Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 08:45

O Γιώργος Παρτσαλάκης στην "Ε": “Το θέατρο είναι λύτρωση για τον ηθοποιό”

Τις ... ιαχές του πασίγνωστου θεατρικού ήρωα «Caveman» του Rob Becker θα ακούσουμε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 9.15 μ.μ.. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα είναι ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης, ο οποίος επανέρχεται στην Καλαμάτα μετά από αρκετά χρόνια, μετά από τον "Ερωτόκριτο" του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.


Η μετάφραση είναι της Ερατώς Τάττη, η σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, η διασκευή της Αναστασίας Παπαστάθη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ειρήνης Παγώνη, η μουσική του Πάνου Φορτούνα. Είναι μια παραγωγή των Θέατρου Coronet και Mogul Theater.

- Πόσο δύσκολο είναι να αναλαμβάνετε αυτό το ρόλο, που αποτέλεσε μια τόσο μεγάλη επιτυχία, χρόνια τώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό;
"Το θέατρο, όταν το υπερασπίζεσαι είναι δύσκολο έτσι και αλλιώς. Οταν έχεις περισσότερες προκλήσεις γιατί ένα έργο έχει επιτυχία ή ένας ρόλος είναι σπουδαίος, τότε είναι πιο σημαντικό να προσπαθείς. Το θέατρο είναι λύτρωση για τον ηθοποιό. Οταν έχω τέτοιες προκλήσεις δεν με φοβίζουν, απλά με κάνουν πιο δυνατό".
 
- Πώς αντιδρά συνήθως το κοινό, στο παιχνίδι, στην αλληλεπίδραση που έχει αυτή η παράσταση; Απαντά στις ατάκες σας, συμμετέχει;
"Το έργο καταγράφει στιγμές απολύτως αληθινές ενός ζευγαριού. Εγώ συνειδητοποιώ από σκηνής ότι αυτοί άνθρωποι έχουν βιώσει τέτοιες στιγμές και ταυτίζονται απολύτως. Είναι θεϊκό το να νιώθεις ότι επικοινωνείς και εσύ σαν ηθοποιός και το έργο σαν κείμενο με το θεατή και ότι μέσα σ’ αυτή την διαδικασία βλέπει τη ζωή του. Αυτό εισπράττω κάθε βράδυ και με κάνει πραγματικά ευτυχή, γιατί αυτό το έργο έχει να πει πολλά σημαντικά πράγματα. Θέατρο κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι κι εμείς οι ηθοποιοί και οι θεατές".
 
- Ποια έργα επιλέγετε συνήθως για το θέατρο, σας έλκουν περισσότερο αυτά του κλασικού ρεπερτορίου ή σύγχρονα, όπως ο "Caveman";
"Οποιοδήποτε έργο αγγίζει την ψυχή μου και ως λόγος έχει να πει κάτι σημαντικό, ανεξάρτητα από το αν είναι σύγχρονο ή κλασικό μ' ενδιαφέρει απολύτως".
 
- Σας λείπει η τηλεόραση; Σκοπεύετε να επανέλθετε το προσεχές διάστημα, τώρα που έχουν αρχίσει και γίνονται περισσότερες παραγωγές;
"Η τηλεόραση είναι ένα μέσο σπουδαίο όταν γίνεται σωστά γιατί έχει μια φοβερή δύναμη και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους, επομένως είναι κάτι που μ’ αφορά. Εάν μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω κάτι ουσιαστικό, θα μ’ ενδιέφερε να ξανακάνω τηλεόραση".
 
- Πώς είδατε την πρόσφατη εκλογική διαδικασία;
"Νιώθω ότι υπήρξαν στην αρχή πολλές αστοχίες, αλλά είδα ανθρώπους να παλεύουν για την αξιοπρέπεια της χώρας, που σπάνια το έχω δει στα χρόνια που ζω. Ελπίζω ο αγώνας τους να δικαιωθεί και η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά την αξιοπρέπεια της και την θέση που της αξίζει στην Ευρώπη".

Βιογραφικό Γιώργου Παρτσαλάκη
Ποιος είναι; Οι πληροφορίες λένε ότι γεννήθηκε σ’ ένα χωριό των Χανίων της Κρήτης το 1951 από τον Μανώλη και την Ειρήνη. Εμεινε σ’ αυτό τον τόπο, που ακόμα τον θεωρεί μοναδικό, μέχρι τα 18 του χρόνια και μετά ήρθε στην Αθήνα για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Οικογένεια και θέατρο. Απέκτησε 2 παιδιά, τον Μανώλη και τον Διαμαντή και όσο για θέατρο, από το 1971 στη Σχολή του Πέλου Κατσέλη, μέχρι σήμερα που μαζεύονται 43 χρόνια, έχει παίξει 81 θεατρικά έργα πάνω στο σανίδι. Θέατρο Κρήτης, Εθνικό Θέατρο, Ελεύθερο Θέατρο. Οκτώ θεατρικά έργα στο “Θέατρο της Δευτέρας” στην τηλεόραση. Δεκατέσσερις τηλεοπτικές σειρές, 6 κινηματογραφικές ταινίες και θέατρο στο ραδιόφωνο. Μετά από αυτή την εμπειρία ζωής, σαν άνθρωπος και σαν θεατρίνος, θέλει να απαντήσει πάνω στην σκηνή με τον “Caveman” στο προϊστορικό ερώτημα “Γιατί δεν τα βρίσκουν οι άντρες με τις γυναίκες;”. Δηλώνει ότι θα προσπαθήσει με την ψυχή, το μυαλό, το χιούμορ, την εμπειρία του και πάνω από όλα με ένα σπουδαίο έργο όπως είναι ο “Caveman”, να δώσει την απάντηση στο αιώνιο αυτό ερώτημα, με την ελπίδα ότι θα πείσει άνδρες και γυναίκες να τα βρουν επιτέλους...

Η γενική είσοδος κοστίζει 15 ευρώ και για φοιτητές και άνεργους 12. Εισιτήρια προπωλούνται: στο ταμείο του Πνευματικού Κέντρου (27210 87902), στο www.viva.gr, στο 11876, στο "Public".
Οι τυχεροί που κέρδισαν τις 2 διπλές προσκλήσεις από το διαγωνισμό του www.eleftheriaonline.gr είναι οι: Νικόλαος Κυριαζής, Πιερέτα Λυμπεροπούλου.