Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 05:29

Δ. Μπούχαλης αντιδήμαρχος Καλαμάτας: Ο “Καλλικράτης” αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση

Γράφτηκε από την

Ηταν πρώτος επιλαχών της πλειοψηφίας στις προηγούμενες εκλογές και κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας το τελευταίο διάστημα της προηγούμενης δημαρχοντίας του Παναγιώτη Νίκα. Ο λόγος για τον Δημήτρη Μπούχαλη, στον οποίο ο κ. Νίκας εμπιστεύτηκε τώρα τη νευραλγική θέση του αντιδημάρχου Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Μπούχαλης μιλάει στην “Ε” για τις νέες προκλήσεις, για τα πρώτα βήματα του “Καλλικράτη” στον οικονομικό τομέα, αλλά και για την οικονομική πολιτική που χαράζει η νέα δημοτική αρχή με βάση και την εικόνα των συνενούμενων δήμων. Και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν δρόμοι για ανάπτυξη, ακόμα και μέσα στο περιβάλλον της γενικότερης οικονομικής ύφεσης.

- Από τον Αθλητικό Φορέα στη θέση του αντιδημάρχου Οικονομίας και Οικονομίας και Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας. Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

«Μετά από ένα εξάμηνο στη θέση του προέδρου του Αθλητικού Φορέα, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας με τίμησε, δίδοντάς μου την θέση του αντιδημάρχου Οικονομίας και Οικονομικών, μια αντιδημαρχία η οποία με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας και την μείωση των θεσμοθετημένων πόρων κατά 40% προς την τοπική αυτοδιοίκηση, την κάνει ίσως την πιο κρίσιμη για την λειτουργία εν γένει του Δήμου Καλαμάτας. Κατά αυτήν την έννοια η πρόκληση είναι μία και μοναδική, η επιτυχία στο έργο που έχω αναλάβει».

- Ο “Καλλικράτης” έχει δεχτεί επανειλημμένως τα πυρά αυτοδιοικητικών γιατί δεν παρέχει εγγυήσεις στους νέους ΟΤΑ, σε θεσμικό αλλά κυρίως οικονομικό επίπεδο. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στον Δήμο Καλαμάτας από οικονομικής πλευράς;

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο “Καλλικράτης” είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οσο και να διαφωνούμε σε επιμέρους ζητήματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ήταν μια αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση. Ο “Καλλικράτης” έχει θεσμοθετήσει σταθερούς πόρους προς τους δήμους και τις Περιφέρειες ως ποσοστά επί των εισπράξεων του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ. Η αγωνία, όμως, όλων εμάς των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης είναι εάν το κράτος θα είναι συνεπές ως προς την απόδοση αυτών των πόρων ή θα ακολουθήσει τις πιέσεις της τρόικας να ωθήσει τους δήμους εις την επιβολή τοπικών φορολογιών, πράγμα που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Σε κάθε περίπτωση θα βρούμε τους τρόπους και τα μέσα για την συνέχιση του έργου μας και κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας μας».

- Ο νέος Δήμος Καλαμάτας κληρονόμησε από τους 3 συνενούμενους δήμους σημαντικές οφειλές προς τρίτους, αλλά και μεγάλα ποσά ανείσπρακτων τελών και λογαριασμών. Ποια είναι η πολιτική που προτίθεστε να ακολουθήσετε εσείς ως πολιτικός προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών, και γενικότερα η δημοτική αρχή;

«Πρέπει να σας αναφέρω ότι ακόμη δεν έχουμε πλήρη αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων των Δήμων Θουρίας, Αρφαρών και Αριος, γι' αυτό άλλωστε έχει ορισθεί βάσει του νόμου Επιτροπή Απογραφής, της οποίας είμαι πρόεδρος και η οποία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου θα έχει απογράψει συν τοις άλλοις και τις υποχρεώσεις των 3 παραπάνω δήμων. Οταν η επιτροπή αυτή τελειώσει το έργο της, όλα τα στοιχεία θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο για να έχει ο δημότης πλήρη γνώση για το τι παραλάβαμε. Η πρώτη εκτίμηση πάντως είναι ότι πράγματι υπάρχουν σημαντικές οφειλές αλλά και δανειακές υποχρεώσεις.
Η Οικονομική Υπηρεσία της οποίας προΐσταμαι θα εφαρμόσει ενιαία πολιτική σε όλο το εύρος του νέου καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας. Και τι εννοώ με αυτό: Π.χ. οι μειώσεις τελών που θα υπάρξουν για τα χωριά του Ταϋγέτου θα εφαρμοστούν αντίστοιχα και στην Βελανιδιά του Δήμου Αρφαρών, η κοινότητα Θουρίας θα έχει τα ίδια τέλη με την Σπερχογεία και ούτω καθ’ εξής. Πάντως η γενική αρχή βάσει της οποίας θα κινηθούμε είναι όλοι να πληρώνουν τέλη, αλλά ο καθείς ανάλογα με τις δυνατότητές του. Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζουμε και επιπλέον μειώσεις για κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι)».

- Υπάρχουν περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας εν μέσω των γενικότερων δυσμενών συνθηκών ή απλώς προέχει η “επιβίωση” και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μισθών των εργαζομένων;

«Εμείς κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και εάν διαμορφωθούν στο μέλλον, θα καταβάλουμε εργώδη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσουμε πρώτα και πάνω από όλα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τη συντήρηση των υποδομών και των δράσεων εκείνων που θα βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες συνδημότες μας, επιδιώκοντας την αύξηση των εσόδων μας με την περιστολή των διαφυγόντων τελών.
Κατά δεύτερον σε συνεργασία και με το Τμήμα Ανάπτυξης του οποίου προΐσταται η κ. Παναγιώτα Ντίντα, θα επιδιώξουμε την εκμετάλλευση όλων εκείνων των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δίδοντας έτσι την ώθηση για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της πόλης μας».

- Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δίνει ευκαιρίες και σε νέα άτομα, ενώ γίνεται λόγος για ανανέωση στις τάξεις της δημοτικής αρχής. Πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς αυτό, όντας πλέον μέλος της ηγετικής ομάδας;

«Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νίκας έκανε πράξη την απαίτηση της κοινωνίας μας για ανανέωση, εμπιστευόμενος τις τύχες του δήμου μας σε ανθρώπους ικανούς, άφθαρτους, πετυχημένους και δοκιμασμένους επαγγελματικά. Σε όλους εμάς όμως πέφτει βαριά η ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τόσο του δημάρχου όσο και των συνδημοτών μας που μας εξέλεξαν. Είμαι αισιόδοξος τόσο για την παράταξή μας όσο και για τον δήμο μας».



Συνέντευξη στον
Δημήτρη Πλεμμένο