Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 08:45

Γιάννης Ψειμάδας: «Η σύνθεση είναι η επικοινωνία με ένα παράλληλο σύμπαν»

Γράφτηκε από την
Γιάννης Ψειμάδας: «Η σύνθεση είναι η επικοινωνία με ένα παράλληλο σύμπαν»

"Η σύνθεση είναι η επικοινωνία με ένα παράλληλο σύμπαν" μας εξομολογείται ο Γιάννης Ψειμάδας, που έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συνθέσεις, μεταξύ  των οποίων και της μουσικής για την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας για τους χειμερινούς αγώνες του 2013.

Αφορμή για την κουβέντα μας ήταν η πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή της Κυπαρισσίας και σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο "Apollo Art Resort", όπου αναμένεται να κάνει ακόμα μια εμφάνιση μέσα στο καλοκαίρι.

- Τι ήταν εκείνο που σας οδήγησε στο χώρο της μουσικής;

«Μια δύναμη που την ένιωσα σε πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι πως στα πανηγύρια χάζευα κάτι υπέροχες κόκκινες ηλεκτρικές κιθάρες που κρατούσαν οι μουσικοί. Οι μαγικοί ήχοι που ακούγονταν από το ράδιο και τα τζουκ μποξ στο χωριό μου... Η πρώτη μου κιθάρα ήταν μια πλαστική κιθάρα παιχνίδι που έπεισα τον πατέρα μου να μου την αγοράσει ανάμεσα από άλλα παιχνίδια σε ένα πάγκο πανηγυριού και όποιος περνούσε στο οπτικό μου πεδίο τη γρατζουνούσα και του τραγουδούσα…».

- Πώς προέκυψε η απόφαση να ασχοληθείτε με την σύνθεση;

«Το να ασχοληθώ με τη σύνθεση ήταν μια εσωτερική δύναμη που πάντα με ωθούσε σε μια επικοινωνία με ένα άλλο παράλληλο σύμπαν! Αν δεν το 'χεις αυτό από μέσα σου, με κανένα τρόπο δεν μπορείς να το κάνεις προκατασκευασμένο και να έχεις αξιοπρεπές και ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως σ' όλες τις τέχνες άλλωστε και όχι μόνο. Πάντα θυμάμαι να αλλάζω μέσα μου ό,τι τραγούδι άκουγα και να το φτιάχνω με τη δική μου άποψη και πάντα να σκαρώνω μουσικές πρωτότυπες».

- Είστε ο συνθέτης της μουσικής της αφής της ολυμπιακής φλόγας το 2013 στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μιλήστε μας για την εμπειρία αυτή.

«Η μουσική μου σύνθεση για το μοναδικό αυτό γεγονός, την αφή της ολυμπιακής φλόγας που μόνο η Ελλάδα μας έχει το προνόμιο να δίνει στους εκάστοτε Ολυμπιακούς αγώνες, είναι ένα μεγάλο βήμα στην πορεία μου ως συνθέτης και μουσικός γενικά. Οπως ήρθαν τα πράγματα, πιστεύω πλέον ότι ήταν καρμικό, ήταν να γίνει και έγινε!Προέκυψε μάλιστα έχοντας διαθέσιμο πολύ λίγο χρόνο, σε μια δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισε το οργανωτικό της τελετής αφής. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα το οφείλω και στην συνεργάτιδά μου-χορογράφο της τελετής αφής την Αρτεμη Ιγνατίου με την οποία έχουμε μια δυνατή χημεία και αλληλοέμπνευση και στην καταπληκτική ομάδα, πρωθιέρεια και ιέρειες που λειτουργούμε όλοι σαν μια ψυχή και είναι σημαντικό ότι πιστεύουμε ακόμα στα αγνά ολυμπιακά ιδεώδη κόντρα σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς! Η εμπειρία μου τη στιγμή που μπήκα μέσα στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και είδα τις ιέρειες να χορεύουν και να κινούνται με τη μουσική μου που αντηχούσε πάνω στον ιερό λόφο του αρχαίου σταδίου δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λόγια. Το θεωρώ μεγάλη τιμή, τύχη και πληρότητα που το έζησα!».

