Κυριακή, 06 Οκτωβρίου 2024 08:30

Στην Πελοπόννησο το πρώτο χωριό για παιδιά ΑμεΑ στην Ελλάδα - Η Νένα Χρονοπούλου στην “Ε” για το όραμα της 4amea

Στην Πελοπόννησο το πρώτο χωριό για παιδιά ΑμεΑ στην Ελλάδα - Η Νένα Χρονοπούλου στην “Ε” για το όραμα της 4amea

Στην Πελοπόννησο προσανατολίζονται να δημιουργηθεί το πρώτο χωριό για παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα οι εμπνευστές της 4amea Νένα Χρονοπούλου και Τάσος Μητρόπουλος.

Πρόκειται για ένα στόχο ζωής του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ, το οποίο ίδρυσαν η Καλαματιανή ηθοποιός και συγγραφέας μαζί με τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή το 2020, έτσι ώστε να έχουν φροντίδα τα παιδιά ΑμεΑ, όταν δε θα υπάρχουν στη ζωή οι γονείς τους για να τα φροντίζουν.

Η δημοφιλής ηθοποιός που έβαλε στην άκρη την καριέρα της για να αφοσιωθεί στον 20χρονο σήμερα ΑμεΑ γιο της Χρήστο, μίλησε στην “Ε” για το όραμα της ίδιας, του συζύγου της Τάσου Μητρόπουλου και πολλών ακόμη γονιών ώστε να εξασφαλίσουν ένα μέλλον σε ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα “τρέχει” στο διαδίκτυο ψήφισμα για την απόκτηση «Σύνταξης γονέα παιδιού με αναπηρία», αίτημα το οποίο θα σταλεί σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει.

SECOND FAMILY 4AMEA

Σχετικά με το χωριό για παιδιά με αναπηρία ή Second Family, το σκεπτικό τείνει στην εξασφάλιση «δεύτερης οικογένειας», δηλαδή η οικογένεια που θα υποδεχθεί τα παιδιά όταν δε θα υπάρχει η βιολογική τους οικογένεια για να τα στηρίζει. Σημαίνει ακόμα ταίριασμα μεταξύ των παιδιών από νωρίς, γιατί όλες οι προσαρμογές θέλουν το χρόνο τους πόσο μάλλον να δημιουργηθεί μία «δεύτερη οικογένεια» για ανθρώπους άγνωστους έως τώρα μεταξύ τους και ΑμεΑ. Το καινοτόμο project θα αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα των δομών που φιλοξενούν ανθρώπους με αναπηρία. Τα παιδιά θα γίνονται φίλοι, θα ταιριάζουν δηλαδή μεταξύ τους πολύ πριν καταλήξουν να ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι, και όταν τελικά καταφέρουν να συνυπάρξουν θα νιώθουν πως το ένα παιδί είναι φίλος με το άλλο. Μπορεί τα παιδιά με αναπηρία τις περισσότερες φορές να μη μπορούν να μιλήσουν γιατί στερούνται το «λόγο», αυτό όμως δε σημαίνει πως θα τους επιβληθεί να ζήσουν με ανθρώπους που η παρουσία τους ίσως τους είναι δυσάρεστη.

Το «Second Family 4amea» θα είναι ένα χωριό - πρότυπο, που τα παιδιά ΑμεΑ δε θα κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σ’ αυτό, τα σπίτια τους θα είναι χωρισμένα ανά κατηγορία αναπηρίας και ασφαλώς μέσα στο χωριό θα υπάρχουν καταστήματα εκπαίδευσης (μανάβικο, χασάπικο, κομμωτήριο, κ.λ.π.) για διαδραστική εκπαίδευση.

Μιλώντας στην “Ε” για το πλάνο αυτό, η Νένα Χρονοπούλου ενημέρωσε πως βρίσκεται σε επίπεδο μακέτας, τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις με επιχειρηματία για την υλοποίησή του, με το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση του έργου από την ώρα που θα ξεκινήσει να εκτιμάται σε βάθος πενταετίας. Η ίδια δήλωσε αισιόδοξη για την ολοκλήρωση αυτού του οράματος, κάνοντας λόγο για ένα καθαρό project με απόλυτη οικονομική διαφάνεια. «Στη 4amea δεν θέλουμε να διαχειριστούμε οικονομικούς πόρους. Οι άνθρωποι που θα βάλουν τα χρήματα γι’ αυτό το χωριό, παράλληλα θα τα διαχειρίζονται» σημείωσε, τονίζοντας πως μαζί με τον σύζυγο της θα αναλάβουν το ταίριασμα των παιδιών, έτσι ώστε να έχουν μια όμορφη συμβίωση. «Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν γίνει οικογένεια πριν μπουν στο χωριό. Βασική προϋπόθεση είναι να μην επιλέγουμε εμείς με ποιον θέλει να ζήσει το παιδί μας, αλλά να το κάνει το ίδιο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας προθάλαμος ένταξης των παιδιών, μέσα από δραστηριότητες και επισκέψεις παρουσία των γονέων, έτσι ώστε να φανεί σε μια διαδρομή ενός έτους ποιο παιδί ταιριάζει με ποιο, προκύπτοντας συναισθηματική αλληλεπίδραση.

