Κυριακή, 24 Μαϊος 2015 07:54

Βαλέρια Κουρούπη: "Στον γιο μου χρωστάω τον τρόπο που βλέπω πια τους ανθρώπους"

Βαλέρια Κουρούπη: "Στον γιο μου χρωστάω τον τρόπο που βλέπω πια τους ανθρώπους"

 

Η επαφή της με την τέχνη έγινε σε μικρή ηλικία, καθώς η Βαλέρια Κουρούπη κατάγεται από οικογένεια καλλιτεχνών (μουσικών, μαέστρων, τραγουδιστών) ενώ η αδελφή της μητέρας της είναι η ηθοποιός Ναταλία Τσαλίκη (σύζυγος του Γιάννη Μπέζου). Κατόπιν, δημιούργησε την δική της οικογένεια με τον μουσικό Νίκο Ξύδη (γιο της Ελένης Βιτάλη) και έτσι εναλλάσσει τις εμφανίσεις της μεταξύ θεατρικών και μουσικών σκηνών, ενώ «μόνιμη» ασχολία της είναι ο γιος της. Αγαπάει την καθημερινότητά της, ενώ αν θα μπορούσε… θα ήθελε να έχει ένα κομμάτι θάλασσας μπροστά στο μπαλκόνι της!

 

 

- Το να γίνεις ηθοποιός το αποφάσισες επηρεασμένη από την αδελφή της μητέρας σου;

«Επηρεασμένη δεν θα μπορούσα ακριβώς να το πω. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το ότι κατάγομαι από καλλιτεχνική οικογένεια που, εκτός από ηθοποιούς, γέννησε μεγάλους μουσικούς, μαέστρους και τραγουδιστές. Η τριβή μου με την Τέχνη ήταν μεγάλη απ' όταν ήμουν μικρό παιδί, είδα πολύ θέατρο, το αγαπούσα πολύ, αλλά σίγουρα μυήθηκα σ' αυτό και χάρη στη θεία μου, Ναταλία Τσαλίκη. Εγώ, τελειώνοντας το σχολείο ήθελα ν' ασχοληθώ με το τραγούδι. Την Δραματική Σχολή την επέλεξα ως μια πολύ ενδιαφέρουσα σπουδή που θα μπορούσα να κάνω παράλληλα. Στους πρώτους μήνες όμως του πρώτου έτους τάχθηκα οριστικά κι αποφάσισα πως θέλω να παίζω θέατρο!».

 

- Είναι ‘ενθαρρυντικό’ όταν η τέχνη είναι οικογενειακή υπόθεση;

«Η Τέχνη μπορεί να είναι οικογενειακή υπόθεση ακόμη κι όταν δεν σε συνδέουν δεσμοί αίματος με τον άλλον αλλά δεσμοί πνεύματος. Αυτό για μένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα έργο τέχνης να είναι αποκαλυπτικό. Να υπάρχουν δηλαδή κοινή αισθητική, κοινές προθέσεις και ζητούμενα ανάμεσα στους καλλιτέχνες που κάθε φορά δημιουργούν από κοινού. Και με τον τρόπο αυτόν φτιάχνονται οι καλύτερες "οικογένειες" που κρατάνε χρόνια!».

 

- Από το σανίδι στο πάλκο… επηρεασμένη από τον άντρα σου;

«Και στο σανίδι και στο πάλκο θα έλεγα εγώ καλύτερα! Ο άντρας μου είδε (ή μάλλον άκουσε) κάτι σ' εμένα που τον εξιτάρισε κι επέμεινε πολύ να "φωτίσω" και την μουσική μου πλευρά. Εμπιστεύτηκα το δαιμόνιο ένστικτό του και πραγματοποίησα την επιθυμία μου να τραγουδήσω, ακόμη και να παίξω κρουστά. Ο άντρας μου, ο Νίκος Ξύδης, έχει εξαιρετικό ταλέντο στο να "ξεκλειδώνει" τα ντουλάπια με τα ταλέντα των ανθρώπων!».

 

- Τι σημαίνει για σένα ηθοποιός και τι τραγουδιστής;

«Για μένα υπάρχει "καλλιτέχνης". Το θέατρο ή το τραγούδι ή η ζωγραφική ή η ποίηση, είναι ο τρόπος που επιλέγει για να εκφραστεί κανείς. Εγώ έχω αυτούς του δύο τρόπους, μουσική και θέατρο, για να εκφραστώ και να δημιουργήσω κι όταν έχω κάτι να πω, ανάλογα με την χρονική στιγμή και τις συνθήκες, διαλέγω εκφραστικά μέσα».

 

- Απολαμβάνεις περισσότερο το θέατρο ή τη μουσική;

«Απολαμβάνω περισσότερο τις σημαντικές συνεργασίες που κάνω, ανταλλαγές με έξυπνους, ταλαντούχους ανθρώπους, είτε είναι στο θέατρο είτε στη μουσική».

 

- Σε μάθαμε σε ρόλους δυναμικής γυναίκας. Απηχούν καθόλου το χαρακτήρα σου;

«Σε γενικές γραμμές είμαι ένας δυναμικός άνθρωπος, αν αυτό σημαίνει κάποιον που παλεύει χωρίς να το βάζει κάτω εύκολα, που αγαπά με πάθος και φροντίζει τους γύρω του, έναν άνθρωπο πειθαρχημένο στους προσωπικούς του κανόνες».

 

- Αλλαξες απ’ όταν έγινες μητέρα;

«Στον γιο μου χρωστάω τον τρόπο που βλέπω πια τους ανθρώπους. Ολα μεγάλωσαν σε υπερθετικό βαθμό απ' όταν ήρθε στη ζωή μας το παιδί. Τα προτερήματά μας έγιναν όπλα στα χέρια μας για το μεγάλωμά του και ήρθαμε αντιμέτωποι με όσα ελαττώματά μας παραβλέπαμε ως τότε».

 

- Κάνεις όνειρα για αλλαγή της ζωής και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;

«Κάνω όνειρα για αλλαγή του σύμπαντος κόσμου! Κάθε μέρα! Η ζωή μου μ' αρέσει όπως είναι, αισθάνομαι ευγνώμων για την οικογένειά μου, τους ανθρώπους που έχω γύρω μου, την καθημερινή μου πολύωρη απασχόληση με το θέατρο! Αν μπορούσα ν' αλλάξω κάτι, θα έφερνα λίγη θάλασσα κάτω απ' το μπαλκόνι μου!».

 

- Καλλιτεχνικά πού θα σε δούμε το καλοκαίρι;

 

«Το καλοκαίρι θα είμαι και πάλι στο Εθνικό Θέατρο, στις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Να μια απ' τις πιο ευτυχείς συνυπάρξεις μου στη δουλειά αυτή! Κάθε συνεργασία με τον Γιάννη Μπέζο είναι μια υπενθύμιση, μια ολική επαναφορά στην ουσία του θεάτρου! Παίζουν ακόμη ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πάνος Βλάχος, ο Λαέρτης Μαλκότσης, η Δανάη Σκιάδη κι άλλοι εξαιρετικοί συνάδελφοι που κάνουν την παράσταση υπέροχη!Μουσική έγραψε ο Κωστής Μαραβέγιας και χορογράφησε η Σεσίλ Μικρούτσικου…».