Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 09:33

Περικλής Αλμπάνης: "Παραμένουν οι δυσκολίες στη δουλειά μας, δεν έχουν αμβλυνθεί καθόλου"

Γράφτηκε από την
Περικλής Αλμπάνης: "Παραμένουν οι δυσκολίες στη δουλειά μας, δεν έχουν αμβλυνθεί καθόλου"

«Παραμένουν οι δυσκολίες στη δουλειά μας, δεν έχουν αμβλυνθεί καθόλου» μας λέει ο ηθοποιός Περικλής Αλμπάνης, που φέτος σκηνοθετεί δύο θεατρικές παραστάσεις, παίζει σε μία ακόμη, ενώ τον βλέπουμε και στο σίριαλ «Οι συμμαθητές» που ξεκίνησε στον AΝΤ1.


- Μια νέα θεατρική σεζόν ξεκίνησε. Σε ποια θεατρική σκηνή σε βρίσκουμε αυτό το χειμώνα;
«Σε περισσότερες από μία σκηνές! Φέτος έχω αναλάβει την σκηνοθεσία στην παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου με το έργο του Hans Christian Andersen «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» που παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Επίσης κάνω πρόβες στο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη "Το τάβλι" το οποίο υπολογίζεται να ανέβει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Ζίνα».

- Διαφορετικές δουλειές μεταξύ τους, αλλά με ενδιαφέρον.
«Ναι! Ενδιαφέρον όχι μόνο για το κοινό που θα τις δει, αλλά και για μένα που δουλεύω γι’ αυτές. "Τα ρούχα του βασιλιά" είναι ένα  καταπληκτικό παραμύθι το οποίο πραγματεύεται τη γύμνια της  εξουσίας. Δηλαδή πόσο γυμνή είναι η εξουσία όταν παρεκκλίνει της αποστολής της και ασχολείται με φαιδρά κι ανούσια πράγματα. Οταν  δεν ακουμπά πάνω στις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού. Το δεύτερο έργο "Το τάβλι", είναι ένα νεοελληνικό αριστούργημα,  γραμμένο από τον μάστορα του είδους Δημήτρη Κεχαΐδη και καταγράφει με γλαφυρό τρόπο την δομή τις ελληνικής κουλτούρας,  μέσα από δύο λαϊκούς τύπους που είναι οι ήρωες του έργου».

- Εκτός θεάτρου ωστόσο, η σεζόν έχει και τηλεόραση. Νέο σίριαλ στον AΝΤ1, με τίτλο “Οι συμμαθητές”.
«Ναι, αυτή την περίοδο συμμετέχω στο καινούργιο σίριαλ του ΑΝΤ1 "Οι συμμαθητές". Νομίζω ότι είναι μια καλογραμμένη καλογυρισμένη και με καλούς ηθοποιούς σειρά που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των θεατών όλον τον χειμώνα. Και επειδή ακριβώς είναι μια καλή σειρά, με ποιότητα σε όλα τα επίπεδα, με καλό χιούμορ, πιστεύω ότι θα την αγαπήσει ο κόσμος».

-Βλέπουμε να “ανοίγει” η τηλεοπτική αγορά μετά την κρίση των τελευταίων χρόνων που δεν γίνονταν παραγωγές. Οι συνθήκες δουλειάς ωστόσο, είναι όπως προ κρίσης;
«Οχι, σε καμία περίπτωση. Κατά τη γνώμη μου θα αργήσει πολύ να έρθει αυτό που λέμε ‘καλή εποχή’ για τα τηλεοπτικά πράγματα που αφορούν τους ηθοποιούς. Οσο δε, για την  εποχή που προ κρίσης ήταν αυτό που λέμε ‘καλή εποχή’, δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά μπορεί να έχει περάσει και ανεπιστρεπτί. Δυστυχώς στο θέατρο δεν έχουν αμβλυνθεί οι δυσκολίες. Ηταν πάντοτε και παραμένει ένας δύσκολος χώρος που χρειάζεται να καταβάλεις τεράστια προσπάθεια, πολλή δουλειά και αρκετά μεγάλο στομάχι για να μπορέσεις να διακριθείς».

- Θεατρικά είσαι επίσης παρών και στη γενέτειρα, σκηνοθετώντας την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Μεσσήνης. Κάνετε μια “κλασική” κωμωδία;
«Ναι και είναι για μένα μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στον τόπο μου που είναι γνωστό πόσο τον αγαπώ. Είναι χαρά που μπορώ να βοηθήσω την ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου Μεσσήνης. Εκεί λοιπόν ανεβάζουμε μια κλασική κωμωδία του Μολιέρου, το "Κατά φαντασίαν ασθενής" και η πρεμιέρα θα γίνει στο Φεβρουάριο του 2015».

- Πιστεύεις ότι θα υπάρξει γενικότερη βελτίωση της σκληρής καθημερινότητας που βιώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα;
«Δεν θέλω να κλείσω απαισιόδοξα, αλλά όμως πρέπει να λέμε την αλήθεια. Η χώρα μας έχει μπει σε μια περιπέτεια οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική, που δύσκολα, παρά πολύ δύσκολα, θα μπορέσει  να βγει. Είναι  κρίμα…».


NEWSLETTER