Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 09:15

Τζιλ Τόμλινσον: Η Αγγλίδα ζωγράφος που ερωτεύτηκε την Κορώνη

Τζιλ Τόμλινσον: Η Αγγλίδα ζωγράφος που ερωτεύτηκε την Κορώνη

Η Τζιλ Τόμλινσον είναι μια Αγγλίδα καλλιτέχνιδα, που το πάθος της για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο τροφοδοτεί τα έργα της.

Λάτρης της χώρας μας για πολλά χρόνια, η Τζιλ αντλεί ατέλειωτη έμπνευση από τα αγροτικά χωριά και τα γεωργικά τοπία της Μεσσηνίας. Από το 2007, ζει μόνιμα στο Χαρακοπιό και το 2019, μαζί με τον σύζυγό της, Μικ, άνοιξαν το «The Art Studio» στο κέντρο του χωριού. Το στούντιο λειτουργεί τόσο ως χώρος διδασκαλίας όσο και ως κατάστημα-γκαλερί, με αυθεντικούς πίνακες, εκτυπώσεις, χειροποίητα δώρα και ευχετήριες κάρτες, διαθέσιμα και για αποστολή.

Οπως λέει η ίδια, μιλώντας στην "Ε", αναζητώντας έναν τόπο για μόνιμη διαμονή, εξερεύνησαν τη νότια Πελοπόννησο και η περιοχή τους κέρδισε με την «αίσθηση» που αποπνέει. «Μένω στα ήσυχα πίσω δρομάκια του Χαρακοπιού, λιγότερο από 2 λεπτά με τα πόδια από το κατάστημά μου στον κεντρικό δρόμο, οπότε περνώ τακτικά από παλιά κτίρια που έχω σχεδιάσει και ζωγραφίσει όλα αυτά τα χρόνια. Μου αρέσει να βρίσκομαι στο επίκεντρο των πραγμάτων και να έχω επαφή με τους άλλους ιδιοκτήτες καταστημάτων, με βοηθά να ενημερώνομαι για τα τοπικά νέα και να εξασκώ τακτικά τη γλώσσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αγαπά τη μουσική, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ βρίσκει πολύ ενδιαφέρον το να ακούει την ιστορία πίσω από κάθε χορό. Εχει λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και στη Σκύρο. Πρόσφατα ολοκλήρωσε δώδεκα νέους πίνακες για το καλλιτεχνικό ημερολόγιο του 2025, εκ των οποίων οι μισοί ήταν άμεσα εμπνευσμένοι από το ταξίδι της εκεί.

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Τι σας έκανε να ερωτευτείτε την Ελλάδα και να επιλέξετε το Χαρακοπιό ως τόπο διαμονής και δημιουργίας;

Η αγάπη μου για την Ελλάδα ξεκίνησε όταν εργάστηκα εδώ εποχιακά (ως εκπρόσωπος τουριστικής εταιρείας), σε διάφορες περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ζάκυνθος και αργότερα ως μάγειρας στη Σκύρο. Μετέπειτα με τον άντρα μου επισκεπτόμασταν για πολλά χρόνια διάφορα νησιά για διακοπές. Πώς επιλέξαμε το Χαρακοπιό; Αναζητώντας έναν τόπο για μόνιμη διαμονή, εξερευνήσαμε τη νότια Πελοπόννησο και το Χαρακοπιό μάς κέρδισε με την «αίσθηση» που αποπνέει. Η περιοχή είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, σχετικά υπανάπτυκτη και καταπράσινη, θυμίζοντάς μου την Ελλάδα που γνώρισα κατά τη δεκαετία του ’70-80.

