Κυριακή, 25 Μαϊος 2014 19:16

Ενας Μεσσήνιος σεφ στις μεγάλες κουζίνες

Γράφτηκε από την
Ενας Μεσσήνιος σεφ στις μεγάλες κουζίνες

 

Κατάγεται από τη Μεσσήνη από τη μεριά της μητέρας του, από οικογένεια που γνώριζε καλά από μαγειρική και σήμερα έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς σεφ της Αθήνας. 

 

Ο Σταμάτης Ευσταθίου, που πρόσφατα τον είδαμε και στην εκπομπή του ΣΚΑΪ της Ελένης Ψυχούλη "Σεφ στον αέρα" μίλησε στην "Ε" για την πορεία του μέχρι τώρα, αλλά και για τους μελλοντικούς του στόχους. Τι συμβουλεύει όλους εμάς; Να σεβόμαστε την απλότητα της Ελληνικής κουζίνας.

- Το γεγονός ότι στην οικογένειά σου υπήρχαν μάγειρες, δε λειτούργησε αποτρεπτικά ή φοβικά για σένα; "Θυμάμαι από παιδί τον εαυτό μου να κοιτάζει τα διάφορα πιάτα να σερβίρονται από τους μάγειρες της οικογένειας μου. Πρώτη και καλύτερη μαγείρισσα η γιαγιά μου ... Με τις εξαιρετικές σπανακόπιτες και όχι μόνο... Εικόνες που με έχουν στοιχειώσει. Φυσικά και δε λειτούργησε αποτρεπτικά για μένα, πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η μαγειρική εξελίσσεται μαζί της και εγώ".

- Ποιες ήταν οι συμβουλές που σου έδωσαν οι παλιότερες γενιές της οικογένειάς σου, όταν ξεκίνησες σπουδές; "Πίστη επιμονή και υπομονή, αυτές είναι οι συμβουλές που έχω πάρει και σίγουρα με έχουν βγάλει μπροστά. Τις περισσότερες συμβουλές όμως τις έχω πάρει ζώντας από κοντά τις δυσκολίες, αλλά και την  ικανοποίηση όταν πετυχαίνεις το στόχο σου. Οσο για τις σπουδές, σου προσφέρουν γνώσεις και σε βοηθούν να δημιουργήσεις. Το καλύτερο όμως σχολείο, δεν είναι άλλο, παρά αυτό της καθημερινότητας στην κουζίνα, δημιουργώντας".

- Σε έχουν κουράσει οι τόσες πολλές εκπομπές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στην Ελληνική τηλεόραση; "Oχι δεν μπορώ να πω ότι μ΄ έχουν κουράσει, ίσα ίσα παίρνω και ιδέες. Αυτό που μ΄ έχει ενοχλήσει κατά καιρούς είναι το να βλέπω παραδοσιακές συνταγές υπερβολικά ‘’πειραγμένες’’, κάτι το οποίο θεωρώ απαράδεκτο, διότι χάνεται η ουσία. Στην πλειοψηφία τους, αυτές οι απόπειρες είναι υποδεέστερες των αρχικών συνταγών. Το χαρακτηριστικό της Ελληνικής κουζίνας είναι η απλότητα, γι’ αυτό θεωρείται από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στο κόσμο".

- Ποια συνταγή είναι για σένα χαρακτηριστική, η μυρωδιά της οποίας σου θυμίζει σπιτικό, οικογένεια, παιδικά χρόνια; "Το πρώτο που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι ο εκπληκτικός τραχανάς, που μέχρι σήμερα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Βέβαια ποτέ δεν κατάφερα να τον μαγειρέψω... τόσο τέλεια όπως η μητέρα μου"!

- Σταμάτη ποια Μεσσηνιακά υλικά έχεις πάντα... μαζί σου και δεν αποχωρίζεσαι στο μαγείρεμα; "Το ελαιόλαδο φυσικά, που είναι το καλύτερο στον κόσμο. Γενικά η  Μεσσηνία έχει εξαιρετικά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία".

- Θα έφευγες για το εξωτερικό ,ώστε να ζήσεις μόνιμα και να δουλεύεις εκεί; "Είναι στα άμεσα σχέδια μου, διότι θα με βοηθήσει αρκετά στη δουλειά μου. Προγραμματίζω να μεταναστεύσω για κάποιο χρονικό διάστημα, όχι όμως για πάντα, διότι ο ήλιος και η θάλασσα της Ελλάδας δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο"...

- Που μπορεί κανείς σήμερα να δοκιμάσει τα πιάτα σου; "Αυτό το διάστημα εργάζομαι σε θαλαμηγό και σε λίγες μέρες ξεκινάω μια συνεργασία σε Σαντορίνη και Αθήνα. Μπορείτε να ενημερωθείτε σύντομα από την προσωπική μου σελίδα στο facebook"!

 

 


NEWSLETTER