Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 11:30

Μουσείο παραδοσιακού ελαιοτριβείου στο Χαρακοπιό (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μουσείο παραδοσιακού ελαιοτριβείου στο Χαρακοπιό (βίντεο)

 

Ενα παραδοσιακό ελαιοτριβείο στο Χαρακοπιό που εξυπηρετούσε στις αρχές του 19ου αιώνα τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, στις μέρες μας επαναλειτουργεί ως μουσείο, στοχεύοντας στην προβολή της παραδοσιακής παραγωγής του ελαιολάδου.

Το 2000 περίπου ο τελευταίος ιδιοκτήτης του Δημήτρης Γεωργίου Τσάκωνας το δώρισε το Δήμο Κορώνης ο οποίος προχώρησε σε έργα συντήρησης με στόχο την προβολή της παραδοσιακής παραγωγής του ελαιολάδου. Το 2020 τα μέλη του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου Χαρακοπιού ανέλαβαν με πολύ μεράκι να το αναδείξουν και να το κάνουν επισκέψιμο. Mια επίσκεψη θα είναι μια υπέροχη εμπειρία.

Τα λιθάρια και το πιεστήριο έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Υπάρχουν στο χώρο δύο τεράστια πήλινα πιθάρια, οι γνωστές τζάρες, κατασκευασμένες από ντόπιους τεχνίτες, μία εκ των οποίων φέρει χαραγμένη τη χρονολογία 1870.

Ο μύλος περιστρεφόταν με τη δύναμη αλόγου. Το πιεστήριο διπλό, που με το δυναμάρι, αύξαναν την πίεση που ασκούσε στον ελαιοπολτό. Από το πιεστήριο το λάδι συγκεντρωνόταν στη δεξαμενή που συνήθως με τη φιάλα (νεροκολοκύθα κομμένη κατάλληλα) το μετάγγιζαν σε δοχεία.

Ωρες λειτουργίας κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Τηλ. επικοινωνίας 694 789 6356.

 


NEWSLETTER