Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 09:19

Η Αγγ. Νικολούλη στην "Ε": «Αισθάνομαι δικαίωση για τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στο "Τούνελ"»

 

Την έχουν χαρακτηρίσει ως «Μις Μαρπλ» της Ελλάδας. Εχει ζητήσει να τη γνωρίσει από κοντά ο ίδιος ο Τζορτζ Κλούνει. Εχει εξιχνιάσει εγκλήματα που έκαναν το πανελλήνιο να τα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Παρ’ όλα αυτά είναι μια γυναίκα που δε χάνει ποτέ το χιούμορ και την διάθεση για νέα πράγματα στη ζωή της. Μια ζωή που, παρά τα τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία, δεν υπέκυψε ποτέ σε… κλισέ και τίτλους. Η Αγγελική Νικολούλη έρχεται στην Καλαμάτα σήμερα στο «Public” για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Θάνατος με χείλη κόκκινα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Η ίδια θα βρίσκεται εκεί στις 7 μ.μ. για να λύσει όλες τις απορίες των αναγνωστών της και να υπογράψει τα βιβλία της.

 

 

 

 

- Ενα νέο βιβλίο και μια νέα τηλεοπτική σεζόν που ξεκινά. Πώς αντιμετωπίζετε τις δύο προκλήσεις αυτή την περίοδο;

«Οσον αφορά στην τηλεοπτική σεζόν που ξεκινά, νιώθω πανέτοιμη για νέες αποκαλυπτικές και επικίνδυνες αποστολές. Το "Φως στο τούνελ" μπαίνει στην 19η τηλεοπτική του χρονιά και θα βγει στον αέρα την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Το νέο βιβλίο μου "Θάνατος με χείλη κόκκινα" αγκαλιάστηκε θερμά από τους λάτρεις του μυστηρίου. Οπως και το πρώτο το "Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου", βασίζεται σε αληθινή πολύκροτη ιστορία που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Είναι τα πρώτα βιβλία σε μια σειρά από αληθινά αστυνομικά θρίλερ που θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και μας δείχνουν το προφίλ του εγκλήματος στη χώρα μας».

 

 

- Στο παρελθόν ξέρουμε ότι σας έχουν απειλήσει άνθρωποι από σκάνδαλα και υποθέσεις που έχετε αποκαλύψει. Οι ήρωες των βιβλίων σας... καταδιώκουν τη σκέψη σας τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας; Ή μένουν μόνο στο χαρτί;

«Είναι γνωστές τόσο οι απειλές όσο και οι απόπειρες που έχουν γίνει στο παρελθόν σε βάρος μου. Δεν θέλω να μένω σε αυτές αλλά να προχωράω μπροστά χωρίς φόβο. Οι ήρωες των υποθέσεων που με απασχόλησαν έντονα, ζωντανεύουν ξανά ανάλογα τις περιστάσεις. Εάν τους επιλέξω για ήρωες στα βιβλία μου, θα έχουμε πιο συχνή επαφή … Σε καμία περίπτωση όμως δε θα καταδιώκουν τη σκέψη μου».

 

 

- Αισθάνεστε δικαιωμένη μετά από τόσα χρόνια έρευνας και δουλειάς στο αστυνομικό κομμάτι; Ή καμιά φορά σκέπτεστε πως θα θέλατε να βρείτε για παράδειγμα, περισσότερα στοιχεία πάνω σε μία δύσκολη υπόθεση;

 

«Σίγουρα αισθάνομαι δικαίωση για τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στο "Τούνελ" όλα αυτά τα χρόνια. Η δύσκολη δουλειά μας έχει αναγνωριστεί και από τους τηλεθεατές που μας στηρίζουν, αλλά και από τους συναδέλφους και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Εχουμε βοηθήσει στο να αποκαλυφθούν είκοσι δολοφονίες που είχαν δηλωθεί σαν απλές εξαφανίσεις. Υπάρχουν όμως άλλες τόσες υποθέσεις που παραμένουν στα συρτάρια των Αρχών, γιατί κάποιοι δεν τόλμησαν να προχωρήσουν περισσότερο…».

