Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 08:45

Θοδωρής Βουτσικάκης: "Συναισθήματα και μελωδίες που διακρίνονται από ευαισθησία, ερωτισμό, λυρισμό και ελληνικότητα"

Γράφτηκε από την
Θοδωρής Βουτσικάκης: "Συναισθήματα και μελωδίες που διακρίνονται από ευαισθησία, ερωτισμό, λυρισμό και ελληνικότητα"

"Συναισθήματα και μελωδίες που διακρίνονται από ευαισθησία, ερωτισμό, λυρισμό και ελληνικότητα' εκφράζει ο ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης μέσα από τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Αισθηματική ηλικία" σε μουσική του Δημήτρη Μαραμή.

Ο δίσκος (βιβλίο και CD) είναι σε ποίηση και στίχους των Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Ναπολέοντος Λαπαθιώτη, Μιχάλη Γκανά και Σωτήρη Τριβιζά. Η πρεμιέρα του συγκεκριμένου κύκλου τραγουδιών έγινε με μεγάλη επιτυχία το Φεβρουάριο του 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποσπώντας θερμότατη υποδοχή από το κοινό της Βόρειας Ελλάδας.

O Θοδωρής Βουτσικάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υπότροφος Ι.Κ.Υ.). Σπούδασε επίσης μονωδία στην τάξη της Θάλειας Μαυρίδου και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο εργαστήριο του Χρήστου Παπαστεργίου. Συνέπραξε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε έργα του Gustav Mahler. Συμμετείχε στα μιούζικαλ "Σιωπή", "ο Βασιλιάς Ακούει" και "Alexander Rock Opera". Συνέπραξε με τους διεθνούς φήμης Luis Borda και Dulce Pontes. 


- Πώς από την Νομική βρέθηκες στη μουσική;

«Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάποιου είδους μετάβαση. Ξεκίνησα μουσικές σπουδές από μικρή ηλικία, υπήρξα μέλος παιδικών χορωδιών, ενώ συμμετείχα και σε ηχογραφήσεις μουσικών παραμυθιών. Αργότερα, καταλαμβανόμενος από το "κοινωνικό αίσθημα της ακαδημαϊκής μόρφωσης" και όντας γοητευμένος από την έννοια του δικαίου και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, αποφάσισα να φοιτήσω στη Νομική Επιστήμη. Στην αρχή της φοιτητικής μου ζωής γνώρισα την καθηγήτρια μονωδίας και μέντορά μου, Θάλεια Μαυρίδου, η οποία μου προσέδωσε μία άλλη διάσταση για τη σχέση μου με τη μουσική και το τραγούδι. Κάπου εκεί άρχισε να ξεκαθαρίζει κάτι μέσα μου και λίγα χρόνια αργότερα είχα πια κατασταλάξει τι θέλω να κάνω στη ζωή μου».

- Ποια ανάγκη σου κάλυψαν οι σπουδές υποκριτικής; 

«Πολλά πράγματα στη ζωή μας συνδέονται με συγκεκριμένους ανθρώπους και το πώς αυτοί μας επηρεάζουν. Στο συγκεκριμένο τομέα άμεση ήταν η επιρροή του ηθοποιού-σκηνοθέτη και δάσκαλου μου, Χρήστου Παπαστεργίου. Εμαθα δίπλα του πως οι έννοιες του θεάτρου και της μουσικής είναι αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες. Κάποια στιγμή απλά θέλησα να συστηματοποιήσω αυτές τις γνώσεις παρακολουθώντας μαθήματα υποκριτικής στο θεατρικό του εργαστήρι "Μεταμορφώσεις"».