«Το μεγάλο κενό που υπάρχει στις έως τώρα σχετικές δομές, δημιουργείται μέσα από το ότι το ταίριασμα δεν έχει γίνει από τα παιδιά αλλά με επιβολή θεραπευτών και γονέων» συμπλήρωσε. Αναλύοντας το σκεπτικό της, η Νένα Χρονοπούλου υπογράμμισε πως θα πρόκειται για ένα χώρο που θα περιλαμβάνει τη φιλοξενία τόσο των παιδιών όσο και των γονέων, όντας ένα εκπαιδευτικό χωριό απ’ όλες τις απόψεις. «Θα υπάρχουν φανάρια για να μπορούν τα παιδιά να εκπαιδευτούν ανάλογα, φάρμα ζώων, οπωροκηπευτικά, ενώ θα έχει και καταστήματα τα οποία θα τα λειτουργούν τα παιδιά, έτσι ώστε αύριο να μπορούν να εργαστούν και να κινηθούν μόνα τους» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι ηλικίες θα αφορούν άτομα από 18 ετών και άνω, με την είσοδο των παιδιών να εξαρτάται από κάποιες προδιαγραφές, έχοντας προτεραιότητα τα μέλη της 4amea τα οποία θα έχουν περάσει από τον προαναφερόμενο προθάλαμο. Η ίδια στάθηκε στους χώρους φιλοξενίας των γονέων επί μονίμου βάσεως, έτσι ώστε να υπάρχει επαφή και η απομάκρυνση να γίνεται ευλαβικά, καταλαβαίνοντας το παιδί τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπου. «Ναι μεν ο πόνος του οριστικού αποχωρισμού θα είναι βαρύς, αλλά παράλληλα η εμπιστοσύνη των ανθρώπων που θα έχουν μείνει πίσω θα αποτελεί παρηγοριά, ώστε η ζωή των παιδιών να είναι ομαλή, δίχως εντάσεις και επιπλοκές» εκτίμησε.

