Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 15:38

O Πάνος Μανδηλάρης και τα τραγούδια του...

 

Την τελευταία επιτυχία του Βασίλη Καρρά "Επιλογή μου" έγραψε ο καλαματιανός ταλαντούχος στιχουργός Πάνος Μανδηλάρης. 

 

Με αυτό το τραγούδι συνεχίζει την πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια. Από τη δυναμική του φαίνεται πως θα ακούσουμε στο μέλλον πολλά ακόμα... σουξέ από τον Πάνο! Ο ίδιος λέει πως πάντα είχε πίστη στον εαυτό του και ήξερε πως θα τα καταφέρει.

- Πότε ξεκίνησες να γράφεις στίχους;

«Ξεκίνησα να γράφω στίχους σε ηλικία 15-16 ετών. Αρχικά δεν με επηρέασε κάτι συγκεκριμένο, αλλά ήταν μια έμφυτη ανάγκη να εκφραστώ με αυτόν τον τρόπο. Πολύ σύντομα διαπίστωσα ότι ήθελα να το προχωρήσω και σε επαγγελματικό επίπεδο».

- Πώς έφτασαν τα τραγούδια σου στους μεγάλους τραγουδιστές και αλήθεια το πίστευες όταν ξεκινούσες;
«Αρχικά προσέγγισα ανθρώπους του χώρου (συνθέτες) και έκανα τα πρώτα μου τραγούδια. Ο πρώτος συνεργάτης μου ήταν ο μουσικοσυνθέτης Παναγιώτης Στεργίου, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να διαμορφώσω την στιχουργική μου ταυτότητα και να κάνω τα πρώτα βήματά μου στην δισκογραφία. Κατόπιν γνώρισα τον τωρινό συνεργάτη μου Δημήτρη Παρασκευόπουλο (μέλος των Ζιγκ Ζαγκ), με τον οποίο δημιουργήθηκε μια αρμονική σχέση, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Με τον Δημήτρη έτυχε να έχουμε παρόμοια βιώματα και κοινό τρόπο σκέψης, γεγονός που βοήθησε να συνεργαστούμε επαγγελματικά με ιδανικό τρόπο. Μέσω αυτής της συνεργασίας τα τραγούδια έφτασαν στα χέρια γνωστών τραγουδιστών, με τα γνωστά αποτελέσματα (Νίκος Οικονομόπουλος - "Πουτάνα στην ψυχή", Βασίλης Καρράς - "Επιλογή μου"). Σχετικά με το αν το πίστευα, θα σου πω πως ναι, το πίστευα! Αν και η δισκογραφία είναι ένας χώρος δύσκολος και ανταγωνιστικός, όπου εκτός από ταλέντο και ικανότητα χρειάζεται και τύχη. Ομως είμαι ακόμα στην αρχή και η πραγματική προσπάθεια τώρα ξεκινάει».

- Ποιο είναι συνήθως το έναυσμα για να ξεκινήσεις να πιάσεις χαρτί και μολύβι;
«Τα περισσότερα από τα τραγούδια που έχω γράψει τα έχω εμπνευστεί μέσα από προσωπικά μου βιώματα. Είναι τα συναισθήματα που έχουν κάνει το χέρι μου να πιάσει το μολύβι. Ειδικά σε δύσκολες προσωπικές στιγμές, η ανάγκη του να γράψω είναι μεγαλύτερη, γι’ αυτό άλλωστε και τα πιο πολλά τραγούδια περιγράφουν συναισθήματα πόνου. Ωστόσο, και μετά από τόσο καιρό, ένα κομμάτι μου μπορεί να αντεπεξέρχεται με επαγγελματική συνείδηση, ακολουθώντας τις ανάγκες αυτής της "δουλειάς", όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα».

- Πώς είναι... οι σταρ της πίστας από κοντά;
«Ολα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την δισκογραφία οι επαφές μου με τους γνωστούς ανθρώπους του χώρου, είναι μικρή. Η δουλειά μου δεν απαιτεί μεγάλη φυσική επαφή μαζί τους. Ωστόσο, από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι πίσω από τα φώτα και την λάμψη της δημοσιότητας, είναι και αυτοί άνθρωποι όπως όλοι».

- Τι άλλο θα περιμένουμε από σένα τη σεζόν αυτή;
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τραγούδια μου στα χέρια διάφορων γνωστών τραγουδιστών και ελπίζω πως σύντομα θα υπάρξουν και άλλες θετικές εξελίξεις».