Πώς επηρεάζει την τέχνη σας το ελληνικό τοπίο και το φως;

Το φως στην Ελλάδα είναι εκπληκτικό -ιδιαίτερα σε σύγκριση με την Αγγλία, όπου είναι τόσο γκρίζο και καταθλιπτικό. Το φως εδώ διαποτίζει τα πάντα και δημιουργεί έντονες σκιές. Τα διάφορα μπλε της θάλασσας και του ουρανού βρίσκουν συχνά το δρόμο τους σε πολλούς πίνακές μου.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την καθημερινότητά σας στο χωριό και πώς αυτή η ζωή εμπνέει τη δουλειά σας;

Ανοίγω το στούντιο-κατάστημά μου στις 9:30 π.μ. και κλείνω γύρω στις 2 μ.μ. για μεσημεριανό, όπως και τα υπόλοιπα καταστήματα του χωριού, και ανοίγω ξανά από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. (οι ώρες ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή). Μένω στα ήσυχα πίσω δρομάκια του Χαρακοπιού, λιγότερο από 2 λεπτά με τα πόδια από το κατάστημά μου στον κεντρικό δρόμο, οπότε περνώ τακτικά από παλιά κτίρια που έχω σχεδιάσει και ζωγραφίσει όλα αυτά τα χρόνια. Μου αρέσει να βρίσκομαι στο επίκεντρο των πραγμάτων και να έχω επαφή με τους άλλους ιδιοκτήτες καταστημάτων - με βοηθά να ενημερώνομαι για τα τοπικά νέα και να εξασκώ τακτικά τη γλώσσα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον τοπικό σύλλογο και τι σημαίνει για εσάς αυτή η εμπειρία; Πώς επηρεάζει η ελληνική κουλτούρα και παράδοση τη δουλειά σας ως καλλιτέχνη;

Το Χαροκοπιό σχημάτισε τον πολιτιστικό του σύλλογο μόλις το 2019-20 περίπου την ίδια περίοδο που άρχισα να νοικιάζω τους χώρους του καταστήματός μας στο κέντρο του χωριού. Γνώριζα ήδη πολλά από τα μέλη φυσικά και παρακολούθησα πολλές από τις αρχικές συναντήσεις και βοήθησα σε διάφορα έργα όπως το άνοιγμα του παλιού μουσείου ελαιολάδου. Ο πολιτιστικός σύλλογος ήταν αυτός που ζήτησε από τον δάσκαλο χορού της Κορώνης να παραδώσει μαθήματα στο Χαρακοπιό.

Συμμετείχα σε αυτόν για αρκετά χρόνια στην Κορώνη αλλά μετακόμισα στο Χαρακοπιό όταν άρχισαν τα μαθήματα εδώ. Εχω δει τη θετική επίδραση της ύπαρξης του χορευτικού συλλόγου στο χωριό - είναι υπέροχο να βλέπεις τις παιδικές χορευτικές ομάδες να βελτιώνονται κάθε χρόνο και την ομάδα των ενηλίκων να έχει δώσει παραστάσεις στην Κορώνη, τη Μεθώνη καθώς και στο Χαρακοπιό φυσικά. Εκτός από τον χορό, ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση για τις Απόκριες που είναι παραδοσιακή και όχι σύγχρονη... καθώς και άλλες εποχιακές εκδηλώσεις και εκδρομές.

 

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την ενασχόλησή σας με τον ελληνικό χορό και πώς συνδέεται με την τέχνη σας;

Ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών στο χωριό μας πριν από περίπου 14 χρόνια. Είχα κάνει μερικά μαθήματα πολλά χρόνια πριν, όταν ζούσα στο Λονδίνο. Αγαπώ τη μουσική, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούω την ιστορία πίσω από κάθε χορό από τον δάσκαλό μας. Έχω λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις σε διάφορες περιοχές, όπως η Κορώνη, το Χαρακόπιο, η Μεθώνη, η Μεσσήνη, η Νέα Κορώνη, οι Χράνοι και πρόσφατα στη Σκύρο. Δεν είμαι σίγουρη αν ο χορός συνδέεται άμεσα με την τέχνη μου -είναι απλώς μια άλλη πτυχή της ζωής στην Ελλάδα που απολαμβάνω.