 

 

- Στο βιβλίο σας ηρωίδα είναι μία δημοσιογράφος. Εσείς εργαστήκατε κοντά σε μεγάλους του επαγγέλματος και σε πολλά μέσα. Πώς βλέπετε σήμερα το χώρο των εφημερίδων, της δημοσιογραφίας;

 

«Είχα πράγματι την τύχη να εργαστώ κοντά σε διακεκριμένους δημοσιογράφους, σε εφημερίδες της περιφέρειας αλλά και της Αθήνας. Μεγάλο σχολείο η έντυπη δημοσιογραφία. Πέρασα από όλα τα ρεπορτάζ και από θέσεις υπεύθυνου συντονιστή. Αυτό με βοήθησε σημαντικά στην περαιτέρω πορεία μου. Βλέπω την είδηση από πολλές οπτικές γωνίες χωρίς παρωπίδες. Σήμερα η αλήθεια είναι ότι οι εφημερίδες δοκιμάζονται, ιδιαίτερα αυτές τις επαρχίας. Θαυμάζω τους συναδέλφους που παρά τα όποια προβλήματα, συνεχίζουν να μάχονται για την πόλη τους και τα προβλήματά της».

 

 

- Ποιος είναι πιο σκληρός, ο χώρος της δημοσιογραφίας ή της λογοτεχνίας, τώρα που γνωρίσατε και τους δύο;

 

«Είναι εντελώς διαφορετικοί χώροι. Στη δημοσιογραφία όταν είσαι μάχιμος και δεν περιμένεις την είδηση να σου έρθει αλλά την αναζητάς, είσαι σε ένα διαρκή αγώνα. Στη λογοτεχνία το ταξίδι είναι μαγικό είτε κινείσαι στις αληθινές ιστορίες ζωής είτε στη μυθοπλασία. Ο κάθε συγγραφέας επιλέγει το χρόνο και το χώρο έμπνευσης του. Στο ρεπορτάζ αυτό, είναι πολυτέλεια…».

 

- Ισως είναι λίγο νωρίς, αλλά έχετε σκεφτεί αν θα προχωρήσετε σε τρίτο βιβλίο;

 

«Το τρίτο στη σειρά βιβλίο αισιοδοξώ ότι θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Αλλη μια αληθινή, παράξενη ιστορία που απασχόλησε το "Τούνελ"».

 

- Από την εκπομπή σας λέτε διαρκώς ότι η οικονομική κρίση έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους, να φτάσουν στην απόγνωση. Τι θα ζητούσατε από την Πολιτεία και από τους κυβερνώντες, προκειμένου να μειωθεί το τραγικό φαινόμενο των εξαφανίσεων;

«Να δείξουν επιτέλους ανθρώπινο πρόσωπο στους νέους μας, στις οικογένειες που ταλαιπωρούνται αλλά και στους ηλικιωμένους, που δείχνουν να μην τους υπολογίζουν. Στην περσινή τηλεοπτική σεζόν, καταγράψαμε αρκετές αυτοκτονίες υπερηλίκων και αυτό ήταν τραγωδία».

 

- Τελευταία έχει ανοίξει ο κύκλος των συζητήσεων για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εσείς που είχατε γνωρίσει προσωπικά τον Κων. Καραμανλή και τον είχατε επιλέξει για πνευματικό πατέρα του γιου σας, βλέπετε σήμερα κάποιον που να σας εμπνέει το ίδιο;

 

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας μεγάλος ηγέτης. Είναι τιμή μας σαν οικογένεια, που επέλεξε να μας παντρέψει με τον τότε σύζυγό μου και να βαφτίσει το παιδί μας, δίνοντάς του το όνομα του. Τέτοιες προσωπικότητες δύσκολα βρίσκεις σήμερα στην πολιτική σκηνή. Ας μην κάνουμε συγκρίσεις».