Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 08:23

Γεωργία Γραμματικού: "Δεν μπορούν να μας κυβερνήσουν, ας μη μας διασύρουν άλλο"

Γράφτηκε από την

"Δεν μπορούν να μας κυβερνήσουν. Ας μη μας διασύρουν άλλο" λέει η Καλαματιανή τραγουδοποιός Γεωργία Γραμματικού μιλώντας στην "Ε" για την νέα της δουλειά, που είναι η σύμπραξη με δύο ακόμα ελληνίδες δημιουργούς την Εύα Λουκάτου και την Βάντα Πιέρρη, σε μια μουσική παράσταση με τίτλο “Women work”.

Στο πλαίσιο αυτής της παράστασης δημιούργησαν από κοινού το τραγούδι "Κύριε πρόεδρε" και το απευθύνουν "Σε όποιον θεωρεί τον εαυτό του "πρόεδρο" όπως μας λέει χαρακτηριστικά.

 

 -“Women work”… Τι γυναικοδουλειές κάνετε λοιπόν, Γεωργία Γραμματικού, με την Εύα Λουκάτου και την Βάντα Πιέρρη;

"Δημιουργήσαμε μια μικρή κοινότητα, κάτι σαν συνεταιρισμό. Η κάθε μια έφερε τα τραγούδια της και την πραμάτεια της για να ανοίξουμε μαζί μια μικρή μουσική ομάδα. Μαζέψαμε τα καλύτερα κατά τη γνώμη και των τριών τραγούδια μας, και άλλα αγαπημένα τραγούδια απ’ όλο το φάσμα της μουσικής, και τα στολίσαμε με τα δικά μας ρούχα, έναν ήχο δηλαδή που μας πάει. Ύστερα βρήκαμε τους μουσικούς που είχαν αυτό το παίξιμο που ταίριαζε με τα τραγούδια όπως τα είχαμε διαμορφώσει με τις 3 κιθάρες. Τον "πολύ-μουσικό" Βασίλη Χατζηνικολάου στο πιάνο, ακορντεόν και τσέλο, και τη Σοφία Κακουλίδου στα τύμπανα και κρουστά.

Γράψαμε το τραγούδι "Κύριε Πρόεδρε", η κάθε μια τους στίχους που τραγουδά, και τη μουσική μαζί. Το ηχογραφήσαμε με 3 υπέροχους μουσικούς, τον Γιώργο Φακανά στο μπάσο, τον Στέφανο Δημητρίου στα τύμπανα και τον Βασίλη Χατζηνικολάου στο πιάνο.

Μόνες μας γυρίσαμε το βίντεο-κλιπ, το επεξεργαστήκαμε και  το ανεβάσαμε στο youtube. Η κάθε μιά προσφέρει ότι μπορεί να κάνει καλύτερα. Η Εύα Λουκάτου ας πούμε ανέλαβε το βίντεο σχεδόν μόνη της. 

Νομίζω ότι στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που τρεις γυναίκες τραγουδοποιοί, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα από κοινού." 

 

-Οι γυναικείες δουλειές συνήθως φημίζονται για την "νοικοκυροσύνη" τους αλλά και για την "πονηριά" τους. Το δικό σας χαρακτηριστικό ποιο είναι;

"Εμείς είμαστε νοικοκυρεμένες –στήσαμε σε 3 μήνες μια ομάδα απ’ το πουθενά- Δεν γνωριζόμασταν πριν. Και ίσως και θαρραλέες γιατί αποφασίσαμε να μην είμαστε συνεχιστές του εαυτού μας, αλλά να ρισκάρουμε για κάτι νέο που να είναι μέσα στην εποχή. Η σύμπραξη μεταξύ φαινομενικά αταίριαστων ανθρώπων. Είναι εμπειρία ζωής να βρίσκεις τον κοινό παρανομαστή σου με άλλους μουσικούς, και να εκθέτεις ότι έχεις και δεν έχεις μέχρι να τον βρεις."

 

-Οι τρεις σας, δημιουργήσατε  το τραγούδι "κύριε πρόεδρε" με το οποίο δεν ζητάτε και πολλά πέρα από τα αυτονόητα. Πως γίνεται όμως τα αυτονόητα να τα βλέπουμε ανέφικτα;

"Η κάθε εποχή ανά τόπο, γεννάει νέα "αυτονόητα" αλλά και καταρρίπτει κάποια παλιά.

Για παράδειγμα, μια σύμβαση της εποχής μας που δεν ήταν πάντα αυτονόητη, είναι η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα. Κάποτε οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ..ασυνόδευτες. Απ’ την άλλη, υπάρχουν σήμερα θεσμοί που "τρίζουν". Ο πιο σοβαρός είναι η ίδια η δημοκρατία. Σήμερα οι διαδικασίες αποφάσεων γίνονται "fast track", δηλαδή αποφασίζουν λίγοι και στα γρήγορα. Η δημοκρατία θέλει πολλούς και αργά. Και σίγουρα δεν θέλει ξένη κυβέρνηση της οποίας να είμαστε παράρτημα."

-Σε ποιον πρόεδρο (έχουμε κι ένα σωρό …) απ’ όλους απευθύνεστε;

"Σε όποιον θεωρεί τον εαυτό του "πρόεδρο". Χωριού, συλλόγου, κράτους. Ασχέτως αν είναι ή δεν είναι επί της ουσίας. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικός "Πρόεδρος"

Ποιος κυβερνά την Ελλάδα σήμερα; Ο Σαμαράς. Και τον Σαμαρά; Η Γερμανία. Και τη Γερμανία; Η Μέρκελ. Κυριολεκτικά, αυτή είναι η πραγματική Πρόεδρος, και μάλιστα ολόκληρης της λεγόμενης Ευρωπαικής "ένωσης"

 

-Με το να ζητάμε και να διαμαρτυρόμαστε μόνο με τραγούδια, μάλλον δεν θα δούμε αποτέλεσμα.  Τι άλλο πρέπει να κάνουμε;

"Τα τραγούδια είναι συμπυκνωμένη λόγος, κι άρα χρήσιμα. Μας μαθαίνουν να ακούμε. Τον άλλον, όποιος κι αν είναι όσο διαφορετικό κι αν είναι το μετερίζι του απ’ το δικό μας. Αλλά σίγουρα, δεν φτάνουν. Χρειάζεται απ’ τον καθένα μια επανα-στάση, για να μπορέσουμε να εκλέξουμε τους καλύτερους διαθέσιμους, όχι τους χειρότερους.

Αυτοί όλοι είναι πίσω απ’ την εποχή μας, προηγούμαστε ως λαός μακράν, και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Δεν μπορούν να μας κυβερνήσουν. Ας μη μας διασύρουν άλλο."

 

-Εκτός από τις παρουσιάσεις που θα κάνετε Αθήνα, θα πάτε και εκτός το “women work”;

"Έχουμε σκοπό να πάμε όπου μας καλέσουν. Και στην Αυστραλία υπάρχει σκέψη να πάμε. Είναι ένα πείραμα που θα το πάμε μέχρι τέλους."

 

-Πέρα από την γυναικεία σύμπραξή σας, πορεύεστε και η καθεμιά μόνη δισκογραφικά;

"Ναι, φυσικά. Και θα συνεχίσουμε και πάλι μόνες αφού χορτάσουμε παρέα."

 

-Ποιο είναι το δικό σου "σύνθημα" για το 2014;

"Ρεφενέ. Να κλείσουμε την τηλεόραση και να ανοίξουμε τα σπίτια μας για φίλους και γνωστούς. Ρεφενέ."