Πώς έχει εξελιχθεί το στιλ σας από τις πρώτες σας δουλειές μέχρι σήμερα; Πώς επιλέγετε τα θέματα των έργων σας; Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που σας εμπνέουν περισσότερο;

Με την πάροδο των χρόνων, νιώθω πιο σίγουρη και ολοκληρωμένη ως καλλιτέχνης-όπως όλα, βελτιώνεσαι με την εξάσκηση! Εχω εξερευνήσει πολλές τεχνικές και έχω αναπτύξει τις δικές μου προσεγγίσεις στο κολάζ, τη μεταφορά εκτύπωσης, τη μονοτυπία και άλλα. Επιλέγω πάντα θέματα που με συναρπάζουν -για παράδειγμα, αγαπώ τα παλιά σπίτια του χωριού, τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, τις πόρτες, τα ξεφλουδισμένα παντζούρια, τα γεράνια σε γλάστρες, τις καρέκλες ταβέρνας κτλ.

Μπορείτε να μας πείτε για τη δημιουργική σας διαδικασία; Πώς ξεκινάτε ένα νέο έργο;

Η διαδικασία μου ποικίλλει. Μπορεί να ξεκινήσω με πρόχειρα σκίτσα ή να κοιτάξω τις φωτογραφίες μου για έμπνευση. Άλλοτε αντλώ από τη ζωή και άλλοτε από τις φωτογραφίες μου. Πρόσφατα ολοκλήρωσα δώδεκα νέους πίνακες για το καλλιτεχνικό ημερολόγιο του 2025, εκ των οποίων οι μισοί ήταν άμεσα εμπνευσμένοι από ένα ταξίδι στη Σκύρο με τον Χορευτικό Σύλλογο της Κορώνης τον Μάιο.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για τη διδασκαλία της τέχνης και τι θέλετε να αποκομίσουν οι μαθητές σας από τα εργαστήριά σας;

Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να απολαύσει τη δημιουργία τέχνης με λίγη διδασκαλία, υποστήριξη και ενθάρρυνση. Πιστεύω επίσης ότι όλοι μπορούν να μάθουν να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν αν το επιθυμούν -είναι σαν να μαθαίνεις να οδηγείς! Στόχος μου είναι οι μαθητές μου να φεύγουν από το εργαστήριο με έργα για τα οποία είναι περήφανοι και με τον ενθουσιασμό και τη γνώση να συνεχίσουν την καλλιτεχνική διαδικασία στην καθημερινότητά τους.

Πώς επιλέγετε τα θέματα για τα εργαστήρια; Ποιες τεχνικές ή υλικά θεωρείτε πιο χρήσιμα για έναν αρχάριο ζωγράφο και γιατί;

Μου αρέσει να διδάσκω αυτό που αγαπώ περισσότερο όπως το σχέδιο, τα ακρυλικά, το κολάζ και κάθε είδους διαδικασίες μικτών μέσων. Τα ακρυλικά χρώματα είναι ιδανικά για αρχάριους, καθώς μπορείς εύκολα να ζωγραφίσεις πάνω σε οτιδήποτε δεν σου αρέσει.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως καλλιτέχνης στην Ελλάδα;

Η εύρεση προμηθευτών και κατασκευαστών δεν είναι πάντα εύκολη, όπως επίσης και η τοποθεσία μου. Μου αρέσει που έχω το καλλιτεχνικό μου στούντιο στο Χαρακοπιό, όπου και ζω, και λατρεύω τη μεγάλη γκαλερί-κατάστημά μου. Ωστόσο, η περιοχή δεν προσελκύει τόσους πολλούς επισκέπτες όσο άλλα, πιο τουριστικά μέρη. Παρόλα αυτά, πουλάμε διαδικτυακά και αποστέλλουμε έργα σε όλο τον κόσμο.

Τι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον;

Θα ήθελα πολύ να διαθέτω την τέχνη και τα προϊόντα μου σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και τα νησιά και να προσεγγίσω περισσότερους πελάτες παγκοσμίως από το στούντιό μου στο Χαρακοπιό.