- Η "Αισθηματική ηλικία" είναι η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα πλατύ χαμόγελο… Χαμόγελο ευτυχίας γιατί είναι η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, γιατί είναι δισκογραφική σύμπραξη με έναν αγαπημένο μου συνθέτη και γιατί υπογράφουν την ποίηση και τους στίχους τέσσερις σπουδαίοι δημιουργοί, οι Νίκος-Αλέξης Ασλάνογου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μιχάλης Γκανάς και Σωτήρης Τριβιζάς. Η δισκογραφία βέβαια σηματοδοτεί και το πέρασμα στην επόμενη φάση ενός ερμηνευτή. Ο κόσμος πια αρχίζει να συνδέει τη χροιά της φωνής σου και το ύφος της ερμηνείας σου με συγκεκριμένα ακούσματα και τραγούδια. Θα μπορούσα να πω ότι αποκτάται κάποιο είδος "κτήσης", καθώς η δισκογραφία είναι κάτι που ακολουθεί έναν τραγουδιστή σε όλη του την καριέρα. Ο συγκεκριμένος κύκλος τραγουδιών σηματοδοτεί επίσης και την ευθύνη μου να εκφράσω τον ποιητικό λόγο και να ερμηνεύσω όλα τα συναισθήματα που αποτυπώνονται στη μουσική του Δημήτρη Μαραμή. Συναισθήματα και μελωδίες που διακρίνονται από ευαισθησία, ερωτισμό, λυρισμό και ελληνικότητα. Νομίζω, πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος συνδυασμός για να "συστηθώ" στον κόσμο ως νέος τραγουδιστής».

- Τι είναι για σένα η "Αισθηματική ηλικία";

«Η "Αισθηματική Ηλικία" είναι η ηλικία της ψυχής αλλά και του μυαλού. Η ηλικία που εκφράζει κάτι το απροσδιόριστα "εύθραυστο". Η ηλικία  που ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, αντιπαλεύεις με το "εγώ" σου και εξελίσσεσαι. Μη έχοντας συγκεκριμένο βιολογικό προσδιορισμό και διάρκεια, εύχεσαι απλά να διαρκέσει για πάντα!».

- Μίλησέ μας για τη συνεργασία σου με τον Δημήτρη Μαραμή. Ενα νέο συνθέτη που έχει κάνει όμως αρκετά σημαντικά πράγματα στο χώρο της μουσικής.

«Γνώρισα τον Δημήτρη Μαραμή μέσα από τη μουσική του, όταν ήρθε στα χέρια μου ο μοναδικός κατά τη γνώμη μου δίσκος "Amor Oscuro", που ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα γνωριστήκαμε και ξεκινήσαμε να συζητάμε για το ενδεχόμενο καλλιτεχνικής συνεργασίας. Ενας άνθρωπος που γρήγορα με εμπιστεύθηκε και μου φέρθηκε απλόχερα. Ξεκινήσαμε λοιπόν πέρσι από το "Passion 10" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ακολούθησε η περιοδεία του "Εrotikritos in Blues" με εμένα να ερμηνεύω το ρόλο του "Ερωτόκριτου" σε πρώτη δημόσια εκτέλεση και τώρα η δισκογραφική μας σύμπραξη στην "Αισθηματική Ηλικία". Η τριβή στη συνεργασία μας είναι ιδιαίτερα αποδοτική και το πολύπλευρο της προσωπικότητας και του ρεπερτορίου του δημιουργεί πολλά και διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης στη μουσική του. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ερμηνευτή να ανακαλύψει τα δικά του νοήματα και "να ξεκλειδώσει τις λέξεις μέσα από τα τραγούδια'. Η μέχρι τώρα πορεία του Δημήτρη Μαραμή υπογραμμίζει το ταλέντο του αλλά κατά τη γνώμη μου περισσότερο "προοικονομεί" τα σημαντικά πράγματα που θα ακολουθήσουν».

- Το καλοκαίρι τι περιλαμβάνει καλλιτεχνικά;

«Νομίζω πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι αφιερωμένο στην "Αισθηματική Ηλικία". Ξεκινάμε τις συναυλίες-παρουσιάσεις μέσα στον Ιούνιο από την γενέτειρά μου τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή και θα συνεχίσουμε με πολλούς και διάφορους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσω την προετοιμασία μιας μουσικοθεατρικής παράστασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο χειμώνα και θα κατέχω έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους».


NEWSLETTER