- Εχετε δημιουργήσει το "Παραμυθοσέντουκο", που απευθύνεται στα παιδιά. Τι είναι ακριβώς και τι... θησαυρούς κρύβει;

«Πριν από 15 περίπου χρόνια συναντηθήκαμε καλλιτεχνικά με την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη η οποία, το λέω με χαρά και καμάρι, είναι στην πρώτη γραμμή στον τομέα της αφήγησης εδώ στην Ελλάδα, και αποφασίσαμε να μοιραστούμε όλη τη δουλειά, την έρευνα και την αγάπη μας για το παραμύθι, τη μουσική και την αφήγηση με μικρούς και μεγάλους. Στην πορεία μας αυτή μάθαμε πολλά στεκόμενοι μπροστά σε βλέμματα και ανάσες μικρών και μεγάλων που έχουν την ανάγκη της "παρηγορίας" και της δικής τους αλήθειας μέσα από τα νοήματα και τους δρόμους των παραμυθιών και των μύθων. Μπήκαμε στο άβατο σε εξωτερικές εκδηλώσεις μέχρι τότε, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μετά από πρόσκλησή του και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να κάνουμε εκεί το "Παραμύθι της Κυριακής". Στην παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου, στο Πλανητάριο κλπ. Κρύβει μέσα του θησαυρούς που έχουν αντέξει στο χρόνο, παραμύθια και θρύλους από την λαϊκή μας παράδοση, αρχαίους μύθους, μουσικές ατμόσφαιρες και τραγούδια παλιά και σύγχρονα που έχουν λόγο ύπαρξης και μεταφέρουν αυτούς που μας ακούν σε παραμυθένια μονοπάτια σε κόσμους μαγικούς…».

- Πρόσφατα το παρουσιάσατε στην Κυπαρισσία. Με ποια αφορμή;

«Είχαμε τη χαρά να το παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στον όμορφο τόπο σας, στο "Apollon Αrt Resort" hotel, ένα πανέμορφο χώρο με όμορφες δονήσεις, χάρη στην ιδιοκτήτριά του Γεωργία Χριστοδούλου η οποία εκτιμώντας τη δουλειά μας θέλησε να την παρουσιάσει στον χώρο της. Εμείς πραγματικά το χαρήκαμε πολύ και πιστεύω και το καταπληκτικό κοινό μικροί και μεγάλοι που παρακολούθησαν τις παραστάσεις μας και έγιναν μια ζεστή αγκαλιά για μας. Καλή αντάμωση ξανά λοιπόν στην Κυπαρισσία!».

- Τι περιλαμβάνει καλλιτεχνικά για εσάς το καλοκαίρι;

«Ξεκινήσαμε και φέτος μια περιοδεία με τίτλο "Ενα καλοκαίρι παραμύθια…". Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Ηδη έχουμε παίξει στην Σκύρο και στην Αμοργό. Στις 21 Ιουνίου παίζουμε στη Δονούσα στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Σαντορίνη, Σίφνο, Νότιο Αιγαίο και σε άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Και μια μέρα του Αυγούστου θα έχω τη χαρά να πούμε παραμύθια στην ακρολιμνιά της πανέμορφης Τριχωνίδας απ' όπου είναι και η καταγωγή μου. Εχω ήδη γράψει τη μουσική για τη "Γέρμα" το θεατρικό έργο του μεγάλου F.G.Lorca με το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα. Τρέχει ήδη η χοροθεατρική παράσταση "Αμαζόνες" όπου έχω γράψει τη μουσική πάνω στην εκπληκτική χορογραφία της Αρτέμιδος Ιγνατίου, εμπνέομαι και συνθέτω Σαπφώ και ό,τι με διεγείρει καλλιτεχνικά».


NEWSLETTER