσέρχονται από την ευρύτερη περιοχή, από την Καλαμάτα έως την Πύλο.

-Το γεγονός πως αποτελείτε ένα φάρο πολιτισμού της Νότιας Πελοποννήσου, έχει βοηθήσει ευρύτερα τη Μεσσηνία ως προς την επισκεψιμότητα;

Μπορώ να πω ότι όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κορώνης, αυτού του είδους εκδηλώσεις ήταν λιγοστές στη Μεσσηνία. Η επιτυχία του Φεστιβάλ λειτούργησε σαν χιονοστιβάδα για τον πολλαπλασιασμό τέτοιων εκδηλώσεων και τη δημιουργία παρόμοιων φορέων. Όσον αφορά στην επισκεψιμότητα, οι εκατοντάδες καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργούν σαν “κράχτες” για την προσέλκυση άλλων καλλιτεχνών αλλά και επισκεπτών-παραθεριστών στην ευρύτερη περιοχή. Πολλοί μας λένε: «Ήμασταν σε δίλημμα για το πού θα πάμε διακοπές φέτος, και τότε λάβαμε το mail σου. Αυτό ήταν!»

-Πέρα από τις μουσικές εκδηλώσεις, τι άλλο πρέπει να γνωρίζει το κοινό για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες σας; Μιλήστε μας για την Αθηναγόρειο Φιλαρμονική Κορώνης…

Διοργανώνουμε εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές ταινιών/ντοκιμαντέρ αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι, έχοντας προσλάβει δασκάλους, διδάσκουμε τη μουσική σε μικρούς και μεγάλους. Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν. Έχουμε δε δημιουργήσει και την Χορωδία Κορώνης. Η Αθηναγόρειος Φιλαρμονική ξεκίνησε το 2010, με πρωτοβουλία δική μου και του αείμνηστου συμπατριώτη μας αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα. Στη συνέχεια, συμφωνήσαμε να ενσωματωθεί στο Φεστιβάλ και το μουσικό του σχολείο. Συμμετέχει σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές και σε άλλες μουσικές εκδηλώσεις.

Οι ανακοινώσεις για τις τοποθεσίες των εκδηλώσεών σας ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Με δεδομένη την σταθερή παρουσία του Φεστιβάλ, πόσο πιθανό είναι να αποκτήσει ένα δικό του χώρο μελλοντικά;

Τώρα θίγετε ένα καίριο θέμα που μας απασχολεί πολύ καιρό. Στην Κορώνη δεν υπάρχει ούτε μια αίθουσα κατάλληλη για συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις ούτε άλλος ανοικτός χώρος, εκτός από την Ελεήστρια, ο προαύλειος χώρος της οποίας μας παραχωρείται ευγενώς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον οποίο και ευχαριστούμε. Καμία δημοτική αρχή δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να διευθετήσει αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα, είμαστε ανέστιοι και δραστηριοποιούμαστε σαν «περιπλανώμενοι Ιουδαίοι». Εάν υπήρχε μόνιμη στέγη, θα μπορούσαμε, εκτός αυτών που κάνουμε, να διοργανώσουμε διεθνή masterclass σεμινάρια και η Κορώνη να γίνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς στη μουσική. Ας ελπίσουμε αυτό να αλλάξει στο μέλλον.

-Ως προς τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, πέρα από τους ξένους καλλιτέχνες, υπάρχει ενδιαφέρον Μεσσήνιων να συμμετάσχουν σε αυτό;

Εκτός από ξένους καλλιτέχνες, συμμετέχουν πολλοί Έλληνες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Μεσσήνιοι που δίνουν κάθε χρόνο το παρών σε διάφορες εκδηλώσεις.

-Εχετε θέσει πλέον κάποιους στόχους ως Φεστιβάλ για το μέλλον;

Ενδέχεται να προκύψει κάποια συνεργασία με αντίστοιχο Φεστιβάλ; Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο ανανεώνουμε ή αναπροσαρμόζουμε τους στόχους μας. Ήδη συνεργαζόμαστε με ξένες πρεσβείες, ευρωπαϊκούς μουσικούς φορείς, πανεπιστήμια και μεγάλα ωδεία. Ανάμεσα στις προθέσεις μας είναι η συνεργασία με ξένα φεστιβάλ και είναι πολύ πιθανό, μέσα στο 2025 να πραγματοποιήσουμε συναυλίες στο εξωτερικό.