Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 08:45

Δήμητρα Πυργελή: «Τα παραμύθια παρηγορούν τις ψυχές και ταξιδεύουν τις ελπίδες μας»

Γράφτηκε από την
Δήμητρα Πυργελή: «Τα παραμύθια παρηγορούν τις ψυχές και ταξιδεύουν τις ελπίδες μας»

«Τα παραμύθια παρηγορούν τις ψυχές, απαλύνουν τους φόβους, αγκαλιάζουν τις προσδοκίες και ταξιδεύουν τις ελπίδες μας» υποστηρίζει η Δήμητρα Πυργελή, γνωστή για την ικανότητά της να φτιάχνει παραμυθοϊστορίες. Λόγω των… ευεργετικών ιδιοτήτων των παραμυθιών λοιπόν, προφανώς είναι απαραίτητα και στους μεγάλους. Ετσι η "παραμυθού" -όπως της αρέσει να συστήνεται- πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με παραμύθια για ενήλικες!


- "Μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο" λοιπόν. Μιλάμε για βιβλίο με παραμύθια;
«Οι "Μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο", που μόλις κυκλοφόρησαν, είναι μια συλλογή παραμυθιών για μεγάλους. Ιστορίες που μέσα τους κρύβουν ερωτήματα, ιδέες κι αναζητήσεις, που στην καθημερινότητά μας μπορεί και να γιγαντώνονται στο χαρτί, συρρικνώθηκαν όμως για να καταφέρουν να ταξιδέψουν στον κόσμο μας. "Τα χάρτινα κουστούμια" των ιστοριών μου φιλοτέχνησε η Δήμητρα Ψυχογυιού και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "Παρρησία"».

- Παραμύθια για… πόσο μεγάλους δηλαδή;
«Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και από έφηβους. Δεν είναι όμως για μικρά παιδιά. Οι ιστορίες είναι αλληγορικές και κρύβουν μέσα τους αγωνίες μεγάλων και μεγάλων παιδιών που αφήνουν την παιδικότητα, για να αγγίξουν τη "ζώνη" των μεγάλων μιας και βιάζονται να μεγαλώσουν».

- Τι μας προσφέρουν τα παραμύθια; Ψευδαίσθηση;
«Τα παραμύθια παίζουν σημαντικό ρόλο στον ψυχισμό των αναγνωστών, γιατί εμπεριέχουν στοιχεία και χαρακτήρες, με τα οποία ο καθένας ταυτίζεται και μέσα απ’ αυτά εκφράζει και διαχειρίζεται ασυνείδητα πτυχές του εσωτερικού του κόσμου. Ενας κόσμος φανταστικός ξεπροβάλλει μπροστά του και δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να αφεθεί, να εκφραστεί ελεύθερα και να αντιμετωπίσει φόβους κι αγωνίες, που έξω από το παραμύθι μπορεί να φαντάζουν "δράκοι" ή "τείχη". Συμπερασματικά, τα παραμύθια παρηγορούν τις ψυχές, απαλύνουν τους φόβους, αγκαλιάζουν τις προσδοκίες και ταξιδεύουν τις ελπίδες μας αναζητώντας το καλύτερο».

- Τα παραμύθια μπορούν να γίνουν ελπίδα για κάτι καλύτερο;
«Το μόνο σίγουρο είναι πως το παραμύθια καλλιεργούν την προσδοκία για το καλύτερο. Γι' αυτό και το τέλος κάθε ιστορίας ολοκληρώνεται με τη φράση "και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!"».

- Μπορούν τα παραμύθια να… βγουν αληθινά καμιά φορά;
«Τα παραμύθια έχουν την ικανότητα ν' αντέχουν στο χρόνο και ταυτόχρονα να μεταμορφώνονται στο χρόνο, ανάλογα με τον αποδέκτη τους, εμπεριέχοντας πάντα αλήθεια. Αν η αυλαία της καθημερινότητας ανοίξει για τον αναγνώστη, για να του φανερώσει το αληθινό, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο».

- Τι νιώθεις όταν εξιστορείς τα παραμύθια σου;
«Οταν ξεκινώ ν' αφηγηθώ μια ιστορία, τότε ξεκλειδώνω την ηρεμία και τη γαλήνη κι αφήνομαι στο μύθο. Ο ήχος των λέξεων μου κρατά ένα γλυκό μελωδικό ρυθμό κι η ψυχή μου ανθίζει σαν τις αμυγδαλιές που φέρνουν την άνοιξη!».


- Ποιο είναι το παραμύθι που εσύ αγαπάς πιο πολύ;
«"Ο μικρός πρίγκιπας" υπήρξε η μεγάλη αγάπη κι η αδυναμία μου. Πάντοτε κάτω από το προσκέφαλο με περίμενε τα βράδια και τις μέρες που είχα ελεύθερο χρόνο τον έκανα βόλτες στο δικό μου πλανήτη του σπιτιού και της γειτονιάς μου. Κουρασμένος από τα χρόνια με κίτρινα φύλλα πλέον στην ίδια θέση με περιμένει».

- Εχεις έτοιμα προς έκδοση κι άλλα παραμύθια;
«Αυτό το διάστημα δεν υπάρχει κάποιο πλάνο έκδοσης. Στα λευκά σημειωματάριά μου, βέβαια, υπάρχουν ιδέες που θα περιμένουν υπομονετικά για να ντυθούν με λέξεις…».


NEWSLETTER