Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 08:45

Χάρις Αλεξίου: "Το τραγούδι είναι σαν απονομή δικαιοσύνης"

Γράφτηκε από την
Χάρις Αλεξίου: "Το τραγούδι είναι σαν απονομή δικαιοσύνης"

Τι είναι αλήθεια εκείνο που κάνει την Χαρούλα Αλεξίου να παραμένει στην κορυφή για όλα αυτά τα χρόνια; Αναμφισβήτητα, είναι τα μοναδικά της καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά και η προσωπικότητά της, που την έχουν κάνει την αγαπημένη Χαρούλα του κόσμου!

 

Η ίδια, κρατιέται από τα τραγούδια μεγάλων δημιουργών που έχει ερμηνεύσει και από πολλά που φέρουν τη δική της υπογραφή και τα προσφέρει αντίδωρο στο κοινό. Αλλωστε, στις εποχές μας «το τραγούδι είναι σαν απονομή δικαιοσύνης» όπως λέει, μιλώντας στην «Ε» με την ευκαιρία της συναυλίας που θα δώσει μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης.

- Αλεξίου - Τσανακλίδου μαζί λοιπόν. Μιλήστε μας για αυτή την συνεργασία.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα ήμασταν τόσο ταιριαστές στη σκηνή με την Τάνια. Φαίνεται πως ο κόσμος το είχε καταλάβει πολύ πριν από εμάς, γιατί όταν το ανακοινώσαμε υπήρχε απίστευτος ενθουσιασμός. Θα είστε με την Τάνια; Ναι έλεγα και χαμογελούσα. Κι ύστερα πάνω στη σκηνή με την Τάνια υπάρχει μόνο αλήθεια. Δεν χρειάζεται να είμαστε κάτι παραπάνω από τον εαυτό μας. Οπως ζούσαμε τις πρόβες στο σπίτι με όλη τη συγκίνηση, έτσι έγινε και στη σκηνή μαζί της. Οπως τραγουδάμε σε μια παρέα έτσι και στη σκηνή και έτσι θα είναι και τώρα αυτό το καλοκαίρι».

- Ποια είναι η ανάγκη να… ακούμε τον άλλον να τραγουδάει;

«Θέλουμε να ακούσουμε την ιστορία που έχει να πει αυτός που τραγουδάει και μέσα εκεί να βρούμε τη δική μας και να τη λυτρώσουμε. Και δεν είναι μόνο στη λύπη, είναι στη χαρά, είναι στον έρωτα, είναι στην αναζήτηση της δικαιοσύνης. Το τραγούδι είναι σαν απονομή δικαιοσύνης».

- Βγαίνετε στο κοινό ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι… Τι μήνυμα τους στέλνετε με τις φετινές συναυλίες;

«Οτι είμαστε ακόμη εδώ. Να λέμε τα τραγούδια που αγαπάμε όπως τα ξέρουμε κι ο κόσμος να τραγουδάει μαζί μας. Το τραγούδι είναι ένας τρόπος να αντισταθούμε απέναντι σε μια δύσκολη ζωή, είναι θεραπεία, σε κάνει καλά. Πάντα το τραγούδι για τους λαούς είχε αυτή τη λειτουργία. Λοιπόν θα ενώσουμε τις φωνές μας στα ανοιχτά θέατρα κι αυτό το καλοκαίρι».

- Είστε εκείνη που έχετε ερμηνεύσει πολλά είδη τραγουδιών, μεταξύ των οποίων και πολιτικά τραγούδια. Σήμερα, που βιώνουμε σκληρή καθημερινότητα, έχουν απήχηση;

«Ναι έχουν απήχηση τα πολιτικά τραγούδια και πάντα στα προγράμματά μου δεν ξεχνώ να τους δίνω μια ξεχωριστή θέση. Η δύναμη των τραγουδιών αυτών είναι τόσο μεγάλη και ξέρετε παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σήμερα. Μας κάνουν να μην ξεχνάμε τον επαναστατικό μας εαυτό που είναι κρυμμένος μέσα μας και να αποχωριζόμαστε τον βολεμένο μας εαυτό, αυτόν που ζει ατάραχος με το φραπέ του και χαζεύει τις εξελίξεις από τον καναπέ».

- Το πρόγραμμα της Αρχαίας Μεσσήνης τι θα περιλαμβάνει;

«Συγκίνηση πρώτα θα έλεγα. Είναι ένα από τα πιο ωραία προγράμματα αυτό που μοιραζόμαστε με την Τάνια. Εχουμε κάνει μια βαθιά βουτιά στο ρεπερτόριό μας η κάθε μία ξεχωριστά και έχουμε βρει όσα αντέχουν στο χρόνο και είναι ζωντανά. Από τις μπαλάντες στα δημοτικά, από τα λαϊκά στα πιο μεγάλα μας τραγούδια, με τους “Nouveau Sextet και φίλους” ζούμε την ιστορία μας από την αρχή. Τίποτα δεν περισσεύει και τίποτα δεν λείπει».

- Στην Αρχαία Μεσσήνη είχατε προσπαθήσει να εμφανιστείτε και το περασμένο καλοκαίρι. Είναι ένας τόπος που τον είχατε στόχο προφανώς. Γιατί;

«Σε ένα χώρο σαν το Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης τα τραγούδια μας ακούγονται αλλιώς. Ο χώρος βάζει τη δική του σκηνοθεσία και αυτό που συμβαίνει είναι συνήθως μαγικό. Αυτός ήταν ο λόγος της επιμονής μου για να βρεθούμε κοντά σας με την Τάνια και να μοιραστούμε μαζί αυτή τη στιγμή».

- Ο καλλιτεχνικός απολογισμός του χειμώνα που πέρασε ήταν ικανοποιητικός για εσάς;

«Είμαι ικανοποιημένη. Είμαι ευτυχισμένη. Ηταν ο χειμώνας που με έφερε κοντά στην Τάνια και που μαζί με τους “Nouveau Sextet” γεμίσαμε μουσικές την Αθήνα και ξεσηκώσαμε τον κόσμο. Αυτή η παρέα είναι πηγή ζωντάνιας και εύχομαι να μη στερέψει».

- Μετά το καλοκαίρι, τι ακολουθεί;

«Ηδη είμαι στο στούντιο και ηχογραφώ τον καινούργιο μου δίσκο. Καινούργια τραγούδια με νεότερους συνθέτες - στιχουργούς. Το πρώτο τραγούδι από αυτή τη δουλειά, το «Φιλί» σε μουσική Ρους και στίχους του Νίκου Μωραΐτη κυκλοφορεί ήδη. "Ενα φιλί και τα όνειρα γίνονται πάλι"».

 

 


NEWSLETTER