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν υπάρχει πλάνο το συγκεκριμένο χωριό να ανοίξει τους ορίζοντες του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εφόσον κριθεί επιτυχημένο, η κα Χρονοπούλου δήλωσε πως η 4amea θα είναι στη διάθεση γονέων και επιχειρηματιών, ώστε να έρθουν, να δουν και να κλωνοποιήσουν το εγχείρημα, δηλώνοντας αισιόδοξη πως μπορούν να γίνουν χωριά σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα, εκτίμησε πως σε βάθος χρόνου τα παιδιά θα αυξάνονται στο χωριό, από τη στιγμή που ο πρώτος αριθμός θα εγκλιματιστεί, έχοντας κερδίσει βασικές καθημερινές ανάγκες. «Παράλληλα, ο χώρος θα είναι ανοιχτός για όσους θέλουν να μάθουν τί είναι η αναπηρία, γιατί η αναπηρία είναι ευλογημένη και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά, προσδοκώντας πως με απόλυτη διαφάνεια, οι επιχειρηματίες θα εστιάσουν σε αυτό το project. Η ίδια σε άλλο σημείο, στάθηκε στις ιδανικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει για το γιό της. «Το παιδί μου μεγαλώνει με αγάπη και χιούμορ, δίχως βία. Είναι ένα παιδί με 96% αναπηρία αλλά είναι γελαστό. Αν μπόρεσα εγώ και ο Τάσος να έχουμε ένα γελαστό παιδί με αυτό το βαθμό αναπηρίας και σε δύσκολες συνθήκες ενός διαμερίσματος, φανταστείτε τι μπορούμε να πετύχουμε σε ένα φυσικό, μεγάλο χώρο» συμπλήρωσε. Παράλληλα, υπενθύμισε πως υπάρχουν Ευρωπαϊκά προγράμματα, που εξασφαλίζουν την εκπαίδευση των παιδιών σε μια δουλειά με επίβλεψη, ούτως ώστε να βγουν έξω και να νιώσουν ανεξάρτητα.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ως προς τη «Σύνταξη γονέα παιδιού με αναπηρία», στάθηκε στη διαπίστωση ότι οι γονείς παιδιών με αναπηρία δεν στηρίζονται ώστε να αντέξουν αυτό το γολγοθά που ανεβαίνουν, κάτι που επιβεβαιώθηκε από δεκάδες μηνύματα αγωνίας στην 4amea από γονείς. Η ίδια έφερε ως παράδειγμα την επίσκεψη ενός παιδιού στο γιατρό, όπου είτε έχει αναπηρία είτε όχι, το ποσό θα είναι ίδιο για τους γονείς που θα πληρώσουν. «Όταν θα χρειαστεί ένα σκεύασμα, θα το πληρώσουν ανεξαρτήτως βαθμού της αναπηρίας, ενώ το ίδιο θα συμβεί φερειπείν με μια ψυχοθεραπεία» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το ποσό που διατίθεται από το κράτος στα άτομα ΑμεΑ δεν είναι ποτέ αρκετό. «Όταν κάποιοι συνάνθρωποί μας με επιληπτικά για παράδειγμα επεισόδια φορούν πάνα επί μονίμου βάσεως, καταλαβαίνει κανείς τί κόστος επωμίζεται η οικογένεια του. Αν συνυπολογίσουμε τα υλικά που χρειάζονται για τη σίτιση τους ή για την κατάκλιση τους, το επίδομα προφανώς και δεν είναι αρκετό» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για καθημερινά έξοδα που δεν μπορούν κοπούν. Η ίδια, εστίασε στις οικογένειες που δεν εργάζονται και τα δύο μέλη, ώστε το ένα να έχει την εποπτεία του παιδιού, τονίζοντας πως πολλές φορές χρειάζονται και οι δύο γονείς σε περιπτώσεις επιληψίας ή όταν πρόκειται για μεγαλύτερα πλέον παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο που πρέπει να διαθέτουν στο σπίτι σε συνάρτηση με αυτόν που δεν μπορούν να αφιερώσουν στην εργασία.

«Αν τώρα κάνουμε κουβέντα για δεύτερο παιδί ΑμέΑ ή αν και ο γονέας έχει κάποιο είδος αναπηρίας, καταλαβαίνει κανείς πως πολλαπλασιάζεται το πρόβλημα» πρόσθεσε. Εξηγώντας το αίτημα, η κα Χρονοπούλου είπε πως πρέπει ο ένας γονέας να βγαίνει σε πρόωρη σύνταξη από την πρώτη κατάκτηση του ΚΕΠΑ του παιδιού του, όποιο ποσοστό αναπηρίας και αν είναι αυτό. «Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία ενός γονέα για το παιδί και ο χρόνος που πρέπει να του διαθέτει δεν αφήνει περιθώρια ώστε να αφιερώσει τον ανάλογο χρόνο για την εργασία του, χάνοντας μοιραία τη δουλειά του» παρατήρησε, σχολιάζοντας πως τα ένσημα που έχει κάποιος μέχρι εκείνο το σημείο πέφτουν στο κενό. «Για τους ίδιους λόγους, η πρόταση μας εμπεριέχει την συνταξιοδότηση και του δεύτερου γονέα νωρίτερα» συνέχισε, υποστηρίζοντας βάση ερευνών, πως συνήθως τα ζευγάρια αυτά διανύουν μια ανηφορική διαδρομή μόνα τους, καθώς η όλη κατάσταση τους απομακρύνει από τα κοντινά τους πρόσωπα, ενώ το 87% των γονέων χωρίζουν. «Το κράτος έτσι, οφείλει να σεβαστεί μεταξύ άλλων την κούραση και των πατεράδων, προσφέροντάς τους έναν ευνοϊκότερο τρόπο συνταξιοδότησης για να μην μπει το παιδί σε ίδρυμα και να φροντίζουν το ίδιο όσο και τη μητέρα» επισήμανε, κάνοντας λόγο για ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο είναι αυτονόητο και υλοποιείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οσο για τις συμμετοχές στο διαδικτυακό ψήφισμα, αυτές ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 14.000 και μπορεί κάποιος να συμμετάσχει μέσω του 4amea.gr.

Να σημειωθεί πως η αναλυτική πρόταση της 4amea θα παρουσιαστεί στα μέσα Νοεμβρίου.