Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 21:50

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Δανείζει έως 120 βιβλία την ημέρα σε 3.500 μέλη

Γράφτηκε από την

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας αριθμεί πάνω από 3.500 μέλη και μπορεί μέσα σε μια μέρα να δανείσει μέχρι και 120 βιβλία, να υποδεχτεί μεταπτυχιακούς φοιτητές και απλούς αναγνώστες, αλλά και όσους χρειάζονται δωρεάν Ιντερνετ.

Ομως έχει μόνο δύο άτομα προσωπικό και αναγκαστικά θα κλείσει τον Αύγουστο. Ο μόνιμος υπάλληλος Παναγιώτης Σακκάς θα φροντίσει στο διάστημα από 1 έως 26 Αυγούστου, που θα είναι κλειστή η βιβλιοθήκη στο κοινό, να προχωρήσει την μηχανογράφηση, ενώ ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Παντελάκης φεύγει με την κανονική του άδεια και δεν επιστρέφει, γιατί τελειώνει η απόσπασή του. Εν τω μεταξύ η ΔΚΒΚ ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου περνάει από αυστηρό έλεγχο για κάθε έξοδο που κάνει και καταφέρνει να λειτουργεί με έναν ετήσιο προϋπολογισμό, που όπως είπε ο Παν. Σακκάς δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, ο κόσμος αγάπησε και «γνώρισε τη βιβλιοθήκη τα τελευταία 3 χρόνια και ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 αριθμούσε 1.573 μέλη, αυτή τη στιγμή είμαστε στα 3.775 μέλη», λέει. Μέχρι τότε «ήταν η βιβλιοθήκη μιας μεγάλης παρέας και λίγου κόσμου και καταφέραμε να την κάνουμε γνωστή στον απλό λαό», τολμά να πει κι ας παρεξηγηθεί από κάποιους. 

Αλλωστε για να γίνει κανείς μέλος δεν χρειάζεται να πληρώνει συνδρομή, παρά να δείξει ταυτότητα και να τηρεί τους κανονισμούς της βιβλιοθήκης: «Να γυρίζει τα βιβλία που του δανείζουμε σε καλή κατάσταση και να μην τα καθυστερεί, ή αν θέλει να τα κρατήσει κι άλλο να μας πάρει ένα τηλέφωνο». Οπως και «στο κέντρο πληροφορίας που έχει μέσα η βιβλιοθήκη μας, θέλουμε από τον κόσμο να είναι συνεπής και να μην σερφάρει σε παράξενες σελίδες στο Ιντερνετ» λέει, προσθέτοντας ότι «η Δημόσια Βιβλιοθήκη έχει προσφέρει πάρα πολλά και θα προσφέρει περισσότερα, αρκεί να επανδρωθεί με προσωπικό».

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ

 

Οι χώροι της βιβλιοθήκης προσφέρονται για να φέρει κανείς μαζί τα παιδιά του, για να διαλέξουν βιβλία και να τα διαβάσουν στο παιδικό δωμάτιο ή να τα δανειστούν για το σπίτι. Αλλά και για να κάνουν την εργασία τους και να συγκεντρώσουν στοιχεία φοιτητές από το Πανεπιστήμιο ή το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως και κάθε ηλικία που θέλει να ξεχαστεί με ένα καλό βιβλίο. «Μας ενδιαφέρει πολύ να έρχονται μικρά παιδιά, γιατί είναι οι μελλοντικοί αναγνώστες της βιβλιοθήκης και έρχονται πάρα πολλά. Ερχονται επίσης αρκετοί που κάνουν μεταπτυχιακά, αλλά και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εχουμε αρκετό κόσμο γιατί είναι μια βιβλιοθήκη που στήθηκε στις αρχές του 2000 και τα βιβλία που έχει είναι σύγχρονα και ανανεώνονται σε ικανοποιητικό βαθμό», σημειώνει ο κ. Σακκάς.

Τα μέλη μπορούν να δανειστούν τα πάντα, εκτός από σπάνιες και ακριβές εκδόσεις, που αν χαθούν ή καταστραφούν είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Βέβαια αυτή την εποχή, αλλά και σε αυτούς τους δύσκολους για τον πολύ κόσμο καιρούς, «ο αναγνώστης θέλει να διαβάσει κάτι για να ξεχαστεί, θέλει ένα καλό μυθιστόρημα, ελληνικό ή ξένο». Κι αυτό που έχει καταφέρει η Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι «πως ακόμη και η απλή γυναίκα, η νοικοκυρά που περνάει ώρες στο σπίτι και ασχολείται με την οικογένεια, να έρχεται στη βιβλιοθήκη και να δανείζεται ένα βιβλίο». Και προσθέτει πως «είναι ό,τι πιο ευχάριστο  για εμάς και το θεωρώ μεγαλύτερη επιτυχία από το να έρθει ένας εκπαιδευτικός, που ξέρει έτσι κι αλλιώς την βιβλιοθήκη».

Ηλικιακό όριο όπως λέει δεν υπάρχει στους αναγνώστες, υπάρχει όμως για την βιβλιοθήκη. Ετσι «για να δανειστεί ένα παιδάκι θα πρέπει να είναι μέλος η μαμά ή ο μπαμπάς γιατί ζητάμε στοιχεία, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συνδρομή πρέπει να κατοχυρώσουμε και εμείς κάπως τα βιβλία μας». Το βιβλίο μπορεί κανείς να το κρατήσει 15 μέρες και με τηλεφωνική ανανέωση, άλλες 15 ημέρες.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορία της Μεσσηνίας έχει τη δική της ξεχωριστή γωνιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και υπάρχει πλούσια συλλογή από βιβλία Ιστορίας και Φιλοσοφίας, τόμοι με την αρχαία ελληνική γραμματεία και μεγάλος αριθμός τίτλων για τη θρησκεία και τα ελληνικά μοναστήρια. Εν τω μεταξύ περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει χρήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με αυτά θα μπορέσουν να φτιάξουν έναν ιδιαίτερο χώρο για να εκτεθούν στο κοινό λευκώματα όπως αυτό του χαράκτη και ζωγράφου Τάκη Κατσουλίδη που δώρισε στη βιβλιοθήκη ο Μανιάτης Ν. Γρηγοράκης, γνωστός ιστορικός Τέχνης με δική του γκαλερί. 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας εδρεύει στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που διοικείται από εφορευτικό συμβούλιο -πρόεδρος είναι ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης και μεταξύ των μελών η Μαρία Καλτσίδη, που είναι η αιμοδότης της βιβλιοθήκης και ανήκει στην οικογένεια του γνωστού ομογενή επιχειρηματία. 

Οσο για το ωράριο λειτουργίας της, αυτό θα καθοριστεί αφού ανοίξει στα τέλη Αυγούστου, οπότε αναμένονται και οι εγκρίσεις για νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Μέχρι τις 31 του μήνα που παραμένει ανοιχτή στο κοινό, λειτουργεί καθημερινές από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.